Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK furatgalvanizálás házilag
Lapozás: OK   1 / 2
(#) malom hozzászólása Okt 5, 2009 /

Sziasztok!

Kérdésem, hogy ha furatgalvános egyoldalas nyákot szeretnék, akkor azt programból elő lehet-e/kell-e írni valahogy, vagy ez csak szóbeli kérés a nyákgyártó felé? (Eagle 5.6.0 light-ot használtam, legyártattam, furatgalván nélküli lett...)
(#) malom válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Bocs, ha nem jó helyen kérdeztem. Egyoldalasnál azért volna jó, mert sokkal nagyob felületen tartja a forrasztás az alkatrészt ha a lyuk is ónozott, és nincs hely nagyobb forrszemnek.
(#) joetaylor válasza malom hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Ha rögzíteni szeretnéd az alkatrészt akkor ez kell neked:

Loctite Tak Pak 444 Adhesive Kit

Beforrasztás után egyszerűen "megpontozod" a rögzíteni kívánt alkatrészt majd az aktivátorral megkeményíted a ragasztót.

Illetve lehet kapni a furatba való betétet ami úgy működik mint egy szegecs de nagyon macerás vele dolgozni.
(#) elektrocad válasza malom hozzászólására (») Okt 5, 2009 / 1

Ehhez ki kell generáltatnod mindkét oldal Gerber fájlját. Eleve két oldalasra kell tervezned. A routoláskor ne használd a Top réteget. (Autorouter esetén N/A-ra állítsd) A furatszerelt alkatrészek esetében a padek mindkét oldalon ott vannak. Azoknak is benne kell lenni minkét Gerberben. Csak így lehet galvánoztatni. Viszont nem biztos, hogy szükséges galvánoztatni, mindkét oldalon odaforrasztod, és tart mint Katiban a gyerek.
(#) elektrocad válasza elektrocad hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Még annyit hozzátennék, hogy bármely módszert, furatgalvanizált, vagy mindkét oldalon forrasztott módszert választod, ha kicsik a forrszemek, csak bevált kapcsolást készíts, mert az alkatrészcsere gondot okozhat. A túlmelegített forrszem könnyen leválik, minél kisebb, annál könnyebben.
(#) 20sz Jófiú válasza joetaylor hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Ilyen
Idézet:
„Loctite Tak Pak 444 Adhesive Kit”
ragasztóval már én is dolgoztam. Tényleg jó minőségű viszont semmiben nem tér el a közönséges pillanatragasztótól! Sőt az aktivátor a pillanatragasztót is megköti.
(#) joetaylor válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Annyiban tér el a pillanatragasztótól, hogy biztosan nem lép reakcióba a gyártás során használt anyagokkal. Mondjuk ezért van száma Elsődleges felhasználása a 444-nek a vezetékek rögzítése de szoktam vele alkatrészeket ragasztani a másik alkatrész tetejére ha nem fér el a panelen máshol. Van direkt alkatrész ragasztó is például a 348 vagy 3616 vagy 3515 és a 3609. De javításnál szerintem a cégek nagy része a 444et használja, meg azt lehet kapni kis kiszerelésben is. Még van egy jó típus a 315 az pedig a hővezető ragasztó ami megtartja a hűtőbordát is.
(#) Balugray válasza joetaylor hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Idézet:
„Illetve lehet kapni a furatba való betétet ami úgy működik mint egy szegecs de nagyon macerás vele dolgozni.”

Hello!

Meg tudnád mondani, hogy pontosan mi a neve, és hol lehet beszerezni?
(#) niedziela válasza Balugray hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Csőszegecs
(#) usane válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 6, 2014 /

Hm. Ez viszonylag egyszerűen kivitelezhető is, de a kálcium-hipofoszfitnak elég húzós ára van.
Kérdés, hogy egy ilyen koktél mennyi nyákra lehet elég. Kb 30g kell egy ilyen 2-3dl aktivátorhoz. Az 500g-ból durván 5l keverhető ki. Elvileg megéri, de ha valaki csak 1-2 havonta gyárt egy nyákot akkor már nem annyira. Hát, ha rám szakad az OTP akkor beszerzem.
Apropó, cikkben benne van, hogy gulasoft fórumtárs ezüstnitrátos kisérleteket folytatott. Erről van valahol valami anyag?
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2014
(#) Jáger László hozzászólása Jún 6, 2014 /

Helló mindenki. Én azt nem értem a cikkben, hogyan kell (ene?) megvédeni maratáskor a galvanizálást? Vagy ez csak példa és mondjuk vasalás után kell ezt csinálni? Bocs, ha a kérdés hülyeség.
(#) Jáger László válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 6, 2014 /

(#) every válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 6, 2014 /

És P20-nál is?
(#) papus51 válasza usane hozzászólására (») Jún 6, 2014 /

A NYÁK-lap készítés kérdések témában találsz ezüstnitrátos írásokat.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2014
(#) foldvarid hozzászólása Jún 7, 2014 /

Engem nagyon megérintett a téma, csak sajnos egyetlen egy dolog, ami bosszantó az a Kálcium-hipofoszfit ára és elérhetetlensége. Plusz egy strigula agyonszabályozott életünk tovább nehezítése mellett... A legszebb lenne, ha ezt ki lehetne váltani valami könnyebben elérhető anyaggal vagy esetleg többen összedobni az összeget egy fél kilós kiszerelésre vagy a kedves cikkíró apróhirdetés formájában nem szeretne eladni ebből az aktivátorból 0,5-1 literes adagokat? Ha tényleg sokáig eláll érdemes lenne vásárolni belőle. Nekem a lélektani határ olyan 4-5000Ft/l lenne, ha azt vesszük alapul, hogy 60-70g anyag kell egy liter előállításához, ha jól számoltam. Mindenesetre nagyon jól sikerült a cikk, már régóta kerestem, hogy hogyan lehetne megoldani a furatgalvánt házilag.
(#) neoone hozzászólása Jún 7, 2014 /

Ha ennyi embert érdekelne a hipofoszfit vásárlása, akkor kellene szervezni egy közös beszerzést pl. a nyákfólia rendelés mintájára.
(#) every válasza neoone hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Én is épp akartam említeni, hogy páran össze álhatnánk.
(#) every válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Jó sok: Kiszerelés 25 kg. De most tényleg jó volna tudni melyik kell a: Kálcium-hipofoszfit vagy ami ezen a linken van a: Nátrium-hipofoszfit 1-hidrát
(#) NickE hozzászólása Jún 7, 2014 /

Kálcium-hipofoszfit kell hozzá. Nátrium-hipofoszfit monohidrátból is elő lehet állítani, ami jóval olcsóbb, csak ahhoz kell pl. metanol, ami nagyon mérgező és más drága szerek is kellenek hozzá. Egyszerűbb kálcium-hipofoszfitot venni készen.
(#) papus51 válasza NickE hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

A nátrium-hipofoszfitra 27.550 +3.000 Ft- os ajánlatot adott a REANAL Labor. Cak ezzel az a probléma, hogy a reakció során keletkező nátrium-szulfátot nehéz különválasztani. Sajnos a nátrium sók nagy része igen jól oldható vízben, ezért az sem segít, ha nem réz-szulfátból hanem más rézvegyületből indulnánk ki.
(#) NickE válasza papus51 hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Elolvastam a cikket, gratulálok, nagyon jó!

A galvanizáláshoz szükséges anyagokat már összegyűjtöttem néhány hónapja, mikor felvetettem ezt a témát a másik topicban, csak még mindig nincs kész a kemencém, amiben lehet sütögetni a paneleket, de most már összekapom magam.

Csak egy kérdés: a cikkben írtad, hogy desztillált vizet használtál, de gondolom, pontosabban ioncserélt vizet vettél?
(#) usane válasza papus51 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Arról van valami infód, hogy van-e a furatnak átmérő limitje? Minimum méreten gondoltam, viák szempontjából. Ha jól emlékszem kb. 20 mil-es viákat szoktam tervezni.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
(#) neoone válasza usane hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Valahol olvastam, az ipari palládiumos módszerrel kapcsolatban, hogy ott a minimum furatot 0.6 mm adták meg. Mert annál kisebb lyukba nem megfelelően kerül be a fémező folyadék.
(#) usane válasza neoone hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Nekem a Satronik megcsinálta 20 mil-esre, az 0.5 mm, ha jól emlékszem azt mondták az a minimum. Kérdés , hogy ez a módszer mit enged.
(#) Ven hozzászólása Jún 17, 2014 /

Sziasztok!

A cikkben szereplő fél literes mennyiség "mekkora" NYÁK-ra elegendő?
Illetve sikerült valakinek beszerezni a kalcium-hipofoszfitot? Ha igen, hol és mennyiért mennyit?
(#) benko_balazs hozzászólása Jún 18, 2014 /

ezzel a módszerrel elvileg egy sima fólia nélküli lemezre is lehetne nyomtatott áramkört csinálni, vagy például egy tetszőleges formára is lehetne rezet felvinni?
(#) Ven válasza benko_balazs hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

Szerintem, amihez hozzátapad az aktivátor oldat, arra lehet felvinni rezet.
(#) usane válasza Ven hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

Fentebb számolgattam egy kicsit, Sokra elég az az 500g. Kb 5 liter jön ki belőle, és csak egy belemártásnyi fogy nyákonként.
(#) Ven válasza usane hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

Hiába, mert itthon megfizethetetlen, ebay-en meg nagyon drága. Nem vagyok benne biztos, hogy anyagilag megéri.
(#) usane válasza Ven hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

Hát esetek nagy részében meg lehet lenni a furatgalván nélkül, én inkább viához használnám.
Azokat utálom átforrasztgatni.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem