Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sprint-Layout NYÁK-tervező
Alkotó fórumtárs Sprint Layout 6 leírása: sp6_alkoto.pdf
Ez nekem is megvan, át is nyálaztam, de nem találtam ilyet.
Sziasztok!
Hol találok a programban tranzisztort,ellenálást,potmétert,kondenzátort és hogyan tudok saját feliratot beilleszteni. Előre is kösz!
Alkatrészeket a "Macros" könyvtárban találsz, feliratot a "T" mint text ikon megnyomásával tudsz beilleszteni. Ha ennyire az elején kell kezdeni, akkor a topik tetején van Alkotó leírása lépésről lépésre. Csak előtte érdemes elindítani a programot, és kicsit megnézni
Sziasztok! 5-ös verzióhoz nincs véletlenül valakinek sorkimenő trafó makro-ja?
A program képes a tervezett panelunk marással történő elészítésében is segíteni. Ezt a funkciót csak elméletileg tudom vizsgálni, mert nekem nincs erre alkalmas CNC-m, de egy kérdés mégis megfogalmazódott bennem.
Van-e arra valamilyen lehetőség, amikor a beállított maró mérete olyan, ami bizonyos helyekre nem fér be, akkor kényszeríteni lehessen, akár a vezető felület méretének csökkenése árán is? Pusztán szemlélődés alapján nem találtam erre módot. Mellékeltem egy magyarázó ábrát is, amin a fehér vonalak a marási útvonalat jelölik, és sárgával belefirkáltam ahová nem fért be a maró. Persze beállíthatnék olyan marót, ami mindenhová befér, aztán egy ettől nagyobbal végeztetném el a marást, csak ekkor minden vezetőfelület széléből levenné a különbség felét. Nekem az tetszene, hogy lehessen kényszeríteni a bemarásra, és csak ott faragjon bele a vezetőrészekbe, ahol muszáj. Tehát figyelje hol kell szigetelő távolságnak lenni, és ha az kisebb mint a maró mérete, akkor ott beleszánt, és végrehajtja a marást.
A megfelelő szerszámot kell választani . A tervezőben be tudod állítani a szigetelési távolságot . Amit beállítottál az lesz a maró mérete (lehet venni 0,1mm es marót is .)
Idézet: „Van-e arra valamilyen lehetőség, amikor a beállított maró mérete olyan, ami bizonyos helyekre nem fér be,” Ez tényleg költői kérdés lehet csak
Mint már régebben kifejtettem, szerintem eleve hibás megoldás az, hogy egy olyan programmal definiáljuk a marószerszámot ami nem erre való. A Sprintből szerintem csak az útvonalat szabad kinyerni, aztán a többit a megfelelő CAM programmal megcsinálni.
Ha megvan az útvonal és teszek a gépbe mondjuk egy 0,4-es marót és azzal végig megyek akkor pont az fog történni amit te szeretnél, mert az nem nézi, hogy mekkora vezetősávot kell hagyjon a kettő között és be fog marni oda is ahol ahová egyébként terv szerint nem kéne csak hát nem fér el másképp. Ha meg gravírtűvel csinálja az ember és jó a gép is hozzá akkor meg elfér mindenhol, mert az csak karcolást csinál.
Egyáltalán nem gondoltam a felvetésem sem költőinek, sem elvinek. Egész konkrétan azt kellene elérni, hogy a egymás melletti vezetőrészek egymástól való elszigeteltsége erősebb prioritás legyen, mint a felület kontúrjának pontos megtartása.
Pl. remek lenne, ha a "nem elférős" helyekre is bekényszerített maró által a "hasznos" rézfelületből levett terület legyen piros (a képernyős szimulációban), így jelezve, hogy ott "kényszermarás" történt. Ez alapján a felhasználó eldöntheti választ-e kisebb marót, esetleg növeli a marási sorok számát, vagy elfogadja az "adódó" vezetőrész alakját. Tudom, ez már így együtt kicsit túlzó elvárás, de szerintem annyira életképes lehetne (hiszen ma már sok konyhaszekrényben van egy A4 méretű CNC), hogy elkerülhetetlen lesz az ilyen irányú fejlődés.
Igen, igazad van. De ha kisebb marót választasz, akkor csak több sorban tudod elérni a tőle nagyobb szélességű szigetelő mezőt. Ez se lenen baj, de a több sor az több időt jelent, és a mai rohanásban az idő nagy érték. Nem utolsó sorban, ilyen gyártásnál erősen ármódosító tényező az idő.
Nem értek hozzá, nem látom át a dolog minden részletét, de alapvetően másképp gondolom mint javaslod.
Azt írod: "A Sprintből szerintem csak az útvonalat szabad kinyerni, aztán a többit a megfelelő CAM programmal megcsinálni. ". Az említett "útvonal" nem egy egzakt vonalvezetés, hiszen alapvetően attól függ, milyen méretű a szerszám, hiszen ennyivel el fogja tolni a középpontot, mert csak így érhető el a kívánt rézfelület pontos mérete. A felvetésem éppen abból indul ki, hogy az ilyen beállítás (egyébként teljesen logikusan!!), előidézhet olyan útvonalgörbét, ami nem fut be mondjuk 2 IC láb közé. Éppen ezt a kötöttséget próbáltam feszegetni, illetve keresem a megoldást a szabály "kijátszására". Egyébként hallomásból úgy tudom, az SL nagyon jó útvonalakat hoz létre, jól használható a CNC-k vezérlésére.
1. Kevered a szigetet, és a szigetelő távolságot. Pl. egy 0,5-ös maróval is lehet akármekkora szigetelő távolságot elérni, ha több sorban elmegy ez előző marás mellett (részben még át is fedi az előzőt). Ezt az SL-ben be lehet állítani. A lírásomban találsz erről információkat.
2. Attól mert valaki hobbista, még nem kell bármire ráérnie. 3. Az SL kontúrmaró funkciójának megismerése, vitán felül az SL témába tartozik. Ennek csak akkor lesz köze a CNC-hez, ha gyártani is akarja valaki, de mi még csak az útvonal generálásának buktatóit feszegetjük.
Az én értelmezésem szerint a "sziget"=rézzel borított rész, és a "szigetelő távolság"= a szigetet körül vevő réztelen rész. Ez alapján a kettő semmiképpen sem tekinthető azonosnak.
A többi dolog valóban nézőpont kérdése. Idézet: „Egyébként hallomásból úgy tudom, az SL nagyon jó útvonalakat hoz létre, jól használható a CNC-k vezérlésére.” Ezt teljesen igaz, de a szerszám definíció a 6-os változatban jelent meg újításként, az 5-ben nincs ilyen mégis tud cnc vezérléshez megfelelő fájlt csinálni. Idézet: A középpontot nem tolja sehova. Ha megnézed a fehér vonalat az a sáv közepén van mindig, csak a szerszám vastagságtól függ, hogy két pad között átmegy vagy visszafordul. Épp ezért jó csak az útleírót használni, mert az mindig a vezetősávok pontos körvonalát adja figyelmen kívül hagyva a szerszám vastagságokat. Épp ez a szabály kijátszása amiről te beszélsz.„Az említett "útvonal" nem egy egzakt vonalvezetés, hiszen alapvetően attól függ, milyen méretű a szerszám, hiszen ennyivel el fogja tolni a középpontot, mert csak így érhető el a kívánt rézfelület pontos mérete.” @köbzoli: ez azért erős átfedés a két téma között...
Sziasztok!
LQFP-32 tok kellene Sprint Layoutban. Rendkívül sürgős lenne, köszönöm! A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014
Talán itt találsz.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014
Köszi, de nem látja a makrókat a Sprint, 5.0-s verzióm van.
Szerk.: szuper, az LMK-t látja, pont ez kell. Köszönöm szépen! A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014
A 6-os verziót honnan tudom letölteni magyarul? Tud valaki hozzá magyarosítást?
A "letölteni" alatt mit értesz? Boltban árulják, ott lehet megvenni, méghozzá megfizethető áron. Ha ez megvan, akkor itt az egyik fórumozó szorgalmasan fordítgatja magyarra. Saját véleményem szerint -én nem tudok angolul-, egyáltalán nem szövegcentrikus a program, tehát jól el lehet az angollal is boldogulni.
Sziasztok
6-os verzióban meg lehet azt oldani hogy egy PCI csatlakozó köré megszerkesszem a nyák szélét? Úgy gyártatnám le a nyákot és oda valahogy meg kéne határozni mi alapján marják körbe. Meg nagyobb, szabálytalan alakú lyukakat is ki kéne marni. Ezt Zone funkcióval megrajzolom, ott be is tudom pipálni hogy Cutout-area, de nyomtatási képen a rajta keresztülhaladó vonalak ugyan úgy megmaradnak, csak teli földre vonatkozik. Van valami ötletetek, hogy lehet ezt megoldani benne?
Elvileg az "O" réteg (Outline), éppen erre van kitalálva.
De azt nem tudom hol tudsz az O-réteg vonalaiból útvonalleíró fájlt generálni.
Pedig ezt már egyszer végigbeszéltük! Ha az importnál csak az "O" réteget választod ki akkor abból csinál útleírót, lásd melléklet!
A végig beszélésből én kimaradtam, ezt nézd el nekem.
Nem értem hogyan lesz az import (BEHOZÁS) esetében értelme bármilyen réteg választásának. Ha esetleg elírtad, és az export (KIVITEL)-re gondoltál, akkor tudnám értelmezni, de ott egy csomó menüpont van. Melyikben lehet azt a bizonyos "O" réteget választva célt érni? Nem tudom kipróbálni, de logikus lenne ha a gerber export esetén, az O-réteg "gerbere" egy útleíró lenne. Erről van szó?
Valóban eltévesztettem, bocsi! Megmondom őszintén nem nagyon értelek. Milyen csomó menüpont? File > Export > Gerber export Feldob egy ablakot, ott bepipálod az "O" réteget és Create gerber files... és már kész is! Megjegyzem HPGL exportnál is így működik, csak az ablak kicsit más.
Egyébként te is ki tudod próbálni! Letöltöd a Mach3 demóját és telepíted a Lazzy cam programot is. A demo 1000 sorig kezeli a g-kódot, úgyhogy sok vonalból, főleg ívből álló rajzhoz kevés, de azért használható. |
Bejelentkezés
Hirdetés |