Fórum témák
» Több friss téma |
Hááát, beleolvastam. Ahhoz, hogy bővebbet lehessen tudni, regisztrálni kell. A regisztráció ingyenes, hogy a továbbiakban mi lesz, azt nem tudom. Ha használod a gugli fordítóját, több eredményre juthatsz. Elég béna, de a lényeget ki lehet hámozni belőle, és Te is tanulhatsz némi műszaki angolt. Nem lesz károdra.
Sziasztok!
Megépítettem én is a Vicsys féle frekvenciamérőt 1x16 soros kijelzővel. A kijelzőm típusa NANOX NDM-1601SA, PIC16F84A-04I/P. A PIC-be az itt közzétett hex-et írtam: Bővebben: Link (f-mero_1sor.hex). A problémám az, hogy beégetéskor a program beírása után is és az ellenőrzéskor is hibát jelez, és a működésében is van probléma. Bekapcsoláskor megjelenik a kijelzőn valamilyen kijelzett érték, amit valószínü a környezeti zavarok miatt összeszed (ennek eltűntetésével egyenlőre még nem foglalkoztam), de a nyolcadik karakteren nem jelenít meg semmit, mind addig míg meg nem piszkálom a PIC környékét. Ezután megjelenik a 8. karakter is és onnantól hibátlan a karakteres megjelenítés. A kérésem az volna, hogy tudna valaki segíteni probléma (esetleges programhiba) megkeresésében? Más hex is megfelelne a lényeg az lenne, hogy egysoros kijelzővel tudjam használni a műszert. Köszönettel! A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2014
Írás után a "Verification of configuration failed" azt jelenti, hogy a 0x3F09 értéket beégetve és a konfigurációt visszaolvasva nem a 0x3F09 értéket kapta a program. A 16F84(A) konfigurációs regiszterének felső 10 bitje a kiolvasás védelem CP bitje - mind a 10. Tehát a 0x3F09 egy érvénytelen érték, mivel a felső 6 biten a CP 1 értékű, a következő 4 biten pedig 0. A 0x3FF9 lenne a jó, amivel a kiolvasás engedélyezett lenne, és a 0x0009, amivel tiltott lenne.
A külön indított ellenőrzés a kódvédelem bekapcsolt állapota miatt minden utasítást 0x0000 -nak olvas. Ki kellene javítani a hex állományban a konfigurációs szó értékét. Sajnos a PICkit2 programja nem engedi meg a kódvédelem kikapcsolását. Ld. melléklet. Nem is értem?? Ha be tudom tölteni egy hex állományból a programot, akkor miért nem lehet a kódvédelmet kikapcsolni. Ha egy kód védett kontrollert olvasok ki, a program helyett csak 0 -kat kapok. Kinek az érdeke sérülne?
Köszönöm a részletes magyarázatot! A gond az, hogy a PIC programíráshoz nem értek, így magam nem tudom a hibát orvosolni. Privátban írtam már az említett hex közlőjének is, de több mint egy hónapja nem járt itt.
Ez magyarázat az égetés utáni hibaüzenetekre, de lehet oka a bekapcsoláskor tapasztalt hibás kijelzésnek is? Mi akkor a teendőm? Felejtsem el az egysoros kijelzős megoldást, muszáj kétsorost beszereznem? A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2014
Az én programjaim sajnos nagyon ritkán javulnak meg kézrátétellel , ezért én inkább valami érintkezési hibára gyanakodnék, talán az LCD környékén.
Nem zárom ki, hogy lehet valami "hardveres" probléma, csak az az érdekes, ha egyszer helyreáll a kijelzés piszkálhatok bármit el nem megy. Ha tápot lekapcsolom és újra be, megint, hibás, míg mondjuk meg nem érintem a forgókondi állító csavarját, vagy esetleg a bemenetet (ez utóbbira nem mindig reagál) .
Szia,
örülök, hogy használod! A posztból lemaradt a múltkor, hogy a programok 16F628A-ba valók, 16F84-essel nem lesz jó! Elnézést kérek a mulasztásért! Attila A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2014
üdv mindenkinek,
lefordítottam a programjaimat 16F84A-ra is, és a szimulátoron működik. Mivel nincs ilyen PIC-em, nagyon megköszönném, ha kipróbálnátok élesben, hogy rendben van-e? (ha csak kétsoros kijelződ van, akkor két sorba törve jeleníti meg az eredményt az egysoros program) Attila
Köszönöm, kipróbáltam mind a két progit.
Az egysorossal ugyan az a gond állt elő, mint az előzőnél, bekapcsoláskor a 8. karakterre nem ír semmit, mindaddig míg meg nem piszkálom pl. a bemenetet. Ezt követően már ír, de mindig ugyan azt a karaktert, amit először megjelenít (tehát, ha ötöst, akkor kikapcsolásig mindig ötös lesz azon a karakterhelyen. Ha hetest akkor hetes. Nem értem!) Ebből arra következtettem, hogy a kijelzővel lehet a gond. Kicseréltem 2x24 karakteresre (ez volt itthon), átírtam a programot a PIC-ben (ft-mero-84A.hex) és minden hibátlanul működik. Kár, hogy nem jött össze az egysorossal, most már így marad. Köszi, még egyszer!
Szia,
ha van kedved még kísérletezni, akkor azt próbáld ki, hogy az egysoros programmal hajtsd meg a kétsoros kijelződet. Ha két sorba törve helyesen jeleníti meg a mért értéket a kijelző, akkor az egysoros LCD-vel van valami baj (első 8 karakternek az első sor elején, a második 8-nak a második sor elején kell megjelennie). Ha itt is rossz a 8. (a második sor első karaktere), akkor a programommal van valami. Az mindenesetre furcsa, hogy a 628-as bináris működött a 84-esben. Attila
Ez még mindenképp megér egy kísérletet, úgyhogy kipróbálom, ha hazamentem (jövőhét kedd).
Idézet: „Az mindenesetre furcsa, hogy a 628-as bináris működött a 84-esben.” A működés teljesen azonos volt a két proginál, az utóbbinál beégetéskor nem volt hibaüzenet.4 Bővebben: Link Idézet: „Ha itt is rossz a 8. (a második sor első karaktere)” Bocs, ezt elírtam, természetesen az első sor 8. karakterére gondoltam... Így kell kinéznie, ha jól működik a program (a csatolt link utolsó képét véve alapul): ..1163,6................ 16.kHz.................. a pontok az üres helyeket jelentik.
OK, világos minden!
Hazamentem nyaralásból kipróbálom, ...köszi.
Nos, ráértem egy kicsit foglalkozni a témával, és kiderült, nem az LCD-del volt a probléma, hanem a programommal. Két méréshatárnál is bekavart a tizedespont pozíciója. Ezt a hibát kiküszöböltem, remélem nem lesz több...
Amelyik file nevében nincs benne a 84, az 628-ra, amelyikben meg benne van, az természetesen 84-re.
Tegnap lemaradt a két soros - periódusidőt is mutató verzió a 84-esre, most pótolom. Az előzőhöz viszonyítva csak annyi változott, hogy a mértékegységek most már a legalacsonyabb méréshatárnál is egymás alá kerültek (kis szépséghiba volt az előzőben). (Továbbra sincs 84-es processzorom, és nem is tervezek venni, ezért a működést csak szimulátoron tudtam ellenőrizni.)
Szia!
Köszönöm a módosításokat, nekem két soros kijelzővel van megépítve a frekvenciamérő. Tesztelni két kontrollerrel tudtam, 1 Hz - 8 MHz-ig négyszög és szinusz jellel. PIC16F84-10I/P - ebben tökéletesen fut ez a programod, és az előző verziód is, ami már szintén kiírja a periódus időt. PIC16F84A-20/P - ebben ez a legújabb verzió csak az első sorban jelenít meg tele négyzeteket, az előző módosításod hibátlan. Természetesen az eredeti program mindkét kontrollerben fut. Amit már más is említett: Nálam sem méri pontosan a szinusz és a háromszög jelet, négyszögnél pontosan annyit mér, mint a generátorom műszere. Kb. 2 kHz-ig majdnem a dupláját méri, mint az eredeti jel. Próbáltam 50 mV és 5 V közötti bemenőjelekkel. A bemenő fokozat miatt lehet? A panel és a kapcsolás a leírt módosítások szerint készült, egyedül a bemeneti antiparallel diódák hiányoznak.
Már nem tudom módosítani az előző beírást.
Kipróbáltam egy másik jelgenerátorral is a frekvenciamérőt, 8038-as IC-vel 50 Hz-től 200 KHz-ig szinusz jellel. Pontosan mér. Alsó tartományban (~400 Hz-ig) Vpp minimum 800 mV, 1 kHz-nél 600 mV, 5 kHz-től már a 100 mV-os bemenőjelet is pontosan méri. Az előző tesztnél használt jelgenerátor egy programozható, mikrokontrolleres jelgenerátor volt, ez utóbbi egy egyszerű cél IC-vel. Kérdés: A 8038-as IC-vel végzett mérések azért pontosak, mert a kontrolleres jelgenerátor jele zajosabb? 60 MHz-es szkópon mérve én nem láttam különbséget a két szinusz jel között.
Köszönöm az információkat a 84-esekkel kapcsolatban.
Arra jutottam, hogy valószínűleg a Power-up Timer flag kikapcsolt állapota okozhatja a 84A-val a jelenséget - az update-ben kikapcsolva maradt. Küldök egy olyan update-t, amiben bekapcsolt állapotban van. Remélem ez megoldja a problémát. A bemeneti fokozat érzékenységének nem kellene nagyobbnak lennie? 400Hz-ig a 800mV karcsúnak tűnik, de ez inkább kérdés, mint állítás. azt hiszem egy összegző posztot nemsokára írok, amint az összes bugot sikerül kiküszöbölni
Szia!
Bocs, csak most jutottam oda, hogy foglalkozzak a témával. Még van egy kis másjellegű problémám a műszerrel, előbb ezt szeretném tisztába tenni, aztán ki fogom próbálni a progikat (az egysorosra írtat is és a kétsorosat is) és referálok. Köszönöm szépen!
Sziasztok!
Lenne egy pár kérdésem, azokhoz, akik megépítették és használják Vicsys-féle frekimérőt. Megépítettem, működik is, szkóppal ellenőrizve a négyszöget pontosan, háromszöget és szinuszt pontatlanul méri, főleg az alacsonyabb frekiken (végigolvastam a teljes topikot, más is leírta ezeket, de igazán megoldást nem találtam rá). Amire jutottam az, hogy talán a bemeneti érzékenységével van a gond, és ez lehet, hogy hardveres hiba nálam. Egy funkciógenerátorral szeretném egybeépítve használni, aminek a kimenete: 50ohmos terhelés mellett 0,1mV…2V cs-cs szinusznál, 3,5V cs-cs háromsz. 4,5V cs-cs négysz. Ezekkel a paraméterekkel szerintem nem kellene, hogy gond legyen, de mégis van. Egy kicsit is leterhelve a generátor kimenetét, a szinuszos jelet már nem is méri. Lehet a FET körül van a gond (BF964 van benne 961 helyett)? A FET bemenetén G1 (szkóppal nézve) kétszer akkora a jel, mint a BF240 kollektorán. Bemeneti jel BF964 G1: 6Vcs-cs, BF964 drain: 100mV cs-cs, BF240 kollektor: 2,6V cs-cs. Rendben van ez így?
csak egy ötlet: tuti jól van a fet és/vagy a tranzisztor bekötve? Én például találtam CBE tokozású BF-240-et is, még a nyákot is sikerült így terveznem.
A fet is lehet esetleg hassal lefelé... A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
A tranyó (BF240) lábkiosztása tutira rendben van, de lehet ez a FET (BF964) vicceskedik nálam.
Bogarásztam a témában. A mellékelt adatlap alapján forraztottam be a FET-et a csatolt fotón jelölt lábkiosztást feltételezve. Viszont ezen az adatlapon TO50-es tokozás van. Valószínüleg itt a hiba! Mint kiderült nekem SOT103 tokozású a fetemBővebben: Link, ehhez azonban nem találok lábkiosztást. Valaki esetleg belefutott már ebbe?
Szia!
Nekem hasonló problémáim akadtak ezzel a frekimérővel. A gyors fel-, lefutású négyszöget jól méri, de a szinusznál és háromszögnél ahogy megyek lefelé a frekivel egyre nagyobb a mérési hiba felfelé. Szkópon látszik, hogy a BF240 kollektorán a nulla átmenetek környékén plusz bebillenések jönnek létre, és ezeket számolja be többletként a PIC. A hibát nem sikerült kiküszöbölnöm, igaz egy kis méricskélés után félre is tettem az egészet. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy a nulla átmenet közelében a környezeti zavarjelek rádolgoznak a bemeneti erősítő fokozatra. Erre utal az, hogy amikor lekapcsoltam a mérőhely felett üzemelő LED-es világítást (kapcs. tápegységű) akkor a mérési többlet lecsökkent. Esetleg próbáld meg árnyékolni az egészet. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2014
Nálam a szinusznál (ha a genetátort a legkisebb mértékben is leterhelem) semmit sem mutat, csak az alapállapotot. Nekem az az érzésem, hogy a bemenőfokozat nem erősít, mégpedig a BF964 hibája miatt. Vagy rossz, vagy rosszul van beültetve azért, mert az én példányomnak más a tokozása, nem TO50, hanem SOT103 Bővebben: Link. Azonban SOT103 tokozású BF964 adatlapot ezidáig nem találtam sehol, hogy ellenőrizhessem a lábkiosztását. Ha valaki talál ilyet az kérem segítsen!
Talán ebből adódik amit itt írtam le
Én akkor miért találtam elsőre?
BF964 Lehet hogy hamis a feted? Ki kellene mérni. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
Továbbra sem tudom melyik az az adatlap, amelyikre gondolsz, ahol megtalálom a SOT103 tokozás kiosztását
Nézd meg a képet amit csatoltam és a Vishay adatlapján szereplő képet. Nem ugyan az a két tokozás. A csatolt linkemen pedig ott az a SOT-103 tok ami nekem van csak nincs hozzá lábkiosztás itt szedtem össze az infókat A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
Nos az SO50 tok megszűnt, nem használják! Teljesen ugyanúgy van a lábkiosztás az SOT103-nál is, téveszteni csak úgy lehet, hogy visszájával forrasztod be.
De kimérni is ki lehet: kapuk-forrás/nyelő elektróda közt teljes szakadás kell mérned, a forrás-nyelő közt lehet mérni ellenállást. értéke mind1 csak ne szakadás legyen. Az meg biztos hogy a D elektróda a leghosszabb, akárhogy forgatod. De csinálhatsz is neki egy egyszerű mérőáramkör földelt forrásos kapcsolásban, munkaellenállás kb 4,7k, táp 5-10V. Ha mindkét kapura adsz 5 voltot attól teljesen ki kell nyitnia! Régen fm adóban használtam ezt a tranyót, nagyon jó kis fet. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
De ha nagyobb a jel a kapuján mint a drainjén, akkor valami nem kerek.
Ezen nem fogunk vitatkozni!
Ezért is jó lenne mérőkapcsolásba tenni...ott minden kiderül. |
Bejelentkezés
Hirdetés |