Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
De elég , az ón -a forrasztólakk -a lötstop -a színtelen lakk mind ugyanannak a dolognak az alternatívái ......(az első 3 segíti is a forrasztást a felület védelem mellett) a színtelen lakk az "csak" utólagos felületvédelem .
Bocs, cak ma érkeztem gép közelbe. Azért nem ragad a laminálóra, mert alul egy A4-es írólap van, ennek nagyjából a közepén a NYÁK lemez és azon egy túlméretes fólia. Persze az anyagmennyiséget nem árt jól megsaccolni.
Szia! Nem tudom milyen fóliát használsz, de próbáld ki a közönséges háztartási befőző fóliát, celofánt. Nálam jól működik.
Megnöveltem a levilágítási időt (18 perc), és most teljesen jó lett, kivéve 2 rétegbe tett nyomtatás alatt is kikeménykedett....
Amúgy a lamináló fólia lesz jó egy rétegbe, arra nem tapad rá. Majd ha lesz időm kísérletezek vele. Vékonyabban kellene felvinnem a solder resist réteget. A lamináló túl vékony, a bankkártyás módszerrel pedig nem lesz egyenletes, és vastag. Lehet valami hengert kellene szereznem, amit te is mondtál régebben. Rákenem a NYÁK-ra, azzal egyenletesen felviszem, ráteszem a fóliát, takarást, s kb 7 percig világítom csak le. Vajon a laserre írásvetítőre nyomat 2 rétegben mennyi percig bírja a levilágítást, hogy ne keménykedjen ki alatta?
Ezeket felejtsd el. 10 perces világításnál nyomdai fólia.
Ha nem azonnal szereled be, egy hét múlva már csiszolgathatod a panelt, annyira oxidálódik. Az skf-10 vagy az ónozás megvédi ettől. Alkoholban oldott gyanta is jó, az is forrasztássegítő.
Sziasztok! Az a kérdésem, hogy maratott NYÁK-ot a forrasztás előtt milyen anyaggal szoktátok, kell, lehet letisztítani?
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
Én vízzel, újra Ciffel és denaturált szesszel
Mdavidnak és simpinek köszönöm a válaszokat. A denaturált szesz volt a kulcsmondat, csak nem jutott az eszembe.
Elfelejtetted oda írni a szer nevét (pedig a korábbi hozzászólásod nyomán ki lett derítve)
Légy szíves írd le - sajnos én nem tudom fejből - mert a kolléga így nem jutott előrébb. Arra viszont emlékszem, hogy csak 5 literes kiszerelésben vásárolható, és nem minden sarki vegyiáruban. Egyébként tényleg hatásosnak tűnik a használata.
Itt a nyákos témában le írtam régebben , és képet is tettem fel róla , de hogy ne kelljen keresgélni bár aki rászánja az időt megkeresheti , mert a szerről a hivatalos leírás is fel lett téve azt hiszem.
A szer neve Wunder ebből van több fajta a piros a jó.És valóban nem minden sarki kocsmában kapható sőt külön engedéllyel lehet csak hozzájutni. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
Esetleg ha vásárolna valaki. Azt hiszem, erről van szó.
Hogy abba az van e azt nem tudom.De megkerestem a képet .A jobb felső sarokban lévő műanyag kannában van.Illetve van piros színű még , de az nem ugyan az , és az nem jó.
Azért nem tudni , hogy a linkelt szer milyen fajtájú .
Én a kép alapján ezt próbáltam ki, kb. ugyanaz a hatás. Szerintem igazából mindegy is a gyártó ez egy savas tisztítószer, és szerintem a foszforsav okozza ezt a hatást (lehet felnitisztító is jó lenne, elvileg azokban is az van).
Én inkább súrolókövet használok, valami hasonlót:
Ezt a választ is köszönöm. Közben elgondolgodtam azon, hogy minek ide bármiféle vegyianyag? Bár ez egy másik téma és nem tartozik szorosan a NYÁK készítéshez. Az egyszerű homok is lehozza a zsírt, oxidot, szennyeződést. Utána forróvízzel leöblítve.
Valamilyen szinten teljesen mindegy igen , hogy ki mivel tisztítja .
Ez inkább akkor nagyon jó , ha sokáig nem kerül felhasználásra egy nyák , és az ujjlenyomat , vagy bármi más okból nagyon koszos , és egész sötétre befogta a korrózió a réz felületét .Na meg ha nagy mennyiséget kell hirtelen gyorsan megtisztítani .
Igen ez is igaz lehet .Viszont a karcolás nem mindegy , hogy a homok hogyan karcolja össze a nyákot . Mert a további műveleteknél nagyon fontos , hogy ne legyen összekarcolva a nyák.
Igazad van, nem vagyok rutinos NYÁK-készítő. Pl. akár fűrészporos szer is lehet. Munkahelyen ilyet használtunk, ami gyünyörűen lehozta az olajat, zsírt..., ami valóbaan karcolhatja a NYÁK-ot, hiszen pontosan így működik. Igazándiból azt akartam sugallni, hogy nem feltétlenül kellenek vegyianyagok és pénzt kiadni az ilyenekért. De ez a hozzászólás már tényleg nem ide való.
Szia!
A kimaratott nyákot bő vízzel le kell mosni, majd fúrni, és lekenni alkoholban oldott oldott gyantával. Ha egy év múlva akarod forrasztani, akkor sem lesz gondod vele. Nem kell semmilyen vegyszer, homok, smirgli, meg más idétlenség.
Ennek a Wunder izének a hatóanyaga 25%-os foszforsav.
Ehhez hasonló esetekben először mindig az anyag biztonsági adatlapját (ang. MSDS) szoktam letölteni, ez az anyagok jelentős részénél megtalálható a neten. Az adatlapok elég beszédesek, jelen esetben itt található. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
Akkor ezentúl kólával mosom a nyákokat.
Persze ezt csak viccnek szántam.
Mi a hátránya annak, ha a NYÁK-on nem teli földet, hanem teli tápot használunk?
Például az, hogy a jelek be- és kimenete általában a "föld"-höz képest értelmezett. Emiatt az az egyik fő szempont, hogy a föld sávokon minél kisebb zavafeszültségek jelenjenek meg. Ezt az elvárást a teliföldes panelek jól közelítik.
Akkor mennyit bír 2 réteg laser fólia?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |