Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok Van egy Kérdésem
Van 3 fázisom a három fázis. Ugyebár az 3 szál vezeték + nulla Deviszont nekem van egy 4. szál vezeték ami megint csak fázis. Hogyan tudom megálapítani hogy a 3 fázis közül melyikre kötöttek rá ???
Műszerrel meg lehet állapítani (akár próbalámpával is). Amelyik két vezeték között nem mérsz feszültséget, azok valahol össze vannak kötve.
Mihez? Kb. mindnki ilyennel kezdte: Két LED-es villogó.
Üdv! 12 voltos halozatra milyen biztositikot kössek és hogyan? Válaszokat előre is köszönöm!!
Erre nem lehet válaszolni. Milyen tápegység és milyen fogyasztó(k) van a 12 V-on? Úgy kell kalkulálni, hogy zárlat esetén biztosan kiégjen a biztosíték, amivel a tápegységet véded. Pl. ha a tápegység 1 A-t ad max. de a fogyasztó legrosszabb esetben 500 mA-t eszik, akkor 600 - 700 mA-es biztosíték megfelelőnek mondható. A gyors - normál - lassú típuskérdést pedig szintén a fogyasztó jellege határozza meg.
Sziasztok!
Olvastam már több helyen is, hogy mikrovezérlő bemenetére illik tenni egy 5v1 zenert, hogy nehogy tönkre menjen. A helyzet, hogy egy akku feszültségét mérem majd uC-el, egy feszosztón leosztva, de mi van, ha valami miatt a töltést szabályzó áramkör átmegy rövidzárba, és a puffer utáni nagyobb feszt engedi az akkura, ezzel a bemenetre is, hiába a feszosztó, több lesz a leosztott érték mint 5V. Kérdésem, tehát, hogy az a bizonyos védődiódát hogyan kell odakötnöm?
A feszültségosztót úgy állítsd be, hogy a lehető legnagyobb előforduló feszültség esetén se jusson több, mint 5 V. Ezzel ugyan csökken a mérési érzékenység, de a PIC nem fog dobni egy hátast. Nem mellesleg a töltésszabályzó zárlata esetén a PIC tönkremenetele kb. a legkissebb gond. Viszont, programozd úgy a PIC-et, hogy bizonyos feszültség felett lekapcsolja az egész elektronikát.
Maga az elektronika az akkuról egy 7805ön, vagy egy DC-DC konverteren kapja majd a tápot, kivéve az lcd háttere, az közvetlen az akkuról előtéttel, viszont az akku pufferüzemben lesz járatva. Tulajdonképpen egy ágyúval verébre vészvilágítás vezélője lesz, és az akku mélykisülés elleni védelmét, valamit a folyamatos figyelését is a program intézi. A feszosztót úgy akatram beállítani, 15V-on legyen 5V az AVR A/D lábán, de akkor 16-ra állítom, mert az megy majd a 7812-re aminek a gnd-jét addig emelem, hogy a kimenet 13,8-9V legyen, ami egy 1R ellenálláson megy direktbe az akkura.
Köszi a segítséget!
sziasztok
egy 12V, 7Ah akkurol uzemeltetve tudnam szabalyozni egy futoszal homérsékletét ezzel az egyseggel tartosan? motor speed controller
Igen, de a hőn-tartáshoz jobb lenne egy termosztát.
Használd a mondat eleji nagy kezdőbetűket, légyszi!
Hello! Ez már volt itt kérdés..
Mármint, most melyik részére érted ezt? A feszültségosztó beállítására? Azt fix értékű, és egy trimmer R taggal szeretném megoldani. Vagy ha a kalibrálásra, akkor azt pedig úgy csinálnám, hogy 16V-ot adnék a dolognak, majd a trimmert addig állítanám, amiíg pont 5V nem lesz az A/D lábán. Vagy te nem így érted?
Nyilván a teljes hozzászólás nem neked szólt eredetileg. Rád, a második bekezdés tartozik, és a karakterisztikák. Azt próbáltam szemléltetni, hogy egy egyszerű zéner nem megfelelő a bemeneten, mert beleszól a mérés pontosságába. Csak úgy helyes, ha az elő van feszítve, és egy dióda végzi a vágást..
Értem, tehát, ha védelmet is szeretnék, (egyáltalán szükséges??) akkor egy 220 Ohm os ellenálláson előfeszítem a zenert, és R6 R7 tagokkal állítom az osztást. Mekkora feszültséggel kell előfeszíteni a védelmet?
"ha védelmet is szeretnék," Nem pont azt csinálod??
![]() Úgy kell előfeszíteni, hogy a zéner+dióda feszültsége, nagyobb legyen, mint amit maximálisan mérni szeretnél. (Zéner nyitófeszültsége, általában 5mA zéneráram mellett igaz. Minél nagyobb teljesítményű, annál tompább a könyök.) De ha "elegánsan" szeretnéd kezelni a problémát, akkor plg. így lehet megoldani.. A Led csak a nyitófeszültség eltolásának kihasználása miatt van az áramkörbe, lehetne két soros dióda is. A T1 meg csak "szolgáltatás", hogy egy digitális porton jelezni is lehet, ha már a határolás életbe lép. Persze nem kötelező, de lehet az R6-al sorba Led-et is tenni jelzésnek. Stb..
"Ha védelmet is szeretnék" Nem feltétlenül, csak olvastam valahol, hogy a bemenetet egy diódával védeni lehet/kell, de ha nem szükséges, nem tennék bele extra alkatrészeket is. Egyébként az mi, ami az R3 R4 között a zenerhez csatlakozik?
Az egész, a Porta túlfeszültség védelméről szól. Nemde? Az adatlapon le van írva, mit visel el. Általában minden CMOS bemeneten van védelem, de túlterhelni nem tanácsos. Ez a tápfesz felé vezeti le a feszültséget, ha az magasabb a tápnál. Csak éppen kérdés, hogy a táp mit szól ehhez. Ha a levezetett áram nagyobb mint az 5V-ra kapcsolt eszközök fogyasztása, és a stabilizálást egy háromlábú végzi, akkor a táp feszültség megemelkedhet..
Oda írtam, hogy az egy TL431 -es IC ami gyakorlatilag egy vezérelhető zéner, ezért is így van ábrázolva. De hogy mi szükséges számodra és mi nem, azt döntsd el Te.
Világos, köszönöm. Még átgondolom, hogy szükséges-e ez a fajta védelem.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Autóba szeretnék szerelni egy olyan egységet, ami a következőt csinálná: Az akkuról a bemenetre kapcsolt feszültséget csak akkor adja ki a kimenetre, ha az akku feszültsége eléri legalább a 13.8V. Szóval csak akkor működhessen az utána kötött fogyasztó, ha a generátor már tölti az akkut. Lehet, hogy sokaknak ez elég pitiáner, de eléggé kopottas az elektronika tudásom, laikus vagyok és ebbe szeretnék kérni segítséget, hogyan lehetne ezt a megoldást a legegyszerűbben megcsinálni. Segítségeteket előre is köszönöm,
Hello! Ide raktam már fel ilyen kapcsolást.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: A forrasztáskor keletkező füst mennyire mérgező? A másik: a NYÁK-lapok anyagát ha túlmelegítjük, és igazán büdösen ég, akkor szintén mennyire mérgező? Vagy igazából csak az jelentene egészségügyi kockázatot, ha naphosszat forrasztanék, vagy tömegesen elektronikai hulladékot égetnénk?
Hello! Tekintve hogy a fémgőzök mind mérgezők, ezen felül az ólomé fokozottan az, nem érdemes beszívni. De igazából a második állításod az "igaz". Mert minden tevékenységnek meg van a társadalomban elfogadott veszélyességi szintje igazából sz szerint értékelünk valamit, még ha nem is gondolunk rá..
A forrasztáskor felszabaduló anyagok csak nagyobb mennyiségben veszélyesek szerintem, viszont a második, az égetése az sokkal károsabb. De inkább csak akkor van nagyobb jelentősége, ha " naphosszat forrasztanék, vagy tömegesen elektronikai hulladékot égetnénk".
Régen, mikor még forrasztva voltak az autó hűtők, sokat jártam javíttatni. Egy-egy ilyen hűtős mester úgy nézett ki, mint egy halálfejű múmia. Ami akkor a leginkább feltűnt, hogy fiatal koruk ellenére foguk nem sok volt.
Éertem.
Tehát akkor nem olyan vészes a hétvégi forrasztgatás. ![]()
Szerintem itt a fórumon sokan vagyunk akik évtizedek óta forrasztgatunk ezt-azt változó intenzitással és ennek semmilyen káros hatását nem tapasztaltuk.
![]()
Sziasztok, az LD1558-at mivel tudom kiváltani? Ebbe a kapcsolásba kéne, de ahogy nézem nehéz beszerezni.
ÜdV! |
Bejelentkezés
Hirdetés |