Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
A híd védelme a következő képpen működik: ha az első IC hibásodik meg a második pontosan másolja a hibafeszültséget csak ellentétes előjellel, ha a második megy tönkre önmaga generálja a hibajelet. Ezért kell és elégséges a második kimenetét figyelni.
A két különálló dióda mindössze arra szolgál, hogy az AC táp megléte alatt zárva tartsa T6-ot, periódusonként kétszer kisüti a 680nF-os kondenzátort. Ez a tápfeszültség nagyságától függetlenül valósul meg.
Értem, tehát az IC2 negativ jelzésű kimenetét figyeljük mindenképp! Elkészült a rajz, nézd át légyszives, a 7 db dióda bekötésekben nem vagyok biztos... pedig átnéztem háromszor, de több szem többet lát. Ha valami nem tetszik, át kell tenni máshova, mond és átrajzolom! A tranzisztornál EBC használtam, létezik belőle más lábkiosztás?
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2014
Namost ez alul, vagy felülnézet? Felirat, BC tranzisztorok lapolása félek nem lesz jó.
Felülnézet, alkatrész beültetés oldal, mindig utána fordítom meg ha jó. Már a lábkiosztasa nem jó ?
A forgalomban lévő példányok CBE kiosztásúak. Másoknak is tört már ez borsot az orra alá
Az nagyon jó... Gyorsan átrajzolom, legközelebb nem a hq nézem meg a lábkiosztást
Átjavítottam! A diódák, Fet, földelések szerinted jók? Nem kell átrajzolni még valamit?
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2014
A HQ-s lábkiosztással sincs semmi gond, csak az alulnézetből mutatja.
Hát igen, itt jön az a jó kis mondás ...attól függ honnan nézzük
Ötlet szintjén felvetem nem kell annyi átkötés.
Ez erősítőről be kell hozni a GND-t, hogy legyen viszonyítási alap!
Ez nagyon jó! Köszönöm! Öt toroidról müködik az öt oldal, és a bemeneti GND-en vannak közösítve a végfokok a házon, a házról leveszem az jó?
Mivel a GND-k összeköttetésben állnak, mindegy hol csatlakozol rá, esetleg olyan helyet keress kísérleti úton ahol nem okoz búgást.
A tervet azért nézd át Te is, mert tévedhettem éppen.
Ok, kikísérltezem a legjobb pontot. A trafókat mindenképp le szeretném burkolni, csak még nem tudom hogyan, szerinted sima hajtott vaslemezzel jó lenne? Milyen anyaggal érdemes árnyékolni, mert szerintem egy kicsit megszórja az 5db 300W-os, szinte észrevehetetlen, lehet nem is a trafók okozzák de igy legalább azt teljesen kizárnám. Ha kész az áramkör, elég letesztelni egy ceruza elemmel, 1.5V DC-re már reagál?
Az árnyékolást majd beszéljük meg a témájában.
A tiltás teszteléséhez az 1,5V elegendő. Arra ügyelj, hogy "Amp" bemenet ne maradjon a levegőben, jobb híján kösd testre azt a négyet amelyiket épp nem próbálod.
Rendben! Mégegyszer köszönöm a segítséged!
Szia! Nem találom a 12v-os reléket, de találtam 24V-at, müködtethető DC24V-ról változtatás nélkül, vagy növelni kellene a 220k- és 470kohm-os ellenállás értékét?
Szia! A két nevezett ellenállásnak a táp felőli végét egy Zener-dióda segítségével meg kell fogni 9-12V környékén. A FET Ugs nem enged meg nagyobbat.
A NYÁK elkészült már, vagy utólagosan kerülne ez bele?
Még nem készült el a nyák, ezzel a zener-el kibővíteném és mást nem kéne változtatnom? Igy a relé kapja a 24V-ot a fet meg a 12V-ot. ? Igy jó ahogy beillesztettem? Javitsd légyszi ha nem így gondoltad. Így meg lehet nem is kell bele a stab, mert 18V AC a trafó.? 3V plusz kéne a stabnak, hogy jól müködjön nem?
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2014
Szia lobooo!
Tudom, hogy ez nem ide vág de, hogy állítottad be azt hogy ha az alkatrészre húzod az egeret megmutatja az alkatrész értékét?
Makrobol beilleszted az alkatrészt ráklikkelsz, hogy kijelölje, majd a kijelölt lábon-vonalon jobb klikk és ott egy opció, hogy "Name" klikk rá és megadod a nevét.
Módosítottam a rajzot, hogy teljesen rugalmasan tudja követni az alkalmazott relé tekercsfeszültségét. Egy ellenállást kell mindössze méretezni. Az értéke annyi kiloohm, ahány volttal magasabb a pufferelt tápfeszültség 12V-nál.
Nézd át légyszives, berajzoltam, igy gondoltad? Akkor mondjuk ha a táp 24V akkor 12kohm lesz, ugye? A zenner jó polaritással van?
Egy pici hiba van csak, javítottam. A 12k és a Zener stimmel.
Azért így le ne gyártsd! Van még kérdés ami a kivitelezést alapvetően befolyásolja. Minek is bele a feszültségstabilizátor? Eddig a szerencsétlenül magas tápfeszültséget alakította hővé. A 18VAC szekunder pufferelve tökéletes a 24VDC-s reléhez. Esetleg készen kell állni magasabb váltakozó feszültség fogadására is és 24V-os stabilizátorra lesz szükséged? A készülékben lesz-e 12V-os ventilátor, amit innen kéne táplálni?
Teljesen passzívra szeretném, mert most 3db venti hűti, csak még bordát nem tudtam szerezni hozzá, ami erre képes is lenne, mert sok hőt termel a 10db TDA7294. Igazából igazad van, ki kéne venni a stabot és 18V-ot adok neki. Segítenél benne, hogy szép legyen az elrendezés? Van egy ilyen trafóm, szerinted rátegyem a panelra?
Jó, eltávolítom a fölös alkatrészeket. Összevetetted már a kiszemelt trafó terhelhetőségét az öt relé tekercs áramfelvételével? Rosszat sejtek.
Hu azt nem Ez a relé lenne, ha jól néztem 250mW-ot fogyaszt, elméletben elég, de van egy ilyen is, szerinted melyik legyen?
Ezek a parányi trafók számomra elég kiszámíthatatlanok. A negyedwattos relékkel és a meglévő trafóddal próbáld ki mennyire melegszik.
A mellékelt elrendezés igyekezetem szerint egyezik az utóbbi kapcsolással
Nagyon jó! Köszönöm! Akkor ez lesz a végleges, hétvégén lehet neki is állok! a trafót megnézem mennyire melegszik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |