Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szerintem is, az UCC3808 nem tudtam megcsinálni hogy potival lehessen a kitöltést változtatni, viszont az SG3525-tel működik, a belső műveleti erősítő erősítését le kell venni 1-re (azonos ellenállások) és a + bemenetre tett potival (Uref GND) lehet a kitöltést változtatni.
Én már lassan azt sem fogom tudni fiú vagyok-e vagy lány Ha az SG3524-et nézem abban egyidejűleg figyeli az IC a szekunder feszültséget és a primer áramot. Előbb el is felejtettem irni mikor irtad a push pull bekötést, hogy próba képpen én két tranzistorpárral akarom lepróbálni az egész kapcsolást. Az IC kimenetét úgy kötöm be mintha egy teljeshidas mégben hajtanád meg a gate trafót. Rajzon a söntöt több ellenállásból összerakni, s ezt egyesével visszabontani, hogy erre hogyan reagál az IC. Mivel elméleti dolgokban nem vagyok annyira otthon ezen a téren így marad a gyakorlati próba
Üdv.: Zoli!
Nem tudom hogy az SG3524 tudnák-e potival a kitöltést szabályozni.
Itt egy rajz Bővebben: PWM poti amire gondoltam ez fordulat szabályzó de az elv ugyanez csak kell gate meghajtó trafó mint ahogy a "cseh hidas" kapcsolásban láttuk. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
Szia. Ha megnézed ezt a rajzot, akkor a hibajel erősítőnek a nem invertáló bemenetén van egy ellenállás osztó, és a visszacsatolásban is. A a hibajel erősítőn lévő ellenállás hidat lecseréled egy potira, akkor elméletileg szabályozható a kitöltés és eközben a CUrr lim+ lábon figyeli a feszültség esést. Ha ez meghaladja a 100mV-ot akkor az utána lévő műveleti erősítő beavatkozik, elméletileg. Ha jól gondolom.
Üdv.: Zoli
Én is arra gondoltam, hogy egy egygombos ki-be kapcsoló elektronikával tiltatni kell a vezérlést, csak még nem gondoltam át, hogyan lehetne összehozni őket. A késleltetés azért is lenne jó, mert megálláskor lehetne állítani a huzalvisszaégést is akár.
Ez kétoldalas nyák és a másik oldalon kitakarják az alkatrészek.
Ha van értelme akkor csinálok több képet erről az oldalról.
Logikai IC-kel kell egy rendes vezérlés.
Mi sem egyszerűbb ennél, 1 perc alatt rajzolok egyet, a CO ani most készül az mikrokontrolleres.
Ha minden jól megy hétvégén akkor ki is próbálom Holnap jön meg minden amit rendeltem ehhez is meg még a macihoz is Addig csak teória, de ha működik akkor teszek fel valahová videót is róla
Nincs valami ötletetek, hogy mi lehet az a fekete kis alkatrész a relé mellett? Semmi nincs ráírva. Sorba van kötve a NTC-vel, mint valami biztosíték. Nem láttam még ilyet egy hegesztőben sem.
Szevasztok,
ötlet van, az a négysarkos fekete az PTC, (a katódcsöves monítorokban ilyen van sorbakötve a lemágnesező tekercsel) ami úgy van méretezve hogy a teljesítmény félvezetők zárlata esetén se robbanjonak fel az NTCk...
Ha már úgy is majdnem nuláról indultok, észszerű volna készíteni MIG tápnak egy
teljeshidas rezonáns tápot 480Voltról 24Voltra, amely bemenő feszültségét PFCvel szabályozni 320 és 480Volt közt, így a kimenő fesz is 16 - 24 volt közt változna...
Szia. Tényleg a nulláról indulunk, de a 480-al van egy olyan gond, hogy sajnos Magyarországon nagyon sok embernek csak 1 fázisa van. idehaza ez nem gond mivel szinte mindenkinek 3 fázis van. Itthon 3fázis 25A az alap egy ingatlanra. Ezt köt az eon ha kéred ha nem.
Nekem úgy tünt hogy saját magadnak szeretnél készíteni MIG hegesztő gépet...
Különben én is 1 fázisra gondoltam... Az azt jelenti hogy PFC táppal 1 fázisból állítjuk elő a 320 - 480Voltot... 20Volt 100Amper kimenő teljesítménynél 400Voltról csak kevéssel több mint 5Amper kell a DC buszról...
Köszi majd lementegetem, de nekem mostanában nem lesz időm rajzolgatni.
Ez nem egészen így működik. A kitöltés változtatásához a compensation láb feszültségét kell eltolni.
A current limit bemenetről meg nem tudni hogy mennyi idő múlva kapcsolja le a kimeneteket, másrészt nem tudom hogy mihez kezd az áramjelen lévő tüskével. Szóval nem gondolom hogy ez ennyire egyszerűen jó lenne.
Lehet bonyolítani persze, de nem sok értelmét látom. Működik ez a hagyományos módon is, vagy fesszabályozással, vagy úgy ahogy leírtam.
Szia. Én nem igazán vagyok híve a nagy áramú rész összevonásának a vezérléssel. Ezért én áramváltóban gondolkodok. Arra mehet a zéner meg a többi passzív alkatrész és a végén egy olyan feszültség osztó ami leviszi 100mV környékére az áramváltó jelét. Így már nem okoznak neki gondot az áramjelen lévő tüskék. A hibajel erősítő és az i-sense erősítő a belső felépítésből adódóan ugyan arra a vezetékre van kötve, így amilyen gyorsan reagál a hibajel erősítő olyan gyorsan reagál az i-sense bemenet. Már régen tanultam a dolgokat ezért is maradok a gyakorlati próbánál, de ha egy műveleti erősítő (komparátor) bármely lábát elhúzod akár pozítív akár negatív irányba arra az erősítő azonnal reagál. Építettem itthon egy napkolletor forgatót amiben pont ezt a tényt használom ki 2db fotorezistorral, a kettő közt egy elválasztó lappal. De addig ugysem állok neki semminek míg le nem próbálom élőben. Addig gyűjtöm tőletek az infókat.
Végre megérkeztek a maci szekunder diódái is, most már tényleg jöhet a dobozolás. Elkészült a kiegészítő panel is hozzá.
Üdv mindenkinek!
Megépítettem a teljes hidas áramkört, sajna csak 24volt 20Amperes trafóm van amivel tudom tesztelni a nagy áramú részt, a vezérlést egy 13,5v-os táppal van meghajtva. El indítottam először csak a vezérlést, ott meg van a négyszögjel holtidővel ahogy kell, aztán megkapta a gate trafót, ott már nem szabályos a jel inkább nyujtott trapéz alakú, a teteje sem sima hanem kissé szőrös, de a holtidő az szépen látszik rajta, a főtrafó kapcsokon főtrafó nélkül viszont szintén tökéletes négyszögjel látható. A főtrafó még nincs kész, de egy U57 magra tekertem 3 menet primert, és 6 menet szekundert, így a végén kb 55-60 volt mérhető, viszont ahogy rákötöm a főtrafót, elég érdekessé válik a kapcsain a jel, ezt nem tudom probléma -e, egyébként 1-1 db kb 200V 10A fet-et forrasztottam csak be próbaképp az áramkörbe,de amíg a BD tranyók bázisán lévő ellenállások értékét nem csökkentettem felére nem indult el az áramkör (ezt nem tudom miért van), de jó volna ha valaki tudná rá a választ. A gate trafó EE25 mag 5x13 menet külön rétegenként egy irányba egymásra tekerve a középső sor a BD-k-en. A szkóp képeket le fényképeztem de nem tudom felrakni, mert nagyobbak mint 2MB
Képeket paint-ben tudod nagyítani kicsinyíteni, leveszed 80%-ra a nagyítást, akkor jelentős méretcsökkenés jön létre és fel tudod rakni.
Szia. Szkóp képeket nyisd meg teljes képernyőn, prinsrceen neki és paintben nyiss egy új képet neki, CRTL+V és mentsd jpg formátumba. Vagy használj snagit-et ezzel bármint megtudsz csinálni.
Üdv.: Zoli! A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
Íme! Sikerült! Köszi még egyszer a tippet mindkettőtöknek!
Az első a gate trafón nézve, a második a főtrafó kapcsain főtrafó nélkül, a harmadik a főtrafó bekötése után a főtrafó kapcsain. Azt még hozzá tenném, hogy semmi nem melegszik, negyedóra után sem.
Ez pedig a gate trafó, ha nincs tápfesz a nagy áramú részen.
Szia. Milyet IGBT-t vagy fet-et használsz? Van a GE lábon dióda záró irányban? Vagy van a fet-ben (IGBT) dióda?
Üdv.: Zoli |
Bejelentkezés
Hirdetés |