Fórum témák
» Több friss téma |
Fogj egy kábelt és tekerj rá néhány menetet, nem olyan bonyolult az.
Üdv!
Nem tudja valaki hogy az LM2917N frekvencia - feszültség átalakító szükséges alkatrészeit miként lehetne kiszámitani? Arra lenne szükségem, hogy az 200HZ legyen 5 Volt. Köszi! A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2014
Srácok, 16F684-nél szeretném bemenetként használni a 13-12-es lábakat. (A0, A1)
A többi I/O lábakon nincs gondom de ez a két láb valamiért nem reagál. Gombot szeretnék olvasni rajta, PORT regiszterrel hogy történt e lenyomás. 5v-ot engedek a lábra és egy 4.7K-os ellenállással földre húzom a bemenetet, hogy ne lebegjen. A lábakat digitálisra állítottam, ki, bemenetek beállítva ahogy kell. Van ennél a chipnél esetleg valami speciális beállítás amely tiltja azt a két lábat? Előre is köszi a segítséget..
A kódnak legalább azt a részét tedd fel ahol az I/O-kat beállítod, mert így csak sötétbe tapogatózik az ember.
Annyit még, hogy szimulátorba megy, de élesben nem.
2 chip-el is kipróbáltam hátha elszált az a 2 láb, de ugyan az a helyzet. Behívott állományok
Main:
Ennyi van beállítva.
Ilyenkor érdemes megnézni az adatlapot. Az IO portok leírásánál szerepel, hogy milyen regiszterek befolyásolják a működést. Általában van példaprogram is, ahol az inicializálás módszere látható. Jelen esetben a CMCON0 maradt ki...
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
Igen végig olvastam 5ször az adatlapot és természetesen azt is próbáltam így:
De átolvasom még egyszer és kipróbálom így is:
Ezzel kikapcsolom az analóg comparatorokat. A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
Idézet: Hibásan van megírva a szimulátor!„Annyit még, hogy szimulátorba megy, de élesben nem.” Javaslatok (kezdőknek szóló topik lévén talán nem bántó): ----------------- 1. Új mikrovezérlő típusra áttérve gondosan tanulmányozzuk át az adatlapot! 2. A portok (és egyéb perifériák) leírása végén összefoglalásképp fel vannak sorolva azok a regiszterek, amelyek az adott periféria működésével kapcsolatosak. (pl. itt a PORTA esetén Table 4-1 szerint: ANSEL, CMCON0, PCON, INTCON, IOCA, OPTION_REG, PORTA, TRISA, WPUA). Ezekre nem árt odafigyelni, hülönösen ha a Power on Resetnél beálló kezdőértékek nem felelnek meg az általunk kívánt működéshez. 3. Az I/O portoknál mindig található egy kis mintapélda a port inicialzálásához. Jelen esetben az Example 4-1 programrészlet:
Fentiekből úgy tűnik, hogy a CMCON0 regiszter beállításáról feledkeztél meg, amibe 7-et kellene írni (lásd az adatalap Figure 8-5 ábráját!). Magyarázat: CMCON0 alapértelmezett beállítása (POR után) = 0, ami a komparátor bemeneteket (RA0, RA1, RC0, RC1) analóg módba állítja.
Köszönöm az összefoglalót, de félre értés ne essen, végig olvastam már korábban is és beállítottam a CMCON0 regisztert is természetesen, de mivel nem hozott eredményt kivettem.
Most próbálgatva a beállításokat az A0 láb jó lett, de az A1-es lábat továbbra sem tudom inputnak használni. A CMCON0 = 7; tegnap és most sem hozott kellő eredményt. A0 és A1-es lábakat egyszerre szeretném bemenetnek használni. Milyen beállítást ajánlotok? A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
Köszi srácok...
Megoldódott a hiba.. Egy rohadt kis hajszálnál is vékonyabb zárlat okozta a hibát. Fene egye meg Köszi az instrukciókat azok is sokat segítettek.
Pedig már hányszor el lett mondva, hogy a szoftver előtt a herdvert kell alaposan leellenőrizni.
Hajszálnál véknyabb? Sodrott vezeték egy szála?
Inkább egy forraszt szilánk.
Vagy 20szor átnéztem a panelt de nem találtam meg a hibát. Utolsó esélyként elkezdtem újra egyesével kimérni a chip lábait majd azokat egymáshoz és így kijött a gond... Tegnap hajnal egyig nézegettem
Üdv. Mindenkinek!
Kaptam egy 16F628A-s és egy 16F84A-s PIC et, hogy újak, üresek. Valóban nem volt benne sem HEX, sem 3FFF, hanem tele van minden bitje 0-val!!! (Tényleg "üres"). Próbáltam törölni, majd progit tölteni bele, de egyik sem sikerült! Tegyem a kukába? Hálásan köszönök minden eligazítást!
Szia! Szerintem nem rossz csak a kódvédelem be van kapcsolva, ha jól sejtem ki lehet valahogy törölni, csak most nem ugrik be, hogy hol olvastam.
Eloszor probald azonositani, aztan a config biteket beolvasni. Ha Chip Erase utan sem irhato, akkor vagy az irod nem jo vagy a chip hibas, kidobhato.
Igy en a helyedben megprobalnam egy masik iroban is. eloszor.
Hello!
Pic16F1938 Vcap lába. Kérdés, mit veszítek, ha nem teszek rá kondit, vagy mit nyerek, ha teszek rá. Adatlap szerint LDO-hoz kell, de ha jó a tápom nem sokat nyerek vele, de vesztek egy lábat. üdv. A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
Az programozó készülékem jó, mert sajnos progit. írni ugyan nem tudok, de törölni és beégetni rutin szerűen ugyan ezzel a készülékkel igen!
Segítség számomra az lenne, ha leírná valaki azt a rutint amelyikkel fel lehetne oldani a kódvédelmet-ha ugyan az a hiba és nem az, hogy rossz az IC!?
Vörös Tamás könyvében található a kapcsolási rajza és programja.
Ebben a hozzászólásban van egy program. Olyan gondom van vele, hogy az AN0 és AN1 csatornákat különböző A/D célra használnám fel, de mindkettő valamiért nem független egymástól. Ugyanúgy az akku kijelzést befolyásolja mindkettő, a PWM meg nem is igazán működik. Valaki tudna segíteni, hogy hol lehet a hiba?
Nem volt szerencsém az említett könyvet olvasni.
Ha JDM van benne, keress egy jó öreg PC -t, amiben még ISA multi-io kártya van MC1488 és MC1489 meghajtókkal felépített soros vonallal. Ez a programozó erre a konfigurációra volt kitalálva. MAX232 és hasonló töltéspumpás megholdásokkal nem működik. A másik megoldás a programozó átalakítás saját tápegységesre. Nézz körül Watt honlapján.
Emlékeim szerint egy soros letöltő panelocska volt benne, ami a hozzá tartozó bootloaderrel együtt életképes - már ha egy könyvről beszélünk...
Itt a kapcsolási rajza...
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2014
Kicsit továbbléptem, a gondot az okozza, hogy minden ADC ugyanabba a regiszterbe teszi a végeredményt. Tehát a konverzió működik minden beállított csatornán csak mivel egy a végeredmény és minden további lépésnél ugyan az az érték van felhasználva összekeverednek a dolgok. Tehát valamit biztosan nem jól csinálok. Arra gondoltam, hogy valami apróság kimarad vagy a sorrend nem stimmel. Elméletileg ez az általam kitalált sorrend:
1. bekapcsoláskor ADCON1 beállítás, 3db A port, többi D, Vref+=Vdd, Vref-=Vss, Fosc/64 osztás 2. ADCON0 5:3 bitjével kiválasztom az AN0 csatornát 3. ADCON0 GO-val indítom a konverziót és figyelem, hogy véget ért-e 4. ADRESH-ből az eredményt kitöltési tényezőbe teszem, PWM vezérlés 5. ADCON0 5:3 bitjével kiválasztom az AN1 csatornát 6. ADCON0 GO-val indítom a konverziót és figyelem, hogy véget ért-e 7. ADRESH-ből az eredményt LCD-re írom 8. kezdem 2.-től Tehát a jelenség az, hogy hiába az AN1 csatornán mért értéket kéne csak kiírni a kijelzőre, az AN0 csatornán mért érték ugyanúgy megjelenik a kijelzőn. Valakinek van valami ötlete, hogy hol lehet a hiba?
Üdv. Mindenkinek!
Köszönöm Pali79 kódvédelem ötletét, mert véleménye alapján beírtam a 16F84A PIC be a 3FF0 config szót ami feloldotta a kódvédelmet, töröltem és beletöltöttem egy progit. Működik! Ez megoldódott, de a 628A PIC nél sajnos nem jött be, bár milyen config szót akarok beírni, mind „invalid”. Az égető valóban a közölt rajz szerinti. Itt a fotó. http://kepfeltoltes.hu/view/140606/PICT0003_www.kepfeltoltes.hu_.jpgBővebben: Linkhttp://kepfeltoltes.hu/view/140606/PICT0003_www.kepfe...u_.jpg
A kulcs a törlés (Bulk erase memory), de a 16F628(A) -nak a végrehajtásáhon minimum 4.7V tápfeszültség kell.
Szia,
Nekem is volt ilyen gondom, valahol a neten találtam meg a megoldást. Én CCS-C-ben írtam, de az elv talán érthető: késleltetés kell az egyes csatornák kiolvasása után.
Ha ez nem hozna megoldást, van még egy lehetőség. Ha a bemeneten potik vannak, akkor a csúszka és a test közé tett (esetleges) kondik is okozhatják. Bár nem tudom, hogyan, de kiszedve az "szűrő" elkókat megjavult a dolog. Csak egy tipp volt, hátha bejön... Üdv, |
Bejelentkezés
Hirdetés |