Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napkollektor házilag
Értem , szerinted egy vákumcsöves kollektor melegviz levezetéséhez használhatnék ilyen csövet vagy inkább mást ?
Inkább mást. Egy vákumcsöves kollektorban azért melegedik a víz rendesen.
Na ezért kérdeztem mert azt irják ott lehet forráspont közeli a viz ...
Viszont ha jól értem akkor ha ebből a csőből tekerek föl csőkígyót az rendben van és máris lenne egy további kérdés . Abban az esetben ha KPE csőből van mondjuk felépítve egy házi kollektor az mekkora hőmérsékletre képes melegíteni a vizet totális déli irányban és 45 fok beállítással ? A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2014
Szerintem lehet, csak elég nagy legyen a vízsebesség, vagyis legyen benne szivattyú, ne csak a gravitációra legyen bízva a keringetés.
A KPE vagy LPE csőből épített napkollektorok illetve egyáltalán a napkollektorok esetén maximális hőmérsékletet el kell felejteni. Az egész nem erről szó, hanem hőmennyiségről. A LPE/KPE csövek olcsók, könnyen kivitelezhető, főleg nagymennyiségű víz feljebbmelegítésére valók. Használati melegvíz csak megkötésekkel állítható elő, de a hőtárolás komoly beruházást igényel (egy plusz bojler mint hőtároló, vezérlő elektronika). Leginkább a medencefűtés területén érzik otthon magukat.
Ha van keringető szivattyúd, akkor javulhat a helyzet (de ezt nem én mondtam
![]()
Nem látni a képen a csapjaidat, de legtöbbször abban szokott lenni a szűk keresztmetszet. Pl. 20-as KPE csőhöz 8 mm nyílású golyóscsap,...
Ha nem spirálban tekernéd a csövet, hanem meanderben, nem lenne légzsák. Ha a két csövet párhuzamosan fűzöd, nem kell túl kis ívben hajlítani.
Elgdolkodom, hogy lehetne úgy kivitelezni, hogy nem spirálba hajtom fel a két csövet. Azért volt jó ötlet a spirál, mert így egybe van, télen le tudom egyszerűen szedni. Ha Csak oda-vissza kihajtom az egész 2x100m-t az rengeteg helyet foglalna el és nehezen mozgatható, de gondolkodom mi lehet a probléma.
A második hozzászólásomba már eszembe is jutott, hol a szűk keresztmetszet, nem a golyós csapoknál van, hanem ott ahol a Hanco cső össze van rakva az LPE csővel. Viszont most, hogy a csőspirál ismét ki van zárva a rendszerből a melegvíz a bojlerből még mindig csak olyan 50% nyomáson jön és a víz utántöltődése is a bojlerbe hangos - zajos. @nedudgi: em tudok keringető szivattyút alkalmazni, mert ez nem egy hőcserélős rendszer, a bojlerre közvetlenül megy a csőkígyó, amikor megnyitom a melegvizet, akkor a csőben lévő levegő megy a bojlerbe, amit a Nap már valamennyire felmelegített. Ma pl 13 órakor azt a részt ahol tele van vízzel még éppen hogy meg tudtam fogni, a felső része ami levegős, azt max 1 másodpercig tudtam fogni, annyira felmelgítette a Nap. Viszont mikor már nem éri, olyan könnyen ki is hűlik, ezért be fogok még iktatni egy 50 literes fekete tartályt, ami szintén a rendszerbe lesz. Abban el tud tárolódni a hő estig, meg másnapig is (valamennyire) A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2014
Nem tudom, mi az a Hanco cső, de a belseje nem bordás véletlenül? Ha az, akkor okozhat ronda hangokat.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2014
Ilyen a Henco cső, ezt ilyet használnak fűtés és vízhálózat kiépítésére. A belseje teljesen sima. Bővebben: Link
Köszönöm. Felénk ezt ötrétegűnek ejtik.
Hu ez egy gravitációs kollektor és nyomás fokozó szivattyú van csak , így akkor nem ok .
Ez itt Off. Általános szerelési gondokkal gyere át ide!: Napenergia fórum
Csőelrendezés a képen. Átállított helyzetben szabadon kellene áramlani a víznek. A bojlerből gyorsan kiürül a levegő.
Értem az elrendezést, csak erre mondtam azt, hogy az a 2x100m az rengeteg, még így is, párhuzamosítva. Így 100m csövt kellene a lerajzolt módon elrendezni. Kb 10m hosszú a tető ahova fel tudom rakni. Viszont ebben a formában nem lehetne leszerelni vagy csak nagyon nehezen (télre), előny, hogy ha jól csinálom, akkor teljesen le lehet erszteni a rendszert, tehát akár maradhatna is a tetőn télen. Üresen bírja a telet az LPE cső? Még azt látom gondnak, ohgy nem fogok tudni olyan kis ívben meghalítani a 180 fokokat, hogy 10 párhzamos elférje a kis tetőn. Igazából jobb szeretném sorba kötni a két csövet, de ha végül csk olyan megoldás lenne ahol párhuzamosan lenne, akkor legyen úgy em bánom, csak szerintem sorba kötve melegebb vizet kapnék a végén. Mindjárt beregisztrálok a Napenergia fórumra.
Üdv! Érdekelne mi lett a sorsa a szerkezetnek, mik a tapasztalatok napi teljesítmény?
Sziasztok.
A nyárra napkollektort szeretnék készíteni. Sokat gondolkodtam, hogy a hőcserélő tartályát hogyan tudnám olcsón, jó hatásfokkal szigetelni. Végül erre jutottam: Van egy elég nagy vastartályom ill. egy lemezhordóm. A hordó alját 10cm vastagon törött üveggel megtölteném, majd belehelyezve, középre igazítva a tartályt, a széleket, tetejét szintén kitölteném üveggel. Legvégül üveggyapottal befedném az egészet. Mennyire életképes az elgondolás?
Azért az üveg törmelék hőszigetelő képessége csak töredéke az üveggyapoténak. Azt gondolom nem lenne túl jó a hőszigetelése.
Az üveget a kemence aljára szokták tenni és nem hőszigetelésnek, hanem a hőtárolás érdekében.
A levegő egy egész jól hőszigetelő anyag. Mindössze azt kell megakadályozni, hogy áramlás jöjjön benne létre, vagyis a levegőnek állnia kell. Túl nagy vastagsága sem lehet, lásd például a hőszigetelt modern ablakokat. Az üvegtáblák 16 mm távolságra vannak egymástól. Azért nem több, mert akkor már megindul benne a légáramlás és viszi a meleget a levegő. Tehát, ha ezt akarod megvalósítani, jó az üveg, de csak nagyobb, többnyire egyforma darabokban, hogy a tartály alja, oldala csak kicsi helyeken érjen hozzá a tartályhoz is, meg a hordóhoz is. Különben, az üveg inkább hővezető lesz, mint szigetelő. De erre a célra jobb lenne valami nagyjából egyforma méretű zúzalék kő is. ( Tüzépeken van murva különböző méretre osztályozva. ) A lényege az lenne, hogy ez a szigetelés levegős legyen, de a levegő "buborékok" ne legyenek túl nagyok és csak egész kicsi kapcsolatuk legyen egymással. Neked muszáj valami erősebb megoldás, legalább az aljára, mert a tartálynak komoly súlya lesz.
Ennél egyszerűbb megoldás a hungarocell, vagy a kőzetgyapot. Van belőlük mindenféle testsűrűségű és amennyi neked kell, az igazán nem lehet drága. Akkor a hordó sem kell.
Nem az én problémám, csak belekotyogtam.
![]()
Szia!
Az oldalát szerintem is inkább üveggyapottal szigeteld le. Az aljára jó lehet még az ytong (ebből is többfélét választhatsz), vagy más hőszigetelő tégla.
Elnézést, rossz helyre címeztem...
![]()
Szia !
Szerintem a két réteg közti üveggyapot szigetelés jobb megoldásnak tűnik és ezután még a lemezhordó külsejét is ugyanúgy befedheted, ártani biztosan nem fog. Az alj már más kérdés, mert a tartály alatti törött üvegnek gondolom távtartó szerepe is lenne, ha meg tudod oldani maradék vasakból a megfelelő hézag kialakítását (mint írtad kb. 10 cm) akkor oda is mehet üveggyapot. Ha nem akkor nem nagy gond ha törött üveg marad ott. ![]() (Igaz, nem pont napkollektorhoz csináltam hőtartályt, de a funkció ugyanaz volt nálam is és nekem sokkal megkönnyítette volna az üveggyapot a munkám ha kezdéskor már alapból azzal tervezem a kialakítását, méreteit és szigetelését. )
Sziasztok, vizes sík kollektort tervezek készíteni. A kollektor és a tároló között gravitációsan szeretném, hogy cirkuláljon a víz,direktben, hőcserélő nélkül. Olyan kérdésem lenne a tapasztaltakhoz, hogy ezt a hárfás kialakítású vagy a meander csőkígyós változat tudja majd produkálni? Ha 15-ös v 18-as rézcsőről beszélünk, akkor azért egy hárfásnak jóval kisebb az ellenállása sztem mint a csőkígyósnak...
Sörkollektor lefestéséhez keresek solár festéket,hallottam a Solkate cég festékéről de a neten sehol nem tudok telefonszámot vagy elérhetőséget találni.A honlapjukat sem lehet elérni.Az is segítség lenne ha valaki tud valamilyen elérhetőséget adni a cégről.
Sajna úgy sem adja be a honlapot,olyan mintha le lenne tiltva az oldaluk.De azért Köszi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |