Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma szervizelés, javítás

Témaindító: Atka15, idő: Júl 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 100
(#) tripi hozzászólása Jún 9, 2014 /

Üdv Mindenki!

Új lakásba költöztünk és az előző lakó nem hagyott a klímához használati utasítást. A beltéri adattábláján ez van: VESTEL Split Air Conditioner, Model: D-9 IN. A távirányító pedig ARH-425.
Keresgéltem több helyen, van is róla minden, csak épp user manual-t nem leltem. Mivel még soha nem használtam split klímát, a ki-be kapcsoláson kívül nem nagyon tudok más funkciót elérni. (Bár lehet nem is kell...) Ha esetleg valakinek van ilyen és elküldené, nagyon megköszönném!

Sziasztok!

tripi
(#) galiba_123 hozzászólása Jún 10, 2014 /

Üdv!

Segítséget szeretnék.

Vestel on-off kb. 10 éves klíma ki-be kapcsol folyamatosan. A beltéri elindul, indítja a kültérit is, aztán pár másodperc múlva leáll. Ha olyanja van, még annyit sem vár a kikapcsolásig. Utána meg be, saját magától, és ezt ismétli. Élvezet hallgatni a csipogóját

Egér járt a beltériben, ezt be kell vallanom Aztán hogy emiatt-e....

Letakarítottam a nyomát, a megrágott kábeleket (az előlapi ledek vezetékét rágta meg), de a helyzet ugyanaz. A panelen rágás és vizeletnyom nincs, szerencsére. Tápproblémára gyanakodtam, az összes kondit kicseréltem (kb. 10 évesek voltak), javulást nem tapasztaltam.

Merre keresgéljek? Van valakinek ötlete?
(#) merciabc hozzászólása Jún 11, 2014 /

Sziasztok! Van valaki aki ért LG inverteres klímához? Ma délelöttig tökéletesen működött,majd valami baja lett. Bekapcsoláskor elindul a beltérije rendesen,majd hullámzás szerűen lecsökken,majd megerősödik,majd ismét csökken a ventillátor fordulat- 5 perc múlva kiáll vmi hibára-és becsukja a zsaluját. S09AW a beltéri száma.
(#) merciabc válasza merciabc hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

És annyi még, hogy a kültéri elindul, felpörög, majd le is áll-majd ujra indul.
(#) merciabc válasza merciabc hozzászólására (») Jún 14, 2014 /

Ujjabb tünet... Ha hosszan nyomom a beltéri egység bekapcsoló gombját, elindul néha, és hűt.
(#) otto54 hozzászólása Jún 16, 2014 /

Sziasztok!
Vestel on-off klíma panelen elégett a ventilátor motort vezérlő MOC - TRIAK munkapont beállító ellenállása. Érték se nem mérhető,se le nem olvasható.
A panel ugyanolyan,mint "meddu" által május 15-én felrakott kép.
Az R2 pozíció számozású ellenállásról van szó.
Esetleg valaki tudja a pontos értéket? A képen látható színkód alapján 2 kohm-nak vélem.

Előre is köszönöm a segítséget:
Ottó
(#) tibibalogh520 válasza otto54 hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Szia!
Igen, az R2 valóban 2kohm, kb 1,5W terhelhetőségű ellenállás.
de azzal ugye tisztában vagy, hogy ha az elégett, akkor annak oka van, tehát a csere, -önmagában- nem fogja megoldani, a problémádat.
Egyébként, az nem a MOC munkapontját állítja be, hanem a triak kapuáramát korlátozza!
Üdv Tibi.
(#) otto54 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Szia Tibi!
Köszönöm az infót!
Apróbb jelekből úgy látom,hogy a TRIAK lábainak beforrasztásánál keletkezett forrasztási hibából indulhatott ki a meghibásodás. Cserélni akarom a TRIAK-ot,MOC-ot,valamint az ellenállást.
Lehet,hogy a működtetett motor a zárlatos,de nálam csak a panel van,így a motort majd a klíma szerelő vizsgálja meg (remélhetőleg).
Üdv. Ottó
(#) tibibalogh520 válasza otto54 hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Szia Ottó!
Valószínű, hogy az általad említett három alkatrész cseréje megoldja a problémát.
Üdv Tibi.
(#) rammeradrian válasza rammeradrian hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

Na sikerült kicserélni a kondenzátort. Így megállt kb 15 perc után 86°C-on a kompresszor hőfoka. Kérdésem, hogy ez normális-e? Most megy szépen a védelem se kapcsolja ki. Lehet csak én találom soknak azt a 86°C-ot. (20µF-os van bent)
(#) szamóca hozzászólása Jún 19, 2014 /

A klímatisztító folyadék, az valamilyen alkoholtartalmú elegy? Denaturált szesz az nem jó ilyen célra? Gondolom egy darabig lenne érdekes szag a lakásban tőle.
A baktériumokat viszont kinyírja, és a piszkot, lerakódást oldja.
(#) kaqkk válasza szamóca hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

A klíma tisztító az alkilalkohol és kb10 perc után szagtalan és egy spray kb 3-5 alkalomra elég . Szíved joga hogy szagolod e azt a szutyok denszeszt....
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2014
(#) kaqkk válasza rammeradrian hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

A komp üzemi hőmérséklete körülbelül jó.....
(#) rammeradrian válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Valami még mindig nem jó, összeraktam beállítottam a helyére, és megint 10-15 perc után leáll a kompresszor. Lehet még a 20µF is sok?
(#) kaqkk válasza rammeradrian hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

A legtöbb gépben 30-35 mikrós van ......
(#) otto54 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Szia! Megoldotta!
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2014
(#) tibibalogh520 válasza otto54 hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Szia!
Örülök, hogy sikerült!
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2014
(#) jenebala hozzászólása Jún 20, 2014 /

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni, klíma vásárlás előtt állunk kb egy 6*4 es földszinti szobát kellene hűteni, klímával. (Szoba nem túl meleg ablakok előtt elég nagy féltető van ami véd a nap besütésétől.)

Kérdés az milyen klímát érdemes venni ami nem méreg drága de közben használható éveken át?
Érdemes ilyen áruházi klímákat venni ?
Akár konkrét márkát típust is várok mit érdemes vagy mit nem.

Köszönöm!
(#) Gery78 válasza jenebala hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Szia!
Én használt klímában gondolkodtam, és szerintem nem döntöttem rosszul, mert néhány éve vettem két York márkájú gépet, kb 2002-2003-as gépek, és kifogástalanul üzemelnek. Az egyik egy Split klíma, a másik pedig parapetes. Én nagyon elégedett vagyok velük, mert kiváló minőségű gépek, R407C töltettel mennek, csendesek. A fűtő funkció nem volt nálam kardinális probléma, hogy nincs. Amiben R22 van olyat ne vegyél, mert nehéz beszerezni azt a gázt, mert betiltották. Persze ha használtat vennél. Ha használtat veszel, akkor mindenképpen valami nagyon jó minőségűben gondolkodj, mint a Daikin, vagy a York. Újonnan ezek nagyon drágák, használtan érdemes őket megvenni pár évesen. Én a két használt klímát szereléssel együtt megúsztam 152000Ft-ból. Újonnan ez kb 600 lepedő lett volna ha nem több! Mindkettő egyébként 3,3kW-os hűtőteljesítményű, és 68m2-es lakásba bőven elegendő ez a jégvihar amit ezek kavarnak. Ilyen áruházi klímát ne vegyél, mert jövőre megváltoztatja a cég a nevét, és nem tudod érvényesíteni a garanciát ha bekrepál. Amúgy olvasgass a klímaforgalmazó cégek honlapján, hogy egy adott méretű szobába mekkora hűtőteljesítmény kell. Például: Jégveremklíma
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2014
(#) nyitraitomi hozzászólása Jún 30, 2014 /

Sziasztok! A következő kérdésem lenne: van egy SIMBIO nevezetű klímám, és a beltéri időnként F6 hibát jelez, rövid ideig "tornádó" szerűen fújja a levegőt, majd kikapcsol. Hol keressen a hibát? Van valami fordulatszám érzékelő a venti motorjában? Azért kérdezem mert a motor nem éppen a szerelhető fajtájú kialakítással bír, peremezve van.
(#) tibibalogh520 válasza nyitraitomi hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Szia!
Igen van a motorban tachogenerátor. A motor végében helyezkedik el. Három vékonyka vezeték megy róla a vezérlőpanelre.
Az F6 emlékeim szerint valóban tacho hibát (vagy beltéri ventilátor hibát ) jelez, de nem feltétlenül a tachoval lesz a gond.
Esetleg egy jól sikerült képet ha tudnál feltenni a panelről...(vagy ha találsz a neten, azt belinkelni...)
(#) otto54 hozzászólása Jún 30, 2014 /

Sziasztok!

VESTEL(LED)-C V03 panellel van gondom. Sajnos csak a panel áll a rendelkezésemre,így a perifériákat nem tudom méregetni.
A hibajelenség az,hogy bekapcsolás után kb. 1 percen belül leáll.
Az "elkó"-kat a panelen kicseréltem,de az eredmény nem változott.
Köszönettel vennék egy olyan bekötési rajzot,amelyen a perifériák panelre csatlakozását megmutatja.
Esetleg tapasztalat alapján melyik periféria hibája okozhat ilyen jellegű hibajelenséget.
Klímaszerelő látta a gépet szerinte a panel hibája.
A tápfeszültség stabil,jól szűrt.

Üdv. Ottó
(#) tibibalogh520 válasza otto54 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Szia!
Pedig jó lenne azokat a perifériákat kimérni!

Az erősáramú csatikat nem mondom, mert azt gondolom kitudod hámozni...

A kis gyengeáramúak.:
3 tűs: Tachogenerátor (GND, +5V, pulse. Nem ebben a sorrendben! )
4 tűs: 2db NTC szonda
5 tűs: Swing motor (közös, és 4db fázis az ULN IC.-ről)
sok tűs csati (nem tudom hány ) : A front panelhez LED-ek, és IR. vevőhöz.
Sajnos nincs előttem ilyen panel, ezért a csatik lábkiosztását nem tudom, de a fóliáról vissza tudod keresni, hogy melyik mi.

Sajnos, a panelt önmagában nem tudod érdemlegesen tesztelni, mert szinte azonnal kiáll hibára.
(#) otto54 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Szia!

Köszi az infókat!
A két tagú erősáramú csatlakozó a mágnesszelepet vezérli?
(#) tibibalogh520 válasza otto54 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Szia!
Szívesen.
A fotó nem túl éles(meg a szemem sem), de a három relé, a következőket kapcsolja.:
-váltószelep
-kültéri ventilátor
-kompresszor mágneskapcsolója.
A csatik, vagy a relék mellett találhatsz olyan jelölést, mely utalhat rá, hogy melyik, melyiket.
Pl.:
- "F" Fan
- "V" Valve
- "C" Charger

A három tagú erősáramú csati pediglen a beltéri ventilátoré.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
(#) nyitraitomi válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Köszönöm a segítséget, valóban a motorban lévő hall jeladó volt a ludas. Óvatosan kihajtogattam körbe a peremet és akkor látszott csak hiba, hogy tőben le van törve a lába a hall ic-nek. Hol érintkezett hol nem. Ezt helyettesítettem egy pc ventiből kioperált hall ic-vel, és kifogástalanul működik. Sajnos képeket elfelejtettem készíteni, de majd legközelebb teszek fel.
(#) otto54 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Szia!
Köszönöm az újabb információkat!
Próbaképpen frissíteném az EEPROM tartalmát,esetleg nincs EEPROM tartalmad?
A kontrollerben lévő program azonosítója a csatolt képen látható. Valószínűsítem,hogy a konkrét rendszerre vonatkozó egyedi információkat az EEPROM-ba tárolják.

prgkód.jpg

(#) tibibalogh520 válasza otto54 hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Szia!
Idézet:
„...konkrét rendszerre vonatkozó egyedi információkat az EEPROM-ba tárolják.”

Itt nem tudom mire gondolsz, hiszen egy ilyen kategóriájú gépnél, a rendszernek nincsenek egyedi információi!
Teszi azt, ami a kontrollerbe bele van égetve. Függetlenül attól, hogy mekkora teljesítményű, vagy éppen milyen címke jutott a gépre.
Az EEPROM-ban csak a pillanatnyi üzemállapotot tárolja annak érdekében, hogy áramszünet után el kell-e indulnia. Mekkora ventilátor fordulaton. Hűtő, vagy fűtő üzemmódban volt-e az áramszünet előtt, stb.
Egyébként nincs tartalmam hozzá.
A helyedben én meg vizslatnám a perifériákat.
(#) otto54 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Szia!

A tulaj visszaépítette a panelt,majd a bekapcsolási folyamatról készített egy felvételt.
A felvételen az alábbi látszik:
A bekapcsoláskor az "előlapi" LED-ek közül a baloldali világít,majd némi szünet után a 3. LED (a bal szélsőt számítva egyesnek) villogni kezd. Én ezt hibakódnak gondolom,de az értelmezése nem világos számomra,mert én elsősorban mosógépekkel foglalkozom és feltehetően itt más a kód rendszer.
(#) otto54 válasza otto54 hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

Az előző hozzászólásomból lemaradt a klíma típusa!

General Line: Típus:9000/R410A
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2014
Következő: »»   16 / 100
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem