Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   338 / 978
(#) elektroncso válasza proba hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

De ha bérház, és nem is a földszinten van akkor is ki kell építeni a földelést, beszélni kell a közös képviselővel. Lehet hogy a 40-es, 50-es évekből ottmaradt ''teljesen hiányzik a földelés'' típusú szerelés. Vagy pedig nullázás. Ma már egyiket sem szabad. Gázcsövet pedig csak akkor használunk földelő vezetéknek ha öngyilkos terrorista vagy.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
(#) kowi hozzászólása Máj 11, 2014 /

Bérházban esélytelen a közös képviselővel dűlőre jutni!(próbáltam már)
Nagyon régibe is szokott lenni védőföld keresd a vastag piros vezetéket
Ha nincs akkor legrosszabb esetben 16mm2 től lehet közös a föld meg a nulla. Bentre a lakáselosztóba pedig dobsz egy ÉV-relét. Ez is jobb mint hogy egyáltalán nincs.
Földelésre pedig tilos gépészeti csövet vagy fém kábeltálcát használni!
(#) elektroncso válasza kowi hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Jó, nem ismerem a bérházi helyzeteket, családi házban lakom. Bár lehet hogy megérne egy próbát a közös képviselő.
Daniadi:
A földelés teljes hiánya nagyon nagy gond, ennél még a nullázás is jobb. Fi-reléig PEN hálózat, ott külön kell választani a a közös vezetőt védőföldre és munkanullára, a Fi-relé után tilos közösíteni, mert akkor nem működik a védelem. Azért az csúnya hogy 15 évesen jobban tudom mint a villanyszerelőd.
(#) potyo válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Idézet:
„a Fi-relé után tilos közösíteni, mert akkor nem működik a védelem. Azért az csúnya hogy 15 évesen jobban tudom mint a villanyszerelőd.”

Igazából ha közösíted a FI után, akkor le fog verni a FI relé, tehát nemhogy nem működik a védelem, hanem épp az ellenkezője, állandóan le fog kapcsolni.

Hány ilyen esetről hallok rendszeresen, hogy villanyszerelő alap dolgokkal nincs tisztában...
(#) elektroncso válasza potyo hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Hát, sajnos igen. Apám ahol dolgozik cégnél, ott is van olyan ''villanyszerelő'' aki csak azért van ott, mert jól tudja vezetni az autót, meg valakinek a létrát is cipelni kell. Pedig 30 éve villanyszerelő. A mostani osztályomból rajtam kívül ketten mennek még elektro szakra, kettővel több aki nem ért a szakmájához. Az egyik tök kuka, bár ő önállóan soha nem végezhet munkát, mert csak inas végzetsége lesz, de a másikat sem érdekli, ha a mostani felnőttek kiesnek a szakmából, nem tudom mi lesz itt, de semmi jó nem az biztos.
(#) kameleon2 válasza Szirty hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Sziasztok! Senki nem mondta, hogy nem kell aládolgozni a ragasztónak. Nyilván, ha egy többször meszelt felületed van - ne is próbálkozz a ragasztással, mert a mész előbb válik le. Betonról volt szó. A Betonhoz nagyon jó kellősítő adalékok vannak. Kis csiszolás, kicsi kosz, stabil ragasztás. Egy ilyen felületről egy jó öntapadós ragasztót te nem szedsz le még feszegetve sem. Ennyi erővel szidhatnánk a beütődűbeles technológiát is. Mindent a maga helyén és idejében.
(#) ötfelezős hozzászólása Máj 11, 2014 /

Ha már ennyire lekicsinylőleg nyilatkozunk egyesek szellemi képességeiről, akkor talán érdemes megemlíteni, hogy annak idején a max 4 lakásos társasházaknál nem kellett földelés a nullázás alkalmazásához...

Voltak egyéb feltételek is ehhez az engedményhez, de azok általában teljesültek.

És bizonyos feltételek teljesülése esetén ma sem kell...

Ettől persze jobb a földelés, mint a nem földelés, de korlátozzuk mások képességeinek minősítését a tények ismerete nélkül...
(#) reteck hozzászólása Máj 11, 2014 /

Köszönöm hozzászólásaitokat, sikerrel lebeszéltem az armatúra átalakításról felettesemet.
(#) reteck hozzászólása Máj 11, 2014 /

Annyi kérdésem lenne még, hogy 100m-es szakaszon kellene elvinni 2db gyári ipari led visszajelző kontrollampának vezfeszt, melyik lenne üzembiztosabb és kevésbé veszteségesebb?
240VAC vagy 24VDC
Előre is köszönöm!
Üdv!
(#) yulo5310 válasza reteck hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Hali! A 12,vagy 24 volt AC
(#) velyron hozzászólása Máj 11, 2014 /

Sziasztok! Lenne egy kérdés hátha tud valaki segíteni ,van egy ház 3fázis, óránál nulla+föld összekötve műhelyebe hátara vezetve légkábellel 3fázis+nulla külön földelést akarok ,a földelést itt is nullázni kell a megszakító táblán vagy nem( mindenki mást mond).Köszönöm a segítséget
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Idézet:
„korlátozzuk mások képességeinek minősítését a tények ismerete nélkül...”

A kérdésből az tűnik ki, hogy a vas gázcsövet akarták üzemi földelésre felhasználni. Ha ezt a villanyszerelő találta ki, akkor nagy a baj. Ha nem, hanem a gazda, akkor sem lehet minden rendben, ugyanis a villanyszerelő tanácstalanul állt a helyzet előtt. A leírásból legalábbis ez jön le.
(#) Gery78 válasza velyron hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Szia!
Hát ha elviszed a három fázist és a nullát, hátra a műhelybe, és kialakítasz neki egy külön földelést, akkor ugyan úgy ki kell ott is alakítani mindent mint a háznál. EPH csomópont, Fi relé, kismegszakítók stb. Pláne, ha szerszámgépek is vannak, amiket üzemszerűen használni akarsz.
(#) proba válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Azért van némi gond, bizonyos keresztmetszet alatt nem lehet a nulla vezetőt PEN-nek használni, ergó nem lehet egy második EPH pontot kialakítani belőle. Így a szabványos védőföld kialakítása szerintem esélytelen Ha szabványos megoldást szeretne akkor talán 10mm2 keresztmetszetű réz kábel, vagy 5*xx keresztmetszetű kábel marad .Az hogy ha már nem szabványos, de a lehető legbiztonságosabb legyen nem biztos hogy a legjobb tipp , de talán több rendes földelőszonda (a 10-16A automatát leoldja zárlat esetén) ez lenne a konnektorok földelő kapcsa , valamint egy FI relé.
(#) velyron válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Szia! Én az összekötésre vagy nem összekötésre vagyok kíváncsi a többi tiszta (földelő szonda 3m + 10MM réz kábel. A kötés érdekelne közösíteni kell nullával vagy nem a földelést,a többit már megcsináltam , már csak azért hogy jól jöjjek ki .Köszi
(#) pont válasza velyron hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Ha már egyszer szét lett választva a föld és a nulla, utána már nem lehet közösíteni. Öt eres vezetékkel kell tovább menni. 20 méteres távolság fölött lehet újabb földelő szondát leverni...
(#) velyron válasza pont hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Sziaú! A táv 15m, tudom hogy 5 eres kellene de négy van és nem tudok még egy szálat behuzni ez a gondom a dologgal.
(#) KTobi válasza velyron hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Kösd össze nyugodtan. Az órától viszed az energiát, a földelést helyileg oldod meg külön Fi, biztosítók minden. Mintha egy teljesen független utcai bekötés lenne.
A műhelybe FI relé kell (mivel külön földeled), ha biztosítod a házban még, akkor a műhelybe nem muszáj.
A műhely földjét nem köti sehol össze a ház földjével, nem csinál gondot.
(#) KTobi válasza ötfelezős hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Írtam, hogy kössön be saját szondát, amennyiben szabadtéri az esemény persze. Beltérben, nem kell annyi kábel.
Megoldható másképp is. Amennyiben nem LEDes jelzőfényt szerel be, hanem glimmlámpát az áram elhanyagolhatóvá csökken, csak nem lesz olyan feltűnő a dolog, közelről kell nézni, és árnyékolni esetleg. Még mindig a dupla jelző mellett vagyok, amennyiben egyik se ég, és mégis van feszültség, akkor valamelyik nem jó, ha mindkettő akkor szakadt a föld.
(#) elektroncso válasza KTobi hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Nem biztos, hogy a glimmlámpát olyan közelről kellene nézni. Nekünk ami van itthon MEZ-es hegesztőnk azon tűző napon is látszik a glimmlámpa. Persze csak ha tudom mit kell nézni. Biztos hogy glimmlámpa, szép narancssárga enyhén vibráló fénye van. Én személy szerint imádom a glimmlámpa fényét.
(#) proba válasza velyron hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Ha 4*10mm2 rézkábel van az órához akkor összekötés (kinevezzük PEN-nek).

Egyik esetben a nulla kábelér szakadásod azt okozhatja, hogy a konnektor föld potenciálja megemelkedik, így a rá kötött szerkezetek testpontja rázhat.( össze van kötve a nulla a földdel).
A másik esetben (nincs összekötve) a szondád hibája esetén nem lesz földelésed a dugaljakban. Vagy hibás FI és zárlat esetén, és ha a biztosító sem old le, szintén egy veszélyes feszültségű földelést kaphatsz.
(#) kameleon2 válasza velyron hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Szia!
Idézet:
„de négy van”
- mindig ebből adódnak a gondok. Ha régi 240Ohmos antennavezeték van csak kéznél, akkor azzal kötsz be? Szerintem maradj az 5 eresnél.
(#) potyo hozzászólása Máj 12, 2014 /

Érdekes kérdés jutott eszembe; személy szerint én még sohasem szedtem szét FI relét, hogy a belső lelki világát tanulmányozzam, de tegnap eszembe jutott egy olyan kérdés, hogy vajon a háromfázisú FI relénél biztosítva van az, hogy kikapcsolás esetén a nulla szakadjon meg utoljára, illetve bekapcsoláskor az, hogy a nulla érintkezzen először? Mert ha ugye nem szimmetrikus a terhelés a FI után, és nem biztosított, hogy a nulla szakad meg utoljára illetve érintkezik először, akkor szélsőséges esetben egy rövid időre valamelyik egyfázisú fogyasztó vonali feszültséget is kaphat.
(#) proba válasza potyo hozzászólására (») Máj 12, 2014 / 1

Amit én szétszedtem, abban előbb zárt, és később bontott a nulla. Ami nem tetszett benne az egy apró elektronika. Így már értem a havi teszt szükségességét.
(#) dudassandor1 válasza proba hozzászólására (») Máj 12, 2014 / 1

Osztom a hozzászólást! Pont ugyanezeket láttam/tapasztaltam én is az egyik szétbontott Fi relében.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2014
(#) potyo válasza proba hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Köszönöm mindkettőtöknek
(#) szamóca válasza potyo hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Kimentem a műhelybe, és szétkaptam egyet. Az érintkezőket nem látom, de pár képet készítettem róla bemutatáskép.
(#) velyron válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Szia! Azért nem úgy gondoltam, de végül a tyúkbél is jó DDD
(#) dudzsi hozzászólása Máj 12, 2014 /

Sziasztok!
Egy kis technikai segitséget kérnék. Adottegy panel lakás ahova beszeretnék rakni fi-relét. Jelen pillanatba ugy néz ki a biztositék tábla, hogy bejön egy fázis és bejön a PEN. A PENbelevan kötve a felsö N soroloba "itt vannak a N-ák", innen egy zöld/sárga levan kötve az alsó sinbe ez a föld soroló "itt vannak a földelés vezetékei". Ez igy teljesen rendbe is van. Na most ha berakom a firelét akkor megcsinálhatom ugy, hogy a felsö sinbe ahova a PEN jön mennek a földelés vezetékei ebböl a sinböl egy vastag vezetéket belekötök a fi-rellé N bemenetére és az N kimenetet meg az alsó sinbe. Igy az lessz a N sorolo. Szabályos ez igy vagy szabad ezt? Elöre is köszönök minden segitséget.
(#) szamóca válasza dudzsi hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Ez igy teljesen rendbe is van.
Nincs rendben! A PEN a védőföldbe csatlakozik be, ahonnan áthidalod a nulla sínre, (min 10mm2 réz MCu) és nem fordítva. Gondold végig amit leírtál, az ÉV relé nulla csatlakozóit tulajdonképpen ezzel párhuzamosan akarod bekötni?
Hívj egy szakit szerintem.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2014
Következő: »»   338 / 978
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem