Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   411 / 564
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Szerintem is, az UCC3808 nem tudtam megcsinálni hogy potival lehessen a kitöltést változtatni, viszont az SG3525-tel működik, a belső műveleti erősítő erősítését le kell venni 1-re (azonos ellenállások) és a + bemenetre tett potival (Uref GND) lehet a kitöltést változtatni.
(#) zbartalos válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Én már lassan azt sem fogom tudni fiú vagyok-e vagy lány Ha az SG3524-et nézem abban egyidejűleg figyeli az IC a szekunder feszültséget és a primer áramot. Előbb el is felejtettem irni mikor irtad a push pull bekötést, hogy próba képpen én két tranzistorpárral akarom lepróbálni az egész kapcsolást. Az IC kimenetét úgy kötöm be mintha egy teljeshidas mégben hajtanád meg a gate trafót. Rajzon a söntöt több ellenállásból összerakni, s ezt egyesével visszabontani, hogy erre hogyan reagál az IC. Mivel elméleti dolgokban nem vagyok annyira otthon ezen a téren így marad a gyakorlati próba
Üdv.: Zoli!
(#) GPeti1977 válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Nem tudom hogy az SG3524 tudnák-e potival a kitöltést szabályozni.
Itt egy rajz Bővebben: PWM poti amire gondoltam ez fordulat szabályzó de az elv ugyanez csak kell gate meghajtó trafó mint ahogy a "cseh hidas" kapcsolásban láttuk.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
(#) Phile80 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Ez a táp:
(#) zbartalos válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Szia. Ha megnézed ezt a rajzot, akkor a hibajel erősítőnek a nem invertáló bemenetén van egy ellenállás osztó, és a visszacsatolásban is. A a hibajel erősítőn lévő ellenállás hidat lecseréled egy potira, akkor elméletileg szabályozható a kitöltés és eközben a CUrr lim+ lábon figyeli a feszültség esést. Ha ez meghaladja a 100mV-ot akkor az utána lévő műveleti erősítő beavatkozik, elméletileg. Ha jól gondolom.
Üdv.: Zoli

1_4(33).jpg

(#) buburobi válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Én is arra gondoltam, hogy egy egygombos ki-be kapcsoló elektronikával tiltatni kell a vezérlést, csak még nem gondoltam át, hogyan lehetne összehozni őket. A késleltetés azért is lenne jó, mert megálláskor lehetne állítani a huzalvisszaégést is akár.
(#) Phile80 hozzászólása Máj 15, 2014 /

Ez kétoldalas nyák és a másik oldalon kitakarják az alkatrészek.

vez2.jpg

(#) Phile80 hozzászólása Máj 15, 2014 /

Ha van értelme akkor csinálok több képet erről az oldalról.

vez3.jpg

(#) GPeti1977 válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Ki kell próbálni.
(#) GPeti1977 válasza buburobi hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Logikai IC-kel kell egy rendes vezérlés.
Mi sem egyszerűbb ennél, 1 perc alatt rajzolok egyet, a CO ani most készül az mikrokontrolleres.
(#) zbartalos válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Ha minden jól megy hétvégén akkor ki is próbálom Holnap jön meg minden amit rendeltem ehhez is meg még a macihoz is Addig csak teória, de ha működik akkor teszek fel valahová videót is róla
(#) Phile80 válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Nincs valami ötletetek, hogy mi lehet az a fekete kis alkatrész a relé mellett? Semmi nincs ráírva. Sorba van kötve a NTC-vel, mint valami biztosíték. Nem láttam még ilyet egy hegesztőben sem.
(#) staci123 válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Szevasztok,
ötlet van, az a négysarkos fekete az PTC, (a katódcsöves monítorokban ilyen van
sorbakötve a lemágnesező tekercsel) ami úgy van méretezve hogy a teljesítmény
félvezetők zárlata esetén se robbanjonak fel az NTCk...
(#) Phile80 válasza staci123 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Aha, köszi.
(#) staci123 válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Ha már úgy is majdnem nuláról indultok, észszerű volna készíteni MIG tápnak egy
teljeshidas rezonáns tápot 480Voltról 24Voltra, amely bemenő feszültségét PFCvel
szabályozni 320 és 480Volt közt, így a kimenő fesz is 16 - 24 volt közt változna...
(#) zbartalos válasza staci123 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Szia. Tényleg a nulláról indulunk, de a 480-al van egy olyan gond, hogy sajnos Magyarországon nagyon sok embernek csak 1 fázisa van. idehaza ez nem gond mivel szinte mindenkinek 3 fázis van. Itthon 3fázis 25A az alap egy ingatlanra. Ezt köt az eon ha kéred ha nem.
(#) staci123 válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Nekem úgy tünt hogy saját magadnak szeretnél készíteni MIG hegesztő gépet...
Különben én is 1 fázisra gondoltam...
Az azt jelenti hogy PFC táppal 1 fázisból állítjuk elő a 320 - 480Voltot...
20Volt 100Amper kimenő teljesítménynél 400Voltról csak kevéssel több mint
5Amper kell a DC buszról...
(#) Ge Lee válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Köszi majd lementegetem, de nekem mostanában nem lesz időm rajzolgatni.
(#) Ge Lee válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Ez nem egészen így működik. A kitöltés változtatásához a compensation láb feszültségét kell eltolni.
A current limit bemenetről meg nem tudni hogy mennyi idő múlva kapcsolja le a kimeneteket, másrészt nem tudom hogy mihez kezd az áramjelen lévő tüskével. Szóval nem gondolom hogy ez ennyire egyszerűen jó lenne.
(#) Ge Lee válasza staci123 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Lehet bonyolítani persze, de nem sok értelmét látom. Működik ez a hagyományos módon is, vagy fesszabályozással, vagy úgy ahogy leírtam.
(#) zbartalos válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Szia. Én nem igazán vagyok híve a nagy áramú rész összevonásának a vezérléssel. Ezért én áramváltóban gondolkodok. Arra mehet a zéner meg a többi passzív alkatrész és a végén egy olyan feszültség osztó ami leviszi 100mV környékére az áramváltó jelét. Így már nem okoznak neki gondot az áramjelen lévő tüskék. A hibajel erősítő és az i-sense erősítő a belső felépítésből adódóan ugyan arra a vezetékre van kötve, így amilyen gyorsan reagál a hibajel erősítő olyan gyorsan reagál az i-sense bemenet. Már régen tanultam a dolgokat ezért is maradok a gyakorlati próbánál, de ha egy műveleti erősítő (komparátor) bármely lábát elhúzod akár pozítív akár negatív irányba arra az erősítő azonnal reagál. Építettem itthon egy napkolletor forgatót amiben pont ezt a tényt használom ki 2db fotorezistorral, a kettő közt egy elválasztó lappal. De addig ugysem állok neki semminek míg le nem próbálom élőben. Addig gyűjtöm tőletek az infókat.
(#) zbartalos hozzászólása Máj 16, 2014 /

Végre megérkeztek a maci szekunder diódái is, most már tényleg jöhet a dobozolás. Elkészült a kiegészítő panel is hozzá.
(#) ati790731 hozzászólása Máj 16, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Megépítettem a teljes hidas áramkört, sajna csak 24volt 20Amperes trafóm van amivel tudom tesztelni a nagy áramú részt, a vezérlést egy 13,5v-os táppal van meghajtva.
El indítottam először csak a vezérlést, ott meg van a négyszögjel holtidővel ahogy kell, aztán megkapta a gate trafót, ott már nem szabályos a jel inkább nyujtott trapéz alakú, a teteje sem sima hanem kissé szőrös, de a holtidő az szépen látszik rajta, a főtrafó kapcsokon főtrafó nélkül viszont szintén tökéletes négyszögjel látható.
A főtrafó még nincs kész, de egy U57 magra tekertem 3 menet primert, és 6 menet szekundert, így a végén kb 55-60 volt mérhető, viszont ahogy rákötöm a főtrafót, elég érdekessé válik a kapcsain a jel, ezt nem tudom probléma -e, egyébként 1-1 db kb 200V 10A fet-et forrasztottam csak be próbaképp az áramkörbe,de amíg a BD tranyók bázisán lévő ellenállások értékét nem csökkentettem felére nem indult el az áramkör (ezt nem tudom miért van), de jó volna ha valaki tudná rá a választ. A gate trafó EE25 mag 5x13 menet külön rétegenként egy irányba egymásra tekerve a középső sor a BD-k-en.
A szkóp képeket le fényképeztem de nem tudom felrakni, mert nagyobbak mint 2MB
(#) kissadam válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Képeket paint-ben tudod nagyítani kicsinyíteni, leveszed 80%-ra a nagyítást, akkor jelentős méretcsökkenés jön létre és fel tudod rakni.
(#) ati790731 válasza kissadam hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Köszi!
Mindjárt megpróbálom!
(#) zbartalos válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Szia. Szkóp képeket nyisd meg teljes képernyőn, prinsrceen neki és paintben nyiss egy új képet neki, CRTL+V és mentsd jpg formátumba. Vagy használj snagit-et ezzel bármint megtudsz csinálni.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
(#) ati790731 válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Köszi!
(#) ati790731 válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Íme! Sikerült! Köszi még egyszer a tippet mindkettőtöknek!
Az első a gate trafón nézve, a második a főtrafó kapcsain főtrafó nélkül, a harmadik a főtrafó bekötése után a főtrafó kapcsain.
Azt még hozzá tenném, hogy semmi nem melegszik, negyedóra után sem.
(#) ati790731 válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Ez pedig a gate trafó, ha nincs tápfesz a nagy áramú részen.

DSCF7644.JPG

(#) zbartalos válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Szia. Milyet IGBT-t vagy fet-et használsz? Van a GE lábon dióda záró irányban? Vagy van a fet-ben (IGBT) dióda?
Következő: »»   411 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem