Fórum témák
» Több friss téma |
A legjobb megoldás egy szamár (öszvér), ha már meg akarod könnyíteni a cipekedést. Ráadásul, míg működsz, meg is tankol. Bár nehézséget okozhat az otthoni garazsírozása.
Viccet félretéve, a kerék valószínűleg több gondot okoz, mint amit megold. A kerékpár se vált be igazán a katonaságnál, viszont mai napig hátizsákot használnak. (volt, hogy mi is abban hordtuk fel a műszereket a tornyokba)
Kifelejtetted a napelemet és egyéb alternatív energia ellátó berendezéseket.
Én több féle 12V-os zselés akkuval települgettem mely el volt látva töltésvezérlővel és különböző napelemekkel töltögettem ezeket. Pl. volt, hogy 12W-os napelemmel közel 1 Amperrel tudtam tölteni. Ideális volt egy 7,2 Ah- s akksihoz még délutáni napsütésben is. Bár sokszor kényelmesebb volt eleve feltöltve kivinni az akkut és nem kellett cipelni még a félméteres napelemet is. FT-817-hez egész napra elég volt egy akku. Nyilván Gabonak az FT-857-hez minimum egy 18Ah-s akku ajánlott amit a tűz és biztonságtechnikai boltokban olcsón beszerezhet, de lehet, hogy itt a HE-Store-n is.
Szia Rumcájsz!
Látom te is megbecsülöd a készülékedet ha már az ember összekuporgat rá akkor ne legyen leharcolva rövid időn belül mint egy klub készülék amit mindenki nyüstöl de amúgy nincs "gazdája"! Én is egy műszerész Alu. koffert rendeztem be a kis FT-807-nek, mellette elfér a billentyű a mikrofon az SWR-PWR mérőke meg az állomás óra , zsinórok és a tetején a kitelepülős LOG. Írod, hogy volt aki megbánta az FT-817 vásárlását. Valóban hallottam ilyet én is de azok nem főként a kitelepülésekre SOTA-ra de főleg nem QRP-re voltak berendezkedve. Én pl. kimondottan QRP-re sőt sokszor QRPP-re alkalmazom és rendkívül jó a pici fogyasztása vételen. Bevallom sokszor lecsúszok egy-egy áhított DX-ről mert közben valaki beírja a Clusterbe és meglepik a QRO-sok mint dinnyehajat a legyek, nekem aztán esélyem sincs... BodGabo-nak meg sok sikert a 857-hez!! Üdv. 8LKM Gábor
Használhatnátok 817-et és végfokot is a kitelepüléshez, ha fontos az alacsony vételi áramfelvétel.
A kis teljesítmény csendes frekin használható. Amíg csendes a freki... Más személy által hajtott generátor fosszilis? Vagy attól függ, milyen forrásból származó étel táplálta a generátort forgató személyt? (ásványvíz fosszilis, műtrágya fosszilis, stb.) ![]()
Két hét mulva BURABÚ ! Találkozunk ?
Korábban leírtam hogy a 817 és a 857 ugyanaz belülről csak a végfok más tranyókkal van szerelve ezért QRP. A 857-nek is le lehet venni a powerét 5W-ra és nem kell külön dobozokat (végfokot) kábeleket (koax összekötö és tápfesz) még pluszban cipelni QRO-s meetingre.
A napelemes megoldást én is használom, igaz még elég drágák az összehajtható napelemek. Viszont nem szabad teljes mértékben arra hagyatkozni, bármikor beborulhat és borult minden terv. Véleményem szerint, a kerekes megoldás SOTA kitelepüléseken valóban nem mindig javallott ! Egy csővázas hátizsákban viszont be lehet rendezni kényelmesen a technikát. Elférnek az akkuk alul majd egy rétegelt lemezt vagy dobozkartont betéve mehet a rádió a többi hozzávalóval. csak legyen aki cipeli..... Gábor! Nekem van egy 24A/h zselés akksim, amit sokkal nehezebb cipelni mint 2db 12A/h -t. Ugyanis a hátizsákot sokkal könnyebb kibalanszírozni 2 akkuval mint egy nagyot a közepén vinni. Ráadásul ha útitárs is van, annak oda lehet adni az egyiket, vigye egy kicsit. ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
Tudja valaki hogy a icom opc-1457r DC filterben mi dorombol?
Esetleg valaki épített valami hasonlót?? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014
Feltételezem, hogy valami fojtótekercset is tartalmazó szűrőkör lehet benne és a kissé brummos a tápod miatt búg a tekercs benne. Akkumulátorról hajtva is dorombol?
Köszi, eddig eljutottam én is, kicsit burkolva kérdeztem nem-e valakinek megvolna a rajza utánépítés céljából.
Szia !
Igen terv szerint szeretnék ott lenni és komázni egy kicsit. Nem vállalok be semmi mást arra a hétvégére. Üdv. 8LKM Gábor
Igen Rumcájsz!
Volt, hogy 2 db. 12Ah-s akkut felcipeltünk a Nagy Hárs hegyre , szerencsére volt is aki segítsen cipelni egy guriga (100m) 2,5-ös huzal társaságában. Aztán a huzalból csak egy dipól lett , az akkuból is elég volt bőven az egyik. Majd meg öltek az öcsém meg a haverja, hogy felcipeltettem velük. Azóta persze kiforrottabb a kitelepülős technika. Ha egy napra megy az ember FT-817-tel elegendő egy 12V 7,2 Ah-s riasztó akku. És persze jó antenna hogy QRPP-vel is halljanak.
Sziasztok!
Készülök barkácsolni egy deltaloop-ot 6m-re (csupán kíváncsiságból). Tegnap az illesztőként használandó 75ohm-os koax rövidülési tényezőjét, és a szükséges hosszt próbáltam meghatározni. Találtam egy 5,5m-es darabot, az egyik végén egy kis hurokkal lezárva GDO-val megmértem és 8,66MHz-en volt a dip. Ennek a hullámhossza 34,642m, a negyede 8,66m. Ezt összevetve a mért 5,5m-es kébellel a rövidülési tényezője 0,635-re jött ki. Ebből továbbmenve a sávközépen (51MHz) 5,88m hullámhossz rövidülve 3,73m, aminek a negyede 0,933m (közelít a rajzon megadotthoz). Szerintetek jó a gondolatmenet? Pénteken vagy szombat éjjel kipróbálom (ekkor leszek alkalmas rádió közelében), utána beszámolok.
Off:megyek én is BURABU-ra,biztos sok itteni rádióssal is találkozom
![]()
Félsiker. Az SWR a teljes 6m-es sávban 1,5 alatt van, de péntek este teljes csend volt. Ma este ismét próbálkozok...
Ma néztem a DX clustert és japánokat is csináltak magyarok 50MHz-en!
Nagyon jól ment a sáv 11 és 13 (helyi idő) között!
Láttam én is. Sajnos mostanában csak késő délután-este tudok kimenni rádiózni, akkor meg már nagyon döcögős. Egy svédet sikerült összehozni távírón. Érdekes, hogy ő az első CQ-ra válaszolt, utána meg fél órán keresztül senki, így áttértem 14 és 21MHz-re. Ott viszont jött minden féle, négy focivébés brazil is összejött.
Persze, 5PP Zolit nem lehet benne megelőzni, rákattant a sávra
![]() Addig van esélyed az engedélyezett 10W ERP-vel, míg be nem írják a DX Clusterbe, onnantól ellepik kilowattokkal, míg be nem zárul az ablak.
Ez a 10W nekem új. Tudomásom szerint az IRAU R1-ben 100W kimenő teljesítménnyel (nekem ennyi van, de talán többel is) használható. Vagy kis hazánkban ez külön korlátozva van? Hol található egy HIVATALOS összefoglaló a használható frekvenciákról és teljesítményekről?
Nekem a falon ezek a sávtervek vannak kifüggesztve, a sávok elején meg van jelölve az engedélyezett teljesítmény is.
Halihóó!
Klassz ez a sávterv, csak az a baj, hogy ez Szlovéniában érvényes. Az IARU sávterv csak ajánlás, amit illik betartani, illetve a nemzeti hatóságok (általában) ennek figyelembevételével készítik el az adott ország sávhasználati előírásait, amit aztán be kell tartani. Nálunk ezt most a 2/2013 (I.7.) NMHH rendelet 2. melléklet IV. fejezete tartalmazza, és abban bizony az van, hogy az 50 Mega csak a CEPT engedélyeseknek engedélyezett, és nekik is csak 10 W ERP-vel (ERP: tejesítmény x antennanyereség). Pech...
Bizony, bizony, (kojano jól írja!) CEPT LIS és max 10W ERP!
Oké, akkor ezután ehhez tartom magam. Nincs valahol összegyűjve az amatőrökkel kapcsolatos összes rendelet? Nincs kedvem évekre visszamenően átnyálazni a közlönyöket, a fellelhető tananyagok pedig többé kevésbé elavultak.
Mindenkori FNFT fönt van médiahatóság honlapján rádióamatőrök munkájával foglalkozó területen.
No, de Wilikém azé egy rendes linket nyomhattá vóna!
![]()
Válogass. Mindegyiket érdemes tanulmányozni, az FNFT -ben láthatod a frekvencia felosztást, a RAT a rádióalkalmazási táblázat, amely a használható rádióberendezések műszaki követelményeit rögzíti. Sajnos elég általános, de tekerj oda ahhoz a frekvenciához ami érdekel, és ott láthatod az adott szolgálat, pl Amatőrszolgálat -hoz tartozó dolgokat. Olvasd a lábjegyzeteket is, a H val kezdődőek a Magyarországon érvényes szabályozás részleteit láthatod. Egy frekvenciát, sávot többen is használhatnak, ezért vannak a különböző korlátozások. De ha eltévedsz kérdezz, konkrét dolgokat segítek kilapozni, mert elég bonyolult rendszer.
Az amatőrsávok belső felosztását, sávhasználatot az amatőrök maguk rendezik, erre nézve útmutatást az MRAsZ honlapján találsz. http://nmhh.hu/tart/index/266/Jogszabalyok Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014
Sziasztok!
Nemrég kaptam egy BRG FM301-80s rádiót. A rádió működik tökéletesen,viszont nem találtam róla szinte semmilyen leírást. Belenéztem,és 2db kavicsot találtam benne(igen,jelenleg 1 csatorna működik):az egyik 12,355MHz-es,amiből ki is jött,hogy 6-al megszorozva 74,130MHz-et kapok,ami az adófreki. A másik kristály pedig 33,965MHz-es,és mivel más adóm nincs erre a sávra,nem tudom kipróbálni,hogy hol vesz a rádió. Először is az lenne a kérdésem,hogy vételben mennyi a szorzó? Szerintem 2x-es lenne a reális,tehát 67,930MHz lenne a lejövő frekije,mert 3x-al már 100 valamennyi jön ki,ami sok. Ezen kívül ugye a rádióban lévő kristály ilyen kis fém tokban van,amihez nem mertem hozzányúlni. Lehet benne valahogy cserélni a kristályt? Mert szeretném,ha legalább egy helyen adna és venne a rádió. Köszi előre is! A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2014
Vételi oldalon ne feledd a KF frekit is hozzáadni, ami ha jól tudom 10.7MHz!
Én 3×(-10,7) -re emlékszem, de az nem jön ki. De fv = 2× fxt +10,7 az 78,830 MHz, és a duplex távolság 4,5 MHz, ami helyesnek is tűnik. (a 67,930 az műsorszóró sávba esett volna)
Ha egy antenna csatlakozója van, akkor egy szimplex mobil készülék, mert a vevőfrekije a magasabb. Sajnos kristály párost szerezni majdnem lehetetlen, annakidején is gyártatták. Más frekvenciára áthangolni csak a 80 MHz -es sávban lehetne, de sok értelme nincsen. Használni nemigen lehetne, mert egyrészt nincs ellenállomás, másrészt szinte biztos valakinek zavart okoznál.
Igen,közben megtaláltam a rádióban a kis táblácskát,amire 78,830MHz van vésve,tehát akkor az lesz a helyes.80s a típusszáma,és egy antennacsatlakozó van,tehát szimplex készülék.
Még annyi kérdésem lenne,hogy a kristályokat abban a fém tokban sem lehet cserélni,amiben vannak?Jólenne mégis valahogy üzembe helyezni,esetleg a 70MHz-es amatőrsávon,vagy a környékén,hogyha majd egyszer nekem is meglesz az engedélyem,akkor tudjak vele qso-zni ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |