Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   421 / 564
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Szóval áramkorlát 200A körül, 120A körül hegeszt és nem 180A mert gyenge, eső karakterisztikán értem hogy 30V üresen, mikor hegeszt kb 20V körül lehet mérni, van benne feszültség szabályozás de biztos nem tökéletesen működik.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Ha 200A-ra van állítva és csak 120 folyik akkor valamiért nem alakul ki nagyobb áram, talán vékony a huzal vagy az előtolás miatt. Érdekes. Ha tudod nézd meg hegesztés közben a szekundert szkóppal, hogy hogy alakul a kitöltés.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Meg fogom nézni, nem tudom a porbeles huzal és a huzal + CO2 miben más, érdekes hogy jó hegesztést csak az előtolás szűk tartományában kapok.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Porbelessel még nem dolgoztam, de aki igen az azt mondja hogy ég és föld, és dolgozzon vele aki kitalálta.
(#) Phile80 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Porbelesből csak jó minőségűt érdemes használni. Találkoztam már olyannal amivel konkrétan még több százezres értékű géppel is lehetetlen volt hegeszteni . Itt a Kínai gyártmány nagyon erősen felejtős. Szinergikus géppel használtam sokat és az volt a tapasztalatom a védőgázoshoz képest, hogy jobban fel kellett tekerni a szabályzó potit ha egyforma mélységű varratot akartam. Tehát több volt az előtolás és a feszültség is.
Egyébként a védőgáznak hihetetlen nagy szerepe van. Ég és föld a kölönbség a tiszta CO2 és a corgon között is. Jelentős a különbség a 82/18 és a 85/15-ös corgon között is.
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Porbeles-pontosabban töltött huzallal az iparban is dolgoznak, de kizárólag speciális varratok készítésére használják. Ilyen pl. a rendkívül nagy kopásállóságú felrakó hegesztés. Ilyen kicsi átmérőben mint amit a barkácsgépekhez mellékelnek, ipari alkalmazásban még nem találkoztam. A barkácsgépekhez mellékelt huzal egyfajta csali. Amikor valaki megveszi a Güde, Powermig vagy akármilyen fantázianéven kínált hegesztőt, a hozzáadott huzallal jó esetben tud hegeszteni. Amikor a kb. 1kg-nyi huzal elfogy, akkor kezdődnek a bajok,ugyanis az esetek 90%-ban védőgázzal a gépek nem tudnak hegeszteni, mert kevés hozzá a teljesítmény. A korrektebb hobbi gépek a 0,6-os huzallal még úgy-ahogy elmennek, de a 0,8mm-es már kifog rajtuk. Ilyenkor jön a tuning,ami sok esetben a gép árát közel arra az értékre viszi fel, mintha egy korrekt karosszériás gépet vett volna a tulaj.
(#) maszek0005 válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

És mi van , ha kiderül, hogy corgon helyett cronigont kaptál a cseretelepen?!
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Azért nem elterjedt itthon, mert nagyon drága.
(#) Phile80 válasza maszek0005 hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Külföldön voltam egy tréningen és ott kevertük a corgon gázt Co2-ből és Argonból. Ott hívták fel a figyelmemet a különbségre, aztán láttam a saját szememmel is.
(#) buburobi válasza maszek0005 hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Én konkrétam cronigonnal (97,5Ar 2,5Co2) és Esab OK Autrod 16.95 huzallal dolgozok. Szénacélhoz nem igazán előnyös...
(#) giskard hozzászólása Júl 5, 2014 /

Segítséget kérek WIG200 típusú 3 fázisú tirisztoros awi hegesztő javításában. Hiba: mindig max áramon hegeszt, áram nem szabályozható (poti jó) Fényképező hiányában:
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014

rajz_3.jpg

(#) mpisti válasza giskard hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Nincs áramjel visszacsatolás a sönttől. Ez lehet vezetékszakadás is, de az árammérő áramkör hibájából is adódhat.
(#) GPeti1977 válasza mpisti hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Mi történne akkor ha nem is a feszültséget szabályoznám az inverteres CO gépbe hanem az áram beállító sönt ellenállást kapcsolgatnám egy négyszöggenerátorral (frekvencia kitöltés változtatható) FET segítségével a maximális áram (200A) és egy tartó áram (50A) között; így kapnék egy impulzus hegesztőt, így könnyen lehet vékony lemezt hegeszteni de ha jól tudom akkor ez csak argonos védőgáz alatt használható.
(#) giskard válasza mpisti hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Igen, gondoltam rá, csak épp nem találom mi lehet benne az árammérés érzékelője.
(#) mpisti válasza giskard hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Két eset lehetséges: Vagy egy mérősönt ,vagy egy mérőváltó valahol a hegesztőáramkörben. Ne tévesszen meg hogy a gép AC/DC üzemmódot tud, mert ilyen gépben is találkoztam már sönttel. Mindenesetre egy Hall szenzor szerencsésebb lenne. Ha nem régi a gép, akkor feltehetőleg Hall szenzort alkalmaztak árammérésre. Bizony az is meghibásodhat. Cseréltem már néhányat.
(#) mpisti válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Lehet impulzussal hegeszteni Co2-vel is. Nem feltétlenül kell hozzá jobb gáz. Tiszta argont csak alu hegesztéshez használnak fogyóelektródás gépnél. Én nem a mérőjelet hanem az alapjelet(poti) kapcsolgatnám. A gyakorlatban is ez az elterjedt megoldás. Az már csak hab a tortán, hogy akár az impulzus kitöltését, frekvenciáját, és mellé még az impulzusáram nagyságát is változtathatóra alakíthatod.
(#) staci123 hozzászólása Júl 5, 2014 /

Szevasztok,
egy Frónius transpokit 1500as gépben elpusztult a CC3053 tipusú duódióda egyik ága...
Sajnos a neten nem talólom az adatlapját, beszerzési lehetőséget...
Ez isotop tokban van, mit tanácsoltok, mivel helyettesítsem?
(#) zosza18 válasza staci123 hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Szia.
Nem találtam adatlapot, de helyettesítőnek ezt adta a gép: dióda
Ha 150A-os a gép, akkor ennek elég kellene, hogy legyen, de jó volna tudni, hogy hány dióda van a gépben, vagyis hány diódán keresztül folyik az áram.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Itt vannak a képek, az üresjárat 30V, hegesztés közben a feszültség 21V és 24V között változik, illetve kicsit látszódik mikor a huzal beleér az anyagba, hegesztés közben 100A - 120A körül folyik a hálózatból 10A - 11A vesz fel, mikor a huzal beleér akkor kb 180A (majdnem rövidzár), a kép bár nem adja vissza de a kitöltés nem csökken mikor kis előtoláson hegesztek, ha van rövidzár csak akkor csökken.
Akkor jó megoldás ha szétszedem a trafót és a primert két rétegesre tekerem, közepén a szekunder tekerccsel, vagy esetleg ha CO2 vagy Corgonnal hegesztenék (most porbeles huzal van) akkor az ívfeszültség kisebb lenne és nagyobb áram hajtódna át.
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Mekkora lehet most nagyságrendileg a főtrafó szórási induktivitása, E65 mag, primer 30, szekunder 3 menet egymás felett, lehet hogy a trafó primerjével sorba kötött 6µF (fémházas olajpapír) kondenzátorral alakulhat ki egy nem kívánt rezgőkör, illetve a kondenzátort kiköthetem-e, ugyanis más hidas kapcsolásokban nem láttam soros kondenzátort, az ötlet a "cseh hidas" kapcsolásból szedtem.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Nincs az N313-asnál jobb szkópod? Ezen nem nagyon látszik semmi. Azt írod hogy nem csökken a kitöltés, de az ívpwm képen mintha az látszana hogy igen. Ha van fesszabályozás akkor annak eleve úgy kell működni, hogy kisebb a kitöltés mint a maximum legalább 20-30%-al, hogy legyen szabályozási tartalék. Ha max. kitöltéssel megy azon már ugye nem tud a fesszabályozás növelni... Ezért kellene valamivel magasabb fesz, ha meg nincs fesszabályozás akkor meg azért mert esni fog.
Nem nagyon tudom elképzelni hogy a huzal rövidre zárogatása a tolómotor által ne emelné magasabbra az áramot 100-120A-nél, de ilyen is lehet. Olyan szkópfotó (vagy videó) kellene a szekunder tekercsről amin éppen hegesztesz, hogy látni lehessen hogyan alakul a kitöltés illetve a feszültség csúcsa az üresjárathoz képest.
Ha a maxpwm jellel fogsz ívet akkor biztos hogy nincs fesszabályozás, vagy elenyésző a hatása.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Valahol 10-12uH körül van, ha szendvicsbe van tekerve akkor ez nagyjából a felére csökken. A kondi nem kell oda.

Sajnos nincs szkópom másik, most a feszültség szabályozás fel van tekerve maximumra így nem szabályoz, de felemelkedik az áram biztosan mikor beleér a huzal.

Hát így a rezonancia frekvencia 20kHz körül van és a gép 40kHz-en működik, szerintem ez bezavarhat, akkor megyek és kiszedem a kondenzátort.

Kivettem a kondenzátort, a hálózati áramfelvétel 10A ről 12A re növekedett, látszólag csekély változás de teljesítményben vagy 400W többlet is lehet, egyenlőre hagyom békén akkor a gépet, még megcsinálom a polaritás változtatás lehetőségét rendes huzalhoz, meg megtöltöm a palackot és akkor meglátjuk milyen lesz, ugyanis a képlet szerint a CO2 védőgázban az ívfeszültség kisebb mint amit most mértem, Argonos gáznál még kevesebb.
Találtam egy futár céget aki visz ki házhoz palackot, csak a töltet nem lenne olyan drága csak nem tudom elfogadják-e az üres Biogon palackot cserének ami nem tőlük van (ilyen kaptam legutoljára a gázlerakatból barkácsolni az is jó... gondolták).
(#) staci123 válasza zosza18 hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Köszönöm a választ, időközben szereztem BYV250V200ast, beraktam, egyenlőre működik...
De az igazi próba kedden lessz, remélem túléli...
A topológia teljeshidas, szekundér középkivezetéses duó egyenirányítással... Egyik félperiódusban
azegyik diódán folyik a kimenő áram,a másikban a másikon...
(#) zosza18 válasza staci123 hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Akkor jó, megoldódott az a lényeg. Bírni fogja, bár ki vannak centizve a határok, de van tartaléka a diódának is, úgyhogy nem lenne szabad meghalnia. Jó lesz az!
(#) GPeti1977 válasza zbartalos hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Nekem egy kicsit bonyolultabb lett, lerajzolom a CO teljes hidas rajzot mert ma leellenőriztem szkóppal a feszültség szabályozás működését úgy néz ki működik, sajnos minden alkatrész értéke nincs meg mert vagy elfelejtettem vagy kimásolható más kapcsolásokból. Még írok róla ha érdekel valakit.
A softwer végtelenül egyszerű BASCOM-ban íródott, akár a demó verzióval is lefordítható.
  1. $regfile = "attiny2313.dat"
  2. $crystal = 4000000
  3. $hwstack = 40
  4. $swstack = 16
  5. $framesize = 32
  6.  
  7. Config Portd.0 = Input                                      'SW
  8. Config Portd.1 = Input                                      'PTC tranzisztor
  9. Config Portd.2 = Input                                      'low volt
  10. Config Portd.3 = Output                                     'valve
  11. Config Portd.4 = Output                                     'LED
  12. Config Portd.5 = Output                                     'OnOff
  13. Config Portd.6 = Output                                     'No
  14. Config Portb.0 = Input                                      'A/D pot
  15. Config Portb.1 = Input                                      'A/D pwm
  16. Config Portb.2 = Output                                     'No
  17. Config Portb.3 = Output                                     'A/D pwm
  18. Config Portb.4 = Output                                     'Motor PWM
  19. Config Portb.5 = Input                                      'Current det.
  20. Config Portb.6 = Output                                     'soft start relay
  21. Config Portb.7 = Output                                     'break
  22. Config Aci = On
  23. Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Compare_a_pwm = Clear_up , Compare_b_pwm = Clear_up , Prescale = 8
  24. Config Int0 = Falling
  25. On Int0 Stopp
  26. Set Portd.5
  27. Pwm1a = 0
  28. Pwm1b = 0
  29. Reset Portb.6
  30. Reset Portb.7
  31. Set Portd.4
  32. Reset Portd.3
  33. Wait 2
  34. Reset Portd.4
  35. Set Portb.6
  36. Dim Pwm As Byte
  37. Dim Pwmm As Byte
  38. Dim Bt As Bit
  39. Dim Bt1 As Bit
  40. Dim Pwmmin As Byte
  41. Dim T As Byte
  42. Pwmmin = 16
  43. Enable Int0
  44. Enable Interrupts
  45.  
  46. Do
  47.  
  48. Incr T
  49. If T > 50 Then T = 0
  50.  
  51. If Pind.1 = 0 And T = 0 Then Toggle Portd.4
  52.  
  53. If Acsr.5 = 1 And Pwm < 255 Then Incr Pwm
  54. If Acsr.5 = 0 And Pwm > 0 Then Decr Pwm
  55.  
  56. Pwmm = Pwm
  57. Pwm1a = Pwm
  58.  
  59. If Pind.0 = 1 Then Bt = 1
  60. If Pind.0 = 0 And Bt = 1 Then
  61. Bt = 0
  62. If Pind.1 = 1 And Pind.2 = 1 Then Gosub Onsw
  63. End If
  64.  
  65. Waitms 5
  66.  
  67. If Pind.0 = 0 Then Bt1 = 1
  68. If Pind.0 = 1 And Bt1 = 1 Then
  69. Bt1 = 0
  70. Gosub Offsw
  71. End If
  72.  
  73. Waitms 5
  74.  
  75. Loop
  76.  
  77. End
  78.  
  79. Onsw:
  80.  
  81. Set Portd.3
  82. Reset Portb.7
  83. Waitms 200
  84. Reset Portd.5
  85. Set Portd.4
  86. Waitms 10
  87. Pwm1b = Pwmm / 2
  88. Waitms 50
  89. Pwm1b = Pwmm
  90.  
  91. Return
  92.  
  93. Offsw:
  94.  
  95. Pwm1b = 0
  96. Waitms 1
  97. Set Portb.7
  98. Waitms 250
  99. Set Portd.5
  100. Reset Portd.4
  101. Waitms 100
  102. Reset Portd.3
  103. Reset Portb.7
  104.  
  105. Return
  106.  
  107. Stopp:
  108. Set Portd.5
  109. Reset Portd.3
  110. Reset Portd.4
  111. Pwm1b = 0
  112. Waitms 100
  113. Do
  114. Waitms 100
  115. Toggle Portd.4
  116. Loop Until Pind.2 = 1
  117. Waitms 100
  118. Reset Portd.4
  119.  
  120. Return
(#) zosza18 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Az igen! Köszönöm a sok információt szerintem mindenki nevében, még ha nem is nekem szólt a válasz. sokat segít. Megmondom őszintén, hogy én a háttérben mozgok, mivel nagyon kevés idő jut a saját kedvtelésemre, de viszont figyelemmel kísérem minden mozzanatot itt a fórumon és mentek is azonnal minden információt, hogy meglegyen. Így jó, hogy többen foglalkoznak a témával, legalább több szem többet lát.
(#) GPeti1977 hozzászólása Júl 11, 2014 /

A megépült inverteres hegesztőimet szeretném kiegészíteni PFC-vel, két lehetőség van az aktív és passzív, a Maci elég erős lett abba csak passzív PFC lenne, azaz a graetz és a puffer kondenzátorok közé teszek egy fojtó tekercset, csakhogy fojtó tekercs méretezéshez nem találtam számítást, egy orosz színes TV hiperszil magját tekertem meg 250 menetre (nem tudom mennyi lenne ideális) és még tudni kellene hogy mekkora légréssel szereljem össze a vasat; a keresztmetszete 25x45mm, a vas közepes erővonal hossza 350mm és 1,7T-ig gerjeszthető, a maximális hegesztő áramhoz 18A-t vesz fel a hálózatból a Maci egyszerű lakatfogóval mérve.

A teljes hidas CO PFC-vel ellátása már keményebb dolog, mivel kicsit gyenge lett először azt hittem hogy a trafó csatolása kicsi, de nem mert 5V drop-ra áthajt 120A-t ami nem is rossz, a másik topikban most néztem egy mérést ahol a "lapos" karakteriszikájú CO hegesztőnek 50% a feszültség esése. Tehát megoldás a feszültség emelése mert a 30V kevés lett, megoldás a trafó áttekerése de nem akarom szétszedni, a másik az hogy a hálózati DC feszültséget megemelem mondjuk 360V-ra, ezt a kis többletet még elbírja a trafó is meg a kondijaim is 450V os napelem inverterbe való low esr típusok, a feszültség emelésére legjobb módszer az aktív PFC ami tulajdonképpen egy step-up konverter, az áramkör építését elkezdtem, a vezérlő IC ICE2PCS01G, hozzá segédtáp LNK304 IC.
Viszont a PFC induktivitás elkészítéséhez nem tudom milyen anyagok kellenének, 180uH induktivitás mellett 6000V*us gerjesztés, ehhez biztos van speciális porvasmag vagy légmagos tekercs de azt is egy sorosra tekerve a kis szórt kapacitás miatt.
Esetleg ha valaki épített már PFC-t n*1kW teljesítményre az megoszthatná tapasztalatát .
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2014
Következő: »»   421 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem