Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   8 / 137
(#) PSKY válasza lamalas hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
Hű-ha! Akkor milyen megoldást válasszak?
Van egy 30 centis subládám, csináljam meg azt is plusszba? És ha igen, akkor milyen véggfokkal?
(#) vendelkiraly válasza PSKY hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
itt van egy másik féle Rod Elliot-os erősítő.
Ennk nagyobb a teljesítménye, és nincs kicsatoló kondenzátor.
Az én DoZ-m elég olcsó volt idáig, de csak mert összeguberáltam mindehonnét az alkatrészeket. Ha valaki igényesen új alkatrészekből akarja megépíteni, legyen az bármilyen A osztály elég drága lesz, a pufferok, a táp és a hűtés miatt. Persze ez is relatív, hogy kinek mi a drága, de ebbe inkább ne menjünk bele...
A kicsatolókondinak azért annyielőnye van, hogy nem kell annyira félteni a hangszórót.
Remélem majd összejön az összehasonlítás a két erősítő között. Most sajna vizsgaidőszak van és még nem tudtam megépíteni rendes nyákra, sztereóba, így csak egy csatornát tudnánk összehasonlítani, persze az is sokat elárulna.
(#) cua válasza lamalas hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
"Ja, nekem kb. 8-9000Ft-bol kijott. "

gondolom nem vettél sem trafót, sem hűtőbordát, de meglehet kondit se a tápba, hanem fiókból szedted ki
ezek bármelyike megvan 5-7000/db !

regards,

(#) lamalas válasza cua hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
Trafot hasznaltan vettem igen jo aron (kb. 300W-os 4000Ft-ert), kondik vadi ujak (10000µF/63V + 4700µF/63V oldalankent, de nem holmi audiofil baromsagot vettem mennyei aron hanem normalis, mindennapos kondikat), hutobordat pedig elektroncsovekre csereltem, illetve dolgoztam ertuk Az ember ugy sporol ahogy tud ....
(#) cua válasza lamalas hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
így (bizonyos kompromisszumokkal) könnyű
az enyém még nincs befejezve (dobozolva) de (szinte) minden megvan hozzá.
összes költsége 35E körül van, viszont lehet, hogy akad olyan részművelet amit nem tudok szépen megcsinálni , így kénytelen leszek elballagni egy maróshoz :|
a költség legnagyobb része a hűtőborda, de ott ragaszkodtam a gyártóhoz és az általam kiszámolt mérethez (az pár forinttal 20E fölött állt meg).
ja, nincs extrán hajtva, 1.24A-en ketyeg 38V tápfesz mellett, kb 3 hónapja csak ezt hallgatom. ...bár most épp egy quad405 van összelegózva az asztalomon, de nem sokáig :-> (bedobozolni azért bedobozolom ha már megvan, hátha kell valahová a közel 100W, itthon nekem elég 8-10W is)
a hangjával elégedett vagyok (CA azur 640C és JBL L830 között hallgatom) de nem tartozom a hívő audiofil kategóriába

regards,

(#) PSKY válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
Köszönet a rajzért. Na most aztán tényleg nem tudom mit is építsek. A végén mindegyikből építek egyet, és győzzön a jobbik. Üdv:zzz
(#) lamalas válasza cua hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Az egesz elet kompromisszumok sokasaga, nem kivetel ez alol az audio vilaga sem. Nekem az A osztaly csak proba volt, amolyan kitero/erdekesseg ezert sem akartam nagy penzeket beleolni. A keszuloben levo AB osztalyu erositom mar nagyobb koltsegvetesu lesz ... pl. a trafot nem usztam meg 10e alatt ... de tisztesseges taphoz tisztesseges trafo is kell ill. nekem szuksegem van 1-2 extra dologra is szoval egyedi gyartasu traforol van szo. Ennek az erositonek a doboza is igenyesebb lesz es a hutobordat is valszeg csinaltatni fogom, de ez meg nincs eldontve. Szoval a JLH-tol azert komolyabb koltsegvetessel keszul, de messze lesz a szamomra "orult" audiofil filozofiatol. Ha en is majmolnam az idiota audiofil elveket es gyakorlatokat, akkor tobb 100eFt-ot is elkolthetnek erre az erositore ... na neeeem, h***e azert nem vagyok. En a foldhoz ragadt, realis dolgokat szeretem nem a megfoghatatlan belemagyarazasokat amikert 100ezreket ki kell fizetni
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Nos megtörtént a "nagy" összehasonlítás.
Három erősítőt hallgattunk meg. A hallottak alapján elmondhatjuk, hogy a JLH és a DoZ között szinte semmi külömbség sincs. Édestestvérek ők ketten, JLH az idősebb DoZ pedig a fiatal öcskös. A két kapcsolás nagy hasonlósága miatt ez várható is volt. Teljesítménybeli külömbséget nem vizsgáltunk, itt most nem az volt a lényeg. Egyébként az amúgy is feszültség és árameősség beállítási kérdés. Egy JLH-t is fel lehet húzni nagyobb teljesítményre megfelelő paraméterek változtatásával. Nakem nagyon tetszett lamalas JLH-ja nagyon tisztának hallottam. A harmadik erősítő egy un. B5-ös KD-mester féle erősítő volt. Ennek nagyobb, szebb mélyei voltak legalábbis PSKY-al ezt szűrtük le, hangzásban nekem a két másik egy kicsit jobban tetszett, de ez egyénfüggő és kinek a pap, kinek a papné. A B5 tagathatatlan jó tulajdonsága, hogy AB-osztályról lévén szó kevésbé melegszik és sokkal kisebb hűtőborda is elég.

Összegezve elmondhatom, hogy aki A osztályra adja a fejét a JLH és a DoZ egyaránt jó választás és nincs közöttük nagy külömbség. Persze valaki biztos észrevenné a külömbséget, de első tesztelésre mi ezt szűrtük le.
(#) KD mester válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Hát elég érdekesnek találom ezt a leírást.

A KD féle igazi B5-ben MJL végtranyók vannak, egy kicsit más a kompozit viselkedése is a 3,9-Ohm-os ellenállások miatt. Az már nem csak mélyben jobb, mint a JLH. Több féle JLH-val, több rendszeren is össze lett vetve és nem kivánta vissza senki a JLH-t a meghallgatás után.

Gyanítom, hogy a TIP35-36C-vel készült példányt halgattatok. Hát az jellegében is emlékeztet a JLH-ra, valamivel gyorsabb, dinamikusabb, de kevésbé érzelmesnek, tűnt, mint a JLH. A különbség nem is nagy a JLH-hoz hasonlítva a hangzásban. Az igazi MJL-es verzió hangját szerintem meg sem közelíti.

TIP-el, BD-vel megépítve az erősítőt pot az veszik ki belőle, ami miatt igazán jó a B5 hangja. Nem is ajánlom ezekkel a tranyókkal az utánépítést. Akkor inkább egy gainclont javasolok, vagy VF2 végfokot.
(#) KD mester hozzászólása Jan 12, 2008 /
 
Ja a VF2 végfokot érdemes kipróbálni a JLH-tulajdonosoknak, ha szeretnének kiábrándúlni az A osztályból. Ez az erősítő is meg tudja mutatni, hogy nem kell feltétlenül A osztály a jó hangzáshoz. Nálam minden szempontból jobb hangúnak tűnt, mint a JLH.
(#) Dióda válasza KD mester hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Na jó most kell ezt abbahagyni mert ez itt értelmetlen!

Ne haragudj de a viszonyítás amit végeztél nagyon rossz.Hogy miért is? Talán azért mert a te erősítőáramköreid már a mai műszaki színvonalat és tudást tükrözik, ellenben egy több mint 30-éves konstrukcióval szemben.Ez így nem helytálló szerintem.
Igenis be kell ismerni hogy anno a JLH rendkívüli volt a maga nemében és még mai napig is reneszánszát éli.
Egy VF2 vagy hasonló kaliberű erősítő már a mai technika és tudás illetve műszerezettség alapján készül ami természetesen sokkal kifinomultabb és sokkal több apró részletre kiterjedő mint az akkori technikai szint.Illetve azt sem szabad elfelejteni hogy manapság már annyira kihegyezték a félvezetőgyártást is hogy nem nehéz az akkoritól jobbat produkálni.

De én még mindig azt mondom hogy az az ezeréves ótvar A-osztályú még mindig elpáhol egy pár mai csudaketyerét.
Abban viszont igazad van hogy manapság már nem kell az A-osztály a jó hangért, de ha valaki nem biztos a dolgában, és már nem igazodik ki ebben az audiómizériában annak még mindig egy referens értékű "vissza a kályhához" például egy JLH.
(#) vendelkiraly válasza KD mester hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
KD mester, énnekem nagyon tetszett a lamalas féle B5 félreértés ne essék! Lamalas példányába nem tudom pontosan milyen félvezetők vannak, és pont ezért nem is kéne ezen vitázni, mert akkor ott nekem az A osztály nem sokkal egy mütyürrel jobban tetszett. De lehet, hogy csak azért mert még nem állt át a fülem a B5-re. Biztos igazad van abban amit írtál. Én nem vitatom, hogy vannak a JLH-nál, DoZ-nél jobb erősítők, de ha vallaki ki akarja próbálni az A osztályt, mondjuk kíváncsiságból, vagy hogy legyen egy olyan is, akkor szerintem a JLH és a DoZ erre tökéletes. Lehet valaki nosztalgiából építi meg.
Egyébként a DoZ-be is MJL-eket írt Rod Elliot, a "továbbfejlesztett" változatba. Tényleg jók lehetnek azok a végtranyók, majd lehet én is kipróbálom őket.
Ja és ahogy írtam az hogy kinek mi tetszik jobban ez teljesen egyénfüggő. Szóval hogy én éppen akkor mit hallottam az sokmindenen múlhatott és ezen kár is vitatkozni.
(#) lamalas hozzászólása Jan 13, 2008 /
 
Vendelkiraly irta:
Idézet:
„...ahogy írtam az hogy kinek mi tetszik jobban ez teljesen egyénfüggő. Szóval hogy én éppen akkor mit hallottam az sokmindenen múlhatott és ezen kár is vitatkozni.”


Ezzel teljesen egyetertek. Egyebkent pont az ilyen jellegu vitak miatt nem szeretek erositoket osszehasonlitgatni, mert az lesz belole, hogy na akkor most ez a jobb vagy az a jobb. Sztem is ez teljesen egyen- es izlesfuggo nem beszelve a korulmenyekrol. Persze hosszu tavon lehet kesziteni statisztikakat, hogy egy adott erosito hogy szerepel sok embernel sokfele rendszerben, de ehhez sok utanepito es sok ido kell A JLH bizonyitott 1963 ota. Ezert epitettem en is meg. Viszont ahany utanepito volt annyifele JLH epult es ez ugyanugy ervenyes lesz mondjuk a KD mester fele B5-re is. Szamtalanszor elmondtam mar, hogy nalam a B5 egy kiserleti deszkamodellnek indult. Erdekes es jo hangu erositonek tartom, nekem pl. meggyozobb a hangja a sajat JLHm-nal meg az ocskanak mondott TIP vegtranyokkal is! Epp ezert el fog keszulni 1 masodik peldany (kb. ugy ahogy KD mester megalmodta az MJL vegtranyokkal), de akkor aztan szőrin-szálán osszehasonlitom a ketfele B5-ot es ha nem lesz akkora kulonbseg amekkorat KD mester hangoztat, akkor .... .... na jo ez csak vicc volt nehogy barki is komolyan vegye, foleg ne KD mester!!! Egyszeruen csak arra szerettem volna ravilagitani, hogy 2 erosito hangzasanak a megitelese (es igy osszehasonlitasuk) nagyon sok technikai dologtol fugg, de leginkabb a hallgatosagtol ami pedig abszolut szubjektiv tenyezo.
(#) Hx-2 válasza st3 hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
Ez egy B-osztalyu vegfok
(#) PSKY válasza KD mester hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
KD mester milyen félvezetőket ajánl, hogy a legszebb hangzású legyen általam megépíteni kívánt, az Ön által tökélyre fejlesztett B5 erősítője?
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Én azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy feltétlenül kell-e MKP kondenzátorokat párhuzamosan kötni, a nagy kicsatolókondenzátorok mellé. Többetektől is ezt a tanácsot kaptam, ill már több kapcsolási rajzban láttam ezt a kis "trükköt" . Nekem csak a 10µF-os MKP árával van a gondom. Nagyon sokba kerül és nem tudom megér-e az egész ennyit. Vagy jó egy MKT kondenzátor is? Mert az MKT-k már lényegesen olcsóbbak. Vagy milyen kondenzátort kell használnom? Mit kérjek az eladótól? Ja és ugye a pufferkondenzátorokhoz is illene rakni valami hasonló kis értékű MKP vagy MKT kondenzátort. Oda mit ajánlatok? Ti milyen megoldásokat használtok a fent említett esetekre?
Válaszaitokat előre is köszi!
(#) lamalas válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
Udv,

Ha csak sima mezei kicsatolot hasznalsz akkor erdemes lehet valamilyen kisebb erteku (2-10uF) nem elko kondit is parhuzamosan csatolni melle, hogy az atlagos elkok magasabb frekin romlo ESR erteket kompenzaljak. Az hogy MKP vagy MKT vagy mas (pl. olaj-papir) kondirol van szo egyeni izles (es penztarca vastagsag) fuggvenye.
(#) lamalas válasza PSKY hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
Azokat a felvezetoket hasznald a B5-be amit KD mester a kapcsolasi rajzon feltuntetett. Ha megelegedsz azzal a hangminoseggel (es kisebb teljesitmennyel) amit nalam hallottal, akkor eleg az olcsobb TIP35/36-os paros is.
(#) GFI hozzászólása Feb 2, 2008 /
 
Sziasztok!

Tudnátok ajánlani egy bevált együtemű megoldást?
(#) Müszi válasza GFI hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Igen, pl.: ezt
Ne feledkezz meg a nagy hűtőbordáról, megépítettem a kapcsolást, sztem szép hangja van, csak ajánlani tudom
(#) GFI válasza Müszi hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Tetszik bár ez ellenütemű.
(#) lamalas válasza GFI hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Ez nezopont kerdese ennel a kapcsolasnal
(#) GFI válasza lamalas hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Úgy mint a JLH-nál?

Akkor helyesbítek olyan együtemű kapcsolást keresek aminek 1db vég tranzisztora vagy fet van.
(#) EcoPityu válasza GFI hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Ha visszaolvasgatsz, volt itt régebben egy munkaellenállásról jellevevős egyvégtranzisztoros igazi SE "A" oszt. kapcsolás.
Ha azt megépíted szimmetrikus táppal, akkor még kicsatolókondi sem kell!
(#) GFI válasza EcoPityu hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
A DoZ ra gondolsz?
(#) lamalas válasza GFI hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
A DoZ olyan mint a JLH. De ha tenyleg nagyobb torzitast es meg rosszabb hatasfokot akarsz, akkor epits nyugodtan passziv munkaellenallasos SE tranyos erositot. Egyebkent a JLH-t vagy a DoZ-t is meg lehet csinalni ilyenre, csak nincs ertelme
(#) vendelkiraly válasza GFI hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Szerintem EcoPityu erre gondolt: http://diyaudioprojects.com/Solid/ZCA/ZCA.htm
Itt a fórumba nem írtak túl jókat a kapcsolásról, mondván ahhoz képest hogy csak pár wattot tud, nagyon költségesek az alkatrészek de inkább olvasd el az ott leírt kis vitát (7. lap)
(#) GFI válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Olvastam már az egész fórumot. EcoPityu tranzisztorosat említtet nem feteset talán ezért is nem találtam, valamint úgy gondoltam nem erre céloz hiszen ezt már akkor megbeszéltétek hogy a 40W-os ellenállások nem túlzottan gazdaságosak. Egy tranzisztorosat meg csak a DoZ-os linknél láttam. Ezen kívül nincs valami rajzotok ami tényleg szépen szol és még érdemes is megépíteni min 5W-ra gondoltam.
(#) Pafi válasza GFI hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
A Pass Zen együtemű, aktív munkaellenállással.
(#) EcoPityu válasza GFI hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Ne haragudj, hogy nem voltam elég részletes, de valóban ez FET /Field Effect Tranzistor/ ! Tényleg a Vendelkirály által belinkeltre gondoltam.
De ha már fűteni akarsz, és SE-t, akkor miért nem vágsz bele egy csövesbe?? kimenőtrafóval sokkal gazdaságosabb még a fűtéssel együtt is, mint a munkaellenállásos tranyós!! És lehet olcsóbban kijön, látsd Müszi 1000Ft-os erősítőjét! /lassan Müsziből hőst csinálok, annyit hivatkozok az olcsóból épített erősítőjére/ A kínaiak sem hozzák ki ennyiből...
Következő: »»   8 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem