Fórum témák
» Több friss téma |
Na a projectet sikerült létrehoznom, hozzáadtam az asm meg az inc fájlt, ..make...build..majd pedig a program the target device ikonokra kattintottam, minden rendben lévőnek látszik, kivéve, hogy a LED továbbra sem világít! Tök gáz! Minden esetre ugyan az a helyzet, mint amikor Quick build-el fordítottam. Minden Ok. Csak a LED nem világít
Ja quartz nincs, de gondolom, mennie kell anélkül is.
Mivel a kontrollernek nincs belső RC oszcillátora, a kvarc és a kondenzátorok nem hagyhatók el, vagy legalább egy RC tagot kell tenni hozzá.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2014
Az adatlap a "14.0 SPECIAL FEATURES OF THE CPU" fejezetében mindent megtalálsz.
Egy kondenzátor-ellenállás kombó is megteszi kvarc, vagy rezonátor helyett. (14.2.3 bekezdés)
Hát megnéztem! És valóban!!
Most már betettem egy 4,7K-s ellen állást és egy 22pF-es kondenzátort a +5 V és a GND közé. A közös pontjukat összekötöttem OSC1-el. (13-as pinnel.) Most az OSC2-n (14-es pin) kb. 12 kHz-t mérek. Király! Viszont a led továbbra sem világít! Ha _LP_OSC-t állítok be, akkor az OSC2-n a jel megszűnik. Pedig nekem úgy tűnik az adatlapból, hogy az általam mért ferkvenciához ez a beállítás kell. Ha _XT_OSC-t állítok be, akkor az OSC2-n a kb. 10-12kHz stabilan megvan, de persze a LED továbbra sem világít. (Lassan öngyilkos leszek!!)
RC oszcillátorhoz talán az RC oszcillátor módot kellene választani! Lásd adatlap REGISTER 14-1: CONFIGURATION WORD (ADDRESS 2007h):
bit 1-0 FOSC1:FOSC0: Oscillator Selection bits 11 = RC oscillator 10 = HS oscillator 01 = XT oscillator 00 = LP oscillator
Néhány alapszabály:
1. olvasd el a PIC adatlapját!!! 2. itt a fórum elején van egy szép sárgával kiemelt rész, az is fontos! 3. Olvasd el Topi PIC-es cikkét! Majdnem ugyanilyen processzorral mutatja be az alap dolgokat. Olvasd, csináld, tanuld! Nem bántásból mondom, de teljesen alap dolgokkal nem vagy tisztában, pedig ezeknek csak utána kellene olvasni egy picit!
Sziasztok!
Jelenleg PIC32-hoz keresek programozasi nyelvet, elsosorba C alaput. Nehany napja olvastam, hogy a CCS C, amit amugy eddig hasznaltam, nem tamogatja a PIC32-t. Meg azt is igaz, hogy ezek a posztok meg 2009-2010-ben irodtak. Tehat az volna a kerdesem, hogy a legujabb verzio a CCS C-bol tamogatja-e a PIC32-t, vagy erdemesebb volna mas nyelvet keresnen? Es ha uj, akkor mit ajanlotok? Ekezetekert bocsi, tudom, hogy haraptok erte, de a mobilomban egy deka ekezet nincs Udv!
Ha meglátogatod a CCS Inc. honlapját, akkor kiderül, hogy PIC32-höz ma sem ajánlanak fordítót.
Marad a C32 vagy az XC32...
És az általad említett nyelvek integrálhatóak MPLab IDE-hez?
Igen.
Köszönöm!!!
Tippet kérnék, mert nincs róla tapasztalatom, mennyire strapabíróak a pic32-esek. Mondjuk összekötök 2-t, amik nincsenek közös tápfeszültségen. Elő fog fordulni, hogy az egyik nulla tápfeszt kap, a másik pedig olyankor küldi rá a lábaira a 3.3V négyszögjelet. Az átlagos gyakorlatban elképzelhető-e, hogy annyitól tönkremegy?
A GND az közös lesz gondolom. Minimum pár kilós soros ellenállást tennék azokra a vonalakra.
A GND természetesen közös, de azoknak a vonalaknak sebességet is tudniuk kell, és vezeték hossz is van a világon. Egy 1K-s ellenállást szerintem még odarakhatok, de hogy az mennyit számít - számít-e bármit ebből a szempontból - hát lila gőzöm sincs.
A pic adatlapján amit találtam, azok mind üzemszerű paraméterek. Egyetlen teszt érték sincsen olyasmire vonatkozólag, hogy mit bír a pic a bemenetein rövidre zárt (kondenzátor kiürülve) tápfeszültség lábakkal.
Van még hijja az xc32-nek az ahhoz adott libekkel. Részemről egyenlőre maradtam a 2013 februári libnél és a c32-nél.
Legalább az adó pic-et megvédi ha a vevőt zárlatossá is teszed. Nem tudom hogy az a 3,3mA áram mit tesz a tápfesz nélküli pic-el, egy darabig biztos kibírja. Nem tudom milyen frekiről és távolságról van szó, de ha egy vezetéken csak egyirányú a kommunikáció, akkor a vevőoldali ellenállás szerintem nem sok vizet zavar.
Naja, valami olyasmi az én bajom is, hogy mit tesz vele.. Egy 8 bites pic-et nem is sajnálnék pusztulásba küldeni, de az ubw32-es 10 rongy
Igen, kösz!!! Közben én is észrevettem fatális tévedésem. Viszont vettem egy 8MHz-s kristályt, meg két 22pF kondenzátort, betettem és HS-t állítottam be.
Most sokat javult a helyzet, bár még nem tökéletes. A program áttöltésekor a LED felvillan. Gondolom az inicializálás hatására, de el is alszik azonnal, és nem világít amikor 1-be állítom PORTA-n a bitet. Talán a port inicializálásban lehet még valami hiányosság.
Köszönöm a jó tanácsaidat. Természetesen nem veszem bántásnak amit írtál, hiszen pont azért bátorkodtam feltenni a kérdéseimet a "PIC KEZDŐKNEK" című topicban, mert hogy az alapvető dolgokkal sem vagyok tisztában. És megmondom őszintén, nagyon nagyra becsülöm és köszönöm, amikor nálam okosabbak (itt kb. mindenki az) praktikus tanácsokkal önzetlenül segít. Különösen az olyan válaszok nagyon hasznosak, mint icserny kollégáé volt, aki pontosan leírta mit hibáztam el, hogy javíthatom ki, és hol nézhetek utána a dokumentációban annak a dolognak. Itt is köszönet neki érte.
MC fórumon adtak egy olyan tippet, hogy az 5V tolerant lábakon kibírja. Gondoltam felvésem ide is, hátha valaki más is beleszalad.
Pali79 >> Még csak annyi, hogy Topi PIC-es cikke tényleg hasznos, most olvasom, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem.
A cikk tényleg jó! De nagyon hiányzik a folytatás!
Nem vagyok meggyőzve arról, hogy kibírja. Az általam nézett adatlap szerint a feszültség a VSS-hez képest VDD+300mV lehet a lábakon. Ha 5V tolerant lábakról van szó, akkor ez VSS+3,6V lehet, ha a tápfeszültség kisebb mint 2,3V. Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy 0V tápfeszültség esetén 300mV illetve az 5V tolerant lábakon legfeljebb 3,6V engedhető meg a földhöz képest.
Lehet, hogy túl óvatos vagyok? A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
8 bites MCU-kat már próbáltam sokkolni. Fordított tápfesz, port rövide zárás. Azok kibírták. Mondjuk a kommunikációs vonalakon nem teszteltem ugyanezt. 32 bites 3.3V-on sem, mindenesetre minimum egy soros ellen nem árt mint ahogy előttem írták. Ha meg ilyen drága a jószág akkor valahogyan utána kéne nézni. Mást nem megkérdezni MC suppot.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
Idézet: „Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy 0V tápfeszültség esetén 300mV illetve az 5V tolerant lábakon legfeljebb 3,6V engedhető meg a földhöz képest.” Ez pont elég, mert a másik PIC32 tápfeszültsége 3.3V. Idézet: „MC fórumon adtak egy olyan tippet, hogy az 5V tolerant lábakon kibírja. Gondoltam felvésem ide is, hátha valaki más is beleszalad.” Jól tetted, ez egy fontos infó lenne, kérlek jelezd ha kipróbáltad.
Srácok véleményetek szerint egy 74HC595 shift regiszterre, ha ráaggatok 8db ledet és egyszerre tartósan villogtatóm vagy akár folyamatosan világítanának elbírná a shift regiszter gond nélkül?
Láttam ilyen videót ahol nem váltják ki tranzisztorokkal a meghajtást és szépen elbírta a 8db ledet. Egy olyan PIC-el dolgozom amelyben nincs SPI modul, így egy saját szubrutinnal hajtanám meg a shif regisztereket majd azok a ledeket. 3D LED kockát készítek és annak meghajtásán agyalgatok illetve már szimulátorban működőik is rendesen az elképzelésem. Előre is köszi..
Attól függ, mennyi árammal hajtod a LED-et. 20 mA-t már nem illik túllépni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |