Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2312 / 3996
(#) reloop válasza peter1300 hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Szia! Sajnos azokat a csatornákat nem tudod közösen használni.
(#) nedudgi válasza louis0328 hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Egy tápegység legfontosabb paramétere a feszültség, de a terhelhetőség majdnem ugyanolyan fontos. Mire akarod használni? Miért kell 0-12V feszültség, nem lenne elég 1,25V alsó értéknek? Ha megfelel, akkor egy hűtőbordára szerelt LM317T megfelelhet, az adatlapjában megtalálod a kapcsolást is.
(#) proli007 válasza ozzman hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Hello! Az R1 ellenállás és a C2 kondi az időmeghatározó elem.
(#) louis0328 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Egy ismerősömnek szeretnék tetoválógéphez készíteni egy fokozatmentesen állítható tápegységet, ami még működik is. A trafó 3 ampert tud leadni, legalább 2 amperre szükség lenne. Úgy látom az LM117 1.5 ampert képes leadni. Meg fogom kérdezni hogy az 1.25V minimum feszültség és 1.5 amper megfelel-e neki, ha igen akkor neki is esek a megépítésnek.
(#) Bell válasza louis0328 hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Ehhez mit szólsz?
(#) kadarist válasza louis0328 hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Na és ehhez mit szólsz? A 5A meg sem kottyan neki.
(#) qbu1995 hozzászólása Máj 23, 2014 /

Egy quadcoptert szeretnék építeni , a váz és az összes csatlakoztatás(helyesen) készen vannak. Az aksi egy Zippy 5000 mAh-s 14.8 voltos aksi, és ehhez 4 db Multistar Turnigy 570Kv motor van közve esc-ken keresztül. az aksi és a motorok között van egy elosztó és egy APM power module. Amikor összedugom az aksi és a power module EC5-ös csatlakozóit akkor óriási szikra és szenesednek a csatlakozók. Más reakció nincs.Próbáltam feszültséget mérni a pm túloldalán akkor a multiméter 2 mérőtüskéje őrülten felforrósodik .A fázisok is jól vannak bekötve.
Mi lehet a hiba?
(#) qvasz2 válasza qbu1995 hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Valahol csúnya zárlat van.
Idézet:
„Próbáltam feszültséget mérni a pm túloldalán akkor a multiméter 2 mérőtüskéje őrülten felforrósodik”

Valamit rosszul csinálsz! Feszültség méréskor minimális áram folyhatna csak a műszer hatalmas belső ellenállása miatt, amitől semmi sem forrósodhat.
(#) trickentrack hozzászólása Máj 24, 2014 /

Sziasztok!

Kezdő vagyok és még csak 1-2 dolgot építettem (1-2 LED-es villogó)
Abban szeretnék segítséget kérni hogy mit építsek amihez nem kell programozó, de nem is túl bonyolult.

Előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Szia!
Mi az ami érdekel? Egyébként ha a cikkek között szétnézel, akkor biztosan találsz neked való dolgokat.
(#) trickentrack válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Bármi jó lenne amit nem kell programozni és nem k...a drága.
A cikkeket már többször végignéztem.
(#) kadarist válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Válassz egy szimpatikusat, olyat, ami érdekel. A PIC-es meg az AVR-es dolgokat kell programozni, tehát ezeket ne válaszd.
(#) NyariG válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Csinálj pwm es szabályzót nem drága és pl led fényerejét tudod vele szabályozni.
Vagy dc motor fordulatszámát. Bővebben: Link

Esetleg Bővebben: Link
(#) Bell válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Kevés pénzből is lehet nagyon érdekes dolgokkal foglalkozni, ilyen pl. az Arduino egy minimális változata.
Ez egy C nyelven egyszerűen programozható miniatűr csoda.
Házhozszállítva mindössze 1500.- Ft és a villogótól kezdve rengeteg dologra egyszerűen rávehető.
PWM, LCD, enkóder, DDS, soros port, stb percek alatt.
A programozás a beépített USB porton történik, mindössze egy USB-s kábel kell hozzá. A szükséges programok sok mintapéldával ingyen letölthetők.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014
(#) ColT hozzászólása Máj 24, 2014 /

Hello!

Nagy-nagy segítség kéne nekem
Van egy monitorom, még mindig az, amit LED világításúra alakítottam. Megjött az új LED driver bele, és kiderült, miért nem működik a fényerőszabályzás : a driver ha jól értettem az IC adatlapját, 1,1 és 3V közötti jelet vár a DIM bemenetre (1,1V alatt be van kapcsolva fixen a világítás, afölött szabályoz), a monitor viszont 0,03V-tól 0,3V-ig ad ki fényerőjelet. És invertálva Tehát bekapcsolt világításnál 0,03V, kikapcsolva 0,3 :S

Erre kellene nekem egy kapcsolás, amivel invertálhatom, és a megfelelő tartományba tolhatom a vezérlőjelet... Egy földelt emitteres alapkapcsolás mondjuk elég is lenne, de mindig hülye voltam a munkapontszámoláshoz...

Valaki esetleg tud segíteni?

Köszi előre is
(#) mandix hozzászólása Máj 24, 2014 /

Üdv!
Lenne egy kis elektronikai problémám. Van nekem egy csinos kis hordozható magnós rádióm supertech 737a névre hallgató. A magnó mechanika már rég nem volt benne, így arra gondoltam feltuningolom (retro vs. trendi). Egy hp pda kijelzője a kazetta rész helyére pont méret volt. Minden készen is lett kicsit kókány módon, csak a csöpnyi agyammal arra nem gondoltam, hogy a pda kimeneti jelszínteje hatalmas lesz a lejátszófej bemenetére. Ha valaki tudna nekem segíteni ebben a kérdésben azt megköszönném. Köszönöm.
Üdv!
(#) ColT válasza mandix hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Megkeresném a végerősítő bemenetét, és oda kötném a PDA kimenetét. Így nem vezérli mindenképp túl - mondjuk a minősége nem lesz egetverő, de nem sok megoldás lenne, amitől jobb lenne.
(#) trickentrack válasza Bell hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Ezzel pic-et lehet programozni vagy mit?
Vagy mi a különbség pl. a PicKit2 és ez között?

Előre is kösz!
(#) Peet19 hozzászólása Máj 24, 2014 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy monostabil multivibrátort 555-ös IC vel, és abban kérnék egy kis segítséget hogy hogy számoljam ki a késleltetést az R és C arányában. Ehhez kellene egy képlet. Ha pl egy 1000Hz -es rezgőkört akarnék csinálni, akkor a periódus idő 100ms lenne. Ehhez milyen képlettel kell kiszámolni R és C arányát?
Előre is köszi a segítséget.
Néztem itt a segédprogramoknál, de sajnos 0.04ms -os periódusidővel nem számol a program. Ezzel egy 25kHz -es rezgőkört akarok csinálni. Meg amúgy is szeretném tudni ezt a képletet.
(#) Bell válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Ez Atmel mikrovezérlőt tartalmaz, oszcillátorral, tápegységgel, USB-s programozóval, ami egyben soros be- és kimenet is.
Nem kell hozzá más, csak kíváncsiság, drót, LED, ellenállás, nyomógomb, és hasonlók. Bővebben: Link1, Bővebben: Link2, Bővebben: Link3, Bővebben: Link4 . Rengeteg kész, olcsó modul van hozzá, + temérdek infó.
(#) Bell válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Ezt nézted már?
(#) vargaf válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Szia!
A program számol a 0,04 ms periódusidővel. Ha R1= 1 kohm és R2= 10 kohm és C1= 2,7 nF adatot adsz meg, akkor a frekvencia 25 kHz lesz.
Üdv.: Feri
(#) Peet19 válasza Bell hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Köszi, nagyon jó. Ezt kerestem.

Vargaf: szia. köszi de az az astabilnál van amit irtál, nekem meg monostabil kell.
(#) Peet19 válasza Bell hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Csak ellenőrzésképpen hogy jól számoltam-e.
R = 363 Ohm
C = 100nF
akkor
T = 39.9 us
így
f = 25.062Hz
Ha nem jól számoltam vagy elnéztem egy nagyságrenddel akkor légyszi szóljatok.
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Akkor ezek szerint ezt se nézted.
Bővebben: Link
(#) proli007 válasza ColT hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Hello! Ha ez megfelelne. Mondjuk a tápfeszt nem írtad meg mekkora lehet.
(#) ColT válasza proli007 hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

A táp 12V, mert a drivernek annyi kell, az inverterről veszem le.
Köszi! Kipróbálom, de lehet csak hetek múlva, ahogy időm lesz.
A monitor végülis megy, mert világít, csak kicsit világos
(#) ColT válasza proli007 hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Bár azt lehet félreértetted, hogy a monitor 0,3 és 0,03V között ad ki a DIM kimenetre.
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Hello! Már bocs, de össze vissza beszélsz..
- Mi köze a rezgőkörnek a monostabil multihoz? A rezgőkör, egy LC tag soros vagy párhuzamos kapcsolása. Az 555 astabil módban kelt rezgést, de az vagy astabil multivibrátor, vagy relaxációs oszcillátor. Semmi kép nem rezgőkör
- 1000Hz periódusideje 1ms.
- Monostabilnál nincs periódusidő, hanem késeltetési idő van. Hiszen periódusidőnél, mint neve is mutatja periodikus jeleknél van értelme. A monostabil késleltetési ideje csak egyetlen időből áll, nem periodikus.
- 25kHz megint nem rezgőkör, de 25kHz-et astabil módban leget kelteni az 555-el. Az meg nem monostabil..
(#) proli007 válasza ColT hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Igen azt elolvastam, de ez igazából csak alkatrész kérdés. Bár a monitorokat nem ismerem, de számomra ez a 0,03..0,3V elég gyanúsan hangzik..
Következő: »»   2312 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem