Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1038 / 1387
(#) kaqkk válasza holex hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

De elég , az ón -a forrasztólakk -a lötstop -a színtelen lakk mind ugyanannak a dolognak az alternatívái ......(az első 3 segíti is a forrasztást a felület védelem mellett) a színtelen lakk az "csak" utólagos felületvédelem .
(#) holex válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Jaa, így már érthető, köszönöm
(#) papus51 válasza pjg hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Bocs, cak ma érkeztem gép közelbe. Azért nem ragad a laminálóra, mert alul egy A4-es írólap van, ennek nagyjából a közepén a NYÁK lemez és azon egy túlméretes fólia. Persze az anyagmennyiséget nem árt jól megsaccolni.
(#) papus51 válasza szili83 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Szia! Nem tudom milyen fóliát használsz, de próbáld ki a közönséges háztartási befőző fóliát, celofánt. Nálam jól működik.
(#) szili83 válasza papus51 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Megnöveltem a levilágítási időt (18 perc), és most teljesen jó lett, kivéve 2 rétegbe tett nyomtatás alatt is kikeménykedett....
Amúgy a lamináló fólia lesz jó egy rétegbe, arra nem tapad rá. Majd ha lesz időm kísérletezek vele.
Vékonyabban kellene felvinnem a solder resist réteget. A lamináló túl vékony, a bankkártyás módszerrel pedig nem lesz egyenletes, és vastag. Lehet valami hengert kellene szereznem, amit te is mondtál régebben. Rákenem a NYÁK-ra, azzal egyenletesen felviszem, ráteszem a fóliát, takarást, s kb 7 percig világítom csak le.

Vajon a laserre írásvetítőre nyomat 2 rétegben mennyi percig bírja a levilágítást, hogy ne keménykedjen ki alatta?
(#) gulasoft válasza szili83 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Ezeket felejtsd el. 10 perces világításnál nyomdai fólia.
(#) gulasoft válasza holex hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Ha nem azonnal szereled be, egy hét múlva már csiszolgathatod a panelt, annyira oxidálódik. Az skf-10 vagy az ónozás megvédi ettől. Alkoholban oldott gyanta is jó, az is forrasztássegítő.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Jún 30, 2014 /

Sziasztok! Az a kérdésem, hogy maratott NYÁK-ot a forrasztás előtt milyen anyaggal szoktátok, kell, lehet letisztítani?
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
(#) Mdavid válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Én vízzel, újra Ciffel és denaturált szesszel
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Jún 30, 2014 /

Mdavidnak és simpinek köszönöm a válaszokat. A denaturált szesz volt a kulcsmondat, csak nem jutott az eszembe.
(#) eyess válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Vagy például , így.Viszont a végén desztillált vízzel.

Bővebben: Link
(#) hotib válasza eyess hozzászólására (») Jún 30, 2014 / 1

Elfelejtetted oda írni a szer nevét (pedig a korábbi hozzászólásod nyomán ki lett derítve)
Légy szíves írd le - sajnos én nem tudom fejből - mert a kolléga így nem jutott előrébb. Arra viszont emlékszem, hogy csak 5 literes kiszerelésben vásárolható, és nem minden sarki vegyiáruban.
Egyébként tényleg hatásosnak tűnik a használata.
(#) eyess válasza hotib hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Itt a nyákos témában le írtam régebben , és képet is tettem fel róla , de hogy ne kelljen keresgélni bár aki rászánja az időt megkeresheti , mert a szerről a hivatalos leírás is fel lett téve azt hiszem.
A szer neve Wunder ebből van több fajta a piros a jó.És valóban nem minden sarki kocsmában kapható sőt külön engedéllyel lehet csak hozzájutni.
(#) hotib válasza eyess hozzászólására (») Jún 30, 2014 / 1

Esetleg ha vásárolna valaki. Azt hiszem, erről van szó.
(#) eyess válasza hotib hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Hogy abba az van e azt nem tudom.De megkerestem a képet .A jobb felső sarokban lévő műanyag kannában van.Illetve van piros színű még , de az nem ugyan az , és az nem jó.
Azért nem tudni , hogy a linkelt szer milyen fajtájú .

Wunder.JPG

(#) ktamas66 válasza eyess hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Én a kép alapján ezt próbáltam ki, kb. ugyanaz a hatás. Szerintem igazából mindegy is a gyártó ez egy savas tisztítószer, és szerintem a foszforsav okozza ezt a hatást (lehet felnitisztító is jó lenne, elvileg azokban is az van).
Én inkább súrolókövet használok, valami hasonlót:
(#) Marko Ramiusz válasza eyess hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Ezt a választ is köszönöm. Közben elgondolgodtam azon, hogy minek ide bármiféle vegyianyag? Bár ez egy másik téma és nem tartozik szorosan a NYÁK készítéshez. Az egyszerű homok is lehozza a zsírt, oxidot, szennyeződést. Utána forróvízzel leöblítve.
(#) eyess válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Valamilyen szinten teljesen mindegy igen , hogy ki mivel tisztítja .
Ez inkább akkor nagyon jó , ha sokáig nem kerül felhasználásra egy nyák , és az ujjlenyomat , vagy bármi más okból nagyon koszos , és egész sötétre befogta a korrózió a réz felületét .Na meg ha nagy mennyiséget kell hirtelen gyorsan megtisztítani .
(#) eyess válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Igen ez is igaz lehet .Viszont a karcolás nem mindegy , hogy a homok hogyan karcolja össze a nyákot . Mert a további műveleteknél nagyon fontos , hogy ne legyen összekarcolva a nyák.
(#) Marko Ramiusz válasza eyess hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Igazad van, nem vagyok rutinos NYÁK-készítő. Pl. akár fűrészporos szer is lehet. Munkahelyen ilyet használtunk, ami gyünyörűen lehozta az olajat, zsírt..., ami valóbaan karcolhatja a NYÁK-ot, hiszen pontosan így működik. Igazándiból azt akartam sugallni, hogy nem feltétlenül kellenek vegyianyagok és pénzt kiadni az ilyenekért. De ez a hozzászólás már tényleg nem ide való.
(#) morgo válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Szia!
A kimaratott nyákot bő vízzel le kell mosni, majd fúrni, és lekenni alkoholban oldott oldott gyantával. Ha egy év múlva akarod forrasztani, akkor sem lesz gondod vele. Nem kell semmilyen vegyszer, homok, smirgli, meg más idétlenség.
(#) papus51 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Ennek a Wunder izének a hatóanyaga 25%-os foszforsav.
Ehhez hasonló esetekben először mindig az anyag biztonsági adatlapját (ang. MSDS) szoktam letölteni, ez az anyagok jelentős részénél megtalálható a neten. Az adatlapok elég beszédesek, jelen esetben itt található.
(#) kirally válasza papus51 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Akkor ezentúl kólával mosom a nyákokat.
Persze ezt csak viccnek szántam.
(#) holex hozzászólása Jún 30, 2014 /

Mi a hátránya annak, ha a NYÁK-on nem teli földet, hanem teli tápot használunk?
(#) papus51 válasza holex hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Például az, hogy a jelek be- és kimenete általában a "föld"-höz képest értelmezett. Emiatt az az egyik fő szempont, hogy a föld sávokon minél kisebb zavafeszültségek jelenjenek meg. Ezt az elvárást a teliföldes panelek jól közelítik.
(#) holex válasza papus51 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Köszi!
(#) szili83 válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Akkor mennyit bír 2 réteg laser fólia?
(#) Mircsof hozzászólása Júl 1, 2014 /

Sziasztok!
Szeged környékén hol tudnék ehhez hozzájutni?
Tn160
(#) kaqkk válasza Mircsof hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Írdbe a gugliba : RET ...
(#) Mircsof válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Igen ezt próbáltam. De kicsit gagyi a kereső, aztán nagy nehezen rátaláltam, hogy hol vannak a "Szigetelő és védő vegyszerek" de ott nem volt legalább is én eddig még nem találtam ilyen kémiai ónozót náluk :S
Következő: »»   1038 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem