Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Matematikailag és fizikailag az egyenlet úgy néz ki, hogy
P ( teljesítmény ) = U ( feszültség ) * I ( áramerősség ) [ V ( volt ) * A ( amper ) ] = [ W ( watt ) ] Ennek a mértékegysége tehát a W ( watt ). W ( munka, tárolt energia ) = P * t ( idő ) mértékegysége így a W*h, vagy Wh lesz. ( Ez a praktikussága miatt alkalmazott a J, azaz joule helyett ) Q ( töltésmennyiség ) = I * t A Q töltésmennyiség az akku kapacitása Ah ( amperóra ) -ban ( nem A/h ) fejeződik ki. W = U * I * t = U * ( I * t ) = U * Q ami az egységeket tekintve V*A * h , vagyis W*h ( wattóra ) Manapság már sokszor így fejezik ki az akkuk kapacitását is, hogy Wh, főleg a laptopok akkujánál, ahol elég sokféle ( bár mostanában talán nem annyira ) feszültségértékű van, s ezzel az értékkel összehasonlítható a méretük ( kapacitásuk ) A rendszered tehát 12V * 465 Ah kapacitással rendelkezik, ami 5580 Wh. Ezt szeretnéd 600W terhelés mellett felhasználni, azaz 5580 Wh / 600W = 9,3h ( óra ) De azt azért nem szabad elfelejteni, hogy az akkumulátorok élettartamára nagy hatással van, hogy meddig meríted le és hogy azt is milyen gyorsan teszed. Lassú merítésnél nagyobb kapacitás adódik, gyors merítésnél kisebb. Általában 20 órás teljes kisütésre adják meg a kapacitását. Ha lemeríted teljesen az akkut, akkor a ciklusszáma ( ahányszor ezt el tudja viselni ) lecsökken. Ezért nem szokás a normál akkukat 10%-nál jobban kisütni, hogy meglegyen az a néhány 100 ciklus. Az átalakítódnak is van valamekkora vesztesége, az is ront a fenti helyzeten, de a napi 1 óra üzem nem mondható szélsőséges használatnak. Inkább az lehet probléma, ha ezt a töltésmennyiséget naplemente után nem sokkal használod el, mert akkor aránylag sokáig marad az akku "töltetlen" állapotban, s ilyenkor indulnak be káros kémiai folyamatok az akku belsejében. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2014
Köszönöm szépen az információt!
Napközben is használni szeretném a rendszert,kútból,tartályba való szívatyúzásra,de csak reggel 9,és délután 14 között,hogy még feltudja fúllra tölteni estére az akkukat! A kert locsolását éjszakára tervezem locsoló,esőztetőkkel 2X 30 percben.,azt is inkább már a hajnali órákban. Az inverterem egyébként 10/7 voltnál letiltja a kimenő áramot. De gondolkozom még + 1 napelem panelon,és plusz 1 akkun ![]() 5X 100 Watt napelemmel,és kb 600Ah akku kapacitással,remélem jobban tudom kimélni az akkukat. A napelemek darabján egyébként max :5,4-5,6 Amper töltő áramot mértem,amikor teljesen érte a nap.Az 5 db napelemmel elérném a kb: 26-27 Ampert töltő áramot.(persze amikor max tölt).
Szerintem az autóakkumulátorok élettartama nem lesz valami hosszú! Nem szeretik ezt a fajta töltögetést. Jobb lenne ide speciális szolár aksikat szerezni.
Megéri. 12kWh-ás rendszer 16kWh-t is termel a valóságban. Azaz sok esetben több a tényleges termelés, mint 1000W/m2. Persze ezt egész évre érdemes számítani. Az olyan napok is befolyásolják nyilván, amikor egyáltalán nincs termelés, és azok is amikor csúcstermelés van. A legjobb időszakok azok, amikor hideg az idő, de van napsütés.
Az a 9,3 óra inkább 7-7,5 lesz (jó esetben), ugyanis pl. az inverter sem 100% hatásfokú, hanem inkább 80%.
Szia kameleon2!
Az a gyanúm nem olvastad végig elhungaro kérdéseit, problémáit. Ennél kissé komlikáltabb az amit ő szeretne. Üdv. papus51
Na ja! Ha 100 mondatban tesz fel kérdést... Szerintem éppen elég mindig egy gonddal megküzdeni.. Én csak a saját tapasztalataimat tudom megosztani. Ezek itthoni viszonyokat tükröznek. Egzakt válaszokat pedig ő is csak akkor kap , ha komplett mérésadatgyűjtő rendszert is telepít. Ha viszont telepít, akkor ő sem akarja majd megosztani másokkal ingyen azt - amit sok-sok pénzért tudott meg.
Köszönöm hozzászólásaitokat!
Szóval kaptam választ leírom ide hátha valakit érdekell: Persze ezek általános kb adatok mert mint tomipap is mondta nagy rendszereknél lehetnek egyedi megegyezések is! 6 cent a visszatáplálásra ipari nagyságú erőmüveknél ja és kapsz segítséget is az államtól,felvehetsz 3-4 %-ra forint alapu hitelt aztán a szokásos -10% társasági és -2% iparüzési évente Tehát a már meglévő területre inkább paradicsomot kellene ültetni mert nagyon jó a tájolása,és hát a magyar paradicsomnak tényleg nincsen párja!
Ha ez a dilemma.... A paradicsom mellett is megfér a napelem és akkor a szivattyúkat ingyen működteted.... Ha 50kW alatt marad a teljesítmény - nyugodtan visszatáplálhatsz. Ha megosztod a telkeket több tulajdonos között és mindegyik "csak" 50kW-ot termel- azt is megteheted. Ha ezek éppen családtagok - akkor is. Ha ugyanezt részben szigetüzemben teszed - magadnak termelsz energát és pályázhatsz is rá. Nem hiszem, hogy nem érné meg. 150kW ig az engedélyezés is hosszadalmasabb és macerásabb procedúra, de 3x50kW az is 150.... Ha mégis tényleg érdekel - beszéljünk - bár ez a része inkább már privát.
Sziasztok!
Szeretnék építeni az akváriumomhoz egy 12v-os napelemet, amely képes egy LEDszallagot és akár egy kisebb szűrő-t ellátni, de amennyiben nem lenne benne elég kraft, kapcsoljon át a 230as hálózatra. Tudna valaki segíteni egy hasonló kapcsolási rajzzal? Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Látom párotoknak van gti invertere és hasonlóan jártam én is mint ti! 1db F30nm60nd fetet kilőtte nekem is. ![]() Ti milyen fetet raktatok bele helyette? Mert itt magyarba nem igen lehet beszerezni. ![]() Válaszotokat elöre is köszönöm! ![]()
Én EZT használtam.
Ok, köszi szépen!
![]() Még annyi, hogy nekem egy zénert is kivert a feten gate/source közt. És sajnosa zéneren semmi nincs feltuntetve... Tudnád esetleg milyen zéner lenne jó oda?
Sziasztok, lenne egy kerdesem, mekkora napelem lenne szukseges egy GPS kutyu mukodtetesehez es egy 7 Ah akumulator toltesehez. A kutyu napi 24 oraban mukodne es 12v - 120 mA a fogyasztasa.
Elore is koszonom
Szia
Az aksi kapacitása 84Wh a kütyünek napi 35Wh az energia igénye. Az én eddigi méréseim szerint 500Wp napelem napi 3500Wh-át ad márciusban ha egész nap süt a nap. Arányosan ez nálad 5Wp-s panelt jelentene napsütésben. Probléma a borús idővel van, az aksid két napig bírja, de ha nem akarod pár hét alatt kinyírni akkor max. a feléig szabad kisütni. Borús napokon a 35Wh-ból 5Wh lesz. Nyáron nem lesznek problémáid, a decemberi borús hetek jelentik majd a legnagyobb kihívást. A te helyeben én 10 napi aksikapacitást és 20-25W napelemet használnék, így át tudnád hidalni a téli hosszú borús napokat.
Koszi szepen, sokat segitettel! Meg is rendeltem a napelem cellakat, a jovo heten fogom osszeforrasztani.
Megegyszer koszi.
Sziasztok, osszeraktam a napelemet, 40 db cella (0,5v/2A), egy LM317 es szabalyzoval, egy 4,5Ah akumulatorral es egy GPS van rakotve ami 24/24 orat mukodik, 12v/120 mA fogyasztassal mukodik.
Uresjarati arama 23,7v, rovidzarnal mertem 1,3A-t, lehet jobb napsutesnel tobbet is tudna, a cella adatlapja szerint. De mar ennek is orulok ![]() Csatoltam egy grafikont a feszultseg szintel, meg kepet nem csinaltam a napelemrol de azt is toltok fel. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2014
Szia
Gratulálok az első paneledhez. Ha tudnál áramerősséget is mérni akkor szépen lehetne látni hogy mennyi energiát termelt a panel az adott időszakban. Azokból az adatokból pedig már nagyon sok mindent meg lehetne tudni ![]()
Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni,hogy van 1db ,230 volt,110 Wattos kis hűtő fagyasztóm. A kérdésem az lenne: Hobbi kertemben ha kerti partit tartok,amikor nincs nap sütés,és a buli is éjszakába nyúlik,12 volt 400Ah akkumulátorral,(sorba kötve 100Ah-sok),mennyi ideig bírnák az akkuk a hűtő üzemeltetését? Köszönöm előre is a választ! üdv:Feri
Elegendő egy invertert kötnöd az akksikra. Viszont az jelentősen befolyásolja az üzemidőt, hogy milyen gyakran kell a hűtőnek újra és újra lehűtenie a belső tartalmat. Mert a 110W-ot csak akkor veszi fel, amikor épp dolgozik, nem konstans. Illene egyetlen akkumulátorral kizúznia két bulit is, ha az idejének 60%-ában kell mennie.
Szia
A hűtő fogyasztását nagyon nehéz kiszámítani, mert nagy különbség ha már behűtött 20l sör van benne vagy beleraksz 20l szoba hőmérsékletű sört. Egyszer le kellene mérned és abból már ki lehet indulni. Az aksi kapacitásod 12Vx400Ah= 4,8kWh Ha kímélni szeretnéd az aksikat akkor nem szabad többet kivenni belőlük mint 2kWh. Ennyivel a hűtőd motorja kb. 18 órát tud működni. Ide kell a mérés hogy mennyit kell a motornak mennie óránként, hogy meglegyen a kívánt hőmérséklet és a hűtési teljesítmény, mert ezt kiszámolni nagyon nehéz.
Megvan hozzá a szinuszos inverter ami a hűtő bekapcsolásakor az induló áramot is kibírja?
Ez a másik probléma. Egy 110W-os hűtőkompresszor hűtőteljesítménye 30°C (-10°C +20°C) hőmérséklet különbségnél kb. 400W, indulóárama 2,7-3A, ami barátok között is min. 660VA feletti szinuszos invertert igényel. De inkább túldimenzionálni 1000VA-ra mint a határeset 660VA-nál imádkozni hogy a FET-ek kibírják.
Az közel sem lehetetlen:
- http://www.hestore.hu/prod_10031931.html - http://www.argep.hu/trend/INVE/Inverter-1000w.html ...és még mindig csendes az üzeme, nem egy aggregátorról hajtod a hűtőt. A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Itt valami nem oké! Ez konkrétan hibádzik:"400Ah akkumulátorral,(sorba kötve 100Ah-sok"! Ha az akkukat sorba kötöd akkor a kapacitásuk nem nő meg! Csak abban az esetben ha párhuzamosan vannak! Párhuzamosítani meg elég kényes dolog, mer akkor jó lenne ha nagyjából egyforma állapotúak!
A másik gond meg amit már írtak, mivel a hűtőkompresszort egy motor hajtja így csak szinuszos feszültséggel tanácsos működtetni. akármilyen szünetmentes táppal ez nem oldható meg!
Aha. Ezeket a motorok kifejezetten "szeretik".
Ezek a negyszogjelet/trapezt ado borzadalyok sokmindenre nem jok. Max arra, hogy kapcsolouzemu tapokat hajtsanak veluk. Induktiv terhelesnel 50x-esen kell turmeretezned mert durrognak kulonben a FET-ek. A motorok / transzformatorok sem szeretik ezt a jelalakot. A trafok melegednek/sipolnak. Szerintem az osszes ilyen csoda "Szinuszos jellegu" meg "modositott szinuszos" "kvazi szinuszos" inverter a kinai ipar bosszuja... Mondjuk itt a kifejezesekkel nem is lenne baj mert a jobb inverterek is csak a szinuszhoz hasonlo jelet produkalnak de az mar nem olyan problemas mint a trapez meg a kozel negyszoges tarsaik.
Köszönöm mindenkinek a választ,és a hozzá szólásokat.
Akkumulátoraimhoz természetesen van inverter is ami 12 volt 2000/4000 Wattos,és 5 db 12 volt 100 Wattos napelem tölti az akkukat,természetesen töltés szabályzón keresztül.Napsütésben tegnap kipróbáltam a hűtőt .Hűtő ment ami 110 Watt , 1 rádió ami 15 Wattos és 1 ventilátor 40 Watt.nem volt türelmem kivárni,hogy töltésre kapcsoljon a töltés szabályzó,ezért megjárattam pluszban 1 - 600 Wattos víz szivattyúval ami kb 1 percig ment.A tőltés szabályzó kb 2 perc alatt vissza töltötte az elhasznált áramot,úgy hogy csak a szivattyút,és a ventilátort álítottam meg!Mindezek mellett vannak kisebb ,áramfogyasztók amik mindig üzemelnek:telefonos riasztó,mozgás érzékelős riasztó,és mozgás érzékelős kamera. Bocsi a leírásomban eltévesztettem,az akkuk párhuzamosan vannak kötve 12 voltra! A napelemeknél egyenként teljes napsütésben 5.5-5.7 Amper között mértem.Így az 5 napelemből kb 28 Amper töltésem van!
Mi lenne, ha a motoros hűtést elfelejtenéd, és a 12V-os rendszerről közvetlenül Peltier elemmel hűtenél? Így inverterekkel sem kellene bajlódni. Ebay-ről én már rendeltem 12V/400W-os Peltier-t.
Szia!
Mivel az inverter meg van,így nem okoz gondot. A hűtőt,meg nem akarom mindig használni,csak néha-néha,ha buli van ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |