Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv Mindenki!
Új lakásba költöztünk és az előző lakó nem hagyott a klímához használati utasítást. A beltéri adattábláján ez van: VESTEL Split Air Conditioner, Model: D-9 IN. A távirányító pedig ARH-425. Keresgéltem több helyen, van is róla minden, csak épp user manual-t nem leltem. Mivel még soha nem használtam split klímát, a ki-be kapcsoláson kívül nem nagyon tudok más funkciót elérni. (Bár lehet nem is kell...) Ha esetleg valakinek van ilyen és elküldené, nagyon megköszönném! Sziasztok! tripi
Üdv!
Segítséget szeretnék. Vestel on-off kb. 10 éves klíma ki-be kapcsol folyamatosan. A beltéri elindul, indítja a kültérit is, aztán pár másodperc múlva leáll. Ha olyanja van, még annyit sem vár a kikapcsolásig. Utána meg be, saját magától, és ezt ismétli. Élvezet hallgatni a csipogóját Egér járt a beltériben, ezt be kell vallanom Aztán hogy emiatt-e.... Letakarítottam a nyomát, a megrágott kábeleket (az előlapi ledek vezetékét rágta meg), de a helyzet ugyanaz. A panelen rágás és vizeletnyom nincs, szerencsére. Tápproblémára gyanakodtam, az összes kondit kicseréltem (kb. 10 évesek voltak), javulást nem tapasztaltam. Merre keresgéljek? Van valakinek ötlete?
Sziasztok! Van valaki aki ért LG inverteres klímához? Ma délelöttig tökéletesen működött,majd valami baja lett. Bekapcsoláskor elindul a beltérije rendesen,majd hullámzás szerűen lecsökken,majd megerősödik,majd ismét csökken a ventillátor fordulat- 5 perc múlva kiáll vmi hibára-és becsukja a zsaluját. S09AW a beltéri száma.
És annyi még, hogy a kültéri elindul, felpörög, majd le is áll-majd ujra indul.
Ujjabb tünet... Ha hosszan nyomom a beltéri egység bekapcsoló gombját, elindul néha, és hűt.
Sziasztok!
Vestel on-off klíma panelen elégett a ventilátor motort vezérlő MOC - TRIAK munkapont beállító ellenállása. Érték se nem mérhető,se le nem olvasható. A panel ugyanolyan,mint "meddu" által május 15-én felrakott kép. Az R2 pozíció számozású ellenállásról van szó. Esetleg valaki tudja a pontos értéket? A képen látható színkód alapján 2 kohm-nak vélem. Előre is köszönöm a segítséget: Ottó
Szia!
Igen, az R2 valóban 2kohm, kb 1,5W terhelhetőségű ellenállás. de azzal ugye tisztában vagy, hogy ha az elégett, akkor annak oka van, tehát a csere, -önmagában- nem fogja megoldani, a problémádat. Egyébként, az nem a MOC munkapontját állítja be, hanem a triak kapuáramát korlátozza! Üdv Tibi.
Szia Tibi!
Köszönöm az infót! Apróbb jelekből úgy látom,hogy a TRIAK lábainak beforrasztásánál keletkezett forrasztási hibából indulhatott ki a meghibásodás. Cserélni akarom a TRIAK-ot,MOC-ot,valamint az ellenállást. Lehet,hogy a működtetett motor a zárlatos,de nálam csak a panel van,így a motort majd a klíma szerelő vizsgálja meg (remélhetőleg). Üdv. Ottó
Szia Ottó!
Valószínű, hogy az általad említett három alkatrész cseréje megoldja a problémát. Üdv Tibi.
Na sikerült kicserélni a kondenzátort. Így megállt kb 15 perc után 86°C-on a kompresszor hőfoka. Kérdésem, hogy ez normális-e? Most megy szépen a védelem se kapcsolja ki. Lehet csak én találom soknak azt a 86°C-ot. (20µF-os van bent)
A klímatisztító folyadék, az valamilyen alkoholtartalmú elegy? Denaturált szesz az nem jó ilyen célra? Gondolom egy darabig lenne érdekes szag a lakásban tőle.
A baktériumokat viszont kinyírja, és a piszkot, lerakódást oldja.
A klíma tisztító az alkilalkohol és kb10 perc után szagtalan és egy spray kb 3-5 alkalomra elég . Szíved joga hogy szagolod e azt a szutyok denszeszt....
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2014
A komp üzemi hőmérséklete körülbelül jó.....
Valami még mindig nem jó, összeraktam beállítottam a helyére, és megint 10-15 perc után leáll a kompresszor. Lehet még a 20µF is sok?
A legtöbb gépben 30-35 mikrós van ......
Szia! Megoldotta!
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2014
Szia!
Örülök, hogy sikerült! A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2014
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, klíma vásárlás előtt állunk kb egy 6*4 es földszinti szobát kellene hűteni, klímával. (Szoba nem túl meleg ablakok előtt elég nagy féltető van ami véd a nap besütésétől.) Kérdés az milyen klímát érdemes venni ami nem méreg drága de közben használható éveken át? Érdemes ilyen áruházi klímákat venni ? Akár konkrét márkát típust is várok mit érdemes vagy mit nem. Köszönöm!
Szia!
Én használt klímában gondolkodtam, és szerintem nem döntöttem rosszul, mert néhány éve vettem két York márkájú gépet, kb 2002-2003-as gépek, és kifogástalanul üzemelnek. Az egyik egy Split klíma, a másik pedig parapetes. Én nagyon elégedett vagyok velük, mert kiváló minőségű gépek, R407C töltettel mennek, csendesek. A fűtő funkció nem volt nálam kardinális probléma, hogy nincs. Amiben R22 van olyat ne vegyél, mert nehéz beszerezni azt a gázt, mert betiltották. Persze ha használtat vennél. Ha használtat veszel, akkor mindenképpen valami nagyon jó minőségűben gondolkodj, mint a Daikin, vagy a York. Újonnan ezek nagyon drágák, használtan érdemes őket megvenni pár évesen. Én a két használt klímát szereléssel együtt megúsztam 152000Ft-ból. Újonnan ez kb 600 lepedő lett volna ha nem több! Mindkettő egyébként 3,3kW-os hűtőteljesítményű, és 68m2-es lakásba bőven elegendő ez a jégvihar amit ezek kavarnak. Ilyen áruházi klímát ne vegyél, mert jövőre megváltoztatja a cég a nevét, és nem tudod érvényesíteni a garanciát ha bekrepál. Amúgy olvasgass a klímaforgalmazó cégek honlapján, hogy egy adott méretű szobába mekkora hűtőteljesítmény kell. Például: Jégveremklíma A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2014
Sziasztok! A következő kérdésem lenne: van egy SIMBIO nevezetű klímám, és a beltéri időnként F6 hibát jelez, rövid ideig "tornádó" szerűen fújja a levegőt, majd kikapcsol. Hol keressen a hibát? Van valami fordulatszám érzékelő a venti motorjában? Azért kérdezem mert a motor nem éppen a szerelhető fajtájú kialakítással bír, peremezve van.
Szia!
Igen van a motorban tachogenerátor. A motor végében helyezkedik el. Három vékonyka vezeték megy róla a vezérlőpanelre. Az F6 emlékeim szerint valóban tacho hibát (vagy beltéri ventilátor hibát ) jelez, de nem feltétlenül a tachoval lesz a gond. Esetleg egy jól sikerült képet ha tudnál feltenni a panelről...(vagy ha találsz a neten, azt belinkelni...)
Sziasztok!
VESTEL(LED)-C V03 panellel van gondom. Sajnos csak a panel áll a rendelkezésemre,így a perifériákat nem tudom méregetni. A hibajelenség az,hogy bekapcsolás után kb. 1 percen belül leáll. Az "elkó"-kat a panelen kicseréltem,de az eredmény nem változott. Köszönettel vennék egy olyan bekötési rajzot,amelyen a perifériák panelre csatlakozását megmutatja. Esetleg tapasztalat alapján melyik periféria hibája okozhat ilyen jellegű hibajelenséget. Klímaszerelő látta a gépet szerinte a panel hibája. A tápfeszültség stabil,jól szűrt. Üdv. Ottó
Szia!
Pedig jó lenne azokat a perifériákat kimérni! Az erősáramú csatikat nem mondom, mert azt gondolom kitudod hámozni... A kis gyengeáramúak.: 3 tűs: Tachogenerátor (GND, +5V, pulse. Nem ebben a sorrendben! ) 4 tűs: 2db NTC szonda 5 tűs: Swing motor (közös, és 4db fázis az ULN IC.-ről) sok tűs csati (nem tudom hány ) : A front panelhez LED-ek, és IR. vevőhöz. Sajnos nincs előttem ilyen panel, ezért a csatik lábkiosztását nem tudom, de a fóliáról vissza tudod keresni, hogy melyik mi. Sajnos, a panelt önmagában nem tudod érdemlegesen tesztelni, mert szinte azonnal kiáll hibára.
Szia!
Köszi az infókat! A két tagú erősáramú csatlakozó a mágnesszelepet vezérli?
Szia!
Szívesen. A fotó nem túl éles(meg a szemem sem), de a három relé, a következőket kapcsolja.: -váltószelep -kültéri ventilátor -kompresszor mágneskapcsolója. A csatik, vagy a relék mellett találhatsz olyan jelölést, mely utalhat rá, hogy melyik, melyiket. Pl.: - "F" Fan - "V" Valve - "C" Charger A három tagú erősáramú csati pediglen a beltéri ventilátoré. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
Köszönöm a segítséget, valóban a motorban lévő hall jeladó volt a ludas. Óvatosan kihajtogattam körbe a peremet és akkor látszott csak hiba, hogy tőben le van törve a lába a hall ic-nek. Hol érintkezett hol nem. Ezt helyettesítettem egy pc ventiből kioperált hall ic-vel, és kifogástalanul működik. Sajnos képeket elfelejtettem készíteni, de majd legközelebb teszek fel.
Szia!
Köszönöm az újabb információkat! Próbaképpen frissíteném az EEPROM tartalmát,esetleg nincs EEPROM tartalmad? A kontrollerben lévő program azonosítója a csatolt képen látható. Valószínűsítem,hogy a konkrét rendszerre vonatkozó egyedi információkat az EEPROM-ba tárolják.
Szia!
Idézet: „...konkrét rendszerre vonatkozó egyedi információkat az EEPROM-ba tárolják.” Itt nem tudom mire gondolsz, hiszen egy ilyen kategóriájú gépnél, a rendszernek nincsenek egyedi információi! Teszi azt, ami a kontrollerbe bele van égetve. Függetlenül attól, hogy mekkora teljesítményű, vagy éppen milyen címke jutott a gépre. Az EEPROM-ban csak a pillanatnyi üzemállapotot tárolja annak érdekében, hogy áramszünet után el kell-e indulnia. Mekkora ventilátor fordulaton. Hűtő, vagy fűtő üzemmódban volt-e az áramszünet előtt, stb. Egyébként nincs tartalmam hozzá. A helyedben én meg vizslatnám a perifériákat.
Szia!
A tulaj visszaépítette a panelt,majd a bekapcsolási folyamatról készített egy felvételt. A felvételen az alábbi látszik: A bekapcsoláskor az "előlapi" LED-ek közül a baloldali világít,majd némi szünet után a 3. LED (a bal szélsőt számítva egyesnek) villogni kezd. Én ezt hibakódnak gondolom,de az értelmezése nem világos számomra,mert én elsősorban mosógépekkel foglalkozom és feltehetően itt más a kód rendszer. |
Bejelentkezés
Hirdetés |