Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   67 / 176
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

De persze. itt leszek.
(#) Buvarruha válasza Sebi hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Ráadásul az volt az érdekes az egészben, hogy az első verzión minden egy stabról járt, majd a másodikon már mindegyik külön stabot kapott közvetlenül maga mellé és még rosszabb volt mind a közös megoldás, elkók nélkül működésképtelen volt az egész szerkezet, ekkor szkóppal ellenőriztem a tápokat és bután néztem, hogy mennyire zavarosak voltak...
(#) Monster02 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Szia itt vannak vasalásos technikához a munka fájlok. Bármilyen végű stabilizátor be tehetsz aminek ugyan az a lábkiosztása pl:7815/7824/stb.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
(#) Doncso válasza Monster02 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Köszönöm szépen. Ezeket elteszem.
(#) erik1193 hozzászólása Jún 30, 2014 /

Hello!

Most sikerült szereznem egy 19V/6.32 A -es laptop tápegységet, és azt szeretném megoldani hogy ezt minimum 3V-tól 19V-ig tudjam szabályozni. Ehhez szeretnék segítséget kérni.

Előre is kösz!
(#) Buvarruha válasza erik1193 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Fix a trafó nem lehet annyira visszaszabályozni, hogy 3V-ig lemenjen, de mire akarod ezt használni?
(#) erik1193 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Elég sok mindenre, nincs konkrét cél, csak legyen már valami táp a műhelyben mert mindig órákig kell keresgélni, ha valamit meg kell hajtani.
(#) Monster02 válasza erik1193 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Helló! Egy kapcsoló üzemű tápot átalakítani nem célszerű erre. Kell egy jó trafó! LM317 ic.
De szerintem építs labortápot, de ez másik topic.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
(#) Buvarruha válasza erik1193 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Egyetértek a kolegával inkább valami egyszerű analóg tápban gondolkodj, akár a kapcsitápról hajtva, de ne azt akard szabályozni.
(#) Ge Lee válasza erik1193 hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Szerezz egy régebbi PC tápot amiben 494 a vezérlő, 0-26V-ig feszt 40mA-8A-ig szabályozható áramot könnyen lehet csinálni belőle. Nézz be a PC táp átalakítós topikba.
(#) simib hozzászólása Júl 2, 2014 /

Sziasztok!

Néhány helyen olvastam, hogy LM2576-nál instabil működést okozhat, ha a szabályozható változatnál a visszacsatoláshoz tartozó poti ki van kábelezve a nyák lapról.
Ez mennyire igaz, van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Köszönöm!
(#) vassgaby89 hozzászólása Júl 2, 2014 /

Üdv írtam múlt héten, az usa dugós xbox tápommal kapcsolatban, ezúton is köszönöm a segítséget. Találtam egy havernál egy 220V/110V átalakítót, de ennek uk dugós a csatlakozása, és bár befelér az us dugó, enyhén lötyög benne. Kipróbálhatom vele?
(#) Sebi válasza simib hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

Attól függ, milyen hosszú a kábel. Lényeges, hogy a visszacsatoló osztó (aminek a poti többnyire a felső tagja), a kimeneti elkó kapcsaira csatlakozzon. Ügyelni kell a lehető legrövidebb és minél vastagabb fóliázatra a talaj és a kimeneti fojtó, stb. környékén (tehát az áramútban). Azért 20cm körül még nem szokott gond lenni, de akik panaszkodtak, lehet, hogy a fenti hibák valamelyikét elkövették, a poti vezetéke csak az utólsó csepp volt.
(#) Ge Lee válasza simib hozzászólására (») Júl 2, 2014 /

15cm-es darabbal probléma nélkül működik. De csinálhatod azt is hogy 2db-ból rakod össze, és akkor a vezeték hatása a zavarok szempontjából kevésbé érvényesül. Tehát teszel a nyákra közvetlenül egy fix ellenállást amivel párhuzamosan kötöd a potit, és csak a potit vezeted ki. Nyilván nagyobb értékű kell belőle, hogy az eredőjük a szükséges ellenállást adja.
(#) simib válasza Sebi hozzászólására (») Júl 3, 2014 /

Köszönöm a tanácsokat!
Mellékelek egy képet a nyákterv jelenlegi állásáról. Így mi a véleményetek róla?

tap1.jpg

(#) Lüke Aladár hozzászólása Júl 7, 2014 /

Sziasztok! Olyan (lehető legegyszerűbb) rajzot keresek, ami 36V stabil egyent állít elő, és nem kapcsolóüzemű. Maximum 4A terhelést kellene bírnia. Bemenő feszültség 40V.

Ha az alábbi rajzon a két zenert nagyobbra cserélem, jó lesz így, vagy azt csak gondolom?
(#) Sebi válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Persze, megteheted, mondjuk két 18V-osra cseréled öket. Arra figyelni kell, hogy a megadott áramtűrésüket ne lépd túl, tehát az 5,6k-t is növeld 8,2k-ra, a 2,7k-t meg 3,9-re.
(#) marone hozzászólása Júl 13, 2014 /

Sziasztok !
Ha van nekem egy +/- -os tápom, és stabilizálni akarom, akkor a (+) ágba egy pozitív stab ic-t, a negatívba pedig egy negatív stab. ic -t kell tennem ?
(#) kadarist válasza marone hozzászólására (») Júl 13, 2014 / 1

Szia!
Igen, úgy kell. Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2014
(#) marone válasza kadarist hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Köössszzíííí !!!
(#) szarkazsolt hozzászólása Júl 22, 2014 /

Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy egy 12 voltos egyenáramú kis teljesítményű motorra ne menjen 150mA-nél több ?
Kocsiba kellene a levegőkeringető csappantyú állító motorhoz. A zseniális Opel ugyanis úgy oldotta meg, hogy 30 mp-ig forgatja. Úgy gondolta addig biztos átfordul. Csakhogy 5 mp is elég, így utána után erőlködik és eltöri a műanyag lapátot
Ha lehet a legegyszerűbb verzió érdekelne, mert nem vagyok profi.
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
(#) rockersrac válasza szarkazsolt hozzászólására (») Júl 22, 2014 /

Ha a lehető leg egyszerűbb megoldás kell, akkor szerintem elég neked egy LM317 áramgenerátornak kötve.
(#) szarkazsolt válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 22, 2014 /

Köszönöm a gyors választ. Sajnos nekem ez nem sokat mond. Tudnál egy kapcsolási rajzban is segíteni ?
De ugye ez nem feszültséget szabályoz hanem áramerősséget vagy az ugyanaz ??? Bocsi, nem vagyok "szakmabeli".
(#) erbe válasza szarkazsolt hozzászólására (») Júl 22, 2014 /

Biztos vagy benne, hogy a 150 mA-rel elindul a motor?
(#) szarkazsolt hozzászólása Júl 22, 2014 /

Remélem Ezt mondták 150mA, de gondolom max 1 A.
A mellékelt képen látszik, hogy egy viszonylag kis motor nagy áttéttel.
(#) Kovidivi válasza szarkazsolt hozzászólására (») Júl 22, 2014 / 1

Szia. Le kellene fogni a lapátot, hogy a motor erőlködjön, és úgy áramot mérni. De csak annyira fog le, hogy ne törjön el, viszont legyen is benne erő az induláshoz. Erre az áramra kellene beállítani az LM317-et. Kapcsolást neten találsz: LM317 current calculator.
(#) szarkazsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 22, 2014 /

Nagyon köszönöm a segítséget!!!
(#) Dióda hozzászólása Júl 30, 2014 /

Sziasztok!

+/- 40v erősítő esetén mekkora a pufferkondenzátoron megengedett búgófesz?
Gyanús nekem a puffer kondenzátor és kíváncsi vagyok mennyi a megengedett érték.
(#) Kovidivi válasza Dióda hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Szia. Ez alapján kiszámolhatod. A kondenzátor kapacitásától is függ, amit nem adtál meg.
Megengedett érték szerintem nincs meghatározva, minél kisebb, annál jobb. 2-3V szerintem nem gond, az úgy is csak a dinamikai csúcsoknál lesz zavaró.
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Hello! Az idő, amivel számol, 20ms. Ez, egyutas egyenirányításra utal. De az erősítőben gondolom kétutas van. Így 10ms-al kellene számolni.
De a valós idő, még ennél is kisebb, hiszen mihelyst eléri a trafó feszültsége a kondi lecsökkent feszültségét (plusz dióda nyitófeszültsége), egyből tölteni kezdi a kondit. A 10ms akkor lenne igaz, ha végtelen szűrést számolnánk, vagyis nem csökkenne a feszültség a félperiódus ideje alatt. Persze ez már nagy számítási hibát nem hoz létre.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
Következő: »»   67 / 176
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem