Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   224 / 382
(#) granpa válasza Csongi_ hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Jó reggelt kívánok!
(#) szikorapéter válasza granpa hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Az egész transzformátor nem valami nagy 7x6cm-es.
(#) szikorapéter válasza Csongi_ hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Így néz ki a transzformátor,ez esetleg már lehet kiinduló pont?
(#) erbe válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Miből gondolod, hogy 24 V-os a szekundere? Kinézetre ez lehet kimenőtrafó vagy valamilyen TV eltérítő...
Nézd meg, hogyan állnak a lemezei! Ha nem váltva lemezelték, hanem egy oldalon van az összes I, akkor nem hálózati trafó.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2014
(#) szikorapéter válasza erbe hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Tényleg nem váltva van lemezelve. És minek lehetett ez a kimenője? Az adatok szerint.

Milyen adat szerint? Amit megadtál, az alapján senki nem tudja megmondani. Még talán a primer-szekunder menetszámok alapján.

Sajnos menetszámot nem tudok megadni. Jó nagy darab trafó,azt hittem rá hogy hálózati mivel valaki ráírta hogy 24V. Akkor már csak azt kell kiderítenem milyen csőhöz való.

Az eredeti tekercseléssel nem célszerű hálózati trafónak használni, mert kimenőnél nem szoktak olyan alapos elválasztó szigetelést tenni, mint hálózati trafónál. Elég réginek néz ki ahhoz, hogy semmi lakkozás, impregnálás ne legyen benne. Ha letekered, újra tudod hasznosítani a huzalokat. Onnantól kezdve úgy tekered vissza, ahogy szeretnéd.
Nem túl nagy trafó, úgy 10-20 VA lehet.

Hankimenőnek is használnám szivesen csak sajnos soha nem derül már ki milyen csőhöz is tartozott.
(#) CHZ válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Merd ki az attetelet es tudni figod milyen csohoz hasznalhato, milyen terheles mellett.
(#) szikorapéter válasza CHZ hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Az áttételét a trafónak hogyan tudom pontosan meghatározni?

Primer tekercsere AC feszt kapcsolsz, megmered a szekunder feszultseget es osztod a primeren mert feszt a szekunderen kapott feszultseggel. Attetelbol mar pontosan kiszamithato az Ra ertek, amibol mar a cso tipusa is kovetkeztetheto .

Értem megpróbálkozok vele,de mivel 2 primerem van nemtudom hogy meikre kössem a feszültséget? 9V ac elég lessz?

A nagyobb DC R erteku tekercsret hasznald, szerintem a masik nem primer, az is szekunder lesz, talan fejhallgato vagy magnokimenet lehetett.

Kis magyarázatot kérnék tudatlanságomból kifolyólag. bMi az a DC R érték? az R az ellenállásé,de a DC minek elé?

Megmerd a tekercs ellenallasat multimeterrel , minden tekercset es a legnagyobb ertekut hasznald primernek.

Rendben köszönöm. Fél óra mulva írom az adatokat. Még maradt egy kis házimunka.

Bemenő feszültség a primerre: 11,34V~ 1A (97ohm ellenállású tekercs), szekunder oldalon kijövő feszültség: 0,377V~ (4,2ohm ellenállású tekercs) , vékonyabb szekunder: 1,602V~ (35ohm ellenállású tekercs). Így jöttek ki a mérési eredmények,ez így jó vagy valamit elrontottam?
(#) granpa válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Valami nem stimmel! 11.34V mellett mértél 1A-t, a 97 Ohm + ind.ell.-on?

A transzformátor eredetileg 9V~ 1A-es (üresjáraton 11,57V). Áramerősséget nem mértem csak írtam hogy annyira képes a trafó amit rákötöttem. 97 Ω-os tekercsre kötöttem rá,akkor esett vissza 11.34V-ig.

Ott komoly induktivitás van, jó lett volna, ha áramot is mérsz. Az áttétel azért számítható. Az első, ~30, második ~7. Impedanciára: 900,-és 50. Ebből hátha valaki felismeri.

A trafó normálisan lemezelve kb. 50VA lenne. Kimenőként 10W-ot tudhat. Ezzel az áttétellel nem tudom milyen csőhöz lenne jó.

11,34V-on 2,56mA a transzformátor felvétele. akkor még mindig nem lehet tudni hogy milyen csőhöz is való?

Ra= attetel negyzete szorozva Rt, ebbol kivalaszthato a hozza illo cso.
Rt a szekunder oldali terheles, a hangszoro impedanciaja.

Még egy kérdésem volna, 6L6GA csöveket mire tudok használni?
(#) peti333 válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Sok mindenre, főleg erősítőbe végfokcsőnek. Elvileg PP-ben 50 wattot tud, de láttam Fendert, ami 2 db 6l6-al állítólag 60 wattot tud. Az audiofilek is kedvelik, és a hangszererősítőkben is elterjedt.
(#) szikorapéter válasza peti333 hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Jelenleg még PCL86-osokkal próbálok erősítőt építeni (anódfesztrafó hiánya miatt nem megy a dolog) így akkor ezek a csövek nekem nem jók sajons. Azért köszönöm legalább tudom hogy mire is valók.

Szembefordítasz két 230/6-(9-12-24)V-os trafót és megvan. A rajzok közt látsz példát. Becsüld meg a 6L6-os csöveket! Jó lesz majd később.

Sajnos pont ilyen két egyforma transzformátorom nem akad itthon,ha lenne már megvolna az anódfeszültség.

Nem kell pont egyformának lenni. Számold ki a különbséget, az anódfeszültség nem pont szentírás; tól-ig és átvariálod az ellenállásokat pl.
Következő: »»   224 / 382
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem