Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   145 / 177
(#) sprofan válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 8, 2014 /
 
Annyit írtam hogy ha az általad javasolt változtatást megelytem akkor jó is lesz az "A" fájl. De ha olyan helyzet adódik ahol kizárólag 1 komparátor és 1 számláló van, akkor a komparátor miért nem figyelheti magát a resetelni való számlálót?
(#) kaqkk válasza sprofan hozzászólására (») Jún 8, 2014 /
 
Idézet:
„helyzet adódik ahol kizárólag 1 komparátor és 1 számláló van, akkor a komparátor miért nem figyelheti magát a resetelni való számlálót?”
Dehogynem ! Csak azt figyelheti , mást nincs is értelme figyelnie ..... Az a fájlban pl teljesen felesleges a zr 1 számláló.....
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2014

A.PIC
    
(#) sprofan válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 8, 2014 /
 
Szükség van rá mert később egy sor más dolog fogja figyelni az állapotát. Csak azt nem értettem hogy Parsic-ban megy ez a megoldás, beégetve meg defektes a dolog.
(#) kaqkk válasza sprofan hozzászólására (») Jún 8, 2014 /
 
ez érdekes , mert nálam a pic fájlok 98%a
tökéletesen múködik....
(#) sprofan válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 8, 2014 /
 
De ugye ha az eredeti A fájlt lefuttatod gépen akkor megy rendesen, szóval én sem értettem mi a gond, de majd akkor átgondolom még egyszer az egészet hogy lespórolható-e a másik számláló. Köszi a segítséget!
(#) kaqkk válasza sprofan hozzászólására (») Jún 8, 2014 /
 
A másik teljesen lespórolható (sőt! semmi szükség sincs rá)
(#) dcsabi hozzászólása Jún 9, 2014 /
 
Sziasztok. Aki már megvette a P4-t annak egy kis bíztatás, éppen ma készült el végre a "játék, hobbi, kisiparos" PLC. Szinte minden funkció elsőre megy rajta. Ami még hátra van, a modbus tesztelése. Jó hír, éppen a napokban tették fel az új update-t. Ebben már van 2 soros port, mindkettő alkalmas RS485-re is egészen 115200-as sebességig egyéb más dolgokkal kiegészítve. Izgatottan várom mennyire megy együtt a kettő. Van egy gyengéje még a saját cuccomnak, a tápja nem igen szereti a 24V-t. Eredetileg erre terveztem. Most 12V-ról megy egy PWM-es MPS2359 van rajta ez kicsi és olcsó is. Kell keríteni kevés alkatrészigényű hasonló kondiciókkal bíró táp IC-t, ami mondjuk gyárilag 50-60V-os bemenetű...
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2014
(#) dcsabi hozzászólása Jún 9, 2014 /
 
Most nézegetem, van egy-két jó ajándék példa is van a csomagban. Továbbá a 8722-ben használható mind az 5db PWM kimenet. ...stb... Már közelít a PLC-hez.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2014
(#) Szammer válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Szia!
Ez tényleg ok. Épp múlt héten jeleztem a főnökömnek, hogy amennyiben új fejlesztéseket szeretne, vegyük meg, mert a régi illegálissal nem fogok tovább dolgozni.
(Remélem bólint.)
Bocs az offért
Üdv:
Zsolt
(#) dcsabi válasza Szammer hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Halkan mondom, nehogy mások is meghallják, 20%-t le lehet alkudni az árból. Rám azért ne hívatkozz. Éppen most próbáltam ki egy két dolgot, egész praktikus dolog Pl a makró szerkesztő. Ezzel Pl egy univerzális menű kezelőt lehet csinálni, amit csak elő kell venni egy adott projectnél, nem kell játszadozni a nyomógombok, kijelzésképek és a változók drótozgatásával. Van egyébként DS1820 olvasó modul is.
(#) benko_balazs válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Nagyon szép munka, gratulálok
(#) dcsabi válasza benko_balazs hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Köszönöm. Már ki is próbáltam, tud két soros portot egyidejüleg akár 115200-as sebességgel. Van rajta egy I2C-s óra. 4 db hőérzékelőt tud kezelni. 0-5V kimenete csak kettő van. Azóta a P4 update szerint akár mind az 5-öt le tudnám kezelni (PWM). Ez nem teljesen az enyém, egy baráti cégnek csiáltam leginkább. Egy kicsit átalakítva csinálok egy másik verziót is nemsokára. Pl az egyik soros port modbuszként használva tetszülegesen bővíthető modulokat lehet kapcsolni akár nagy távolságig is.(a jelenlegin is)...stb...
(#) sprofan hozzászólása Jún 29, 2014 /
 
Sziasztok!
Szerettem volna kipróbálni dcsabi a téma elején feltett PCF8583 minta programját 16F628-ban Bővebben: Link viszont rájöttem hogy nekem nem egészen jó. Amit én szeretnék az a dátum és az idő kiírása egy LCD kijelzőre, valamint hogy a PIC-hez kötött gombokkal tudjam beállítani a dátumot/időt. Tudna valaki nekem ebben segíteni? Sajnos akár hogy próbálkozom nekem ez nem megy. Ahogy láttam az újabb verzióban már van I2C modul az kis segítség lenne de még ahhoz is hiányos a tudásom, bár ha hozzá tudnék jutni lehet előbb-utóbb sikerülne.
(#) dcsabi válasza sprofan hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Anno amkor azt feltettem, az az áramköri környezet már nem elérhető. Ha jól tudom kicsit hátrébb tettem hozzá kiegészítést. Állítsd össze az áramkört. Ez egy szoftveres megodás, az a láb kommunikál amit elnevezel hozzá, a 16F628-al is mennie kell. Átírsz a PARSIC-ban két one shot kimeneti bitjét a0,0 és a0,1 adatra. az előbbi írási az utóbbi olvasási feltétel...A 628 + kijelzó és nyomógomok két db I2C láb,... el is fogyott...ja és quartz sem árt...Én használnék inkább 876A-t. pár száz forint a különbség...a 628-al mennie kell. Az állításhoz kell csinálni menüstrukturát. Ha belépsz a menúbe az I2C dátum idő változóit beírod a ZV számlálókba MX modullal, nyomógombokkal állítod és minden gomb felengedésekor Oneshot modullal irási feltételsz indítasz, vagy elég a menű kilépéskor is...stb... az ZV változó értékeit limiterrel korlátozod Pl perc 59 stb...
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2014
(#) Szammer hozzászólása Júl 20, 2014 /
 
Sziasztok! összedobtam egy háromtengelyes léptetőmotor vezérlést, bipoláris motorokra, hátha valakit érdekel (unipoláris esetén, csak a tab-okat kell átírni). Működik, de még fejlesztésre vár (*.pic mellékletben beleírva).
A meghajtó_ L298, vagy L293, STB.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2014
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
Nos megszületett a végleges verzió. A hardveres PWM miatt csatornánként 1db 628-ra lett megcsinálva. Amit még ki kell kísérletezni, hogy a PWM max/min értékek mekkorák legyenek (max=maximális motorerő, min=tartóáram értéke). Persze lehetne cifrázni, hogy ezek az értékek nyomógombbal állíthatóak legyenek, de szerintem felesleges. Ha valaki foglalkozott ijesmivel, megköszönném a tapasztalatokat (mármint a PWM %-ok). Most a progiban a beállítható min/max (0; 1023) értékek vannak, ami természetesen fals érték (megy/nem megy).
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Júl 23, 2014 /
 
Sziasztok! Nos megcsináltam a PWM manuális beállítási lehetőségét és a beállított paraméterek mentését EEPROM-ba.
(#) dcsabi válasza Szammer hozzászólására (») Júl 23, 2014 /
 
Nézegettem, ötletes jó megoldás. Éppen arra gondoltam, hogy sok lesz annak a kis PIC-nek az a három csatorna. Régebben használtam léptetőmotorokat. A tartóáram (itt PWM) azáltalában a max nyomaték (pwm1024-nek) 7-10-15%-a. Ez adott hajtás igényétől függ. A szervo hajtás vezérlőkártyáját is adott mozgás tulajdonságaihoz, mozgatott tömeghez...stb... felparaméterezik. Próbáltad élőben? Az Eeprom bemenete invertált lell legyen. Én egy quartzot tennék a PIC tövébe...
(#) Szammer válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 24, 2014 /
 
Szia! Köszönöm. Quartz lesz. Élőben még nem próbáltam, mert egyenlőre még nem csináltam meg a nyákot hozzá. Az EEPROM tárolás invertálása jogos, nem figyeltem rá. Egyébként pontosan azért csináltam meg a PWM érték változtatási lehetőséget, mert tényleg mechanika függvénye. Üdv: Zsolt
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Júl 26, 2014 /
 
Megcsináltam a nyákot. Nincs még teljesen kitesztelve, de egy tapasztalat.
Az istenért sem akarta tárolni EEPROM-ba a beállításokat. Hogy miért?
Az EEPROM-ba az S7, S8 lo/hi értékeket akartam tárolni, ezt nem teszi meg.
Kizárólag számláló értékeket hajlandó tárolni (ZV2, ZV2:HI, ZV3, ZV3_HI). Ja és dcsabi által az EEPROM tárolást megváltoztattam.
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Júl 26, 2014 /
 
Mivel még volt 2db szabad láb, beletettem egy PWM RESET funkciót. Ennek az a jelentősége, ha új motorral másik mechanikán próbálkozom, "0"-ról lehessen kezdeni, aztán ha ok. jöhet a tárolás. Mivel nincs LCD (és szkóp sincs gyakran kéznél szerintem kell.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2014
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Júl 26, 2014 /
 
Nos, tökéletesen megy. Kis mini motorból (4*1cm) olyan erőt hoz ki, hogy alig tudom lefogni (igaz a motor melegszik rendesen). A meghajtó (L298) erősen langyos, kis bordával, venti nélkül. Ja és kb. csak 20-30KHz-ig stabil (STEP jel). Holnap megpróbálom nagyobb motorral. (Egyenlőre csak a full step módot próbáltam.)
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2014
(#) dcsabi válasza Szammer hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Szia. A 16F628 (A) az simán tudja a 20Mhz-t és a frekid ezáltal javulhat...Az üzemi kitöltést is célszerű lenne szabályozni. Egy egy adott motornak megvan az optimális feszültség és áram igénye (illetve határa)
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014
(#) benko_balazs válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
PWM vezérléssel készítettem automata ajtóvezérlőt, és L298 ic- vel volt olyan tapasztalatom, hogy a pic16f877a-t 20 Mhz órajellel meghajtva, az L298 ic melegedett, de 16 Mhz-nél nem, Tehát szerintem óvatosan a 20 Mhz-el
(#) Szammer válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Szia! Ez most csak egy póba, de gondolkodtam az üzemi PWM szabályozáson. Az L298-nak van áramkontrol lehetőség kimenete és egy 16F88-al, vagy 16F876-al lehetne A/D bemeneten figyelni ezt és terhelés fűggvényében változtatni az üzemi PWM-et. Amennyiben nagyobb terhelhetőség kell, diszkrét FET-es H-híd-al is lehetne operálni. Jelen kísérlet oka, hogy egy projekben kis bipoláris motorokat kellene mozgatni (mint a cd meghajtó fej motorja), minél kisebb meghajtó áramkörrel. Persze erre vannak céláramkörök, de megnéztem a házi lehetőséget.
(#) kissi válasza benko_balazs hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Az L298-nak "semmi köze" a PIC órajeléhez, azt, hogy az L298-at milyen sebességgel működteted, azt a PIC programja állítja be és az mehet ugyanúgy 16 vagy 20 MHz-en is ( persze módosítással!) !
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Sziasztok! Módosítanék: a 20-30KHz téves információ volt (nem volt össze GND-zve a generátor és az áramkör). A valós működési frekvencia: max. 500 Hz 12V motor-tápnál (PWM=98%). Persze ha feljebb megyek a táppal a határfreki is nő. Megnéztem (mert van ilyen panelem) az L287-298 páros sem jobb ferkiben, viszont ugyanolyan freki esetén a motor erősebb a PIC-PWM megoldással. (Mindezek, kb. 0,5Nm-es motorral próbálva.) Üdv: Zsolt
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Ja és a 0,5Nm motor esetén kb. 5 perc után az L298 elég meleg kis passzív hűtőbordával.
(#) Zoli_bácsi válasza Szammer hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Ezek unipoláris vezérlések. Bipolárishoz H híd kell, és annak megfelelő - a tekercseken polaritáscsere - vezérlés.
(#) Szammer válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Már elnézést "Zoli_bácsi", de megnézted az L298 adatlapját?
14. oldal.
Idézet:
„This circuit drives bipolar stepper motors with winding currents up to 2 A. The diodes are fast 2 A”

Egyébként leírtam, hogy működik.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014

L298N.pdf
    
Következő: »»   145 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem