Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   406 / 564
(#) Madand51 válasza erdgab hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Ezért kérdeztem, mert a rajzon csak a légrés van írva. És ha EE magot használt és tett bele légrést, az okozhat hibát.
(#) zbartalos válasza Madand51 hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Szia. EE25/7 gate-trafót használok légrész nélkül, de nincs össze ragasztva, csak szorosan összehúzva. A szigetelés minden tekercs egyes tekercs között 2-3 réteg szikszalag, teljes szélességben a végeknél kicsit felhúzva, nehogy összecsússzanak a tekercsek. Kezdetnél és végnél szintén szigetelés mivel ugyan arra az oldalra van kötve a kezdet és a vég.
Ma megvágtam a rézszalagot a panelon és ugy mértem, hogy esteleg nincs-e átütés a teketrcsek közt. FET (IGBT) nélkül tökéletes négyszög és az amplitúdója is egyforma. Holnap talán már kicsit több időm lessz méregetni, meg fényképezni is. Köszönöm a linket mindjárt átolvasom, pedig annak idején biztosan olvastam.
Üdv.: Zoli!
(#) zbartalos válasza erdgab hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Szia! Úgy csináltam mint a rajzom van, felső 1k8, alsó 820 és 2k5 poti. Holnap valószínű, hogy foglalkozom kicsit az UC3845-el. Sajnos tudom, hogy volt otthon még 2db belőle, de nem találom, úgyhogy remélem holnap tudok venni tartalékba. Mikor gerjed akkor valami iszonyú kavalkád van a 460-ak gate lábán, de az 540 gate-jén is, mintha meghülyülne a vezérlés. Nekem úgy tünik, mintha a pozitív ágban lévő FET ki sem nyitna, más okot nem tudok ami miat 80V körül esne azon a negatívon meg 5V. Csak nem tudom miért. Egyébként ha nincsenek bent a fet-ek akkor a meghajtó trafó mindkét ágában jók a jelalakok és egyformák is! Holnap már teszek fel szkóp képeket de nem lessz valami jól látható, mivel eléggé érdekes jelalakok vannak mindenhol. Üdv.: Zoli!
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2014
(#) zbartalos válasza erdgab hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Szia. Szerintem nem hinné el senki de azthiszem végig előttem volt a megoldás és mégsem vettem észre. Persze nem a nyáktervben van a hiba hanem bennem. Én köttöttem el egy dolgot, ami utólag került rá a panelre. De ezt reggel még kipróbálom, hogy igazam van-e, de tuti elkötöttem 1 dolgot
(#) detergent válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Remélem megoldódik a problémád. Én még küzdök az enyémmel.
(#) zbartalos hozzászólása Máj 8, 2014 /

Sziasztok! Először is köszönöm mindenkinek a segítségét és a türelmét, és mindezt az én balgaságom miatt. Már elsőre is jó lehetett volna a gépem. A csatolt képek magukért beszélnek, de azért egy kis magyarázatot adok melléjük. A DS lábakon, a primer és szekunder oldalon készült szkóp képei 1:10 osztással készültek. A többi 1:1-es. A negatív és pozitív ág DS feszültsége 45V mindkét oldalon. A hűtőbordák 10 perc üzem utána is hidegek hűtés nélkül. A gate jel a poti egyetlen állásában sem változik. A többit elmondják a képek
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
(#) erdgab válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 8, 2014 / 1

Örömmel látom a jó ábrákat!
Mit is kötöttél el? Avass be bennünket,kíváncsi vagyok.Nem óhajtalak esetlegesen kinevetni,de mindig tanulhatunk egy hibából,még akkor is,ha az egyedi,bődületes,stb. Köszönöm!
(#) erdgab válasza detergent hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

A Te gépeddel mi a gond,nem hiszem el,hogy a fórum nem tud segíteni.
(#) pimi9 válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Rövidre volt zárva a szekunder, vagy fordítva adtál neki tápot, vagy micsoda?
(#) zbartalos válasza erdgab hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Szia. Hát egy olyan hibát követtem el amire nem is gondoltatok volna, mivel nem tettem fel képet a beforrasztott nyákról. Pár oldallal ezelőtt kaptam egy kérdést, hogy hol is van a panelon a 2,2µF 630V kondi. Na ez akkor lemaradt a tervről. De sebaj rá lehet azt rakni a panelra alulról. Hát rá is tettem, csak hát nem épp jól A figyelmetlenségem miatt az egyik lába jó helyen volt (+320) míg a másik a pozitív ág S-jére került. És hát ugye a kondi nem éppen FEt vagy IGBT És persze mivel azzal voltam elfoglalva, hogy miért nem egyforma a két oldali FET-en a feszültség esés nem figyeltem fel erre pedig végig a szemem előtt volt a kondi. Tegnap este munkában mikor nézegettem a bekötést meg a nyáktervet és egymás melletti monitorra nyitottam meg, na akkor ugrott be hogy hová is kötöttem a kondit.

Ezek után viszont gondolom mehet az élesztés égőn keresztül a hálózatról?

Viszont lenne még pár kérdésem. Mint Gpeti is írta a segédelektronikában lévő 2k ellenállás értékét, ami az UC 6-os lábára megy úgy kell kikísérletezni. És ezt hogyan mi alapján kell majd megtenni? Viszont van még a rajzon egy *-gal jelölt ellenállás a hotstart körben (2k2), azzal mi a helyzet ezen a téren? Gondolom fent van a fórumon is, de valahogy nem ugrik be hol lehet. 4db 460-al mit lehet kihozni ebből a gépből, mivel még nem jöttek meg az igbt-k (20N60A4)? A segítséget előre is köszönöm.

Nagyon szépen köszönöm a segítségét mindenkinek és persze a tudást amivel ismét gyarapodott a nyakamon hordott kis labdácska.
(#) pimi9 válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Haha, az alsó igbt töltötte a kondit egy nagy áram impulzussal, a felső kisütötte.
Nagyon hasonlatos hibát okozott mint egy másik jelenség.
(#) zbartalos válasza pimi9 hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Szia. Igen valami ilyesmi történt. De milyen másik jelenségre gondolsz?
(#) GPeti1977 válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Akkora ellenállás kell hogy amikor a tranzisztor ki van kapcsolva akkor aktív az ellenállás funkciója, a lényeg hogy ekkor egy nagyon rövid kitöltésű jelnek kell lennie a kimeneten, az a feladata hogy leragadásnál még kisebb áramot ad le a hegesztő, a hotstart nem építettem meg.
(#) zbartalos válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Értem, tehát akkor ezt csat szkóppal tudom majd beállítani. Esteleg szkóp képed nincs véletlenül, hogy minek is kellene lennie az 540 gate lábán ilyenkor?
(#) GPeti1977 válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 8, 2014 / 1

Nem érdekes csak ha túl kicsi az ellenállás akkor leállhat a rezgés és a pálca alaphelyzetbe kerülésekor nem kapcsol vissza.
Örülök hogy jó eddig a gép de félek hogy nagy áramoknál a nyák kialakítása galibát okozhat nem biztos hogy okoz de lehet.
Pl az alsó oldali IGBT kisütő FET-jének source-ját az IGBT emitter lábáról indítanám vagy legalább is közelebb. Így a hosszú föld vezeték (ami a nagy áramot viszi) induktivitása nem engedi gyorsan kikapcsolni az IGBT-t.
(#) zbartalos válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Köszön a tanácsot. A következőnél már figyelek ezekre a dolgokra is. Igazából max 2,5-es bázikus pácával fogok hegeszteni vele. Még hátra van a dobozolás. Bár a következő szerintem egy CO2-es gép lesz, teljes hidas viszont mivel CO-ról van szó az már feszültség módú lesz. Legalábbis ha találok valami jó kapcsolást hozzá!
Üdv.: Zoli
(#) dara válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

A nyák kialakítás engem is aggaszt.Nem szerencsés a nagy áramot keresztezni a gyenge árammal.A panelt,az áramkört, nem szükségszerű egy víz szintes lapon elhelyezni,Külön öcsi paneleken fel lehet építeni,ráadásul,fele méretbe lehetett volna.(A gét meghajtás,a fő trafó között megy el)A nyák méreted felére bőven rá terveztem volna.(Sőt még annak a felére is készítettem).
(#) zbartalos válasza dara hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Szia! A terv az volt, hogy könnyen átlátható, rögzíthető és részekre tagolható legyen. A gate trafó meghajtását már módosítottam. Közvetlen az UC-ről viszem a három kábelt sodratként. A venti és az IGBT hűtőborda közt, ott ahol az áramváltó sodrata is megy. A főtrafó alatti vezetékeket kivágtam a panelból.
Üdv.: Zoli
(#) Ge Lee válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Nem nagyon értem ezt a feszültségszabályozás erőltetését a Co-hoz. A mezei Co trafó van szabályozva? Nincs. Rá van tekerve a primerre a szekunder azt jónapot. És működik. Az SMPS trafót meg még ennél is jobbra meg lehet csinálni, mert ennél szorosabb csatolást is könnyű csinálni, lásd PC vagy flyback trafók.
Szóval csinálsz egy kis szórású (szorosabb csatolású) trafót mezei áramszabályozással (vagy határolással) és meglátod jó lesz. Engem mondjuk eléggé visszatart a mechanikai része (dob, huzal, kábel, palack) ezért nem állok neki.
(#) maszek0005 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Szia Gee Lee! Én csak azt ajánlom nézz körül még ócskavas telepeken is. Én személy szerint potom pénzért ott vettem, egy gyári plazmahegesztő komplett fejmozgató egységét( ami azt hiszem CNC-ben volt benne), meg egy 90 W-os motort görgőkkel, meg szorítókkal együtt 5000- Ft-ért. Szerintem fogalmuk nem volt róla, hogy mennyit is ér valójában, meg hogy mire való egyáltalán.
(#) kissadam válasza maszek0005 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Ez így jól is hangzik, csak pl felénk borsodban már egy vasszöget sem lehet kihozni a méhtelepekről. Megszüntették a hulladék eladást magánszemélyek felé. Régebben sokszor onnét vettük a hulladék profilanyagokat, vascsöveket. Ha csak egy rövidebb pár méteres darab kellett, nem kellett megvenni a nagyobb forgalmazóktól a drága 6-12 méteres szál acélokat, amit ráadásul méretre kell vágatni ha nincs teherautód amivel elszállítsd. Sokkal olcsóbban hulladékáron adták a 3-4 méteres darabokat, ezenkívül sok dolgot be lehetett szerezni, sajnos ma már ennek vége.
(#) Phile80 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Nem kötekedni akarok, de ha ilyen egyszerű lenne ahogy leírtad, akkor nem gondolod hogy minden gyártó ezt csinálná? Feltételezem, hogy még nem próbáltál gyakorlatban MMA invertert haszálni co gép áramforrásként. Lehet hegeszteni vele, de a varrat minősége köszönő viszonyban sincs egy nomális co géppel készített varrattal.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
(#) zbartalos válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Sziasztok. Nekem van otthon trafos co-m, kis dolgokra jo de masra nem. Kipróbáltam egy inverteres co-t amin feszultseget es jelformat lehetett allitani, de a trafos varrata nagyon elmaradt az inverteres mellett. Kiprobaltam egy gyari colt mma hegesztot hasznalni aramforraskent a co-ban de ugy még az en kis trafósomnál is sokkal csúnyább varratot csinált.
Ezért akarnám fullhidas feszultseg motoros aramkorlatos kapcsolassal kivaltani a trafot. A többi meg adott a masik gepben.
Udv.: Zoli
(#) ati790731 válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Ha sikerül ilyen co-s rajzot találnod, azt megköszönném ha megosztanád!
(#) Temela hozzászólása Máj 9, 2014 /

Na, végre újra szóba került a co (az ac-dc-ről már nem is álmodom)! A kérdésem az, hogy a klf kombigépek hogyan szabályozzák az mma és a co közti különbséget, azaz ugyanaz a tápforrás (pl. maci jellegű) és a főtrafó is ugyanaz. feltételezem a kitöltés szabályozása is ugyanaz, a frekvenciát már nem tudom, nem sejtem, de valamitől mégis akár mma, tig vagy co egy ilyen kombigép. Az már többször elhangzott, hogy a klf. hegmódoknak még a hegesztőfeszültsége is más, de mi állítja(hogyan?) azt?
Szóval, ha valaki egy kicsit bővebben ki tudná fejteni ezek rejtelmeit (különösen a "kombigépek" tekintetében), én nagyon megköszönném.
(#) GPeti1977 válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Kerestem de nem találtam, ennek ellenére a teljes hidas gép szinte kész de még van pár apróbb hibája, nemsoká cserélek palackot mert ki van fogyva és mehet a próba.

Az egyik gond vele hogy a trafót nem elég szoros csatolásra sikerült tekerni, most ívet fogtam már amennyire lehet 30V feszültségen ívet fogni pálcával és a hálózatból nem vett fel csak 10 Ampert, az áramkorlát a számítások szerint feljebb van véve, a feszültség szabályozást nem tudom még megoldani de lehet nem is kell az áramot úgyis az előtolás szabályozza.
Lehet a trafót át kell tekernem primer-szekunder-primer rétegesre, vagy az úgy jó lenne ha a trafó primerrel soros kondival beállítanám rezonáns módra?

CO.jpg

(#) Phile80 hozzászólása Máj 9, 2014 /

Pár éve találtam ezt: Bővebben: Link
(#) GPeti1977 válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Köszi ezt már ismerem. A "Maci" is kiegészíthető így, csak a feszültség szabályzó komparátort kell hozzáépíteni.
(#) Ge Lee válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Nem gondolom. Már csak azért sem, mert ha megnézek egy gyári rajzot ami ugyanazt (vagy még annyit sem) tud mint az enyém, akkor azt látom hogy abban háromszor, négyszer annyi alkatrész van.
Évek óta élvezettel csinálok olyan dolgokat amire rögtön rávágják hogy "az úgy nem lesz jó". A mezei inverter persze nem jó mert kevés benne a puffer, és a kellő áramot sem tudja, ezt ellensúlyozzák a gyártók a fesszabályozással (mert úgy olcsóbb).
Több helyen leírják hogy 50Hz-es hegesztőtrafót sem lehet csinálni csak ekkora meg akkora trafóból, ehhez képest amíg nem volt inverterem egy olyan trafót használtam a kisebb munkákhoz, ami nem nagyobb egy PC tápnál.
Szóval engem nem nagyon érdekel hogy a gyártók mit hogyan és miért csinálnak.
(#) buburobi hozzászólása Máj 9, 2014 /

Üdv hobbitársak!
Látom terítékre került az inverteres co/MAG/ (aktív védőgátas, fogyóelektródás kézi ívhegesztés) áramforrás. Látom azt is, hogy sokan nem igazán vannak tisztában a hegesztési eljárások és hegesztő áramforrások közötti különbséggel, és egy ohm törvénnyel. A co áramforráson FESZÜLTSÉGET (fokozatkapcsolóval, tirisztorral, stb.) és huzalelőtolást lehet állítani áramot nem. Az áram a beálított feszültségtől és a leolvasztott huzalmennyiségtől/előtolástól függ. Minél több a huzal annál rövidebb az ív és nagyobb az olvadt fém tartalma, így kissebb az ellenállása. I=U/R ha jól emlészem. A kombinált gépeknél, át kell kapcsolni a hegesztési módot, és álltalában már program alapján dolgozik a gép a heg. módnak megfelelően, vagy feszültséget, vagy áramot szabályoz. Már csináltam egy trafós, félig vezérelt hidas co gépet is. Most egy inverteresre készülök. A PC táp átalakításhoz hasonlóan szeretném megvalósítani a dolgot, de IGBT-vel, sokkal nagyobb trafóval és diódával, csak feszültség szabályzással, ami valószínűleg segítség nélkül nem fog menni. Foglalkozásomat tekintve minősített co hegesztő vagyok, és hegesztéselméletből se rossz, mivel elektrotechnikát is tanultam, így van némi rálátásom a gépek működésére is.
Következő: »»   406 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem