Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Miért zöld a nyáklapok többsége?
Hello! Miért piros a kék szilva? Mert még zöld!
Szemnyugtató és jól elkülönül a környezetétől.
Igen, lehet vele annyit is kapcsolni, bár ez egy analóg (de)multiplexer. Konkrétabban szabad tudni, mit akarsz kapcsolni?
Néhány miliamperes külömböző feszültségeket kell egy ic lábára kapcsolgatni.
Akkor hogy döntöm el, hogy most jó a trafó avagy sem? Ha leföldelem a fém külsőt nem fog lekapcsolni a fi relé?
Nem tudnátok nekem valami egyszerű ledes kapcsolást?
Nagyon kezdő vagyok, vannak ledjeim ellenállásaim stb. Esetleg olyat hogy a ledeket USB ről lássam el árammal?
Ellenállásmérőd van?
Mérj ellenállást a vasmag, és a primer, illetve a szekunder között. Ha van valamilyen vezetés, akkor a trafó rossz, vagy rosszul mértél. Ha nincs, akkor váltóáramú állásban kapaciítv csatolással mértél valamilyen feszültséget. Ha leföldeled a fémházat, és leold az érintésvédelmi relé akkor rossz, vagy rosszul kötötted be. Ha nem old le, akkor jó, vagy rosszul földelted.
A képen látható módon szeretnék összerakni egy Jack-elosztóval egy TV-t, egy PC-t, és egy 2.1-es hangszóró settet. A kérdésem az volna, hogy így kötve a TV-ből érkező áram nem nyírja-e ki a Hangkártyámat, és fordítva?
( Az osztóban azért két drótnál több lenne (3 db xD), de ez csak egy sematikus rajz) A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Esetleg egy kapcsolót rátenni? Bár tudom, akkor kézzel kéne átkapcsolni... vagy legalább valami ellenállásokon keresztül közösíteni a jelet, nekem a tippem így elsőre 10kOhm sorba, minden ágban... bár nem tudom lehet másnak más ötlete van az értékkel kapcsolatban... vagy az egésszel úgy általában
![]()
Akkor ha jól értem, te nem elosztani, hanem keverni szeretnéd.
![]()
Sziasztok!
Adott egy áramkör ami 4.6V-al működik. Ezt a tápfeszültséget mc34063 állítja elő egy 12V 4.2Ah akkumulátorból. A kérdés az lenne hogy ha 6V 4.2Ah akkut használnék akkor kb. mennyivel csökkenne a használati idő? Tudom hogy elvileg felére mivel teljesítményben a fele, de gondolom a veszteség nem akkora 6V-rol mint 12V-rol.
Ezen a rajzon RCA közösítés van, a kérdező pedig Jack-ben gondolkodik, mellesleg az sem jó, erősítőkben nincs Jack bemenet. Van Jack - RCA átalakító kábel, de általában nem az igazi a dolog, lévén a fejhallgatókat árammal, míg az RCA bemeneteket feszültséggel kell vezérelni.
Két Jack kimenetet összekötni nem egészséges, persze lehet, hogy egyiknek sem lenne baja, de a lehetőség benne van. Marad az átkapcsoló.
Ha nincs lenyeges aramfelvetel (tobb szaz mA), akkor nem kell a hatasfokkal foglalkozni, kb. fele lesz, papirforma szerint. Esetleg annyi, hogy a 12V-os cuccot jobban lemeritheti az aramkor, ha nincs vedelem, igy az virtualisan hosszabb ideig ment eredetileg.
Ha 34063-at használsz, a veszteség 6V esetén magasabb, mint 12V esetén. Alacsony áramfelvételnél 6V akkunál megfontolandó egy LDO használata is.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Akkor hogyan tudnám megoldani kapcsoló nélkül?
Milyen bemenetek vannak az erősítőn és milyen kimenetek a számítógépen illetve a TV-n?
Csak Jack a jó. Valami bonyolultabb kapcsolás nincs erre?
A transzformátorokat szigetelésvizsgálóval szokták ellenőrizni, primer-szekunder, és primer-vas között.
De ennek hiányában feszültségmentes állapotban ellenállásmérővel megmérheted ezen pontok közötti ellenállást Ha a 20Mohm tartományban sem mutat semmit, akkor várhatóan jó lesz és folytatható a vizsgálat. A védőföldhöz képest egy soros izzón keresztül (hogy még hiba esetén sem legyen zárlat), hálózatra kapcsolt primerrel mérhetsz váltóáramot, a szekunder és földelés, valamint a Vas és földelés között. Ha így néhány mA-nál nagyobb áramot nem mérsz, akkor a FI relét sem fogja leverni. Méréskor a primer feszültségpontjait célszerű megcserélni, és úgy is mérni. De ha van FI reléd, akkor földeld le a vasat, és kapcsold hálózatra a trafót. Ha hiba van, úgy is leveri. Itt is célszerű második menetben a primer kapcsait felcserélni. Szekunder földelésével is próbálkozhatsz. De a méréseidből számomra úgy tűnik a trafód jó, csak a műszer nagy belsőellenállásának figyelmen kívül hagyása adott okot az aggodalomra. (Ha a fázis és nulla közötti mérési eredményt összeadod, akkor nem jön ki a 230V. Ebből jó eséllyel csak a kapacitív áramot mérted. Mert ha galvanikus kapcsolat lett volna valahol a primer-szekunder között, akkor az összeg kijött volna.)
Ha az erősítőn az RCA bemenetet használod, jó lehet egy 4066-os IC-vel készített kétcsatornás bemenetválasztó. Ebben négy analóg kapcsoló van, elég is lesz. Igaz, ezt majd kapcsolgatni kell valamilyen módon.
Mondom, mindenhol jack van...
Üdv!
Van egy egerem és megpróbáltam kicserélni a mikrokapcsolókat mert kezdték felmondani a szolgálatot. Sajnos mire sikerült kiforrasztanom, addigra a nyák kicsit felpuposodott a hőtől és a lyuk körüli "gyűrű" amihez az ón diffundálna a három lábból kettőnél lejött a nyákról. Szerintetek orvosolható valamilyen formában vagy dobhatom ki?
Üdv!
Lekaparod az oda menő vezetősávról a lakkozást és egy darab dróttal odaforrasztod.
Az erősítő bemenete is Jack? Érdekes. Ha lehetne tudni, milyen impedanciájú az erősítő bemenete, könnyebb lenne tanácsot adni. Legrosszabb esetben marad a mechankus váltókapcsoló.
Ez csak egy Genius márkájú PC hangszóró szett
Rajzoltam neked egy dobozt. A TV-t és a hangkártyát egyesíti.
Félve teszem fel a kérdésemet itt is (reméljük nem lesz megint törölve a moderátor által)
Tehát, csináltam egy kis hangzásjavító kapcsolást amit alul mellékelek is. Viszont valamiért semmi hang nem jut át rajta. Akármit csinálok a potméterrel is. Értékek: Rbem: 1M Rsource: 2,2K Cs: 2nF jFET: tranzisztor Cki: 1uF jFET: BF244A Ötletek esetleg, hogy mi lehet a gond?
Szia! Vizsgáld meg az áramkör egyenfeszültségű működését! Mekkora a telepfeszültség, valamint a source és a drain feszültsége testhez képest? Add meg mekkora a poti ellenállása!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |