Fórum témák
» Több friss téma |
Nem hallottam hogy 70 MHz körül amatőr sáv készülődne. egyenlőre még műsorszóró sáv.
Elvileg lehetne kristályokat csiszolni, ha felbontod a konzervdobozt. Csak . . . Inkább PLL. vagy DDS -el kéne próbálkozni ma már.
Ha jól tudom a 4méteres amatőrsáv 70megán engedélyezve van magyarországon,bár tény,hogy nem sokan használják.
Hát meglátjuk mi lesz a rádióval,majd HA7ILM orra alá dugom,hogy nézze meg ![]()
A lábjegyzetek között megtaláltam. Csakhát ehhez kell még a sávhasználat szabályait megalkotni, a tényleges használatbavételhez.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2014
Ne ölj bele túl sok energiát, teljesen reménytelen! Sokunknál halomban állnak a 80, 160 és 430MHz-es BRG rádiók, de értelmetlen őket használni!
Hogy miért? Nehézkesek, külön kezelőegységesek, bizonytalanok, kvarcosak. Pár tízezer forintért már olyan rádiót kapsz ami minden minden sávon megy, "tojást főz", minden extrával el van látva. Ebay, Aliexpress stb, nevetségesen olcsón adják. Nem elég a rádió, oda antenna is kell. Egy hangolatlan drótdarabbal pedig felesleges tréningelni, mivel partnerállomásra nem fogsz amúgy sem rálelni. Javaslom hogy a PMR felé indulj el inkább. Mondjuk a rádióamatőrökhöz képest "alja társaság", de tudsz tapasztalatot szerezni. Azután pedig tudsz egy sikeres rádióamatőr vizsgát tenni. Kezdésnek azt javallom! De közben, mint ha az adatlapodon a papgáj szerepel, tehát PMR-ezel már. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2014
Valóban van 4méteres amatőr sáv, de eddig még nem hallottam ott forgalmazást (lehet hogy mindig pont rosszkor "nézek bele"). Amúgy meg érdemes az üzemmódra is odafigyelni, mivel ha használja is valaki, valószínűleg CW vagy SSB üzemben forgalmaz, a Te rádiód meg FM üzemű.
Értem,köszönöm mindenkinek a választ!
Én konkrétan már hallgattam egy forgalmazást SDR-el 70megán,méghozzá FM-ben ![]() Igen,már egy ideje PMR-ezek,meg néha-néha CB-zek is,de valahogy a vizsgáig még nem jutottam el,bár már tervezem. Hát akkor ennyit a BRG rádiómról,pedig úgy megörültem neki,mikor kaptam...esetleg majd ha valami folytán a kezembe kerül egy kristálypár,akkor kipróbálom ![]() Egyébként egy 430MHz-es BRG-t szívesen kipróbálnék PMR sávon,már csak a 10W kimenő miatt is,ha már vannak akik hotline-okkal dübörögnek.
Hát persze, 10W teljesítmény tudod hogy nem szabályos, jól jellemzi a CB-s mentalitást.
10W 1-2km.re elég lehet a PMR 300 metere helyett. Magas poziciobol a PMR is tobb tiz km-t tud.
Jó ez igaz...de szinte mindenki többet használ.Az legyen a legnagyobb bűnöm,hogy 500mW helyett 1W-al PMR-ezek.
szsrobert:nem feltétlenül...4W-al sikerült Törökbálint-Balatonvilágos,és nem voltam magas pozícióban.
Mindenféle bántás nélkül: amit a kollégák mondtak ("CB-s mentalitás"), nos... először csak a kis határokat lépem át, aztán rombolok mindent, amit érek. Először csak 1 W, aztán 5-10-20, papagáj, stb.
Nyilvánvalóan nem lehet feketén-fehéren kezelni az embereket (normaszegők, és normakövetők), de azért vannak az íratlan, de főleg az írott szabályok, hogy betartsuk őket. Nem ellenünk hozták, értünk. * Azért vannak a sáv- és teljesítményhatárok ("játszótér", és "a nagyok pályája"), mert ha nem értesz hozzá, súlyos, sőt életveszélyes problémákat okozhatsz egy egyszerű interferenciával, mondjuk mentőautóban. Avagy meteorológiai ballonban, vagy bármi más helyen. Fontos eloszlatni azt a tévhitet, hogy a frekvencia ingyen van. NINCS! A frekvencia egy korlátos erőforrás, amivel világszinten az ITU (Nemzetközi Távközlési Unió) gazdálkodik. Az egy dolog, hogy mi, rádióamatőrök egy roppant kis szegletet kapunk abból a tartományból, amit voltaképp az elődeink derítettek fel, és járulékos "potyautasként" a CB-sek, és a PMR-esek is, DE! A frekvenciagazdálkodásért szervek felelősek, a tartományokat bérlik (taxisok, stb., de még a nagy mobilcégek, sőt a rádióadók, TV-adók is) az államtól. Ezért (mert fizetnek) pedig joggal várják el, hogy biztonságosan használható legyen számukra. Az amatőrök birodalmában a rendért az IARU felelős (Nemzetközi Rádióamatőr Unió). * Szóval ez a miértje. Nekem sávonként és üzemmódonként változó az engedélyezett output, de rövidhullámokon 1,5 kW. Ennek a negyede is elég a világ körberádiózásához, ha van hullámterjedés. Ha nincs, akkor meg ennek a 10-szerese is kevés. Akkor meg minek?! Isten ments, hogy pörögjön a villanyóra. Másik példa: alapesetben 100W kimenővel dolgozom, de utoljára akkor hangoltam le a végfokot, amikor egy Svalbard-szigeteki (nagyon északon van!) amatőr jött vissza a hívásomra, többszöri kísérletre sem tudta levenni a hívójelemet, és nem akartam elmulasztani. Egyezményes rövidítéssel közöltem vele, hogy növelem a kimenőteljesítményt, várjon legyen szíves. Ezt hívják indokolt esetnek. * Szóval ezért vagy bekorlátozva, és fogadd el, mást úgy sem tehetsz. Vagy: menj el egy rádióklubba, és tedd le a vizsgát - nézz az adatlapomra, tudok segíteni. Megjegyzem, régen, mire valakiből C engedélyes lett, akár 10-15 év is eltelt, de én is 2 hónap alatt készültem fel a C-re, volt műszaki szakközépiskolai háttérrel. Ma nincs ilyen fokozatosság, sem morse vizsgakövetelmény, de a kezdőket segíteni kéne. De egy egész hétköznapi példa: Repülőgép. Senki nem veszi komolyan, hogy tessék kikapcsolni a mobilokat. A fedélzeti műszereket úgy megzavarja, hogy azt látja a pilóta, hogy 200 méterrel magasabban (vagy éppen alacsonyabban) repül. A nem kívánt (nem kér belőle a hobbielektronika) részek törölve! A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2014
Sziasztok ! Keszitettem egy faziszaj merest a DSP radiom Tayloe keverojet hajto orajelrol (az CLK I/Q-bol az egyik jel). Az eredmeny nagyon jonak tunik, annak ellenere hogy tartottam attol hogy a komparator hasznalata miatt erosen zajos lesz a jel. Nem lett az. -120 dBc @10kHz-re emlekszem a DDS adatlapbol. Ez nagyon kozel van ahhoz. A kepen 3 kulonbozo frekvencian mert faziszaj latszik. A piros szinu vonal a 14 MHz, a zold 7MHz, a kek 3.5 MHz. 14 MHz eseten mar a DDS jele 56 MHz, ezzel egyutt a komparatore is. Gondoltam hatha erdekel valakit...Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2014
*
Most gondolom úgy néztek rám,hogy "ez is olyan,mint a többi",de azért ide írtam,mert szeretnék tőletek tanulni,és előbb-utóbb(remélem inkább előbb) megcsinálni a vizsgát. Klubban hívójeles jelenlétével már qso-ztam jó párat,úgyhogy nem teljesen idegenek ezek a dolgok nekem,és csak magamat tudom ismételni:ha lesz szabadidőm,megcsinálom a vizsgát ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2014
Aztaa! Ez már sokunk számára a misztikus high-tech kategória. Szeretnék én is belemélyedni ebbe a témakörbe, de sajnos rengeteg egyéb elfoglaltságom mellett kevés idő jut rá, és jó lenne egy köeli "mentor" .
Digitális területen jó lenne eljutni az FPGA-kig (jelenleg mikrovezérlőknél járok, de állítólag a VHDL nagyon más). Na meg a műszerparkom is a múlt század színvonalán van, aminek meg anyagi okai vannak. Áradozva figyelem a fejlesztésed! ![]()
Szia Norbi!
Nem mondanám rád hogy Idézet: , mert vannak komolyabb céljaid ezen a területen.„ez is olyan,mint a többi” Kitartást és sok sikert kívánok a vizsgához, és természetesen amiben tudunk, segítünk. Kérdezz bátran, az nem kerül semmibe!
Sziasztok! Long wire antennát szeretnék telepíteni alsó sávú adásra. Van ferrit gyűrűm, meg RG58-as koaxom (jobb nincs). Segítséget szeretnék kérni, hogy a balun milyen módon legyen megtekerve, illetve hogy pontosan hol érdemes földelni a szakaszt? A kert észak déli irányú, az antenna betáplálása a konyhánál lenne. A minimális koax kábel kb 6 méter, az antenna magasság (fák) kb 4 méter, ezek adottságok.
Hangolóhoz vettem cuccokat Burabun, és van SWR mérőm is. FT-250 lenne az alany.
Szia. A lenyeget nem seikerult leirnom a korabbi hozzaszolasomban. Az SDR vevok joresze (legalabbis azok amelyeket en lattam) Sixxx PLL alapu LO-t hasznalnak. Ennek beszerzese nehezebb mint egy DDS-nek. Ha a DDS utan bekerul egy jobbacska komparator, nem lesz rossz a faziszaj. A komparator AD8611 volt.
A mentorra reagalnek: Manapsag a legjobb mentor, tanar az internet. Arrol nem beszelve hogy az oktatas nagyreszt teljesen elavult, es nincs hozzaigazitva a jelen korulmenyekhez (egyeb sincs hozzaigazitva,...)
Tapasztalatom szerint (ami sajnos még nem túl sok) RH-n egész jó az RG58. Ferrit gyűrűd milyen van? Sem az anyaga (használható frekvencia) sem a mérete (átvihető teljesítmény) nem hagyató figyelmen kívül.
Tengernyi antenna leírás van a neten, de ha elérhető számodra az RTÉK 2003, akkor annak a 216.oldalán is van egy jó végén táplált antenna leírás, amivel el lehet indulni.
Szia! A LONG WIRE az nem való adásra hanem inkább vételre de nagyon nagy helyre van szükség mivel 3 hullámhossz (minimum) az ajánlott hossz + a jó lezáró ellenállás . Az inverted V elég jó de azt meg ki kell emelni minél magasabbra. Vannak végen táplált antennák is de azok más kategóriába esnek mivel hangoló dobozt igényelnek melyeket legalkalmasabb valamilyen távirányítóval hangolgatni frekvencia váltás közben !
Ha visszaolvasol, korábban leírtam tapasztalatomat a félhullámú dipól és annak táplálásáról.
A félhullámú dipól talpponti impedanciája 73R a koax 50R. 3.5 vagy 7MHz-en is illik odafigyelni a koax hosszra amely ebben az esetben aktívan részt vesz az antenna jó működésében. 16m az ideális hossz. AZ RG58 jó a RH sávokra, akár 150W-al is meg lehet küldeni. Csillapítása csekély. Mielőtt rá nem rontanának a nagy tudásúak és mindenféle ördögi képlettel levezetnék hogy ez nem teljesen van van igy, valóban az antenna tulajdonsága változik a felfüggesztés módja szerint. Tehát egy inv V talpponti impedanciája 41R -na és? Ez a csekély illesztetlenség egy hangolt sugárzónál még elfogadható és nem okoz TVI-t de BCI-t sem. Válaszom: Ne foglalkozz az 1:1 balunnal ! Pl egy G5RV antennánál, ahol 2-300R a táppont ott már meg kell oldani az illesztést! A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Végül építettem egy antennát. Életem legtöbb állomása jött be az FT-250-en
![]()
Oké, sajnálom hogy nem egy rendes, hangolt antennával próbálkozol, kísérletezel. Egy szárítókötél is lehet jó vevőantenna, de adás oldalon nem illesztgetni kellene tunerrel, hanem magát az antennát rezonánsá tenni. Adás oldalon a legjobb végerősítő az antenna!
Drótkerítést, szárítókötelet, alulétrát már sokan le-"hangoltak" de mégsem azt használják. ![]() Még egy kompromisszumos antenna is többet ér. Pl a W3DZZ, G5RV és társaira gondolok. A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2014
Nem ilyen egyszerű az élet egy építkezésen. Limitált a költhető idő sajnos. Pár QSO-így is lesz esténként.
Sziastok! Én nem vagyok amatör, csak egy hallgatózó, alig van élet vhf-en kivéve az átjátszókat, apropó van még csomagrádiózás? Üdv:Laci!
Tény, hogy az RH sávokon -terjedéstől függően- nagyobb a forgalom, de a simplex hívó (145.500) és a SOTA frekin (145.525) előfordulnak forgalmazások. Versenyek alkalmával meg a 144.000 - 144.500 között fordulnak elő CW és SSB forgalmazások (ezt FM vevővel nem tudod venni).
A csomagrádiózás elvileg még üzemel, gyakorlatilag nem tudom hogy használja-e még valaki (hallottam már olyanról aki látott már olyat..)
Sziasztok ! A meglevo anyagbol osszedobtam egy videot. Kedvcsinalonak ide is belinkelem,
Bővebben: Link
Szia! Sajnos a csomagrádiózás már meghalt. Minden BBS-t kikapvsoltak, a thenetnode és az rmnc hálózat is megszünt. Legfeljebb aprs-t hallasz még azoktól akik nem találják hogy kell áramtalanítani a 20évvel ézelőtt beszerelt cuccot..
![]()
Oirt urh sok éve megszűnt itt volt 66-73 MHz között - (70 MHz-es sáv). Az 50 MHZ az Oirt 1 tv csatorna közepén van . Ezek egy ideje felszabadultak.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2014
Jó helyen kérdezek ? Ha egy meglevő nagyfrekvenciás szűrőt kellene kicsit módosítani és segítség kellene főleg a bemérésében .(Budapestről)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |