Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszínszabályzó
 
Témaindító: Takee, idő: Okt 30, 2005
Lapozás: OK   21 / 45
(#) metabo123 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Szia!
(Ment válasz a PÜ-dre. Már tudom melyik hangszínre gondoltál!)Az biztos, hogy a rajzon az R5/R6 fel van cserélve. Proli007 javaslatára megcseréltem és helyére került a hangkép (igaz voltak még gondjaim vele, de az az én hibám volt, nem a kapcsolásé).
A hangja tetszik, tökéletes a TDA7294-es hidamhoz.
(#) Doncso válasza metabo123 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
No, akkor itt tárgyaljuk ki. Bemásolom a PÜ-t, hátha másnak is hasznos lehet:
Idézet:
„Megcseréltem, de még mindig nem oké. A magas sokkal jobb lett, nagyobbat emel, de a mélyen nem emel valamiért. Nem értem. Az igaz, hogy 1n2 helyett 1n kondikat tettem be. Tán csak nem ez a baja?”
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Szia Reloop. Van esetleg ötleted mi okozhatja a mély emelés hiányát? Most nézem, hogy LOG potikat kaptam sztereóba, (a balance az lin) bár nem hiszem hogy ez okozná a mély emelés hiányát.
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Gábor készített erről szimulációt. A kurrensnek számító 70-80Hz-en mondjuk nem dob túl sokat. Begépelem Tinába és utána nézek.
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Ha jó látom, az csaknem 12dB, az pedig egy egészséges emelés lenne, de ez nálam nem valósul meg. De, hogy értsd mi a problémám, alap esetben nem tetszik az erősítő csak Cd-vel, de nem csak ez, hanem semelyik, jó néha amikor olyan zenét hallgatok akkor tetszik a natúr, de nagy általánosságban jobban kedvelem a kicsit loudosabb hangzást. Egy kicsit több alul, egy kicsit több felül. Namost, a PC-ben egy Realtek High Definition hangkártyám van. Erről azt kell tudni, hogy borzasztó low noise, és nagyon szép a hangja. Kristálytiszta és prezentáns. Jó a tere is. Van benne equalizer is, ahol meg is néztem a beállítást, amit szeretnék elérni CD hallgatásakor is. Képként csatolom. Jól látszik, hogy 100Hz-nél elég lenne 6dB. Amit nem értek, hogy Gábor szimulációján 12dB emelést produkál a hangszínszabályzó alul, de nálam a megépített példány esetében ez nem valósul meg. Ennek a miértjét keresem.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014

eq.JPG
    
(#) Doncso hozzászólása Jún 30, 2014 /
 
Basszus!!!! 684
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Attól nem ment egyáltalán 333-at is megpróbálhatnád, épp szimulálok.
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Így jártál:

Hangszín.gif
    
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Igen, pont ezt véltem felfedezni a hangjába. Nade most! Találtam 8db wima 680pF-et, ezeket duplán bekötöttem az 1n2 helyére, a 68 helyett találtam szintén wima 56nF-okat. Most próbálok. Köszönöm a szimulációt.
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Aszta.....mindenit. Na igen, ez igen. Húúh. na most nagyon jó.
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Az 56nF majdnem olyan mint 68nF. 33nF-nál jön bele kicsit több duruzs, 40Hz-en erősít 10x.

Hangszín.gif
    
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Kicsit emelnem kell majd még azt a 22k-t az elején, mert így is sokat erősít, fél hangerő álláson a cd túlvezérli az opa-t, és akkor még az erősítő is csak kb negyedig van tekerve, de ezt már megoldom, nem gond. A 33nF-ot kipróbálom, bár így is több mint elég a mély, és nagyon szépen rángatja a preludiumokat, a magasak gyönyörűen táncolnak, pont ilyet akartam, nagyon szuper.
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Jól látom, hogy TINA szerint 24dB-t emel?
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Ha elhanyagoljuk a kondenzátor reaktanciáját, akkor 108,2/8,2 az erősítés. Mondjuk 40Hz-ig érdemes vizsgálódni.
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Értem. Köszönöm. Hát, nagyon tetszik a hangja. Összekapcsoltam egy választó kapcsolóval, ami tudom váltogatni pc ás cd+hangszin között, azonnal hallható a különbség, eddig a pc nagyon jó volt, de most..... alul marad. Nagyon szuper lett.
(#) pjg válasza Doncso hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
PC-n mi a hanganyag formátuma. Próbáltad .flac hangfájl lejátszását. Azok igen szépen szólnak. Persze megfelelő hangkártyával.
(#) Doncso válasza pjg hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Persze, ismerem a flac-ot. Valóban nagyon jók. Tudom viccesen hangzik, de youtube-ról akasztotam néhány track-et, azért érdemes meghallgatni. Bővebben: Link Ugyanezt hallgattam meg a cd-n hangszínnel, hát ott azért most jobb, mint hangkarin.
szerk: Link javítva
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
(#) Primary válasza Doncso hozzászólására (») Júl 1, 2014 /
 
Én amikor vettem normális kábeleket, nem csak MM-es tyúkbél volt, illetve vettem egy kínai DAC-ot, akkor szüntettem be a hangszínszabályozást.
Egy parametrikus EQ-t használtam szoftveresen. Ki kellett emelni a mély tartományban, de a nagyon mélyeknél pedig brutálisan visszavenni. Amióta nem a jobb fajta alaplapi HD audiót használom, azóta rendben van minden, pedig a lejátszó szoftver, és az erősítő a hangsugárzókkal nem változott.
(#) Doncso válasza Primary hozzászólására (») Júl 1, 2014 /
 
Értem, de nálam sima CD-el is gond volt, igazából a fülemmel vagy az izlésemmel lehet a baj, én jobb szeretem ha alul felül emelve van, ennyi az egész.
(#) metabo123 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 1, 2014 /
 
Szia!
Csak a háttérben figyeltem a dolgokat és szeretném leszűrni a tanulságot, mi is volt a probléma az ellenállás cserén kívül.
Idézet:
„Basszus!!!! 684

Ez arra utalna, hogy 68nF helyett 680nF-ot raktál tévedésből be?
Idézet:
„Az 56nF majdnem olyan mint 68nF. 33nF-nál jön bele kicsit több duruzs,”

Ez azt jelentené, hogy...?? Magyarázd el légyszi.
33nf-el emeli inkább azt a tartományt amit te szeretnél, vagy éppen hogy nem.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2014
(#) marone válasza reloop hozzászólására (») Júl 1, 2014 /
 
Szia !
Milyen programmal készítetted a szimulációt ?
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Júl 1, 2014 /
 
Szia! Vesd össze mi történik teljes kiemelésnél a 40-80Hz tartományban, ha C3 68nF és ha C3 33nF.
3dB eltérést már elég jól érzékelünk.
(#) Doncso válasza metabo123 hozzászólására (») Júl 1, 2014 /
 
Szia. A 684 az kondi , igen. benéztem egy kicsit, előfordul.
A másodikat Reloop írta, meg itt egyel feljebb a magyarázatot is.
(#) metabo123 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 2, 2014 /
 
Igaz nehezen, de kihámoztam a hozzászólásodból, hogy valószínü tévedésből nagyobb kondi került be, ilyen persze, hogy előfordul. Azt is ki tudom bogyózni a diagrammokból, hogy a kérdéses tartományban kb.: 3dB-el többet emel, de igazán ezzel nem tudtam mit kezdeni, és mégegyszer idézek:
Idézet:
„Az 56nF majdnem olyan mint 68nF. 33nF-nál jön bele kicsit több duruzs”
Hogyan értelmezzem ezt: duruzs. Most ez akkor hasznára vált a rendszernek, vagy nem? Melyik kondival lett (fülre) a legjobb. Nem volt egyértelmű a hsz-ből, és azt is tudom elég szubjektív a dolog.
Én a rajzon jelölt alkatrészekkel építettem meg kivéve az 1,2 nF helyett 1,5nF van benne, ez volt itthon, a többi stim. Ha érdemes kicserélem a 68nF-ot 33-ra, egy próbát megér.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2014
(#) Doncso válasza metabo123 hozzászólására (») Júl 2, 2014 /
 
Idézet:
„Az 56nF majdnem olyan mint 68nF. 33nF-nál jön bele kicsit több duruzs, 40Hz-en erősít 10x.”

Ezt Reloop kolléga írta nem én. Duruzs = mellszőrzet remegtető hang tartomány, közel az üvegtöréshez. Arra akarta felhívni a figyelmet, hogy ha 68nF kondi helyett 33nF-os kondit használnék, akkor a szőnyeg alóli mélyek amik 40Hz-nél szólnak, nagyobb erősítősét kapnának, azaz mélyebbre megy és ott jobban emel.
Én még idő hiányában nem próbáltam, de ki fogom, érdekel a téma. Bár így sem rossz azért a dolog. nagyon szép magasak vannak, és a mélyeknél sincsen hiány érzetem, de lehet még jobban tetszene 33nF-al, nem tudom, de ahogy te mondtad, egy próbát megér mindenképpen.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2014
(#) jakec hozzászólása Júl 4, 2014 /
 
Bővebben: Link
Ezt ismeri valaki? Használható? Köszi előre is...
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2014
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Júl 4, 2014 /
 
Látom más témában zuhog a kritika a hangszínszabályzóra, ne búsulj míg jónevű gyártók szó nélkül beszerelik a készülékeikbe. Azt érdemes lesz megfigyelni egy év távlatából hogyan változnak majd a beállítási szokásaid
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Júl 5, 2014 /
 
Nem, semmi baj nincsen. CHZ Zolinak , meg Lacinak is elhiszem, sőt tudom, hogy a hangszín szabályzás torzit az eredeti zenén, ezzel nincs semmi baj. De az én ízlésemnek jobban tetszik így. Szerintem ezzel sincs baj. (van aki szereti a hónaljszagot is ) Szerintem elég komoly rendszer kell ahhoz, hogy hangszín szabályzás nélkül úgy szóljon, hogy az nekem annyira tetszen, hogy ne használjak szabályzót. Egy barátomnál jártam, ott igen, ott nem kellett szabályzás. CHZ Zoli PCL86-osa szólt, amit én építettem, egy SONIDO Transmission Line dobozon, hát na, igen, arra azt mondtam, hogy oda tényleg nem kell. De ez nem high end cucc, ez csak egy preludium.
Idézet:
„Azt érdemes lesz megfigyelni egy év távlatából hogyan változnak majd a beállítási szokásaid”

Pontosan tudom miről beszélsz. Az a sejtésem, hogy a kiemelések fárasztani fognak, és orientálódni fogok a lineáris átvitel felé. Ezt el tudom képzelni...de most nagyon tetszik hogy dübörög
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
(#) veszkandó hozzászólása Aug 17, 2014 /
 
Sziasztok!

Segitségeteket szeretném kérni. A mellékelt hangszínszabályzó mekkora tartományban szabályozhat (+-dB)? Iidőnként kiszeretném kapcsolni a hangszínszabályzást? Elég, ha a bemenetet ebben az esetben a hangszínszabályzó IC kimenet és az 1mf-os kondi közé kötöm?

Tone_st.pdf
    
(#) reloop válasza veszkandó hozzászólására (») Aug 17, 2014 /
 
Szia! Nem tudom milyen készültségi fokon áll nálad ez a kapcsolás, a műszaki tartalmát tekintve inkább lebeszélnélek róla.
Pont a hozzászólásod előtt ér véget egy hangszínszabályzó építés, javaslom azt készítsd el. A lineáris átvitelű jelet ott az első IC kimenetéről nyerheted.
A szabályozási tartomány a sávszéleken több mint 20dB. Természetesen igényed szerint alakíthatunk is rajta
Következő: »»   21 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem