Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK furatgalvanizálás házilag
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Stynson válasza usane hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Hát szerintem csak 4,7 literre jön ki, !HA! semelyik munkafázisnál nem veszítesz egy csepp anyagot se
Reálisabb a 4,5 liter.

Viszont nem kell 20 ezret kipengetni a vegyszerért, póstaköltséggel 11ezerért lehet 500grammot venni ebayen.
Ha 15 ember összeállna, akkor egy adagra való hipofoszfitot (30 g) 730 forint körül be tudna szerezni, ami már egy hobbistának megfizethető szerintem.
(#) Ven válasza Stynson hozzászólására (») Jún 23, 2014 /

Egy kicsit azért többre kell számolni, mert 40 dollár fölött van, úgyhogy elképzelhető vám- és áfaköltség is.
Mondjuk benne lennék a 15-ben két adaggal.
(#) every válasza Ven hozzászólására (») Jún 23, 2014 /

Én is 2-3 adagban
(#) Stynson válasza Ven hozzászólására (») Jún 23, 2014 /

Elméletben -én úgy tudom- hogy ha magánszemélytől kapok csomagot, akkor 45 EURO a vám/áfa határ, a csomag pedig 50 DOLLÁR ami fölfelé kerekítve is csak 37 Euro körül mozog.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2014
(#) Ven válasza Stynson hozzászólására (») Jún 23, 2014 /

Igen tudom, hogy ez a csomag a határeset kategória, de a legrosszabb esetet kell számolni.
Mennyi a vám és az áfa, ha mégis kellene fizetni?

Meglátom a héten, (vagy jövő héten) lehet rendelek egy 500g-os kiszerelést.
(#) Stynson válasza Ven hozzászólására (») Jún 24, 2014 /

Utoljára 2013-ban változott törvény vámmal kapcsolatban, de olyan dolgokban ami nem érinti a határokat.
Egy friss cikk a netes vásárlásról

Összegezve vámot semmiképp nem kell fizetni, adót meg csak akkor ha cégtől rendelsz.
Már írtam az eladónak ezzel kapcsolatban, hogy cég-nek számít-e, várom a válaszát.
(#) Ven hozzászólása Júl 1, 2014 /

Körbekérdeznék, hogy kinek kellene, ha rendelnék egy doboz kalcium-hipofoszfitot. Csak magamnak nem rendelek, mert ahhoz drága és sok. Egy ilyen doboz 500g és 15 adag (1 adag = 32-33g) jönne ki belőle. Ebből nekem kellene 2-3 adag, tehát marad 12-13 adag.
Akinek kellene kérem jelezze privátban, hogy mennyi adagra lenne szüksége, 800 vagy 1000Ft/adag áron (Az ár attól függ, hogy áfát rátesznek-e míg ideér). Ehhez még hozzájön az itthoni postaköltség, annak, aki nem tud értejönni személyesen.
Azonnal indítom a rendelést, mihelyst minden adagnak megvan a gazdája.
(#) Allf válasza Ven hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

Engem érdekel 5 adag.
(#) every válasza Ven hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

3-4, de akár 5 adag is.
(#) every válasza every hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

Akkor 5
(#) Ven hozzászólása Júl 2, 2014 /

Úgy látom gyorsan el is kelt az összes.
(#) papus51 válasza NickE hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

Bocs a késői válaszért, egy ideig külföldön voltam.
Természetesen ioncserélt vizet használtam.
(#) papus51 válasza usane hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

Én 0,6-os furatokat fémeztem ezzel a módszerrel. Ezt biztosan tudja, kisebbel még nem kísérleteztem.
(#) papus51 válasza Ven hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

A cikkben lévő mennyiségekkel az elkészült aktivátor 0,3 liter. Nem tudom megmondani mennyire elegendő, de feltételezhetően nagyon sokra, mivel csak annyi fogy, amennyi a felületre és a furatokra feltapad, néhány mililiter.
Nekem ugye sikerült beszereznem egy kínai vegyi gyártól 1kg mennyiséget mintaként, ingyért. Viszont a szállítási költségre és a Western Union-os átutalási költségre kifizettem közel 30 ezret. Igaz, hogy FEDEX-el itt volt 3 munkanap alatt.
(#) Noja hozzászólása Szept 11, 2014 /

Sziasztok!

Engem is megcsapott a házi furatgalván szele.
Esetleg van még valakinek elfekvőben egy adagnyi kálcium-hipofoszfitja?
Szívesen kipróbálnám, és ha bevált, akkor rendelek én is 500g-ot, és a későbbiekben engem is lehetne keresni, mint ellátót...
(#) toto válasza Noja hozzászólására (») Máj 1, 2015 /

Hasonlóan az előttem szólóhoz, engem is érdekelnének a tapasztalatok, ill. ha valakinek van felesleges mennyisége, szívesen vennék belőle.

Elég döglött a topic, de hátha... Az apróhirdetésben nem láttam Kálcium-hypofoszfitot. Tehát vagy nem vett azóta senki, vagy mindenki annyira meg van elégedve vele, hogy megtartja magának.
(#) kralikba hozzászólása Jún 23, 2015 /

Nos, még egy próba a topic feltámasztására
Itthon (Molar Chemicalsnál) nem túl drágán beszerezhető nátrium-hipofoszfit 1-hidrát. Olvastam egy receptet itt a kommentek között, amihez nem kell kalcium-hipofoszfit, csak ez. Van esetleg valakinek tapasztalata vele?
(#) papus51 válasza kralikba hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Valamit elnézhettél. Az általad belinkelt leírás is kalcium-hypofoszfitot használ.
Elméletileg nátrim-hypofoszfitból is elő lehetne állítani az aktivátort, csak a mellékesen keletkező nátrium szulfát a kácium szulfáttal szemben vízoldható, ezért egyszerű módszerrel nem választható el a számunkra hasznos réz-hypofoszfittól.
(#) kralikba válasza papus51 hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

[A kommentek között] - bocsánat, nem sikerült a kommentre linkelnem közvetlenül. A lényeg, amit írnak: (keress rá a "27g sodium hypophosphite" kifejezésre)

1) 27g nátrium-hipofoszfitot és 30g rézgálicot 100 ml vízben feloldani
2) -6 fokra lehűteni; ekkor a nátrium-szulfát kristályokat képez, mert 0 fok alatt jóval kevésbé oldódik
3) leszűrni
(#) mark.budai hozzászólása Szept 12, 2015 /

Sziasztok! Bocsi, ha volt már a kérdés, de eljutottam oda, hogy jó lenne furat fémezett nyákot gyártani. Itt ugye még marás előtt ki kell fúrni, és galvanizálni, utána jöhet a maratás. De nem bántja a maratószer a furatokban felépített rezet? Vagy ez az eljárás emiatt csak CNC-s nyák marásnál alkalmazható?
(#) papus51 válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 12, 2015 /

Szia!
Előre ki kell fúrni, aktivátorral rezezni, majd galvanizálni.
Ezután dry fóliás foto eljárással ki kell maszkolni a furatokat is. Ezt pl. Sprint Layout-ban úgy lehet megcsinálni, hogy nyomtatásnál kijelölöd a soldermask opciót is, ekkor a forrszemek teljesen fedettek lesznek (a furatok is).
Ezután lehet maratni.
Üdv.
(#) benko_balazs hozzászólása Szept 12, 2015 /

A lyukak kimaszkolása nekem probléma. A rézréteg jó lesz, de a fólia nem bírja ki a marást, beszakad a lyukaknál és ezért a furatokban nem marad jó minőségű rézborítás, részben kimaródik. Szerintetek mit rontok el? Sósav és hidrogén peroxid híg oldatával marok. a zsírtalanítás is megfelelő. Másképp a marás egész jól sikerül. Nem tudom más dolgozik-e kínai fóliával. Eddig egyéb problémám nem volt vele.
(#) papus51 válasza benko_balazs hozzászólására (») Szept 12, 2015 /

Én dolgozom kínai fóliával is. Még a 3-as furatok felett is ki szokta bírnai a maratást.
Nem tudom mit rontasz el. Írd le miként csinálod.
(#) Zupp87 hozzászólása Jan 18, 2016 /

Üdv!

Két kérdésem lenne a témával kapcsolatban:

1) Ha pl. Positiv20 technikát használok, a galvanizálás után a furatokba kerülő lakk, amennyiben az NaOH oldat eléri, mennyire védené meg jól a marás közben a furatgalvánt? (Jelenleg ezt a technikát használom, nincs dry fóliám, pláne laminálóm).

Köszönöm előre is a válaszokat!

Laci
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2016
(#) LMartin2000 hozzászólása Okt 25, 2022 /

Sziasztok!
Látom elég régi már az utolsó hozzászólás, de azért bízom benne, hogy még továbbra is vannak olyanok akik szívesen foglalkoznának hobbi szinten furatgalvanizálással. Ugyanis sikerült találnom egy receptet ami alapján el lehet otthon készíteni a Ca(H2PO2)2 vegyületet, azaz a nehezen beszerezhető Kálcium-hipofoszfitot.
Mindössze oltott mészre [Ca(OH)2], illetve Hipofoszforossavra [H3PO2] van szükség hozzá a reakció egyenlet a következő:
Ca(OH)2 + 2 H3PO2 --> Ca(H2PO2)2 + 2 H2O
Ez egy sav bázis reakció, ahol a bázisunk a mész a savunk pedig hipofoszforossav, a keletkező só pedig maga a Kálcium-hipofoszfit.
Mindössze annyit kell tennünk, hogy az 50 tömegszázalékos savunkból veszünk 100 ml-t és összekeverjük 42g oltott mésszel.
A reakció magától lezajlik a keverés hatására (anélkül is lezajlana csak lasabban). Így vízben oldott Kálcium-hipofoszfitot kapunk, amit ugye a víz elpárologtatásávak nyerhetünk ki, de nem hiszem, hogy erre szükség lenne mivel utánna amúgy is vízzel oldanánk, mindössze a megfelelő mennyiségű réz-szulfátot kell hozzá tenni utánna pedig jöhet az ammónium-hidroxid + a szappan és kész is az aktivátor folyadék. Viszont azon cégek akiktől be lehet szerezni ezt a savat csak nagyobb 500ml-es kiszerelésben árulják és ebben a mennyiségben az ára 46.870Ft.
A kérdésem tehát az lenne, hogy lenne-e legalább öt ember aki benne lenne egy közös beszerzésben?
Ugyanis az 46.870 forint 5 felé osztva már nem annyira vészes (9.374 Ft), így mindenkinek jutna 100ml, amiből elég hosszú időre elég mennyiségű aktivátor oldatot lehet kikeverni.
(#) kaqkk válasza LMartin2000 hozzászólására (») Okt 25, 2022 /

Régebben csináltam nyákot , megrendelésre is és gondolkodtam a furatgalvánon de sajnos Kína hamarabb lépett , már nagyon nem éri meg (még magadnak sem) nyákot készíteni otthon .Tényleg csak ha a kihívás kedvéért csinálod
(#) birbi77 válasza foldvarid hozzászólására (») 15:10 /

Sziasztok! nem tudom bárkit érdekel még ez a furatgalvanizálás, mert úgy tűnik találtam beszerzési forrást a Kálcium-hipofoszfitra. Március utolsó hetében megyek egy céghez, ahol elméletileg kapok mintát. Ha ez tényleg működik akkor lesz elérhetőség, meg ár a kisérletezni vágyóknak a furatgalvanizáláshoz szükséges aktivátorhoz. Ha valakit érdekel, jelzem, hogy sikerrel jártam e.

Üdv: Tamás.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem