Fórum témák
» Több friss téma |
Simpi koszi.
Ez itt alapsavi I/Q magnitude es kulonbsegi fazis akar lenni (fokban). Mindez FFT-vel, ablakozassal. A sipolast a bemeneti RF jel es a Tayloe kulonbsegi jele adja. Elso kiserletek. Bővebben: Link
Szép a fejlesztés, csak ennek egy a bökkenője! A szoftvert a fejlesztők nem szeretik közzé tenni, onnanstól pedig behalt a szép dizájnos áramkör. Vagy ha van program, akkor béta, teszt verzióban, forráskód elérhetetlen. - Ezért nem pártolom az ilyen áramköröket!
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
Köszi az invitálást, nem szoktam találkozókra járni, (néha Szarvas), HMV amúgy is kiesik a mozgásteremből.
Még csak most olvastam a kérdésedet, s látom megkésve válaszoltam.
Én is egy modern alternatívájának látom ezt a vevő megoldást. Érdekes is jó is, szép a hangja is. Sokan régebben az SDR-1000-est építgették az is egy érdekes megoldás. Szerintem e téma inkább ide való mint a Műsorszóró vevőkkel kísérletezők topikjába mert a kezdetektől a világvevőkig topikban most is egy csöves URH vevőt építgetett madzagos ami nem amatőr sávon működik. Tehát onnan meg azért kiabálnának ki mert ez amatőr sávos SSB vevő készülék. Bizony nem tévedtetek el mert azért, hogy sokan nem írogatnak bele, de érdeklődve olvassák, sokakat érdekel még ha nem is olyan mélyen ismerik a témát. Persze az egyszerűség és az igazán kezdők, vagy csak az érdeklődők " amatőr mederbe terelése" kedvéért én is a könnyen elkészíthető, egyből élményt nyújtó rig-eket szoktam építgetni. Mint a képen is látható a Debrecenben tartott QRP-s találkozón ki is állítottunk néhányat ezekből. HG9IEG Gabi le is fotózta ezeket. Üdv. 8LKM Gábor A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2014
Szia Gabor !
Koszonom a valaszod, es a pozitiv hozzaallast az SDR temahoz. Egyelore nincs tobb erdeklodes, es foleg fejlesztes ezen a teruleten itt a forumon, ugy hogy egyelore ugy tunik ez ennyi volt. Ha majd lesz konkret fejlesztes akkor azt mindenkepp egy kulon a temanak megfelelo topikban kell folytatni. Ha egy, a kepen lathato teljes keszulekrol van nagyobb felbontasu keped, en szivesen megneznem. Udv.
Sziasztok!
Tegnap játszottam a kis QRP rigemmel (módosítottam az oszcillátort, méregettem), és azt tapasztaltam, hogy a W5USJ féle Z-match-nak van egy olyan beállítási pontja, ahol -a kimenet terhelésétől függetlenül- a hangolás jelző led sötét, SWR mérőt berakva a Z-match elé, 1:1-hez közeli értéket jelez (alig moccan a mutató). Ezt a kimeneten több, 20 ohm...1k ohm közötti ellenállással, rövidzárral és szakadással is produkálja. A leg szomorúbb tapasztalat számomra, hogy az illesztő kimenetén lévő 1/4W-os ellenállások 1-es SWR-rel nem melegedtek 1W bemenő teljesítménynél. Nagyobb teljesítménnyel még nem próbáltam, de mostmár érdekel, hogy mi eszi meg a teljesítményt. Előfordulhat hibás (neadjisten hamis) ferrit gyűrű? Vagy valami más bakit követtem el? Az ezzel létesített néhány QSO közt viszont volt egy török, 569 riporttal, tehát valami mégis kijut az antennára...
Ehhez kapcsolódóan még egy kérdés, a T157-6 vason mekkora teljesítmény vihető át? Honnan tudom, hogy elértem a vas határát teljesítményben? Elkezd nőni az SWR, melegszik a gyűrű...?
Sziasztok!
Rendeltem Kínából egy Super RM Rock Mite QRP-et. A nyák nagyon szépen meg van csinálva, viszont nem küldenek hozzá semmi mást, csak a nyákot és az alkatrészeket. Az eladó oldalán lévő leírás pedig nem felel meg a valóságnak, az alapján nem lehet megépíteni. Sok google után sikerült megtalálnom a valós beültetési rajzot. Ez alapján meg lehet majd építenem. Szép lassan készül is, amikor időm engedi csinálgatom. Hasonló árban viszont meg lehet rendelni összeépítve is.
Szia. Lemondtal rola, vagy van valami elorelepes, esetleg mas eszkozon gondolkodsz?
Szia.
Köszönöm érdeklődésed. Nem mondtam le róla. A Sigma Studio-t, (modulokat) átnéztem. Úgy látom az ADAU-val kivitelezhető lesz, amiket addig beszerzek. Jött a kert, majd nyári szünet, unokák. Előkészítem, ősszel folytatom az elképzelést. A fejleményekről mindenképpen értesítelek.
Szia. Akkor jo munkat ! Ha komolyabban nekifogsz a radionak erdemes egy uj topikot nyitani neki es ott majd ha szukseges (es ha tudok) segitek. Szerintem lesz meg erdeklodo, foleg ha grafikusan tervezed es nem kell programozni. (ha jol emlekszem) Udv.
ui: Itt mar korabban irtak, de azert megemlitem, hogy gnu radioban (grc) ha van rtl-sdr keznel, le lehet nagyjabol jatszani grafikus "programozassal" (modulonkent osszehuzogatni) szinte az egesz szoftveres reszt. Persze itt is a szurok koefficienseit ki kell valamivel szamolni, es csak bizoynos freki folott mukodik az rtl-sdr, erre szamitani kell (azt hiszem a hagyomanyos rtl-sdr -t 144MHz -nel, es efolott lehet hasznalni). Meg arra is kell szamitani hogy a frekvencia sosem lesz a nevlegesen beallitott, ez ilyen keskeny savnal mint az SSB nagyon becsapo lehet. A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
Idézet: „(azt hiszem a hagyomanyos rtl-sdr -t 144MHz -nel, es efolott lehet hasznalni)” Mindez a chipset(E4000 , FC1012 FC1013, R820T) függvénye alsóhatár freki: 24-64 MHz, felső határfreki:1GHz-1,8GHz között mozog. A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
Tudom, nekem is van, bar also savokon es SSB-re soha nem hasznaltam. Talan majd egyszer HRPT elso kiserletekre fogom
Szia Gabo,
Örülök, hogy kísérletezel a kis QRP-vel. Nem kell melegedni az ellenállásnak a kimeneten főleg ha nagyobb érték mint 50 Ohm A 100 W-os végfokokban általábanT68-6 esetleg T80-6 gyűrű szokott lenni. Ez a T157-6 átvisz minimum 300 W-ot. Tehát nem kell tartani a telítettsége végett. Ezen kívül azon töprengtem a múltkor, hogy egy jó kis antenna elférne ott hátul nálatok. 80/40 m-re. Úgy gondolom, hogy egy 7 MHz-s Deltaloop a csúcsával a házatok teteje felé a két alsó csücske pedig a kerítés felé lefele. Betáp az alsó széle -közepe. A turpiság pedig a két sáv végett az lenne, hogy a felső csúcsába beiktatsz egy párhuzamos rezgőkört 80m-re. Így 40m-en mint delta, 80m-en szakadás tehát dipól. Itt nem gond ha egy kicsit félre sikerül a rezgőkör mert nincs másik amivel egyeznie kell mint a W3DZZ-nél. Jó kísérletezést ( próbáld ki ) ! Üdv. 8LKM Gábor
Szia Gábor!
Akkor a kis Z-match által használható teljesítményt a forgókondik átütése fogja korlátozni, de egyelőre -ha sikerül végre megvennem az áhított rádiót- 100W lesz a maximum amit kaphat, de igazából QRP célra készítettem. Ki fogom próbálni az általad leírt antennát, mindjárt számolgatom is a szükséges méreteket. A múlt héten készítettem egy "halakkdoboz antennát" 14MHz-re (még nincs mivel kipróbálni), és a tőled kapott zöldhuzalos (ha jól emlékszem 7MHz-es) dipólhoz tegnap csináltam egy 1:1-es balunt egy kb.15cm-es ferritrúdra trifiálisan tekert "villanydrótból". Azt (is) szeretném majd a hétvégi gyermeknapi aktivitáson kipróbálni. Terv szerint a HG0SUZY hívójellel fogunk dolgozni a Zsuzsi erdei vasút végállomásán CW és SSB üzemben. Üdv, HA0GB GaBo
Csak nézem, sasolok hogy miért akarsz a félhullámú dipól aljára 1:1 balunt tenni? Teljesen tökéletesre nem fogod megcsinálni úgy sem, akkor meg inkább direktbe mennyen a koax az antenna talppontjába. 50R/73R még nem nagy illesztetlenség, pláne ha a koax hosszát is méretezed.
Ha kis teljesítménnyel akarod amúgy is használni, felesleges ferritet, balunt tenni bele mert veszteséget okoz és az amúgy is QRP jelből kevesebb fog kikerülni az éterbe. Sok sikert a QRP-zéshez és egyben sajnálom hogy nem voltatok kint a gyereknapon mivel nem lehetett hallani benneteket sehol. Majd jövőre!
Az eddigi ismreteim alapján döntöttem a balun készítésnél, hogy a szimmetrikus dipól és az asszimetrikus tápvonal jól illeszkedjen, ne "bandzsítson" az iránykarakterisztika, és a tápvonal se sugározzon, bár 1W kimenő teljesítménynél ez viccesen hangzik. A koax hosszával nem akarnék variálni, sajnálom elszabdalni a drága kábelt, amit több sávon is hasznlok. Igazából a "macskalétával" táplált jó hosszú antennák vonzanak, amihez viszont megfelelő helyre van szükség.
Hétvégére sajnos mindenkinek közbejött valami, ami miatt nem valósult meg a kitelepülés. Én a szüleimnek segítettem pergetni (méhészkednek), és az erdő széléről a debreceni R0 átjátszón csináltam pár gyermeknapi QSO-t, többre nem futotta. Munka mellett nem tudtam kihúzni rövidhullámra az antennát. Van tervben még több kitelepülés amíg jó az idő, szeretnék 1-2 csúcsot is aktiválni, csak a munkát, családot, hobbikat és egyéb elfoglaltságot nehéz térben és időben megfelelően koordinálni. Ja, a balatoni nyaralásra szeretném már vinni az új rádiót is.
Értelek én, viszont ha jobban átgondolod azért van kettő bökkenő. Az egyik hogy 1:1 balunt készítesz ami az 50R/73R -hoz illeszt ami sehogyan sem 1:1. A másik hogy a ferritet is fel kell delejezni adáskor és mind mind apró, de veszteség. Ezért irtam hogy balun nélkül egyszerűbb.
A koax hosszával mindenképp érdemes játszani. Nagyon sokat számít! (Milyen kábelt használsz? RG58U, H-155 ???) Sajnálom hogy a gyereknapi kitelepülésed elmaradt, de lényeg hogy kellemesen telt. Örvendetes, hogy a SOTA felé kacsintgatsz! Nyári, nyárközeli időben, pláne napközben a QRP-vel nagy lesz a csalódás! Nem mennek a sávok! 10MHz szokott néha beindulni, de gyorsan le is cseng. 7/14MHz katasztrófa, 3,5 21,28 pedig QKA. Én nem spórolnám ki a powert, legalább egy 20W-ot érdemes lenne összerakni. 12V 14A/h bicikli akkuról kényelmesen el tudnál rádiózni. Én azt használom SOTA kitelepülésekkor. No, mindenesetre kíváncsian várom a fejleményeket és remélem a sávban is találkozunk minél hamarabb! A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
Na, ezt a balunos dolgot nyugodt körülmények közt letesztelem, kipróbálom vele is és nélküle is lehetőleg azonos körülmények között, és koax-ból készült Gaunella balunt is ki akarom próbálni, állítólag ez nagyobb teljesítményt elvisel és a vesztesége is kisebb.
Van RG58 C/U kábelem (azt annyira nem sajnálom, és kitelepüléshez a súlya miatt jobban preferálom), de általában a H-155-höz hasonló paraméterekkel rendelkező, Belden "Low Loss"(nem jegyeztem meg a pontos típusát) kábelt használok. Igazából még nem nagyon jártam utána, hogy kis hazánkban milyen módon lehet vadkempingezni, de megfordult a fejemben, hogy kitelepülve éjszaka is lehetne rádiózni sátorból. Akkor talán több eredményre lehet számítani. Ha meg lesz a rádióm, akkor a kimenő teljesítménnyel nem lenne gond, a probléma inkább az energiaellátás lenne. (FT-857D készülék vásárlását tervezem).
Kondipakk, akku, tekerős áramfejlesztő, belsőégésű motoros áramfejlesztő, stb.
Nagyon jó választás a 857! Én évek óta azt használom kitelepülésre, semmi gond nincs vele! Van hozzá egy tuner ami belső elemmel rendelkezik, pillanatok alatt lehangolható vele még egy drótkerítés is.... Kitelepülésre ritkán viszem, csak ha tudom hogy necces lesz az antennaállítás.
Én mindig rezonáns antennára törekedtem, tételesen a félhullámú dipól a kedvencem, hosszú évtizedek tapasztalata alapján! Kitelepülésre viszem, feldobom egy fára vagy két műtárgy közé. Kísérleteztem pecabotos GP megoldásokkal, jók, jók de a dipól magasan veri mindet! Persze lehet mindenféle csodaantennákkal is nyomulni, de azok és hozzá tartozó anyagok mozgatása sokszor nagyon körülményes, otthoni használatra vannak kitenyésztve. Megint csak azt tudom írni, egy méretezett antenna és tápvonal esetén felesleges mindenféle illesztő és csoda kóficokat alkalmazni. A koax direktbe mehet a dipólra. Apropó ajánlok egy kísérletet! 7 vagy 14MHz-re tegyél fel egy dipólt valahová. Nézd meg az SWR értékeket, majd mérd le a koaxot. Ha kb 25 méternyi kábel volt rajta és 1:1,5 alatt nem volt sehol az SWR, cseréld le 16 méteresre. Meg fogsz lepődni! Az SWR jelentősen javulni fog! A koax méretezése még nem azt jelenti hogy a kábeled is sugározni fog, hanem a kábel elején (végfok) elindult hullámperiódusok az antenna talppontjában milyen fázisban érkeznek meg. Ez nem elhanyagolható. De bármilyen tekercset (bármilyen vasmagosat) teszel a körbe az veszteséget fog okozni és a jelenlétük többnyire teljesen indokolatlan! De viselve válik! FT-857 táplálására nekem tökéletesen bevált a bicikli akkumulátor! 12V 14A/h 5-10W teljesítmény mellett hihetetlenül sokat kibír! Ha hosszabb a kitelepülés célszerű gondoskodni a töltésről de tartalék akku is néha jól jön! A fő akku mindig akkor merül le, amikor a legjobb QSO-kat csinálja az ember és akkor ha van egy tartalék az jól jön! Jó lehet az összehajtható napelem is amely töltést biztosít az akkunak! Egy dologra szeretném a figyelmedet felhívni! Ezek a modern készülékek igen érzékenyek a fordított polaritásra(ezt ügyesen ki lehet védeni megfelelő nem felcserélhető csatikkal) de a másik nagy feladat a töltés következtében a tüskék egyéb tranziensektől való megvédése a készüléknek. Ezt a legegyszerűbben szupresszorral lehet megoldani. Vásároltam egy maréknyi, ha jól emlékszem 1,5KE15 tipusú darabonként 3A-s szupresszort majd párhuzamosan betettem a tápfeszre őket. 3A /db méretezéssel +1db. Bármilyen tüske érkezik a tápfeszen kinyit a szupresszor és söntöl. Ezek működése igen gyors. A szupresszor után természetesen biztosíték kell, amely megszólal ha már nagy a baj. Ezt mindenképp ajánlom! A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2014
Köszönöm a jó tanácsokat és a biztatást, igyekszem a családot is rávenni a hegyvidéki kirándulással egybekötött rádiózásra.
A 857 fogyasztásával nem vagyok kibékülve, vétel üzemben is majd' 1A-t vesz fel, de ettől eltekintve nagyon tetszik, a klubunknak is van egy. Van sok tervem, amiket szeretnék kipróbálni, mivel én ilyen építgetős, kipróbálgatós csodabogár vagyok, a műszereket (GDO, frekimérő, SWR mérő...), labortápot is magamnak építettem. Olvastam már a tápvonal hosszának hatásától, de azt főleg hangolt tápvonal esetén emlegetik, illesztett esetén kisebb jelentőséget rendelnek hozzá. A Bibliából (Antennakönyv) felelevenítem ezen ismereteimet, és persze remélem mielőbb a gyakorlatban is ki tudom próbálni! Milyen az a bicikli akku? Amik az e-biciklikben vannak? Honnan érdemes beszerezni? Azon is filózok, hogy a kidobásból megmentett benzines szegélynyíróból építek 12V-os aggregátort, csak nem találtam még megfelelő (kicsi, könnyű) generátort hozzá (van egy Trabanté, de az nehezebb, mint a kis benzinmotor, erre a célra felejtős). Azt még talán felcipelném egy-egy csúcsra. A védő diódákon én is gondolkoztam már, első körben nagy teljesítményű zenerrel, de szupresszor még jobb!
Én a levetett használt akkukat használom, még rádiózásra tökéletesek általában. Hol érdemes beszerezni? Nehéz kérdés! Én boltban vásároltam, volt hogy kaptam, de a vaterán is vettem a múltkor egy 12V 24A/h akksit. Dupla méretű mint a 14A/h ezt használom pufferként ha van töltési lehetőség.
Nem akarlak elkeseríteni de jobban jársz ha veszel egy nevenincs aggregátort! 20e alatt már kapsz és meglepően jól működnek. De egy kis furfang kell hozzá! Ugyanis eléggé ingadozik a feszültségük. Ez látszólag gond, de valójában nem nagy probléma HA kapcsolóüzemű tápot használsz. Ebben az esetben a táp már 120V körüli feszültségről is elindul, de 260V körüli a max feszültségük. Itt jön a trükk! Egy 40W-os izzót folyamatosan rá kell akasztani a 230V kimenetre hogy a kimeneti feszültség. Terheletlenül 230 és 260V közt ugrál, ami hazavághatja a tápok bemenetét. A megoldás egyszerű! Le kell venni az aggregátor feszültségét 200V alá (köré). Igy ha ingadozik is a feszűltség, 250 fölé sosem megy. Egy ipari kapcsolóüzemű táp képes elviselni az ilyen szélsőséges feszültségviszonyokat. Azután a tápegység kimenetére illik kötni egy 12V-os akkut puffernak, hogy ne nagyon rángassa a TX a retyerátort. Megjegyzem ez mindjárt nem egy ideális SOTA kirándulós cucc. WWFF-re még elmegy ha drive-in körzet, de egy fél utánfutónyi cuccot elég fárasztó felcipelni a csúcsra. Ha SOTA-ban gondolkodsz, egy pecabot, dipól(-ok) madzagok, TRX és 12V-os töltött, jó állapotú akkura lesz szükséged esetleg egy összehajtható napelemre. És a csúcson kiderülnek a lehetőségek, mit hova lehet kikötni, hogy lenne az optimálisabb. Jó játék! A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2014
Ezaz, a játék miatt csinálom én is, a barkácsolós részét is. Jobb, mint a TV-t bámulni...
A bolti aggregátorokkal a súlyuk miatt nem vagyok kibékülve (min. 20kg), a kis szegélynyíró motor egy kocsi generátorral szerintem bőven 10kg alatt lenne, amit -ha nem egyedül megyek- még sota csúcsra is felvihető, és lehet akár 100W-al is tolni (na, a qrp vonal is megmarad azért). Üvegszálas pecabotot sem sikerült még vennem. Vagy rövid, vagy karbon, vagy rövidkarbon amiket találok.
Halihóóó!
Általában inkább csak olvasom a fórumot, hisz általában a nálamnál okosabb és tapasztaltabb fórumozók hozzászólásaihoz nem nagyon van mit hozzátennem, de most, a szívemhez közeli témában mégis elkapott az ihlet. Az első, hogy gyalográdiózáshoz, SOTA-hoz, nem használunk aggregátort. A SOTA szabályzat kifejezetten tiltja, a fosszilis üzemanyaggal működő áramfejlesztők használatát. Ez persze nem azt jelenti, hogy WWFF-hez, vagy „egyszerű” kitelepülésekhez nem lenne érdemes egy ilyen aggregátor kipróbálása, de SOTA-hoz nem. Ami a kábel hosszát illeti: A tápvonal minden esetben impedancia transzformátorként működik, a transzformálás mértéke a tápvonal hosszától és hullámellenállásától függ. Illesztett esetben, (a terhelés, és a tápvonal impedanciája megegyezik) ennek nincs jelentősége, mert minden érték egyforma, de más esetben igen. Pl. a negyed lambda hosszúságú, végén nyitott tápvonal a másik végén rövidzárat mutat, illetve fordítva. Ezért szokták javasolni, hogy a tápvonal hosszát a hullámhossz felének többszörösére kell választani, ebben az esetben az alsó végén mért impedancia megegyezik a felső végén lévővel. Minden más esetben, ez nem így van, és tényleg lehet játszadozni a kábel hosszával, hogy az alsó végén jó legyen az SWR, de ettől még az antenna nem lesz jobb., illetve ez csak az adott frekvencián működik, másik sávon már valószínűleg nem. Milyen teljesítmény kell a SOTA-hoz? A „nagyágyúk” FT-857-et, vagy valami hasonló kategóriájú készüléket használnak több tíz watt kimenő teljesítménnyel, cipelik is hozzá a jó nagy akkut, és persze százával csinálják a QSO-kat, még DX-et is. A legnépszerűbb berendezés az FT-817, ehhez kisebb akku is elég, súlyra is kisebb, persze a kisebb teljesítmény kevesebb QSO-t is jelenthet, de nem sokkal. Nekem nincs ilyen rádióm (ha lenne, valószínűleg annyira vigyáznék rá, hogy nem vinném ki az erdőbe ). Én egy kit-ből összeépített Miss Mosquita nevű egysávos (40 m) CW játékszert használok, kimenő teljesítménye 3 watt, súlya kevesebb, mint 30 dkg, és eddig még egyszer sem fordult elő, hogy a terjedés miatt ne sikerült volna aktiválni a hegyet. (Egyéb technikai probléma volt többször is, de ez most lényegtelen.) Fél óra alatt 8 – 10 QSO a legrosszabb terjedésben is megvolt, jobb terjedésben ennek a többszöröse. Persze általában csak Nyugat-Európa, semmi DX. Aki megelégszik ennyivel, a túrázás és rádiózás kedvéért megy a hegyre, és nem akar mindenképpen az „éncsináltamalegtöbbkusót” meg „enyémalegnagyobbdx” jellegű toplisták elején lenni akkor elég a QRP is, szerintem még nyáron 7 megán is, és nem mindegy hogy mennyit kell cipelni. Mindenkinek jó rádiózást, aztán a többit BURABU-n kitárgyaljuk. "World is too small for QRO."
Szia, örülök hogy elkapott az ihlet!
Most olvastam végig a SOTA szabályzatot, valóban nem megengedett fosszilis üzemanyagú energiaforrás használata, és más hasznos dolgok is vannak benne. Akkor SOTA célra marad az akku, ameddig bírja, egyéb kitelepüléshez meg meglátom. Van egy saját építésű 7MHz-es CW adóvevőm, ami 1W kimenő teljesítményű (az építésével kapcsolatos problémákat itt tárgyaltuk korábban), sajnos egy kezemen meg tudom számolni a vele megvalósult QSO-kat, de ez nem okvetlen a rig hibája. Még keveset használtam, és tervezem egy MOSFET végfok építését hozzá, ami 12V-ról 8-10W körüli teljesítményt tudhat. Azzal már több siker várható. Én még azon a szinten vagyok, hogy egy szomszédos országbeli összeköttetésnek is örülök, leggyakrabban használt kód a QRS meg a PSE RPT, és a QSO végére izzad a tenyerem (hagyományos billentyűvel kopácsolok). A 857-et valószínűleg én is sajnálni fogom, de megfelelően csomagolva és körültekintő bánással megóvható. Lassan két éve gyűjtögetem a rávalót, sokáig szeretném használni (nagyon várom már hogy megvehessem).
Bocsi, nem akarok belenyekeregni, de sokan megbánták már az FT-817-et! Állandó QTH-ról ha kicsit nagyobb gőzzel akar valaki nyomulni, végfok kell hozzá. Az FT857 teljesítménye szabályozható, a legkisebb 5W és 100W a legnagyobb. A két rádió teljesen egyforma belül csak a végtranzisztorokban tér el!
Én is nagyon féltem a rádiómat ezért alu kofferban hordom jól kiszivacsozva. Mindig van tiszta mikroszálas törlőkendő a dobozban, ezzel gyorsan le lehet törölni. Gyakori használat esetén egy kis szilikon is kerülhet rá, bár ezt nem mindenki szereti. Fel lehet kicsit újítani vele. A kofferból szinte ki sem veszem. A rádió alá egy vékony rétegelt lemezből talp van felfogatva amelyet megtámasztok a koffer felnyitott állapotában a csatoknál. Már is mehet a QSO-zás. A kofferban 1db bicikliakku is van, de 1-1db a hátizsák kulacstartójaiban is elférnek ezáltal eloszlik a súlyuk. Ha jön a rossz idő, csapadék vagy porvihar, egyszerűen letakarom a törlőkendővel a készüléket és lecsukom a koffer fedelét. Én is féltem, nekem is meg kellett érte dolgozni, nem a lottón nyertem. Ésszel kell gondolkodni és becsben tartani. Ennyi az egész! A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
Nekem amióta új rádió vásárása mellett döntöttem, csak az FT-857 van kiszemelve. Erre még össze tudom kaparni a kavicsot, és sokoldalúan használható, kompakt kis készülék a "nagyobbak" tudásával. Egyebek közt szeretném majd az amatőr műholdazást is kipróbálni vele.
Ezt az alu kofferes megoldást szeretném én is, de ebből is gondolkozom a kerekes, húzható verzión. Csak a kis, sík terephez szoktatott kereket kicserélve valami nagyobb (pl. roller) kerékre, ami a hegyoldalban is elgurul. Húzva csak könnyebb, mint cipelve.
Az alukofffer, vagy más, hasonlóan merev és erős, ügyesen kibélelt doboz, táska mindenképpen szükséges, de szerintem a "bevásárlószatyros", húzható megoldás nem annyira praktikus. HA7SZA, Mihály próbálkozott hasonló konstrukcióval, amennyire tudom nem nagyon vált be. Egyrészt a göröngyös, köves úton rángatva, a berendezés sokkal jobban ütődik, rázkódik, még a kipárnázott doboz belsejében is, másrészt a kényelmes és biztonságos gyalogláshoz sokkal jobb, ha az ember mindkét keze szabadon van. Egy kényelmes, ügyesen megpakolt hátizsákkal sokkal könnyebb haladni mint egy kiskocsit magam után cincálva a meredek, egyébként is nehezen járható emelkedőn. Legalábbis én így gondolom, de persze ez megint olyan dolog, mint a készülék, kinek mi válik be. (Én ugyan ilyen kocsit nem csináltam, de hogy egy adott meredekségen túl, vagy rossz úton a bringát feltolni sokkal nehezebb, mint bringa nélkül felmenni, az biztos - pedig a bringának jó nagy kereke van ).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |