Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   344 / 978
(#) szamóca válasza Bakman hozzászólására (») Jún 11, 2014 /

Mikor javaslom a tulajnak a beépítését, mindig azzal jönnek, hogy mi pénz, meg mi lesz ha leold?
Én pedig mindig felteszem akkor a kérdést, mi lesz ha nincs minek leoldani, és meghal a gyereked, unokád. Megéri a tízezres spórolást? Hüppögnek, hiszik is nem is, gondolják ők nem járhatnak így. Pedig de.
(#) proba válasza szamóca hozzászólására (») Jún 11, 2014 /

Mondjuk én is akkor építettem be otthon ( akkor még nem volt kötelező), amikor egyik ismerősöm feleségét agyon ütötte a fűnyíró.
(#) szamóca válasza proba hozzászólására (») Jún 11, 2014 /

Épp egy hete utasítottam el egy felkérést bojler tisztításra, mert vagy van már ÉV-relé, vagy beépítem ha tisztítom, vagy nem vállalom.
(#) Sanyi74 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 11, 2014 /

A hűtőláda jellemzően földelt készülék, jól kiépített rendszer esetén szerintem nem szükséges FI-reléről üzemeltetni.
(#) proba válasza szamóca hozzászólására (») Jún 11, 2014 /

Megértelek, régen ilyet nem láttam, manapság több fűtőszál is repedt volt, a vízen-védőföldön keresztül oldott le az automata....Ha rosszabb a földelés, az áramnak a zuhanyzó emberke marad.
(#) Johnycorp válasza Sanyi74 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /

Persze, amíg meg nem szakad a földelés.

Nem bántásként senki felé, de:
Úgy általában nem értem az embereket. Egy FI relé sokszorosát verik el hasztalan dolgokra, de egy ilyet meg nem vennének. Persze a FI relé sem mindenható, de SEGÍT életben maradni.
Ennyi.
(#) Gafly hozzászólása Jún 12, 2014 /

Nálam néhányszor már leoldott a FI relé.
OK nélkül még soha. Ennyi szerintem...
(#) Bakman válasza Sanyi74 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Va olyan zárlat, amikor csak 1 A folyik a földelés felé. A kismegszakító nem old le, a Fi-relé igen. Éppen a fémházas, földeléses berendezések miatt kell a Fi-relé, nem pedig a kettős szigetelésűek miatt, hiszen azok egyébként sem csatlakoznak a védőföldeléshez.
(#) bundibacsi hozzászólása Jún 12, 2014 / 1

Én úgy látom,hogy ha valaki ennyire félti a hűtőt akkor szereltessen fel külön fi-relét hozzá.Egy 1 fázisú nem túl nagy összeg.Ha leold annak pedig oka van,ki kell deríteni,mert ott bizony érintésvédelmi problémák vannak.
(#) bakos13gab válasza szamóca hozzászólására (») Jún 13, 2014 /

Ehhez saját sztorit tudok hozzátenni. Egyszer csak azt vettem észre, hogy kézmosásnál fura a víz fogása. Csipkedett. Na mondom. Némi kutatás után kiderült, hogy a bojler fejében a fűtőszál elolvasztotta a fázis szigetelését és fémes kapcsolatra lépett vele. Kész mázli, hogy nem a kádban álltam akkor. Szóval kell az a Fi relé bojlerhez mindenképpen.
(#) potyo válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 13, 2014 /

Mondjuk egy jó földelés és EPH sem árt.
(#) Bakman válasza potyo hozzászólására (») Jún 13, 2014 /

Valóban, de éppen a bojler tud annyi áramot elszivárogtatni a csőhálózaton és benne lévő vizen keresztül, ami bőven megszólaltatja a Fi-relét.
(#) bakos13gab válasza potyo hozzászólására (») Jún 14, 2014 /

EPH nincs, ez egy régi ház, de földelés van. Én is azon gondolkodtam, miért nem oldott le a sima megszakító, de valószínűleg a vízvezeték EPH nélkülisége és a víz ellenállása nem oldotta le.Soha nem szedtem szét a villanyóra utáni részt még. Lehet, hogy nullázott, sőt az valószínű.
(#) depi52 hozzászólása Jún 15, 2014 /

Üdv!
Tapasztaltam pár napja egy eléggé érdekes dolgot, ami számomra új de remélem valaki tud választ adni nekem, hogy mit is tapasztaltam és mi okozhatja és esetleges megoldást rá.
A probléma a következő pár éve akadt egy kis gond a 3 fázisú rendszerrel, akkor arra jutottam hogy 3 fázisból kettőt mértem, gondoltam, hogy valahol a földben szakadt meg az egyik fázis mert azokban a napokban teherautó közlekedett az udvaron. A problémát hanyagoltam, mostanáig.
Az említett 3 fázisú kábelt el vágtam olyan helyen ahol biztos nem sérült meg, próba után viszont csalódottan tapasztaltam hogy ugyan úgy két fázisom élt, fázis keresővel mértem rá fázis fázis és fázis nullás közt a mindegyik esetben a hiba ugyan az volt. Végül mértem csak fázist, és műszeren a kis égő a két jó fázisnál világított ahogy kell és annál ahol nincs fázis kivilágított de halványan.
Remélem valaki találkozott már ilyen dologgal.
(#) Atis41 válasza depi52 hozzászólására (») Jún 15, 2014 /

Szia !
Meg kell nézni hogy a fogyasztásmérőnél megvan -e a 3 fázis (3 x 230 V. vagy fázisok között a 400 V.) Ha nincs valószínű hogy a méretlen betáp kábel felkötése az oszlopon ahol a kábel ereit rá csavarták a hálózat sodronyára . A kötés attól lazul meg hogy azon a fázison nagyobb volt a terhelés és felmelegedett a kötés .Megoldás a szolgáltatót értesíteni aki 1 alumax szorítóval megoldja helyzetet. Remélem válaszom hasznos volt.
(#) Gery78 válasza depi52 hozzászólására (») Jún 15, 2014 /

Szia!
A fázisceruza akkor is világít ha két fázist lekapcsolsz és csak egy él, ugyanis kapacitív úton keletkezik benne egy kis feszültség ami elég ahhoz, hogy a fázisceruza világítson egy picit. Próbáld ki. Így lesz meglásd. Próbalámpával tudod a legegyszerűbben ellenőrizni (a fázis és a nulla között természetesen), hogy melyik az amelyik működik. Ha valamelyik fázist nem találod, akkor valószínű, hogy megszakadt valahol, vagy kontakthiba, stb, meg kell keresned a hibahelyet és kijavítani szakszerűen.
(#) proba válasza depi52 hozzászólására (») Jún 15, 2014 /

Nincs egy fázisod, mi ebben a meglepő. Ha az óra alól indul a kábel akkor áramszolgáltató, ha nem akkor a betáp ellenőrzése. Esetleg az óránál a led ellenőrzése, ha világít már ott sincs meg mind. Esetleg a rossz fázishoz tartozó (vita esetén mindhárom) kismegszakító lekapcsolása, majd vissza. Rugózás ellenőrzése, ha nem hozzáférhető, áramszolgáltató.
(#) depi52 hozzászólása Jún 15, 2014 /

Köszönöm válaszotok nagyjából mindhárman egyező hibákat írtatok, én is tudtam, hogy egy fázis nincs, de számomra az volt az érdekes hogy ahol a hibás fázison nem mértem 230V-ot sem 400-at, ott a fázis kereső halványan kivilágított. Ezt nem értettem. Amint tehetem ránézek a dolgokra, vezeték, kontaktok ellenőrzése.
(#) potyo válasza depi52 hozzászólására (») Jún 15, 2014 /

A fáziskereső az gyerekjáték, nem hibakereső eszköz. Egy digitális műszer sem okvetlenül alkalmas erre a célra, mert túl nagy a bemenő ellenállása. Meg kell terhelni a mérendő pontot az említett próbalámpával, és úgy lehetsz benne biztos, hogy amit a digitális műszer mutat, az egyezik a valósággal.
(#) depi52 hozzászólása Jún 16, 2014 /

Üdv újra nektek!
Ma volt időm és utána néztem a hibának szerencsémre hamar meglett egy 3 fázisú kismegszakító kapcsolt át csak 2 fázist. Ki-be kapcsolás után pedig helyre jöttek a dolgok. Ezt köszönöm konkrétan proba -nak de a többiektől is hasznos tanácsot kaptam és köszönöm nekik is.
Régebben is halottam hogy hasznosabb egy égővel tesztelni az ilyen dolgokat, hát már legalább tudom miért...
(#) szamóca válasza depi52 hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Azt a kismegszakítód cseréld ki!
(#) depi52 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Lefogom, de már az áramkor általam felújított részén van egy új 3 fázisú 16A-os és gondolom a közelebbi kapcsol le, hiba, túlterhelés stb. esetén.

Ha a hibás érintkező átmeneti ellenállása megnőtt, akkor a helyzet rosszabbodni fog terhelés hatására, ami nem leoldáshoz, hanem tűzhöz vezethet.

Egy darabig most úgysem lesz használva az az áramkör, mert a helységet is renoválom, de munka végeztére le lesz cserélve.
Ez a dolog felvet viszont egy kérdést, hogy a mostani régi 16A kismegszakítót milyenre cseréljem, mert a garázsban ahol van egy kisebb elosztó doboz ott már van egy új 16-os.
Vagy ezt a 16-ost rakjam a mostani helyére át és a garázsban nem lesz, vagy a régit cseréljem le 25-os re és a garázsban marad a 16-as, de végül is csak a 16-os után van konnektor, szóval így ennek nem látom értelmét. Más megoldás, hogy a régit leszerelem és csak át kötöm és lesz egy 16-os a garázsban.

Ha ugyanazon a vonalon több megegyező karakterisztikájú kismegszakító van, akkor a tápellátás felőli a vezetékvédelmet látja el.

Ebből a szempontból van értelem a két 16-osnak.
(#) CSRicsi hozzászólása Jún 16, 2014 /

Üdv!

Egy fogadás tárgya végett teszem fel a kérdésem. A dolog elméleti szinten mozog. A kérdésem a következő:

Adott egy családi ház, ahol van 1 fázis és 3 fázis is... Az 1 fázisú ágról a lakás elektromos hálózata "üzemelne" a 3 fázisú ágról pedig a műhely. Be szabad-e kötni párhuzamosan az 1 fázisú és a 3 fázisú ÉV relét avagy sem?
(#) RobertK válasza CSRicsi hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Üdvözlet mindenkinek!
Szerintem rossz a kérdés. Abban a házban "csak" 3 fázis van, és nem szükséges 2 db ÉV relé. Egyébként be lehet kötni, csak felesleges. Illetve ha azt akarod, hogy a műhelyben vagy a házban történt hiba miatt megszűnjön a másik helyen is az áramszolgáltatás, akkor kell. De "villanyra" ne fogadj!!
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2014
(#) CSRicsi válasza RobertK hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Köszönöm a gyors választ!

A "vitánk" abból robbant ki, hogy adott a lakás... És tudomásom szerint az 1 illetve 3 fázishoz is külön-külön mérőóra társul... Nos mivel az ÉV relét a mérő óra után kell kötni és mivel két külön ágról van szó, be kell e kötnöm mind két ágra. De így megkaptam a választ, hogy nem szükséges, csak akkor ha bármely ágon történő baj esetén azt szeretném, hogy sehol ne legyen áram.
(#) RobertK válasza CSRicsi hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Ha két mérő van, akkor valószínűleg az 1 fázisú a szabályzott, "éjszakai" mérő a boylerhez tartozó lesz. A 3 fázisú normál mérő viszi az összes többit, (a lakást is, van ahol a lakást is "elosztják" 2-3 fázisra, pl. szoba, konyha, fürdő, de ez is csak egy mérő!) ha ez után van ÉV relé, akkor bármelyik fázison történt probléma esetén le kell hogy oldjon. Így nem kell kettő. De ha tényleg van külön 1 fázisú mérőd a szabályzott fogyasztóhoz, oda is ajánlatos. Üdv!
Következő: »»   344 / 978
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem