Fórum témák
» Több friss téma |
Segítséget kérek!
Már több kis feladatot megoldottam PIC16F887 processzorral, de eddig mindig 5 V táppal. Most szeretném kipróbálni a NRF24L01 RF transceivert, de ez max 3.6 V-tal megy. Mit kell beállítani a PIC-en, hogy egy egyszerű led villogás menjen? A Pickit2 5V-ról megy, de külön 3V-ról nem megy. Hol lehet erről olvasni?
Ha a PICkit2 adja a tápfeszültséget, akkor használd a saját kezelőprogramját, s akkor beállítható VDD értéke (pl. 3,3 V-ra, vagy 3,5 V-ra). Ez volt a kérdés?
..., ha nem Sziva féle klón vagy PICkit2 Lite. Ezeknél bármit állítasz, 5V (4.7V) lesz a Vdd.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2014
Sziasztok.
Próbálok összehozni mikro c-ben egy egyszerű led villogtató programot, amiben az órajel egy külső 1MHz-es forrásból jön. A project-ben ki is választottam az EC módot, és ez elvileg beállítja a CONFIG bitjeit helyesen, nekem azzal nem kell bajlódni. (a kódot azért mellékelem a végén) A baj az, hogy akár ráteszem a 16f690 RA5/CLKIN lábára a külső órajelet, akár nem a villogás ugyan úgy megy. szabályosan, de pontatlanul. Mi lehet a baj? köszönök minden segítséget
Beállítottam a Pickit2 (eredeti) VDD feszültséget 3.0 voltra, de így nem működik a villogó. Ha visszaállítom 5 V-ra, akkor villog. Ez a kérdés, hogy mit kell máshogy csinálni, hogy a villogjon a le.
Idézet: „mit kell máshogy csinálni, hogy a villogjon a LED?” Általánosságban ezek jutnak eszembe: - Olyan CPU frekvenciát kell választani, ami az adott tápfeszültségen elérhető. (lásd adatlap) - Nem szabad olyan szintre állítani a Brown-ot-Reset detektálást (ha engedélyezve van), ami az adott tápfeszültségen már RESET-ban tartja a mikrovezérlőt. (lásd konfigurációs bitek) - Olyan LED-et kell villogtatni, amelynek nyitófeszültsége nem haladja meg a tápfeszültséget. (lásd LED adatlap)
A konfigurációs regiszterekben a BOR tiltása, vagy a küszöb 2.1V -ra állítása.
már vagy 1,5 órámba tellett, de a fail-safe clock monitor volt a ludas
Üdv mindenkinek
Nagy gondban vagyok. Sajnos a pic programozáshoz nem értek viszont találtam egy kapcsolást amit szeretnék megépíteni. A benne levő pic 16f84a,nekem viszont csak az újabb 16f628a van itthon azt mondták hogy át lehet írni a programot az új pic hez. Ezt a feladatot megtudná esetleg valaki oldani nekem. Erről a programról lenne szó.
Köszönöm a gyors választ.
Megnéztem az oldalt de amik ott vannak azok több csöves dcf es órák. Amit én keresek az egy egy csöves óra lenne. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
Ezer köszönet
Megtaláltam a nekem valót és el is indult az órám.
sziasztok,
megírtam ezt a programot miután tapasztaltam pár furcsaságot, és ez villogtatja a led-jeimet, pedig szerintem nem kéne neki. mit nézhetek el már megint?
Én nem nagyon értek hozzá, de szerintem ez villogtató program.
^^kistee: Szerintem azért nem mert látsz benne egy ilyen jelet: "|" ami a vagy, ezért nem kéne kikapcsolnia a másik ledet....
Proton basic-ben simán tudom negálni a PORTC-t, a while(1)-ben a köv. van: PORTC=~PORTC delay_ms(200) De ugyan ez mikro c-ben folyamatosan égő ledet produkál, tehát a kiolvasással van baj. Biztos nem hardveres a hiba. //------------------------------------OK, itt az orvosság, ha valakinek ugyan ez lenne valaha is a gondja: ANSEL=0; ANSELH =0; ADCON1 = 0b00000000; Itt ha nem állítasz mindent szépen digitálisra, akkor 0-át olvas vissza a program. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
A LED túlterheli a kimenetet, nem tudja a magas szintet (0.8 * Vdd) visszaolvasni.
Sziasztok,
MPLAB-ot használva, ha egy részét az .asm fájlnak (néhány rutint) .inc fájlba átteszek és a kiemelt rész helyére a #include xx.inc -et írom, akkor a .inc-ben lévő CBLOCK xx ENDC mintha észrevétlen maradna. A xx -t definiálatlannak jelöli. Holott, ha az #include xx.inc helyére visszamásolom az include fájlt, akkor minden rendben van. Mi lehet a baj? Kösz. L.
Hát akkor én rontok el valamit, mert nekem, szintén 8.9-ben nem működik
L. Idézet: Esetleg hozzá kell adni az .inc állományt a projekthez? „Mi lehet a baj?”
Csak a forrásba kellett beírni egy sort:
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2014
Köszönöm a választ!
A BOR tiltása ill. a BOR reset to 2.1 V is megoldotta a kérdést. Lecsupaszítottam a konfigurációt, a program csak ebből áll:
így tudom mérni a Ci lábakat, és valóban, megjelenik a 3V a kimeneten. De most az a bajom, hogy a PICkit2 tápról van kimeneti 3V, de külső tápról nincs (pontos a 3V). Ez mitől lehet?
Nem a LED okozta a gondot, a LED önmagában, 3V-ról, egy 220 Ohmos ellenállással vidáman világít.
De köszi a gondolkodást.
Sziasztok!
Néhány hónapja készítettem egy fordulatszám mérőt (és számlálót) hall szenzorral kb. úgy működik ahogy kéne aszinkron motor fordulatszáma 1440-1500 között változik (4 pólusú) ami szerintem elég reális (főleg ha még a hálózati 50Hz is 50-52Hz között van), igaz jelgenerátorral még nem mértem. A lényeg, hogy optokapuval is ki akartam próbálni, de akkor hülyeséget ír ki. Fototranzisztorral mindenféle eredmények jönnek, néha számol egyesével néha ugrik 10-20-at. Próbáltam reflexiós optoval az még rosszabb. A sima optokapu az majdnem jó, de nagyon érzékeny, hogy a rés hogyan van letakarva. Próbáltam kézzel egy fekete műanyag lappal úgy kb. jól számol, de érzékeny a rés takarására, ha nagyon lassan takarom le és nem egyenletesen akkor ott is érdekes számok jönnek ki. A lényeg amire ki akarok lyukadni, hogy hogy lehetne ezeket az optoeszközöket prellmentesíteni, szerintem inkább itt lehet a hiba, mivel a hall szenzorral nincsenek ilyen gondok és a sima optokapu is majdnem jól működik. Lehet ha normális kereket tennék bele akkor még jól is működne, de a reflexiós optoval tényleg hülyeségeket számol. Szerintem a fénytöréssel lehet a probléma, bár nem értek a dologhoz ezért is kérek segítséget.
Ha csak simán ellenállással van illesztve a PIC-re, akkor a zavaró infra fényt is beleszámolja. Kell egy csatoló fokozat mögéje (és a PIC elé), hogy betudd állítani a billenési szintet. Én egy puritán LM358-at használtam fel erre a célra.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2014
Sziasztok!
A mellékelt programokat szeretnék kipróbálni tanulás céljából, de nem világos, hogy az lcd egyes kivezetéseit a pic mely kivezetésével kell összekötni. Valaki tudna segíteni?
A RB7 kivezetés megy az LCD D7 -jére, RB6 kivezetés megy az LCD D6 -jére, ... RB0 kivezetés megy az LCD D0 -jére. Az RD7 megy az LCD E jelére, a RD6 megy az LCD R/W jelére, a RD5 megy az LCD CD jelére.
Sziasztok!
Kezdő kérdésem van: Mitől lehet az, hogy egy program és kapcsolás működik, ha Pickit2-ről megy a táp, de ha átteszem külső tápra, akkor láthatólag nem indul el a processzor (pic16f887). Van egy láb, amit fixen magasra állítok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |