Fórum témák
» Több friss téma |
A géphez kaptál egy használati útmutatót. ???
Az ívhossz csak a számítógépeseken állítható, mert az hozzáigazít mindent. Analóg módon is megoldható, de nem annyira stabil és megbízható, mint a mikrovezérlős. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
Mennyire bonyolult a sinergikus rész kikapcsolása, úgy, hogy közben az inverter működjön rendesen, tehát nekem ne szabályozgassa semmi sem a kimenetén az ampert és előtolást, mert az csak hobbyhegesztőknek való szerintem, akik nemtudják mit szeretnének és így a gépre van bízva, hogy beállítsa az optimális viszonyokat számukra.
A géphez csak anyi útmutató van, hogy mit kell állítani, de nemis értem, hogy jön ez ide? Mivel a leírás azt tárgyalja, hogyan kell beállítani a sinergikus részt és nekem, olykor arra nincsen szükségem! A lényeg az lenne, hogy, vannak feladatok, amiket egy mindenttudó elektronika nembír kiszolgálni maximáslis mértékben, és hagyományos módon jobban belehetne állítani a gépet, mint, amit az elektronika tesz! Ezért jó lenne, ha olykor kikapcsolható lenne a sinergikus rész és használhatnám a hagyományos rendszert, a kiváló inverteres alátámasztás segítségével! Gondoltam egyfajta műterhelésre, az inverter bizonyos részénél, hogy úgy érezze, a vezérlő, mintha hegesztenék, de akkor mégis külön állíthatnám a huzalelőtolást. De az a baj, hogy , ha kiveszem az áramkörből a huzalelőtolást és magam szabályzom az inverter teljesítménye szabályozva van, de állandóan változóan.
Amit kérdezel, azt csak a használati útmutatóból tudhatod meg. Ha nincs benne, akkor nincs.
![]() Általában ha kérdeznek valamit és válaszolni szeretnék rá, letöltöm a jelzett gép Manual-ját és utánanézek. Vannak esetek, amikor nem. ![]() Egyébként nemrég vett a szomszéd egy AC/DC AWI gépet előbbi gyártótól és sehol-semmi. Nem kapott leírást, illetve nagyon minimálisat, interneten meg semmi.
Ok!
Értem! És ne vedd zokon, de nem hinném, hogy a leírásban tárgyalnák, hogyan lehet kiiktatni, a szerintem gyárilag jónak tartott sinergikus rész kikapcsolását, mivel, az, ha nem lehetséges gyárilag egy kapcsoló segítségével, a gépen, akkor, már szerviz téma!? Ezért is nem értettem, mi a célod, a leírással... ![]()
Te komoly tévedésben vagy. A szinergikus szabályozás jobbára a profi gépek sajátja, de mint ahogy tapasztalhatod, már a hobbi gépekben is fellelhető. Pont azért találták ki, hogy az emberi tényezőt(beállítási hiányosságot) kiküszöböljék ezzel a módszerrel. Aki hivatásszerűen űzi a hegesztő szakmát, sosem cserélné le a szinergikus gépét egy hagyományosra. Persze a szinergikus szabályozásnak is vannak különböző bonyolultsági fokozatai, a te gépedben feltehetőleg a legegyszerűbb verzió fut. Ha nem programozható a beállítás hanem potis, akkor a szabályzókártyán meg kellene keresni azt, hogy hol válik szét a beállított alapjel a tolómotor szabályzó és a PWM szabályzó irányába. Ezt a pontot kell megbontani, és két különálló alapjel képzést kialakítani a gépben. Mivel az ominózus géppel nincs tapasztalatom, így az átalakítás mikéntjét egy olyan szakival kellene megbeszélned, aki már jól ismeri ezt a gépet, esetleg van hozzá kapcsolási rajza is. Gondolom a különböző huzalátmérőkhöz/típusokhoz és védőgázokhoz való optimalizálás miatt szeretnéd a szétválasztást megoldani.
Lehet, hogy a profi gépekben jobb a szabályzás, de ebben a gépben, szerintem csak hobbystáknak, jó a sinergika!?
![]() ![]()
Nem bízok benne, hogy találsz rá vállalkozót. Inverteres a gép, emiatt valószínűleg minden egyben van. Nem olyan, mint a trafós, hogy végső esetben kidobom a vezérlőkártyát és rakok bele olyant, ami tetszik. Éppen most szenvedek(-tem) egy 1999-ben készült géppel, ami trafós, de már a szinergikusnak előfutára. Rajz persze nincs, várakozási időket kellene csökkenteni, ami egy ponton túl nem megy, mert minden mindennel összefügg.
![]()
Szia, Így már világos, nem ismertem a gépet. Hiába keresgéltem a gugliban, nem hozott eredményt. Már régen látható volt, hogy a uprocesszorok szinte minden területen ki fogják váltani a mechanikus kapcsolókat, / pld. mosó-mosogató-gép mikrohullámú sütő, etc./ Most pld egy futópad vezérlő elektronikájával szenvedek, ami szintén PiC vezérlésű. Az ebben futó program vezérel mindent, pár alkatrészen keresztül, valamint méri a megtett távot, mutatja a sebességet, amivel futsz, az elégetett kalóriát... A kontrollerben eltárolt program olvasásvédelemmel van ellátva, /a lopások ellen/ A pár €-s alkatrész meghibásodása esetén ki lehet dobni az egészet, mert lehetetlen életet 'lehelni' bele. Próbáltam tárgyalni agyártóval, sem a PiC-et, sem annak tartalmát nem hajlandó eladni, viszont meg lehet venni a panelt az egész gép árának több mint a feléért. Mindezt, csak azért írtam le, mert ebben az esetben akkor egy részletes kapcsolási rajz alapján sem biztos, hogy meg lehet valósítani.
Ha van lehetőséged jó minőségű fotót készíteni a szabályzókártyá(k)ról, akkor küldd el azokat a privát e-mail címemre, mert ide úgysem tudod feltenni a méretkorlát miatt. Fontos, hogy a nyákon levő alkatrészek beazonosíthatók legyenek, IC típusjelzések látszódjanak stb.. Ha látom a nyákot, meg tudom mondani hogy van-e értelme foglalkozni az átalakítás gondolatával.
Ja, és a nyákok azonosítói jó lenne ha látszanának. Ezek betű -szám kombinációkból állnak. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
Ok!
Megcsinálom a fotókat és kűldöm az emailodra! Előre is köszönöm!!!
Találni, találnék, rá embert, aki megcsinálná, csak az a baj, hogy nem bízok abban, hogy jó lesz a végkifejlet, mert ráadásul olyan ember, aki hegesztőgép szerelő, de 1 shotky diódára, aztmondta, egy másik gép kapcsán, hogy kb 40 000 ft-ba kerűl... Namost ez egy kínai jasic gépbe lett volna és azt tudom, hogy 1000-1500 ft maximum, így messziről ordít, hogy leakarnak húzni és erre nekem sajnos nincsen anyagi hátterem! De a nagyobb baj, az, hogy nemtudni, ha ki is izzadnám, az eljárást valahogy, akkor jól is fog működni!? Mármint a sinergia kiherélése. Éa volna még más is, aki megcsinálná, hasonló okok miatt ősem a megfelelő célszemély! Így maradt az, hogy vagy megoldom magam, ha tudom, vagy, szenvedek tovább, a gyárilag xarabb vezérléssel!
Látom, te is tudod, hogy egy gyári vezérlés átalakítása, különösen dokumentáció hiányában nem egyszerű mulatság és a végkifejlet bizonytalan. Bár analóg módon is elképzelhető szinergikushoz hasonló vezérlés, ami még viszonylag könnyen lekövethető és átalakítható lenne, ma már egy mikrovezérlő olcsóbb, egyszerűbb, univerzális és százszor annyit tud. Ellenben sokkal nehezebben módosítható.
![]()
Bocsi, de ezzel a kijelentéseddel vitatkoznék!
" nem egyszerű mulatság és a végkifejlet bizonytalan." Az még elképzelhető, hogy nem egyszerű mulatság, de aki napi szinten foglalkozik elektronikával,, ha meg hegesztőgépekkel, és rajza is van, akkor azért véleményem szerint, átalakítás előtt tudnia kell, hogy a végkifejlet mennyire lesz életképes.. Bár igaz akkor is benne van a pakliban, hogy valami előre nem látható dolog előkerűl, de az remélhetőleg valami apróság, ha egyáltalán van... Remélem mielőbb kiderűl? Annyi biztos, hogy gyári Kemppi gépeben láttam olyat, hogy inverteres és hagyományos amper és huzalelőtoló szabályzó van és folytó, ebből is jött az ötlet igazából, h sinergika kiiktaás!! ![]()
Kűldtem az emailodra a fotókat!
Remélem átmentek, kb 12 mb. Ha mégsem, szólj és ujrakűldöm!
Szia!
További fejleményként, annyi történt, hogy elvittem a gépet egy szerelőhöz és az megnézte és azt mondta, hogy van 4 db tranyo, amik vezérlik az, azthiszem primer oldali igbt-éket és azok nem jól vezérelnek, ki kell cserélni a tranzisztorokat, és megjavul az ac balancom, mert szerinte kb 30%-al elvan csúszva a +vezérlés a tranyók miatt, szerinted? és azt is mondta, hogy így az a bajom is rendeződik, hogy, ha felteszem magasabb frekvenciára a gépet, akkor nem fog gyengűlni az amper, mert eddig, ahogy emeltem a frekvenciát, az amper úgy gyengűlt arányosan, 200 ampernél, 200-as frekinél, kb 90-100 amperral hegesztett a gép. 50-es frekvenciánál a 200 amper, meg van! szerinted? Azért kérdezlek, mert a szerelő azt mondta, először, hogy egy epromos ic a rosz, ami fogadja a frontpanel vezérlését és nemjól dolgozza fel a jelet az eprom és ezért kellene egy kártyát cserélni, amin, az eprom van, kb 200 000 ft-ért!! ezt azonnal stornoztuk, a magam részéről és azután jött a tranzisztoros verzio, de aztmondta a szerelő, hogy, ha kicseréljük a tranzisztort, csak akkor tudjuk, meg, hogy az segít e, a bajokon és mindez 50 000 ft, így a bizonytalanság miatt ezt sem akartam bevállalni! Szoval itt tartok! És kíváncsi lennék a kérdéseimet illetően a véleményedre!Ténylegesen van e valóság alapja az állítottaknak, vagy csak megakartak vezetni? Válaszod köszönöm, előre is!
Szia, Az, hogy "nemjól dolgozza fel a jelet az eprom" az szerintem baromság. vagy feldolgozza, vagy nem. Az elképzelhető, hogy valamelyik tranyó/k/nak elment a bétája, a fél oldalon, ezért billen félre a balansz. Ha a frekvenciát tekered felfele, mondjuk 50-ről 100Hz-re akkor az időalap a felére csökken, viszont, hogy azonos áramot tudjon leadni, a kitöltési tényezőt a 2x -ére kellene emelnie. De ha nem teszi ez is visszavezethető a vezérlésre. Pontosabb diagnózis akkor lehetne, ha tudnál oszcilloszkópos fényképeket mutatni a lényeges pontokról. Az árakról sajnos nem tudok mit mondani, elég régen eljöttem otthonról, de a 160€ javítási ktsg nem kevés, néhány meghajtó tranzisztor cseréjéért, mikor már 400€-tól kapható AC/DC TIG hegesztő. Lehet nem tud annyit... Szerintem alkudd le a felére, mivel nem garantálja biztosra, legfeljebb ígérj +5000-et, ha jó.
![]()
Oké!
Köszönöm a válaszod! Még azt kérdezném, hogy, ha én magam veszek ilyen tranzisztort és kicserélem, akkor utána bátran bekapcsolhatom, nem kell oszcilloszkópozni? nem viheti el az igbt-ét? És azt mondta a szerelő, hogy válogatott tranyók kellenek, ezt vehetem készpénznek? Kapok így, h válogatva van? Mire figyeljek oda a tranyók vásárlásánál? 4 db tranzisztorról van szó, azt én is kitudom cserélni és, ha az volt a baja tényleg, akkor megkéne, hogy szűnjön.
Az EPROM nem dolgoz fel semmiféle jelet, az EPROM csak tárol információt, amit a CPU lekérdez. Tehát aki neked azt mondja hogy az EPROM nem jól dogozza fel a jelet, az vagy hazudik, vagy meg akar vezetni.Kapcsolóüzemben a béta nem különösebben számít, mert ha nem elégséges a tranzisztor meghajtásához az áram, akkor legfeljebb nem billen át vezető állapotba, és ne tudja bekapcsolni a teljesítmény kapcsoló eszközt(IGBT-FET). A béta a régi bipoláris kapcsolófokozatú invertereknél számított, az újaknál a működik/nem működik a döntő. Ha a vezérlő tranzisztorok nem jól vezérelnek, akkor az ok leginkább a vezérlőjel forrásban keresendők, nem pedig a kapcsolófokozatban. Ha a jelforrás jelalakja hibátlan, periódus balansz a beállításnak megfelelő, akkor a hiba legtöbbször a passzív elemekben van, nem pedig az aktív alkatrészekben.
Köszönöm Pisti! Jó pap holtig tanul, és Tőled mindig szívesen ! Üdv: Mike
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2014
Sziasztok mindenkinek!
Fronius Transpockett 1500 as hegesztőhöz van valakinek rajza? Nem találtam, csak használati útmutatót. Pista
Sziasztok!
Köszönöm szépen mpisti nek a szerviz könyvet, amit terjedelme miatt csak email ban tudott el küldeni. Hasznos a számomra. Pista
Köszöntök mindenkit!
Új vagyok itt az oldalon. Hozzászólni szakmai dolgokhoz nem tudok, csak olvasgatok és infót szerzek néha. Azt gondolom, hogy ez a legjobb lehetőség bármit is megtudni olyan dolgokról, amihez nem értek. Szóval; Segítségre lenne szükségem. Ez egy Kühtreiber kitin1900HF tipusú gép.Szeretném megtudni, hogy javítható-e, vagy nem érdemes energiát pazarolni rá. Valami apró kondenzátor vagy ellenállás stb. eltűnt a panelről, és egy ellenállás lába is leolvadt. Elektródával hegeszt a gép, csak az AWI része nem működik. Előre is köszönöm!
Ha csak ennyi a baj, ami ezen a kártyán látható, akkor természetesen javítható.
Köszönöm a választ! Ez a javítás mennyibe kerül nagyságrendileg?Valószínűleg nincs más baja.
Szerintem azért lesz ott még valami az ellenállás mellett,ami beadta a kulcsot(félvezetőre gondolok).
A 220K 1W-os ellenállásnak is oda a lába.....
Sziasztok!
van egy régóta javítandó ARC160-as inverterem, ez egy teljes hidas kapcsolás, van benne 4x3 db. párhuzamsan kötött fet. Miután az egyik 3-as csoport elhullott, cserélni kellene mind a tizenkettőt, arra gondoltam, hogy minden 3 fet helyett, egy izmosabb IGBT-t tennék. Kinek mi a véleménye? A gate meghajtó pnp/npn pár, valami TO92, talán elbírná, egyéb buktató?
Szevasztok,
Az ötlet jó... ![]() Mekkora frekvencián működik?Milyen fetek vannak benne most? Fontos hogy elég gyors IGBTt válassz, a fetes gépek általában nagyobb frekin mennek... ![]()
Szia, A kérdés felvetése jogos!
![]() ![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |