Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kettős táp készítése
Én sejtettem hogy bipoláris. Akkor pontosan + -5V kell.
A PC tápos nem hosszúéletű megoldás, tönkre mennek a fojtó utáni kondik pl 12V-on, ha nem terheled le ezt a feszültséget. Milyen adapterek? Felsorolnád? (de önállóan azok kevesek lesznek...)
Gondolkodtam... vagy galvanikus leválasztású kapcsolóüzemű cucc vagy trafó (adapter) kell, mivel a földelést nem iktathatod ki (és amiről vezérled ki tudja földelve van e...)
Korábban írtad hogy próbáltad magasabb feszültségről is... akkor az is jó lenne nem (itt arra gondolok hogy nem 5V hanem mondjuk 6,5... Áramkorlát esetleg stb... Továbbá az is fontos, hogy hány wattot kellene elfűteni... Én a 6-9V-os szimmetrikus trafókat javaslom, kivételes esetben feszültségkétszerező kapcsolás. És ha áll pl a motor, akkor meg a szimmetrikus feszültség mindkét oldalát megszaggatni, vagy eldisszipálni a felesleges feszültséget
Először próbáltam 12V-al, aztán mivel az nagyon sok volt áttértem az 5V-ra, Ezzel pedig nekem úgy tűnt hogy nagyon vígan el vannak, csak nagyon kicsit melegedtek és jól mentek. Úgy tudom a léptető motorok elég tág feszültség intervallumban hajthatók, (az egyetemen volt egy 5V-os amit 40V körüli fesszel hajtottak és nem volt semmi baja, bár gondolom ez vezérlés kérdése is, ennyire nem mélyedtünk bele csak érdekességnek hozta fel a tanár). Szal akár az 5V-nál magasabb is lehet szerintem, de mivel csak 5-ön és 12-n próbáltam nem tudom hogy kb hol lehet optimálisan használni.
Régi telefon adapterből van itthon vagy 6 féle még ugyanolyanok is vannak de azok harmatgyengék, van egy 12V-os, ha jól emlékszem az egy kis kézi fúróhoz volt, és van egy nyomtatós adapter de azt most néztem 30V-os. A motorok nyomtatókból vannak kivéve, összesen 5öt szeretnék egyszerre működtetni, ebből az egyik az CD-fej mozgató volt úgyhogy az elég gyenge. A trafós megoldás nekem szimpatikusnak tűnik.
Egy kapcsolási rajz sokat segítene arról a vezérlőről. A motornak hány kivezetése van, meg milyen típusú?
4 kivezetéses bipoláris léptető motor mindegyik. semmi nincs rájuk irva de a nyomtatók tápjai 5V-ot adtak nekik szerintem (több féle fesz is kijött a tápból).
Kapcsolási rajzom nincs. A vezérlést nem én csináltam mert nem tudnám megcsinálni hogy egy gépről több motort lehessen vezérelni, max egyet tudnék, ezért vettem a vezérlőket: Kemo M106 a típusuk. Ennek a működtetéséhez kell a kettős táp, kerestem neten a kapcsolását de nem találtam semmi érdemlegeset.
No akkor szerezz egy 6V-os 20W-os trafót, egyenirányítsd "kétutasan", és kész a kettős tápfesz...
Ezt miből gondolod? Az egyes ágak terhelése valamelyest arányos, vagy minimálisat meghaladó kell legyen, de ez csak a stabil kimenetek miatt szükséges. A tönkremenő kondik az elektrolit selejtes mivoltából fakadnak (alacsony ESR, vízbázisú elektrolit, mely egy lopott recepten alapul, amiből a vízbomlását akadályozó adalékanyag "kimaradt", ez az ipar kb. teljes távol keleti, nem japán szereplőit érintette). Normális minőségű, magas áramot jól viselő, alacsony ESR kondiknak semmi bajuk sem lesz.
Ez két egyutas egyenirányítás lesz, feszültségkétszerező kapcsolásban. Pufferelés után kb. +-8V-os eredménye lesz. De valóban a legegyszerűbb ötlet, ha van kéznél trafó és nem igényel a vezérlés többtíz W-okat.
Igazad lesz, de én azt az elvet követem, hogy jobb félni, mint megijedni... Hol vannak már azok a régi szép idők, mikor flyback alapú szgéptápot láttam, és nem volt belőle kispórolva semmi (bizony 900V-os FET)
Legolo! 2x 40V ide sok, 2x2A meg pl erősítőbe kevés. Azért ez a nem teljesen szimmetrikus terhelésre feszültségkétszerező is gányos, de kis teljesítménynél hunyhatunk szemet.
900V-os FET, IGBT ma is szép számmal előfordul. Itt előttem egy Delta, abban is ilyen volt. Amíg el nem szublimált. Nincs ezekkel semmi baj, csak amikor PC tápra gondolunk, nem mercuryt meg codegent kell gondolni, mert azok tényleg az ipar hulladék kategóriát súrolják. Alulról.
Nem tudom offolás-e,
de ugye a tápokban az 5v-os segédtáp önrezgő... Elvileg bír 2A-t is. Nem értem azt, hogy csatolja vissza optocsatin azt hogy 5V-on leálljon. Szóval a szekunder oldalán van egy 3 lábú IC sztem vagy tranyó, nem tudom, de abból megy a jel az optocsatira. Na az milyen alkatrész lesz? És kettő ilyenből kettőstápot is lehetne építeni, de gyanítom pár tized voltos differencia lesz az ágakban...
Akkor végülis ez a trafós megoldás hogyan nézne ki pontosan?
Sziasztok. Kellene egy kis segítség, egy pár éve elkezdtem építeni egy kettős tápegységet. Most beszeretném fejezni, csak az a problémám nem tudom hol a kapcsolási rajz. Egy 723-as és egy 082-es IC és négy tranzisztor van benne. Változtatható a feszültség is és az áram is. Ha jól emlékszem akkor rádiótechnika ujság vagy évkönyvben jelent meg. Ha valaki emlékezne hogy hol találom meg a rajzot megköszönném.
kondi: 2x 25V 4700µF elkó (lehet hogy kevés)
2x 100n 100V kerámia 2x 50V 3A dióda (kapcsitápból pl FR301-302) bizti attól függ egyszerre kell neked 2x2A vagy külön külön. az eggyel felette lévő biztit vedd meg a sorozatból. Ez asszimetrikus trafónál van így. Ha szimmetrikusod van akkor szólj.
Üdv! Nekem is olyan gondom lenne hogy egy áramkör meghajtásához a GND-hez képest +12 -12 -is kell. nem lehetne 2db 7812-vel megoldani?
Kettős szekunderű trafó,külön-külön egyenirányitva,egyenként stabilizálva a 7812-es kockákkal,majd az egyik kocka negativ pontját közösited a másik pozitivjával:ez lesz a GND. A többi értelemszerű...
Köszi a segítséget, ezt amint tudom kipróbálom :yes:
Üdv!
A kérdésem a következő: szükségem van egy stabilizált +/- tápegységre. Vettem 7812 és 7912 IC-ket. Az a baj, hogy nem pontosan +12/-12 a feszültség a 2 ágon. egyik kb. +11,7V a másik -12,3V. Hogyan tudnám ezeket teljesen egy szintre hozni? Gondolom ez nagyon fontos egy erősítő esetében. Köszi.
Sziasztok
A képen szereplő stabilizált kettős tápegységet szeretném megépíteni, de a szokásos 1-1,5A helyett 5A-t kellene bírnia. Hogyan kell azt megoldani? Előre is köszi a választ.
Vagy így meg lehet oldani?
Sziasztok!
Nem tudom, hogy most is, de régen tettek 47-100n kondit párhuzamosan a Graetz diódákkal. Mi (volt) a szerepe? Érdemes betenni?
Megoldható a stabilizátorok párhuzamosítása, működképes a dolog. Jobb megoldás, ha olyan kapcsolást keresel, ahol a stabilizátorról leveszi a terhet egy teljesítmény tranzisztor, én inkább azt ajánlanám.
Teddysnow: Akkor ajánlottak a kondik, ha brummos pl. egy végfok, talán segít valamit a brumm elnyomásban. Betenni érdemes, rontani nem ront semmin. A pontos értékének érdemes utánaérdeklődni.
Hali! Megtaláltam! Rádiótechnika évkönyv 1991!
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni a következő feladat megoldásában, hogy lehetne a legegyszerűbben kivitelezni. Szükségem volna egy olyan áramkörre, aminek a kimenetén, kapcsain érhető feszültség egy potenciométer elforgatásával, -10V-tól +10V ig változtatható. A gépben rendelkezésre áll +12V vagy +24 Volt. Alapvetően egy adott proporcionális szelep vezérlését lehetne ezzel megoldani. Az áramkör kimeneti oldalán található 0V ponthoz képest a másik pontnak kellene -10-től +10 Voltig változnia. Alapvetően ha már az egyik oldal megépíthető könnyen, tehát 0-tól +10Volt szabályzó áramkört elő lehetne állítani az is megoldás lehetne, mert az irányváltást megtudom oldani másképp is. Ebben a témában nem vagyok járatos. Nincs erre egy cél IC, vagy tudna-e valaki segíteni ennek a megépítésében, mert idővel most elég vacakul állok, természetesen nem ingyen kérném. Kettő db ilyen áramkörre lenne szükségem. válaszokat, segítséget előre is köszönöm.
Hello! Ha +- feszültséget szeretnél szabályozni, akkor ahhoz negatív tápfeszültség is kell. Ezt vagy a táp adja, vagy elő kell állítani pld. a +12V-ból DC/DC konverterrel..
Ha a 0..10V is megfelel, akkor azt pld. így lehet megoldani. De a terhelhetőséget nem adtad meg. A megépítésben segíteni nem tudok, de gondolom más igen.. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
Sziasztok!
Egy erősítő átépítése miatt szükségem lenne egy olyan kettős tápegységre ami tud ±17V-18V ot , viszont a bemeneti feszültség 2XAC27V. Egyenirányítás után DC 38V ami már egy LM317-LM337 páros felső határán mozog. Nagy igény nincs kb. 1A körüli lehet a max áramfelvétel ,de valószínű, hogy ez jóval kisebb. Milyen kapcsolást kellene építeni hozzá? A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.
Szia. Szerintem egy új, 40W-os trafó a megfelelő feszültségekkel olcsóbb lenne, mint beszerezni az alkatrészeket és a hűtőbordát 40W-nyi hő elfűtéséhez. Plusz megmarad egy trafód mondjuk TDA7294-hez.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
A 38V DC az már majdnem 2x18V, tehát egy lebegő középponttal megoldható. Az erősítős topikban találsz rajzot hogy hogyan szokták ezt szimpla táppal megoldani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |