Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Én már hónapok óta nézegetem ezt, de nem tudom pontosan mi ez.
Igen, elég rég fent van már, igazi gyűjteménybe való darab ez is!
![]()
Na, valaki ezt magyarázza meg nekem: Itt van egy video amivel demonstrálom, hogy ha 12V-os kapcsi dugasztápról megy az órám, ilyen kis beugrások vannak a DCF kimenetén. Ha trafós dugasztápot használok, minden jó lesz és azonnal szinkronizál az órám. Mint látható, nem mindig rezeg bele, csak néha. Az a gond, hogy 1 perc alatt, többször is bekavar. (Természetesen stabil +5V-ról megy a DCF vevő és PIC is) Bővebben: Link
![]() A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
A DCF77 kimenete nyitott kollektoros, a bemenet meghajtása magas szintnél nagyimpedanciás. A modul kimenetére kellene tenni egy totem-pole meghajtót. A kapcsoló üzemű táp zavarjeleit veszi a DCF77 vevő áramköre. Azt tapasztaltam, hogy estefelé, ha sokan nézik a TV-t, a vétel leromlik. Egyrészt sok kapcsoló üzemű táp, másrészt sok eltérítő fokozat működik. A 77.5 kHz sajnos elég közel van a kapcsoló üzemű tápok frekvenciájának 2. .. 3. és a TV sorfrekvencia 5. harmónikusához. A régebbi modulok tápszűrése nem volt kielégítő. Egy soros ellenállás (100 ohm) és 47.. 100µF tanlál kondenzátoros szűrés a tápvonalon, közvetlenül a modulnál sokat javított a vételen.
A jelet túlmintavételezem, és aszerint döntok, melyik szintből volt több egy 20ms időtartamban. A 20ms intervallum a hálózati zavarok kiszűrésére is alkalmas. A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
A totem-pole meghajtó szerepét nem értem itt, hiszen a felhúzó ellenállás szépen betölti a szerepét. A zavarforrásokkal tisztában vagyok, amiket említettél...sajnos így van. Az RC szűrés okés, megvan.
Ami bosszant, hogy csak néha leng be, ezt láthattad is. Amikor szép a jel mi történik? Szerintem nem a bemenetéről szedi zavart, mert írtam, hogy a táp cseréje azonnal megoldja.
Ezek a kapcsi tápok pontosan ezen a 70kHz környékén mennek. Nekem a wordclock-al volt ilyen esetem, az istenért nem akart szinkronizálni, amikor mobil töltőről járattam, trafós táppal hibátlan volt. Majd hírtelen mozdulattal rátettem egy vasfazekat az elosztóra, amibe be volt dugva az óra, és lám egy csapásra megjavult..és ez tök komoly..
Egy hosszabbítóban van a kapcsi és trafós táp. Csupán a csatlakozójukat cserélgetem az óra panel táp aljzatában. Ha trafós tápról megy, miért nem zavar a másik?
![]() A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
A DCF77 modul viszonylag távol van az órád paneljétől, a kettő között egy kábel van. Ez a kábel összeszedhet zavarokat. A meghajtása alacsony szinten egy nyitott NPN tranzisztor, magas szinten pedig egy ~10k ellenállás. Magas szintnél a nagy forrásimpedancia miatt lassú lesz a felfutás, sokáig tartózkodhat a jel a köztes jelszint zónába. Ebben a tarományban a legérzékenyebb a zavarokra. A modulnál levő totem-pole meghajtó bemenetén a vezeték rövid, a kapacitása kicsi. A hosszabb kábelt a meghajtó minkét szinten kis forrásimpedancsiával hajtja meg. Érzéketlenebb lesz a zavarokra és a kábel tulajdonságaira.
A vevőbe a zavarjel nem csak az antennáján, hanem a táp vonalon, a jel vezezetéken kezesztül is bejuthat. A kapcsoló üzemű táp induktivitása és vezetékei egy kis adónak fogható fel. Póbáld meg a tápot egy Fereday kalickába zárni.
... mert nincs terhelve, az áramok kicsik..
Végül is úgy tűnik, hogy megoldódott... A 7805 kimenetéről leszedtem minden puffert, csak a 100nF-os hidegítők maradtak, közvetlenül az IC-k táplábán. Éreztem én, hogy valamiért olyan mintha belengene a táp...
Ezt a totem pole-t, még nem vetettem el, csak a kíváncsiság kedvéért kipróbálom.
Sziasztok,
Ma bontottam újabb hét darab gyári foglalatot ZM1000-ekhez. Spéci ónszippantós páka ide vagy oda nem adták könnyen magukat most sem, de végül persze nyertem ![]()
Én az ilyesmit úgy szoktam kiszedni, hogy akkora ónpacát teszek a lábakra, hogy az összes lábat egyszerre befedje, így ki lehet húzni.
Sziasztok,
Nincs valakinek kéznél Z573M + 74141 párosítása, de legalább a nixie forrszemei lay-ban? Rajzolnám az 1 csöves nyákját és egyszerűbb lenne csak átmásolni ![]() Köszönöm.
Innen puskázhatsz: Bővebben: Link
Nem tudom megnyitni, pedig érdekelne, mert van Z573M (meg Z570M) csövem 1-1. Meg egy nagy zsebóratokom.
![]()
Köszönöm, eltettem. 5-ösöm van; eddig jól szolgált. Alkalmazással(letöltéssel) megvárom a fiam.
Ez pedig 5-ös sprint layouttal lett tervezve és nyitja is. Nálad lesz valami bibi...
Nagyon tuti
![]()
Végül csak összejött az 568as csapat
![]() Bár sajnos egyik csőnek se hibátlan a festése, legalább megvan az órára való. A kapcsolást még mindig nem tudtam kiválasztani, ha valakinek lenne bevált multiplex mentes terve, azt szívesen fogadnám.
Na vééégre
![]()
Köszönöm!
![]() Nagyon ramaty a festése, de valószínű az összes ugyis le lesz mosva, talán újrafestve is.
Kíváncsi leszek, hogy milyen kapcsolást választasz hozzá. Mindenképpen számolj be a fejleményekről itt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |