Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Szia!
A régi primeren 331 menet volt 1,271mm keresztmetszetű huzalból. Ezt vissza is kell tekernem. 900VA számol Skori oldala. Szekunderre mit tanácsolsz? kb. 250 méter ebből a huzalból mekkora súlyt nyomhat? 3 kiló körül kellene..?..
Szia!
Térfogat × fajsúly. Nem lesz 3 kg. A 250m-t közepes menethosszból számoltad? Nem adtad meg a cséve ehhez kellő méreteit: saccoltam; 7sor, kb. fele ilyen(250m) hossz (fele se súly). 5%-kal több menetet vettem a sec.-re. A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
PRIMER
331 menet 6sor+ 7ik 14 menettel 1,12mm 2*lakkotozzal Szárad Szekunderre 347 menetet gondoltam ugyanebből a huzalból. 3 csapolással közölve. Majd csak holnap. Remélem jó lesz.!. Remélem látod, hogy rögtönöztem egy tekercselő-"gépet" : - )) A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
Ez a kurblis módszer: kisebb menetszámok, vastagabb huzalra kiváló. Nem látom a számlálót, én, -biztos, ami fix-, tennék. Én sem mindig teszek. Az oldal-megtámasztásra (körbe) jobban ügyelnék; vastag drótot jobban kell feszíteni, szétnyomhatja csévét.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
Szia!
Ügyes vagy! Nemrég tekercseltem át én is egy ilyen régi biztonsági trafót. A lemezei nekem kevésbé voltak rozsdásak, de ennek ellenére átmostam mindet Evipass-ban, így lett rajtuk egy szigetelő bevonat. A szekunder tekercset én több részre osztottam, 10x1 V, 10x10 V, 2x100 V. Nekem adott volt három darab 12 állású kerámia yaxley kapcsoló, így gyakorlatilag 1-310 V-ig szabályozható a kimeneti feszültség. Ugyanezt elérheted kevesebb tekerccsel is, csak akkor kapcsolókkal kell váltani. (1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128 V-os) Ha még nem késő, és szükséged lehet többféle feszültségre, akkor egy kicsit több munkával kivitelezhető.
Szia!
Már tekerem a szekundert. 168N szeretnék középleágazást 110V ra. Többet nemszeretnék. Nagyon szűkös a helyem a második csévén. Ha készvagyok rakok fel képet róla.
Készlettem.
7sor 38 menet. =347N Kereken 2 kiló ment rá az egészre( prim+sec)... Csináltam 110V-nál lecsatolást. ---Utólag gondolom==> jó lett volna a kiállásokat is lepapíroznom-- Csak nem lesz gond Kíváncsi leszek, ha felfűzöm vasra.. Szerintetek le kell valamivel mosnom, vagy csak elég hogyha megtisztítom a lemezeket? (csiszolópapír) A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
Így a végére "kicsit" pontatlan lett. De megeszi a vasmag. Granpa! Kösz. Most tekertem életemben először! Jupiihh! A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
Szia!
Nehogy megcsiszold, kész vaszárlat! Ha nagyon pucolni akarod, Evipass, vagy hasonló (lmf.). Az után is jól le kell mosni, semlegesíteni. Esetleg edénysúroló porral finoman, és jól megszárítani. A rozsda jó szigetelő, ha vastag, a visszalemezelésnél gond.
Akkor nem takarítom, csak leporolom. Jó hogy mondjátok!
Vaszárlat? Jó hogy értek hozzá! Googli nem dob semmit. Az csak tartós üzemben fontos? A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
Mindig növeli a veszteséget, melegít (lehet, hogy túl; főleg tartós üzemben).
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
Szia
A vaszárlat= Örvényáram. Így keres rá. Az örvényáram a transzformátor vasvesztesége, elsősorban tartós üzemben fontos mert akkor is van ha nem veszel ki áramot a trafóból.
Nem gondoltam, hogy ilyen szívás visszalemezelni..
Tele a cséve, és még van vagy 30 lemez. Ezt meg hogy effektus. Már csak 8 darab maradt, de ezeket már elképzelésem sincs hogyan rakom bele. Baj, ha kimarad? A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
A maradék lemezek vastagsága 4mm. Ez sehogy sem fog beleférni.
Lehet, hogy ennyivel kisebbre csináltam a csévét. 7 lemez marad ki. Ezvan.. A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
Mi az utolsó lemezeket nem széle felőli részen szoktuk beverni. Akkor nem tönkre a csévetest és minden lemez is belefér...
23 lemezt sikerült beleverni a többi nemmegy. Valószínű kissebb a cséve.
Írtam Neked, hogy a csévebetétet jól méretezd, mert a vastag drót összenyomja a csévét (még a puhafa betétet is), és szívás lesz a belemezelés. A vaskeresztmetszet így kisebb (kicsit), de tán nem lesz (nagyon) túlgerjesztve, és nem fog melegedni.
Mi, hogy 23? A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
Nem azzal volt a baj, hanem a primer pontatlanságával. Igyis ki kellett reszelnem a vashoz a primert. Elszabtam széle hossza 2 milit a cséve belső keresztmetszetet.
Most száradt meg a festék. Dobom össze. Értem amit mondotok, de nem járt rá a kezem. Bocsánat. Remélem gond nem lesz belőle. Granpa . pontozok. de hogy a kezdők miért nem tudnak kapni? 20 neked+ Aki jól megcsinálta? Kellene egy ügyes kezdő pontozás. Felesleges smile-k törölve! A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
Ésakkor még idáig nem adtam rá a hálózatit...
Kiváncsi leszek....
Jó egy trotty multim van.
Ami a lényeg a bejövő fesz 242V Szekunder 1. 123V Szekunder 2. 253V Nem terheltem. Próbáltam megvágatni magam, de nem jutottam közelebb. Szóval jó. De egyébként nem terheltem be a szekundert. Kb most így nézek ki. * 2 Amper-es biztosítót lekeni keményen. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
Ha tutira akarsz menni és lesz rá lehetőséged, akkor szigetelési ellenállást is kellene mérni (primer/szekunder, primer/vas és szekunder/vas). Akkor megfelelő, ha legalább 2Mohm.
Szóval most mérjek ellenállást a kivezetések közt.
Szívenütöttél. 3 hete elázott az analógom az udvaron. Megfogtam, mintha a lemezek közepe táján rázott volna egy lemez. Mezítláb vagyok, pincébe. De lehet csak a sör ráz. * Azért kíványcsi vagyok, ha beterhelem valamivel. Most hogy ezzel "KÉSz" vagyok mondom a terveket vele. Szóval belemegy ez egy házba 230+110 csatlakozó (++) Tervezek egy lm317 ventilátorszabályzó Nekem már itt végem. Ha valaki lenne elég kedves kiszámítaná mekkora VA ra számíthatok? Köszönöm Mindenkinek! A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
Tök szakadást mérek.
Egy annyi észrevételt engedj meg nekem, hogy néztem a képeket az elkészült csévéről, és úgy láttam, hogy a kivezetésekkel a későbbiekben gondod lehet majd. Az a probléma, hogy ha a menetek alatt húzod át a kivezetést, ez a DSCN3753 képen jól látszik, akkor ez melegágya lehet egy jó kis menetzárlatnak. Azt kellett volna csinálni, hogy a varniscsövet beviszed egész addig, amíg a kivezetés hajlítása kezdődik. Akkor nem tud érintkezni a két drót: a keresztbemenő kivezetés és a menetek. Tehát nem szabad így a meneteket ráfeszíteni a keresztbemenő drótra, mert lepattanhat a zománcszigetelés, és össze fog érni a két drót, ami menetzárlatot eredményez. Amúgy nagyon ügyesen megcsináltad, gratulálok az első trafódhoz. Csak majd erre figyelj kérlek legközelebb.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
Írtam is utólag, hogy legalább húzhattam volna fölé egy kis papírt.
Remélem nem lesz gond vele. Max nem dobok rá egy 2kW csövest Viccet félretéve szeretném, ha segítenétek kideríteni mekkora VA-s A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
Egyébként köszönöm, hogy írtál. Varniscsövet bontottam, úgyhogy szúk volt a készlet.
Izgi volt megtekerni. Mintha a NASa nek dolgoztam volna. Szerintem ez a tekercselés izgalmasabb, mint egy PIC Márcsak az ára miatt is
Ja azt nem olvastam. Inkább a hosszabb varniscső jobb ilyen esetben, mert az jobban szigetel mint a papír és vastagabb is egy kicsit. Seráfütty majd ha elromlik akkor újratekered.
Eztmár sose. A tekerőgépet is tűzbedobom...
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
Örülök, hogy kész van! A teljesítményt terheléses méréssel lehet meghatározni. Amikor melegedni kezd, ott a vége. Ez előbb fog bekövetkezni, mint a vaskeresztmetszetből számított. Minden adat, képlet rendelkezésedre áll. Először a számított fele-kétharmada terheléssel járasd, majd növeld fél óránként. Szigetelésmérés nem ártana. A (csetes)szlengtől, és egyéb ide nem illő szavaktól tartózkodj, mert dádá jár érte!
Ebből vasból (ha jól emlékszem ~900VA körül számoltam) 500VA-t kivehetsz (nem tudom, végül mennyire tekerted).
Holnap belerakom a házába és beterhelem. Feszültség értékek kb. a helyükön vannak?
Köszönöm Neked! A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |