Fórum témák
» Több friss téma |
Igen jó lesz úgy. De minél kisebb a táp és a Led-ek összeadott nyitófeszültsége közti különbség, annál pontosabbnak kell lenni a stabil Led feszültségnek. Mert kis feszültségváltozás, nagy áramváltozással jár már ekkor. A sima tranzisztor helyett Fet-et célszerűbb használni, mert annak maradék feszültsége kisebb (így kevésbé is melegszik) és nem befolyásolja úgy a 82ohm értékét.
Tehát célszerűbb 6 LED-et sorba kötni 24V-on 270 Ohm-os ellenállással?
Nem kell műszaki rá. Egyébként lehet használni?
Ha jól tudom az LM555-ös IC 3-as lábán kijövő jel feszültsége egyenlő az IC tápfeszültségével, ez esetben 12V.
Hogy számolhatom ki a tranzisztorhoz/fethez tartozó előtét értékét?
Mind két megoldás működhet, nekem az utóbbi szimpatikusabb. Bár 600 Led-nél, így 10W lesz az ellenállásokra összes veszteség. Ha ez is számít.
Az 555 maximális kimeneti árama 200mA. Így ez mondjuk 60ohm-ra jön ki. De mivel ez csak tranziensként van jelen, egy 47ohm bőven megfelel. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
Ezért szerettem volna elhagyni az ellenállásokat. De ha muszáj akkor muszáj.
Abban az esetben ha FET-el építeném meg, akkor nem is kell előtét ugye?
Mivel a FET-et feszültség vezérli és nem áram ezért mindegy, hogy az LM555 mennyit tud, a legjobb ha az egész tápfeszültség rámegy a Gate-re...? (Persze figyelembe véve FET maximumát.) Jól gondolom?
Mit értesz előtét alatt?
Ezt nem tudom, csak azt, hogy műszakin (ha észreveszik) nem megy át a nem gyári LED világítás. A témára van szaktopik, a LED az autóban.
Hello!
Abba az autós LED-es topicba én már egyszer beírtam, hogy a szabályok szerint a közutakon nem közlekedhet jármű "barkácsolt" világítással...de kitörölték!!! Pedig a szabály, az szabály... ezt bárki megkérdezheti akár egy rendőrtől...
Előtét alatt azt az ellenállást értem, ami a tranzisztor bázis-áramát szabályozza. Mivel a FET nem árammal van vezérelve hanem feszültséggel az elhagyható és közvetlen mehet rá az LM555-ös 3-as lábán kijövő feszültség? (Ami jelen esetemben +12V)
Igen, jól gondolod. Ha a FET bírja, semmi gond.
Nos akkor már csak egy látszólag buta kérdés
![]() Van bármi jelentősége, hogy a LED-ek áramát korlátozó ellenállás hol helyezkedik el az áramkörben?
Nincs, ugyanaz az áram folyik mindenhol.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Jövőhéten el is kezdem építeni első PWM vezérlésű LED-es kapcsolásomat.
Sziasztok!
Azon gondolkodom, hogy "ufo" lámpába egy 15nm-es helyiség bevilágítássára egy darab 50 wattos LEDet kötnék be. Az a kérdés, hogy ennek a LEDnek mekkora hűtő kell passzív hűtés esetén? Gondolkodom aktív hűtésen, de mégis csak csenedesebb lenne passzív hűtéssel. Amúgy az alapból dupla izzós nagyobb méretű "ufó" lámpa lenne a 3x5 méteres helyiség közepén, kb 3 méter magasan. Aki tud segíteni, hogy mekkora és milyen hűtés lenne jó neki, az kérem írjon. üdv PIXI
Nézz meg egy 50W passzív processzorhűtőt. Annál picivel nagyobb kellene. ( A LED jobban szereti, ha nem a maximális réteghőmérsékleten működik, meghálálja a gondoskodást a hosszabb élettartammal.)
Pár gondolat, ha nem bántalak meg vele. Fényforrás esetén a sajnos még sokáig a Watt az elterjedt mértékegység, holott a fényáram mértékegysége a Lumen. Túl sokáig volt a köztudatban a 100W/60W/40W/25W. Ennek következménye, hogy egy teljesítmény LED még elektronikai berkekben is xxx wattosként szerepel. A nagyobb teljesítményigényű LED egy paraméter esetén gyengébben muzsikál, mint a kisebb. Ez a paraméter a hatásfok. Egy jobb 1W LED 120-140 Lm fényt ad, ami a nagyobb teljesítmények felé csökken. 10W felett már ritka a 100 Lumen/watt hatásfokot megközelítő alkatrész. Egy elérhető 50W LED 4-5000 Lm körül teljesít. Ez a fény elérhető 40 azaz 40 darab 1W LED felhasználásával is, ami hosszú távon már nem mindegy. Lehet, hogy most több munka van vele, de az üzemeltetési költség, ami biztosan emelkedik, észrevehetően alacsonyabb. Egy másik szempont a hűtés. 50W teljesítmény koncentráltan, szembeállítva az elosztott összesen 40W teljesítménnyel, nehezebben adható át a környezetnek. Egy hűtőméretezéshez értő ezt szépen le is tudja vezetni, én nem. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
Köszönöm az infót!
Nem bántottál meg, sőt, még talán jól is jött, mert lehet inkább úgy oldom meg, hogy több 1-3 watt közti LEDdel, , mert pl e-bay-en van sok sok lap amin alu alapon van helyen több darab 1-3 közti LEDnek. Ha meglesz a lámpatest akkor az alapján vezsek lapokat és úgy alakítom majd ki. Amúgy a több 1-3 watt közti LEDet sorba kötve mennyire érdemes egy megfelelő meghajtóval működtetni, mert kicsit sok lenne 40 LED és 40 meghajtó. Van olyan maximum amit össze lehet így kötni? Csatoltam egy képet milyen lapra gondolok.
Ezek inkább LEDkörte alkatrészek, szerelőlapok. Lehet kapni E27 LEDkörte alkatrészeket külön is, és akkor nem kell vacakolni egy körtét becsavar az ember a foglalatba, és kész. Bár ennek a felhasználhatósága némileg korlátozott, nem minden hagyomány lámpába érdemes becsavarni, illetve a fényeloszlás nem tökéletes, hiszen ezek csak a foglalattól elfelé világítanak, nem úgy, mint egy hagyományos izzólámpa. A legjobb a 300mA meghajtó áramkör, ilyen már 12-21 LED meghajtására is létezik. Én inkább több külön ágat alakítanék ki.
Azt jó, ha tudod, hogy a 'világítós' kapcsoló, dimmer nem használható ilyenkor (villogni fog), arra külön dimmelhető meghajtótípus létezik. A tökéletes pasztázás mint a LED és a szerelőlap, mint a szerelőlap és a tényleges hűtőfelület között. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
Ezekből van négyszög meg ugye kör, és 3 LED-től 48-ig találtam. Azért akarok ilyet mert úgy tervezem, hogy 6-8 LED lenne sorba és egy nagy ufóban lenne 3 ilyen panel 3 meghajtóval. Majd rendelek egy szettet és kipróbálom. Tudom hogy vannak alapból LEDes izzók, van nekem is E27 és GU10 verzióban is, de sajna ezek ufo lámpákba nem jók, és ami abba való az ritka és elég drága, és mivel szinte minden ufóba be lehet tenni a kör alakú panelt így megoldott a probléma. Amúgy ezeknek kell még plusz hűtő is a lapon felül?
Igen, kell. Az a lapka csak egyszerűsíti a szerelést. Viszonyítási alap. Túlzott hűtés nincs, de 60-70 fok még elfogadható. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál tovább él a LED.
Az oldal szerint abból egy 3W LED számára 1x11cm darab kell?
![]() Akkor még újra kell gondolnom, igaz még ebből sem nagy ami pl 6-8 LEDnek elég. Mert akkor egy 11x11 centis hűtőre felteszem és onnantól ennyi LEDdel "örök élet meg egy nap"!
Persze csak akkor, ha a hűtőborda le tudja adni a környezetnek a hőt. LEDdel más a helyzet, mint egy teljesítménytranzisztorral, ahol 100-120 fok még a biztonségos határon belül van. A szilikon és a fénypor is már erősen öregszik magas hőmérsékleten.
Nem tudom hogy lenne célravezető kialakítani ezt a világítási megoldást?! A hőleadás kérdéses mert ugye mégis csak búra alatt van.
Találtam egy ilyen hűtőt erre írják, hogy 50 wattos LED-hez alkalmas passzív hűtésre.
Mivel nem nagy kiadás kintről a LED meghajtóval, és a hűtő sem drága, így sztm megpróbálom és majd kiderül mit is tud valójában.
Sok sikert!
A bekerülési költség a legkisebb tétel a világításnál. A fogyasztás az, ami igazán számít, de ehhez természetesen ismerni a kell az üzemeltetési szokásokat is.
Üdv! Szeretnék 100 db 25mA ledet meghajtani. Ha jól értelmezem a dolgot, legalább 2,5 A-es meghajtót kell használjak?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |