Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Higanylámpa. Mint a LED-nél, ehhez is kell árambeállító előtét (fojtótekercs), mert különben végtelen nagy áram folyik át rajta.
Simpi privátban rámirhatsz ha szeretnél ilyen lámpát. Tudok szerezni még belőle.
Köszönöm mindenkinek a segitséget.
Szia!
Ott nem nagyon láttam megfelelőt. Keress más forrást.
Esetleg le tudnál írni pár típust ami megfelelő lenne helyette? Sajnos nem igen van más forrás, de azért próbálkozok még, csak jó lenne tudni mi felel még meg ezen kívül oda.
Sziasztok!
Milyen áramforrást kellene használnom ha adott 12 darab 0.2mm átméroju, egyenként 22mm hosszú, 35.7 Ohm/méter ellenállású NiChrome huzal párhuzamosan kotve és kb 300 és 600 C. fok kozott szabályozhatóan szeretném felfuteni levegoben, tartósan. Minimális alapismerettel rendelkezem, szakzsargont, roviditéseket nem ismerem. Elore is koszonom, ha tud valaki segíteni. Ékezetes betuim limitáltak, nem Magyarországon tartózkodom és nem tudom a billentyu kódokat, bocsi. Udvozlettel, Viktor
A mellékelt kapcsolásban a BAT86 típusú diódát helyettesíthetem-e 1n4148-al?
Köszönöm a segítséget.
Szia!
A CrNi az inkább villáskulcsnak jó, fűtőszálnak kevésbé. Ilyen feladathoz mindenképpen egy állítható feszültségű és állítható áramú tápegység szükséges. Továbbá kerítened kéne valami alkalmasabb alanyt: egy hajszárítóból, vagy egy rezsóból, vagy valami hasonlót, és azzal kísérletezni. Amit írtál huzalt annak nagyon kicsi az átmérője és nagyon kicsi az ellenállása. Ez azért rossz, mert nagy áram kéne felfűteni, de csak kis áramot tud elvezetni. Én mindenképpen másban gondolkodnék, szerintem ez a huzal nem lesz használható. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2014
Hali. Ciprusra utazok, vinnék magammal egy itthoni hosszabítós elosztót, de a végére egy angol dugót kellene csinálnom, viszont nem tudom a bekötését. Hogy van ott a fázis-nulla?
Ha jól tudom, azokban a dugókban van egy biztosíték is. A biztosíték a fázis, egyébként, ha hátulról nézed, a bal oldalon van a fázis, ez olyan íratlan szabály. Itthon ugye fordítva is be tudod dugni, azaz a másik végén a te eszközödet bárhogy be tudod dugni, szóval szinte mindegy, hogy hova kötöd.
Pont ordíva! A csatlakozót kell hátulról nézni. Vagyis a fázis-nulla legyen megcserélve. De ha megnézed majd a csatlakozót, amit rá szeretnél tenni, lesz benne egy bizti. Oda kösd a fázist, de mint írtam, a másik vége miatt elvileg lényegtelen.
Szép csendesen is meglehet cserélni.
![]()
Tudom, szándékosan van így írva, nagyapám szokta volt mondani, hogy ne úgy, pont ordívva csináljam.
Nem mindegy? Hosszabbítót csinálsz, aminek a másik végén levő dugaljban akkor fordítod meg, amikor akarod.
Lehet kapni univerzális utazó csatlakozó készletet, mielőtt elindulsz, szerezd be, legalább nem fog meglepetés érni. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2014
Nekem ugyan nem kell ilyen átalakító/kábel/bármi, én jdani-nak írtam, de azt is, hogy végülis mindegy, hogy hova van kötve, de úgy a szabványos.
Elnézésedet, akkor remélem jdani is olvassa. Amúgy érdemes egy ilyen készlettel menni külföldre, mert Cipruson is legalább 3 féle csatlakozóval találkozhat.
Ha sokfelé utazik az ember, akkor érdemes egy hosszabbítóra műszercsatlakozót szerelni. A PC tápkábel a világon mindenhol kapható, ha esetleg olyan helyen lyukadunk ki, amire nem készültünk fel. Számítástechnikai kereskedésekben előfordul, hogy grátisz adnak egzotikus, hazánkban nem használható kábelt.Érdekességképpen ennyiféle hálózati csatlakozó fordulhat elő.
A szállodai szoba sötét mélyén, azt csinálsz, amit akarsz. Feltéve, hogy nem csinálsz zárlatot. Volt már olyan, hogy pont az a csati nem volt a készletben, maradt a csupaszított drót. A szállodában ritkán van 3 pólusú földelt csatlakozó, mert az a nagyobb fogyasztókhoz kell, azt meg úgysem engedik.
De kempingben a lakókocsi csatlakozását mindíg megnézik. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2014
Nekem mindig is tetszett a K típusú! Boldog csatlakozó! ( :
Végülis ha csak villásdugókat fogok használni bele, akkor nem lesz probléma. De legyen minden úgy ahogy kell.
![]() ![]()
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy a 16x2-es LCD-k milyen hosszú vezetékkel mennek el? Használtam már ilyen LCD-t, olyan 5-10cm vezetékkel, de most kéne vagy 20m rá. A toldást UTP kábellel szeretném megoldani. Lehetséges ez? Vagy keressek valami más megoldást, hogy valami kommunikációs buszon küldeni valami kódolással? Ha bonyolult, akkor inkább hanyagolom. A tervem, hogy a lakás egyik pontján lévő vezérlőn lévő kijelzőjét kiviszem a műhelyig, hogy ott is lássam. Apropó, ha két kijelzőt párhuzamosan kötök, mind a kettőn ua. lesz a felirat?
Nem ajanlott nagy tavolsagra vinni a LCD-t. Talan valami egyszerubb soros vonalon kellene megoldani a kommunikaciot. Pl pbus. Ket kijelzot nem illik parhuzamosan kotni, mert ugye a kijelzo es a master kozott fennalhat ketiranyu kommunikacio, ezert ezt mar nem illik csinalni.
Üdv mindenkinek! Az lenne a kérdésem, hogy szeretnék egy számító gép hangszórót egy robogó 12 voltos aksijáró használni. Lehetséges ez? Ha igen hogyan ? Arra gondoltam, hogy ahol bemegy a a vezeték van egy transzformátor azt kiveszem és ami megy be vezeték arra kötöm rá az aksit.(képeket mellékeltem) Ez igy jó lehet? Esetleg biztosítékot vagy más egy egyebet is be kell kötnöm? Ha igen hogyan? ( Bocsi ha esetleg sok a kérdés vagy hülyén fogalmaztam, de még kezdő vagyok az elektronikában.) Válaszokat előre is nagyon köszönöm!!!
Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy a trafó után milyen feszültség van, kivezérlés nélkül, és teljes hangerőn. Enélkül nem érdemes tovább ragozni a dolgot.
Használd a "válasz" funkciót, mert anélkül nem tudni, kinek válaszolsz.
Van valamilyen feszültségmérő műszered?
Üdv. Mindenkinek egy olyan kérdésem van hogy van egy mikrofon jelkábelem Conducfil és 200 kOhmos ellenállás van a föld és meleg pont között ez normális?
Úgy hogy egyik végén sincs csatlakozó és meg van blankolva két vége és a két ér és földelés nem ér össze! Választ előre is köszönöm! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |