Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
illetve még azt is szeretném kérdezni hogy az mitől lehet hogy egy 3 utas sztereó hangszóróban sorba elromlanak a hangszórók az alábbi sorrendben: először a jobb közép utána bal közép és most a bal mély kezd dögleni.
a hangszórók 6 ohm-osak az erősítő pedig 8.Nem értem miért köszi
Több oka is lehet. Az erősítő nagyobb teljesítményű és tönkreteszi a hangszórókat. A másik lehetőség, hogy kicsi az erősítő, és torzításba vezérled. A harmadik hogy régiek és/vagy gagyik a hangszórók. A negyedik pedig hogy valami gond van a hangváltóval.
De az mindenféleképpen súlyosbító tényező, ha szereted adni neki a kakaót
Szia.
Olvassad el és próbáljad meg tanulmányozni. Ebben minden kérdésedre megtalálod a választ.
Tudtok valami jó irományt, könyvet a hangról? A hangok terjedése, hullámhosszok, szobaakusztika érdekelne.
Sziasztok! 4000 ohm-4kohm) impedanciára kis hangszoró és fejhallgató készitése mennyire nehéz? Mágnes van. A tekercs?.. Köszi.
Szia! Sort kerítettem a mérésre. A reflex cső tengelyvonalának hossza 14cm, keresztmetszete 23cm2 (megfelel átmérő 5,4cm-nek). Ez a donor. A villám sújtotta elektronikája reménytelen, magának doboznak az a szomorúsága, hogy minden mély hangot meglehetősen egységes búgásként ad vissza.
Gondolom a sárga görbe az szabadon lett mérve. A zöld két-púpú görbe mélypontja a hangolási freki (Fb) ez itt 50 Hz szerintem. A búgó hangot a kicsi doboz okozza , ami az átvitelben kb 70~100 Hz -ig egy kiemelésként van jelen, ami a mellékelt képen pirossal van meghúzva. A hangolási freki 40 Hz-re csökkentésével ez a görbe jelentősen csillapodik ,és talán enyhül a búgó hang is (fehér görbe). A csövet valami barkácsolással 20 centire kellene megnyújtani. Kb 50W ig terelhető ezzel a csővel, ha megfelel a hangja. Ellenkező esetben inkább tényleg egy nagyobb dobozt kell majd tervezni neki. Ezek egyébként nem véletlen dolgok a gyártó részéről, szándékosan tervezik így. Ezek a hangok mozgatják az ablaküveget a poharakat a vitrinben stb. Laikus fül becsapható.
Sziasztok!
Lenne egy képen látható hangsugárzó érdemes haza hoznom és valami dobozt csinálni neki. Mert most egy kerwin vega studió monitor dobozába van benne.
Sziasztok! Problémám a következő: van nekem két Reloop RSP-30 tipusú hang(falam*)sugárzóm. Az egyikben tönkre ment a driver (hangszóró). Gondolkoztam, hogy ha már cserélem, akkor valami jobb minőségűre. Viszont a probléma ott van, hogy ebben a driver 4 ohm-os (a másik hang(fal)sugárzóból kivettem a jó drivert (hangszórót)és multiméterrel mérve 4.4 ohm volt az impedanciája). Boltban pedig javarészt 8 ohm-os drivereket (hangszórókat) lehet kapni. Lehet-e baj abból, ha én 8 ohm-osat rakok bele? Egy kétutas hangváltón keresztül kapja a jelet, valamint a hangváltó után még sorba van kötve a driverrel (hangszóróval) egy 10 ohm-os 20W-os ellenállás. Valamit kell-e változtatni a rendszeren, vagy csak helyettesítsem a drivert (hangszórót) egy 8 ohm-ossal és jó lesz?
*Sárga mezőt elolvasni, használni. Mod. A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2014
Kicserélheted nyugodtan 8Ohmosra, de arra számítanod kell, ha nem pontosan az eredetivel egyező drivert teszel bele valószínűleg módosítani kell a váltón. Egyébként lehet hogy 8Ohmos a driver, te csak egyenáramú ellenállást mértél. Mérj egy impedanciamenetet. Így.
Sziasztok!
Az elöző hozászólásomba Bővebben: Link lévő hangszórót hogyan tudnám megkeresni mert nekem nem talált semit a Google. Jó lenne tudni hogy milyen hangszoró ez meg jó lenne mélysugárzónak esetleg? Köszönöm.
Nem egy mai gyerek, és tényleg nem túl publikusak az adatai (legalábbis a neten nem terjedt el). Viszont nem rigófütty amire képes, becsüld meg!
A gugli egy ilyent dobott egy hasonló kérdésre nekem: Idézet: Innen „If the McKenzie's are model number C15-250BS, they have an efficiency of 99 dB, free air resonance 39 Hz, Qms 4.78, Qes 0.34, Qts 0.32 and Vas 160 Liters.”
Szia!
Köszönöm már össze is dobtam neki egy dobozt. Bár kevéslem a mélyet de lehet hogy erősitőm gyenge neki.
Sikerült már valakinek összehoznia valami egyszerű hangváltót a Sony 134-hez valami hasonlóan olcsó magassal? (Valahol samsung néven fut: 3001-001134)
Eredetileg aktív hangváltóval gondoltam valamihez, de aztán most jobbnak látok egy passzívat, feltéve ha van valakinek elfogadható működő megoldása.
Szerintem pontosítsd a kérdést, konkrét magas típussal, hol akarsz vágni, és egyáltalán hány 134-es lenne egy dobozban stb...Hátha valaki bevállalja...
Magas még nincsen. Alapvetően a Sony 637-re gondoltam, vagy a Philips PSS 297-re, de inkább az előző.
Egy darab 134-es lesz egy dobozban. Vágni szerintem 3 kHz környékén kellene.
A Sony 637-et én semmi esetre sem párosítanám 2 utas verzióban ezzel a mélyközéppel. Nekem van ilyenem, bejön a hangja, de 3 kHz körül vágni nem érdemes. Túl mélyen van neki.
Elsőrendű váltóval kísérleteztem mindenfélével, de a gyárilag ráapplikált 1,5 µF-ost tartottam a legnagyobbra választható kapacitásnak, de az csak tényleg nagyon magas hangokat enged rá a hangszóróra. A PSS 297 egyértelműen jobb választás mindenféle szempontból, jobban illik a képbe mindenféleképpen. Az már mehet 3 kHz-től másodrendű vágással. Továbbá, a 637 rögzítése nehézségekkel járhat, a PSS 297 beszerelése viszont pofonegyszerű. De amúgy meg, azt javaslom, vegyél pár hangváltó-alkatrészt, meg mindkétféle magasból szerezz be egy-egy db-ot legalább, majd kötögessél, kísérletezz egy kicsit. Aztán így biztosan el tudod dönteni, melyik összeállítás tetszik jobban, melyik jön be jobban neked. A 637 nem nagy tétel, nem terhelhet meg a vásárlása. Kíváncsi leszek az eredményre, főleg, ahogy eddig elnéztem Primary elvtárs hozzászólásait, valószínűleg nem fogja összecsapni, akármi sül is ki a dologból, az csak jó lehet
A megadott paraméterekből már egy tervező programmal elég jól lehet kalkulálni ládaméreteket hozzá, de hogy ennél legalább 4x nagyobb űrtartalmút kíván ránézésre is, az zicher!
Szia!
Lehet hogy kicsi neki de enyi anyagom van most itthon. Meg nézegetem a neten azok sincsenek nagyob dobozba. Meg ez a pár adatom van amit a koléga be irt több nincs. Nehéz lesz jó dobozt tervezni neki.
Így tényleg nehéz lesz jó dobozt tervezni, ha abból indulsz ki amit a sufniban találsz!
Ehhez a hangszóróhoz pedig illene valami neki valót kitalálni, mert megérdemelné a paraméterei alapján. Egy hevenyészett Boxplot betöltés után kb. a következő jött ki nekem: Dobozméret 150-165L > kb 80x55x34 cm. Reflexnyílás 12 cm átmérővel cső nélkül. El kell menni egy lapszabászatba a megtervezett lapméretekkel, és készrevágva csak össze kell állítanod a ládát.
Neten találtam én is doboz méretezőt nekem csak 75 litert adot ki. Biztos jó amit te irtál azt fogom megépiteni.
Amint említettem csak hirtelenjébe ütöttem be az adatokat egy Boxplotba, és így utólag nézve nem tetszik az eredmény, a Tiéd közelebb állhat az igazsághoz.
Most elővettem egy BassBox 6 pro programot (érdemes levadászni netről, elég aprólékos részletekre is kitér) és egészen más adatok jöttek ki, amik már hihetőbbeknek tűnnek. Ezzel subládaként 93L-t javasol 73x45x28 cm méretekkel, és 8 cm-es reflexnyílással.Így elvileg lemegy 40 Hz-re az alsó frekihatár. De ennél kisebbre is méretezheted a dobozodat a reflexcső átméretezésével, vagy az alsó határfreki kismértékű emelésével - a program egyből dobja az új méreteket. Biztosan lesznek itt nálam sokkal gyakorlottabb ládatervező kolegák akik még segítenek(pl Ptesza fórumtárs kitűnő blogot írt a témakörben. Érdemes több progit is kipróbálni mielőtt nekiállsz fűrészelni, mindig az optimálisat próbáld kihozni abból amid van!
Ez nem fog túl mélyre menni . Az érzékenységnek ez az ára.
150-160 liter egy kicsit túlzás. A 60-75 liter inkább optimálisabb. A hangolás 40-45Hz-re.
Szia!
Csatoltam hogy nekem mi jöt ki. |
Bejelentkezés
Hirdetés |