Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Triak működése
Témaindító: Bártfai Ferenc, idő: Nov 9, 2007
Témakörök:
Felesleges, annyira nem egy precíz szerkezet a dimmer.
Végül is a véletlenre is rá lehet bízni a gyújtási pontokat.
Nem... a triak null átmenetnél fog bekapcsolni és kikapcsolni a nullátmenetes optotriak miatt. Viszont az előfordulhat, hogy a PWM jel hamatabb bekapcsolja pár ms-al az optotriak LED-jét, de attól csak a következő nullátmenetnél fog bekapcsolni a "lámpa".
AC - PWM Bővebben: Link Azzal kiegészíteném, hogy villogni fog mint állat, tehát lámpához dimmernek mégsem jó De itt van hozzá AVR-es C program is: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
http://arduinodiy.wordpress.com/2012/10/19/dimmer-arduino/
És ez? Van esetleg olyan kapcsolásod amit ki is próbáltál, és jó lenne a célra? Megnézném. Megköszönném. A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
Ott a link eggyel fentebb. Az első két oldal kb erről is szól.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
Én a kapcsolási rajzot, vagy esetleg NYÁKtervet kerestem, de azt nem találom az említett linken, vagy csukott szemmel nézem.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
Ott lesz az is, csak olvass vissza egy kicsit.
Zoltán a forrasztóállomásos cikkedben keressem? Már lehet, hogy fáradt vagyok, de még keresgélem. Köszi. Majd meglesz gondolom.
Szia! Szerintem, megtaláltam de az nekem lehet, hogy nem jó. Egy egyszerűbbre gondoltam. 2 db Opto, egy Triak és egy kis AVR es progi. Arduinocskám az van Duemilanove. Vagy külön NYÁKot építenék az Atmega 328 nak. Sajnos programozásból nem állok a helyzet magaslatán. Fórumtársak szoktak segíteni.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
Sziasztok lenne egy olyan kérdésem, hogy egy BTB16-600 tipusu triak elbir-e 5.5-6 KW-ot ? Adatlapon 16A/600V van ez nekem 220V is 16A -ig terhelhető , vagy ahogy csökken a feszültség terhelhetem több árammal is? Egy instant vízmelegítőt szeretnék vele szabályozni, hogy kapcsoljon ki egy adott hőmérséklet elérésekor, majd vissza egy lecsökkent hőmérsékletnél, lényegébe tusolásra használom és elég macera mindig a vizet engedni meg zárni ha tul melegedik vagy ha epp nem győzi melegiteni. egy ablakkkomparátorral gondoltam hogy vezérelném egyenlőre, majd később lehet gyártok hozzá egy PIC -es megoldást, ha működöképes a dolog. Igazábol a triak teljesítménye azért lenne nekem fontos mert most épp ez van kéznél.
Üdv. Szabi
A 16 amper határáram és az is csak 80° tokhőmérsékletig....
Több árammal sehogysem terhelheted. Nézd meg az adatlapját is. BTB41-600 kellene. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2015
Köszi a választ, akkor rendelek egy BTB41-et, találtam is az egyik oldalon.
Űdv.
Sziasztok.
Szertintetek használhatok egy IRFZ44N helyett egy BT 136-600E triakot? A FET egy tekercset kapcsolgat 20kHz-el. Vagy esetleg IGBT-t lenne érdemes használni?
A triac oda nem oké, mert mivel kapcsolod ki? Furcsa ötlet...
Miért kellene IGBT? Miféle tekercset kapcsol, feszültség, áram... ? A fet típusból ítélve ( 55V ) IGBT nem oké. IRF3205 kell pl., ha egy kapcsolásban cseréled.. Új konstrukcióban már több adat vagy rajz is kell. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
Egy légmagos trafónak a primer tekercsét kapcsolgatja, IGBT-re azért gondoltam, hogy kevésbé pofázik vissza a hálózatba, mint pl a frekiváltókba. 12V feszültséget kapcsolgat viszont áramot nem mértem, de egy kb 10 négyzetcentiméteres hűtőborda elég szépen melegett.
Nem semmi.... 20 kHz egy légmagos trafónak????????? Még ha 200 kHz lenne...
Majdnem rövidzárra kapcsolgatsz... valszín a tekercsed ohm-os ellenállása akadályozza meg, hogy füst legyen. Megmérnéd, mekkora a tekercsed L értéke? Persze, hogy elég szépen melegszik a borda... áramot pedig kell mérni általában, főleg kritikus esetekben. IGBT azért nem jó, mert a szaturációs fesz nagy. PD = Uce * IC nagy veszteség lenne ilyen kis táppal, a hatásfok ezért kicsi.. a visszapofázás (?) meg ettől független, nem is tudom, hogyan érted. Valamit keversz. Jobban tennéd, ha a kapcsolást is megmutatnád, értékekkel. Egy sima beírásra érdemben nem lehet válaszolni. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
A hobbielektronikás propeller óra álló tekercsét kapcsolgattama FET-tel:
Bővebben: Link 20kHz 70%os kitöltési tényező, sajnos a tekercs induktivitását csak héfőn tudom megmérni. De számításaim alapján 2,7mHenrys. Ha jól emékszek akkor 700-800mA-ert vett fel a tápegységből.
Úgy már más, ha 2.7 mH...
Annyi melegedés jogos.
Majd egy nagyobb áramú illetve nagyobb hűtőbordával ellátot fet fog kerülni a helyére.
Segítségetek szeretném kérni! Triakkal 220V-os relé kapcsolnék. A gate vezérlése pic-el történik. Néha "prelleg" a relé, de kb. 10 alkalomból 8 szor rendesen működik. Van esetleg valakinek jó tippje, mi lehet a gond?
Szia!
Mutass kapcsolási rajzot, olyat, ami azonos a megépített áramkörrel.
Mi a triak és a relé típusa? Hogyan vezérled a triakot; melyik negyedben milyen széles gyújtójellel, mekkora árammal? Feltételezem, hogy a "prelleg"-és azt jelenti, hogy nem kapcsol be rögtön, hanem néhány prellezés után. Ez a triak bekapcsolási bizonytalansága miatt lehet. Sok minden okozhatja, keskeny gyújtóáram, magas a triak tartóárama a relé áramához képest, a terhelés túl nagy induktivitása stb.
Válaszd szét a két dolgot.
Adj a triacnak ( az optónak ) dc-ről egy mikrokapcsolóval gyújtójelet és mit csinál a relével. Ezt próbáld meg 20-30x egymás után, 3 sec húzás, 2 sec szünet.. Ha nincs prell, stb., akkor a pic-es vezérlés nem tökéletes. Az pedig nem lenne rossz, ha a konkrét kapcsolást feltennéd a pic-rész nélkül.. Lehet, hogy a kapcsolásod nem a legjobb. A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2015
A kapcsolás ettől lényegesen bonyolultabb Egyébként tökéletesen működik izzóval, ventilátorral. Csak gondoltam, hogy relésre átalakítva függetleníthető a hálózattól...
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2015
Elhiszem, hogy a kapcsolás bonyolult, de csak a gate-rész az érdekes..
Direktbe mész a gate-re? Nem semmi.. - egy nullátmenetes opto-triaccal jobb lenne gyújtani.. pl. MOC3062 ...és annyi mA-t adni neki, amit az adatlapja megenged.
Köszi a tippet. Meglévő kapcsolásról van szó és reméltem, hogy "megúszható" nagyobb átalakítás nélkül. Csatoltam egy bővített rajzot.
Jó, a bal oldal nem érdekes ebből a szempontból, de azt a tápot sosem alkalmaztam... nem biztonságos.. - ha felcseréled véletlenül vhol a fázist és a nullát, annyi lesz neked.
A MOC diódáját rátenném az 5-ös lábra a megfelelő soros ellenállással és az N jelű vezetékre, a másik fele pedig az adatlapján ábrázolt módon gyújtaná a triacot. Hangsúlyozom: az a táp..... - biztos nemcsak nekem nem fog tetszeni.. és 4148-cal? Akkor már 1N4007.. A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2015
Eddig a táppal nem volt semmi probléma, az áramkör megfelelően működött a fenti eszközök használatával. (természetesen minden biztonsági szabály betartásával) Ha nincs jobb megoldás, akkor az általad javasoltak szerint kell eljárnom! Köszönöm! A gond még annyi, hogy a kapcsolás tápja, ebben a formában mérsékelten terhelhető.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |