Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ez se rossz ötlet, köszönöm a tippet, nekem holnapra ezt meg kéne oldani
![]() Még nyitva van a Lomex, valamit virítani kéne, ha nem, cserélgethetem megint az aksikat...
Értem. Abban még tudsz segíteni, hogy mekkora ellenállást tegyek és hogy a bázisra, emitterre és a kollektorra mi kerül? A tranzisztorok kicsit sajnos vakfoltok számomra.
Ha nem haragszol nem készítek másik rajzot, ez épp kéznél van.
A relé helyett jön a ventillátor, pozitív kivezetése a 12V tápfeszültségre, a negatív a tranzisztor kollektorára. A didódára nincs szükség, hagyd ki. A bázissal sorbakötött ellenállás a tranzisztor áramerősítésétől és a ventillátor áramigényétől függ. Ha bemenet nagyobb, mint 1-2V, a tranzisztor vezetni kezd, és elindul a ventillátor. Amennyiben a tranzisztor kollektor-emitter feszültsége nagyobb, mint 1V, akkor csökkenteni kell az ellenállás értékét, de a kontroller kimeneti árama ne legyen nagyobb, mint amit az adatlap megenged.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. A kerómba gydinamót használok (6v/3w) hagyományos izzókkal (E10 2,4w E10 0,6w). Úgy használom hogy a lámpákat sorba kötöttem. A dinamó negatívja nincs bekötve gondolom a váz a test. Szeretnék állófényt de nem Ledekkel, hanem E10-es izzókkal. Meg lehet ezt oldani kondival? A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
Meg, ez attól függ, mekkora az E10-es izzók teljesítménye, és hogy a kondenzátor milyen értékű. Ja, és természetesen, a dinamó váltóáramot termel, amit egyenirányítani kell.
szia
mármint hány amper? na ez az hogy milyen értékű kell már mint kondi A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
Igen, attól. Tudni kell, hogy egy izzó mekkora áramot vesz fel, és annak függvényében meg lehet mondani, hogy mekkora kondi kell. Ha túl nagy az igény, akkor vagy hatalmas kondipakk kell, vagy inkább egy akkumulátor, mert a kondi nem tartja sokáig megállás után a fényt. Ilyenkor érdemes ledes fényben gondolkodni, mert az jóval kevesebbet fogyaszt, mint egy izzó.
Aksit nem szeretnék, meg ledet sem a kerékpár jellegéből kifolyólag.
Ki lehet számolni vagy meg kell mérni az áram felvételt? Ez mA lesz ugye? (nem nagyon Értek hozzá) 1-2 perc elég lenne szerintem. Ja és az elején rosszul írtam helyesbítek párhuzamosan van kötve. A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
Multimétered van? Azzal a legegyszerűbb. Nem tudom, milyen, és hogy hány izzód van, de attól tartok, hogy lesz az amper is, úgyhogy lehet, hogy le kell róla mondani ebben a formában. Ha nincs műszer, akkor kitekered az izzót, és a nyakán megnézed, hogy mi van ráírva.
Izzók mellé ésszerűtlenül nagy kondenzátorcsomag kell, ez szinte biztos.
Igen, tudom, ezért is írtam a ledeket. 1-2 perc erejéhez több 30-40 ezer mikrofarád kondi, függően, hogy mekkora a kivételi áram.
2.4w és 0,6w.Megtaláltam az adatlapját az egyik 400 mA a másikat nem találom de nagy hiba lenne azt is ennyivel számolni? Az egyenirányításhoz meg elég lenne egy dióda?
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
Helló! A kondiban tárolt energia, C*U^2/2. Avagy egy 10000µF-os kondban 6V mellett, 0,18Ws energiát tárolhatsz. A kondi nem aksi, el lehet felejteni a projektet..
Szuper!
Akkor csak a hátsó lámpát próbálom ha már led kell hozzá. Viszont így kell egyenirányítás feszültségszabályzó (vagy van 6v led) meg kondi? A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
Használd a "Válasz" gombot, mert így nem tudni kinek írtál
Bocsi!
Mindenkinek aki ért hozzá. ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
A LED egy mohó, telhetetlen alkatrész, ha nem vetsz be ellene szankciókat és nem korlátozod a felevett áramot akkor képes annyi áramot felvenni ami tönkreteszi. LED-det profi módon áramgenerátorról szokás hajtani, de arra amire neked kell elég egy áramkorlátozó ellenállás.
A dinamóról érkező váltakozó áramot egyenirányítod egy dióda híddal, a lüktető egyenáramot puffereld, majd mérd le mennyi az egyenfeszültség értéke. Ezután gyere vissza, közöld hogy mennyi LED-det fogsz használni és milyen típust (meg persze a mért feszültség értéket is), utána jön a következő lépés. Vagy használod ezt - vagy ezt. A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2014
Szia!
Kipróbáltam ezt a hajszárító motort a dinamóval, és működik akár hogy kötöttem rá. Igaz nem forogta le amit tud, de gondolom több kellene mint 6v. Van elé forrasztva 1-2 dolog, ez lenne az egyenirányító híd?
Olvasom olvasom.
Akkor ez egy Graetz kapcsolás 3 kondival?
Ha ott 4 db. dióda van, akkor az Graetz valóban, de azok a kondik csak zavarszűrők, szikracsillapítók. Ehhez a motorhoz nem kell puffer, működik lüktető egyenárammal is.
Ehhez is kell egyenirányítás és pufferelés.Sőt ez 3 voltról megy, a dinamód meg 6 voltot termel. Az olyan 7-8 volt egyenfeszültség, szerintem sok lesz.
U.i.: A fényképeden ha jól látom van azon a motoron dióda is. A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2014
Ez hagyományos dinamós világítás csak leddel.
Azt írja hogy +kondi. Szerintem benne van az elektronika.
Érdekes, nem ismerem annyira ezeket a lámpákat. Ebben az esetben igen ez a legegyszerűbb megoldás.
Közben számolgattam, de nem vagyok biztos a dolgokban, mert olvastam még mást is.
Egy BC517-el szeretném megoldani a dolgot. Tehát amit tudunk: ATmega mikrokontrollerrel vezérelném a ventilátort, aminek 12 voltra és 250 milliamperre van szüksége. A mikrokontrollerből 5 volt jön ki, de csak korlátozott árammal terhelhető. A BC517 500mA-t tud, tehát elvileg jó a feladatra. Gondolom egyedül bázisellenállást kell csak számolni, de nekem 50 Ω jött ki, ami szerintem nagyon nem oké. Tudnál segíteni?
Először áruld el, mennyire terhelhető a kontrollernek az a portja. Az is lehet, hogy elárulod a típusát, letöltöm az adatlapot, és megnézem. Megtehetem azt is, hogy saccolok.
A BC517 egy darlington tranzisztor, 30000 körüli erősítéssel. Ez annyit jelent, hogy 200 µA bázisárammal telítésbe vezérelhető 250mA kollektoráram mellett. A bázis-emitter feszültséget 1,4V-ra tippelve 5-1,4=3,6V feszültségnél 18 kohm bázisellenállás kell. A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2014
Sziasztok!
Egy kezdő jellegű kérdést szeretnék feltenni, amely vezetékek mátrix-kapcsolásával lenne összefüggésben. 8 vezetékem van (UTP jellegű kábel). Szeretnék nem egy időben 3db DC motort (nem léptető) előre-hátra forgatni. A motorok sosem forognak egyszerre, és egyiknek sincs állandó üzeme, csak egy-egy feszültségimpulzus. Ezen kívül szeretnék két relét ki-be kapcsolni, egymástól függetlenül, egy időben, akár órákon át behúzva tartva őket. A motorok állásának ellenőrzésére a motorok tengelyére helipotit tennék. Így a három változó nagyságú ellenőrző feszültséget egy visszajelző Deprez-műszer számára kellene visszajuttatnom a motorok vezérlési helyére. Meg tudom ezt oldani 8 db vezetékszálon? ![]() Köszönöm!
Egy Arduino Uno-ról van szó, amiben egy ATMEGA328 mikrokontroller van. A cég szerint 40 mA-rel terhelhetőek egyenként a pin-ek MAXIMUM.
Link, hogy teljesebb legyen a kép: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |