Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2366 / 3998
(#) mikrokapcsolo válasza gyulank hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Kapd ki, és vidd el egy boltba, hogy ilyet adjon. Egyébként, LOW ESR, 820µF és 6,3V-nál nem baj, ha nagyobb.
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Aug 17, 2014 /

Sziasztok!
Egy olyan problémával állok szemben, amit egy kicsit bonyolult átlátnom, hogy mit tehetnék.
A helyzet a következő. Van egy vezérlőegység, ami működik egy tápforrásról, és egy akkumulátorról. Alapesetben, amikor van hálózati feszültség, működik a szerkezet, az akku tölt. Ha leveszem a tápforrást, a szerkezet tovább működik akkuról, de tudja, hogy nincs hálózati táplálás. Ez külön-külön, az asztalon működik. A probléma ott kezdődik, hogy a tápegysége ennek egy trafó, egy diódahíd, és kb 3000µF puffer, vele párhuzamosan 10k kisütő ellenállás. Az a baj, hogy amikor megszüntetem a hálózatot, akkor a pufferben maradó, és kb 5mp alatt elfogyó feszültség miatt hibásan, illetve késleltetve működik a szerkezet. Hogy lehetne megoldani -esetleg relé beiktatása nélkül- azt, hogy mikor megszűnik a tápfesz, a panel ne kapjon tápot, de mégis legyen üzem közben megfelelő mennyiségű szűrés?
(#) elektroncso válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Szerintem egy relével meg lehet oldani. Amikor a hálózati feszültség eltűnik elejt a relé, megszakítva a tápfeszültséget a puffer után. Így már nem zavar be a pufferben lévő feszültség az áramkörbe. Akkumlátoros üzemben meg vagy beiktatsz egy másik puffert, bár az akku miatt szerintem nem kell.
U.i: Bocs utólag vettem észre hogy nem akarsz relét. Nincs más ötletem.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
(#) mikrokapcsolo válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Igen, ezt már kitaláltam én is, de jobb szeretném relé nélkül (azaz fölös jópár mA nélkül) megoldani a dolgot, mert alapesetben, teljesen feltöltött akkuval az egész szerkezet fogyasztása a trafóról 3,47mA, az is egy lcd kijelző, egy mikrovezérlő, valamint az akkuba csordogáló uA -ek. Egy relé pluszbe dobna még vagy 20-30mA-t a terhelésbe, alapállapotban (ami tulajdonképpen az év 350 napján van), ami nem mintha baj lenne, mert amikor az akkuról megy, illetve utána a töltésnél jópár száz miliamper, de hátha van másik megoldás ami nem fogyaszt pluszba.

Azon töröm a fejem, mi volna ha valahogy a hálózati feszültség meglétét figyelnéd? Mondjuk egy tekercsel a hálózati feszültséget szállító drót körül. Hasonló módon mint az áramváltó?
(#) mikrokapcsolo válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Az a probléma, hogy a panelbe, ahol bemegy a táp, ott húzom egy tranyóval le a mikrovezérlő egy lábát. Ha külön mérném, akkor valószínűleg a trafó után egy dióda jönne, ami előtt márem, utána megy a pufferre, így a puffer nem szól bele a dologba, de a panel már hetek óta kész van, most készült el a tápja, és ezt tapasztaltam.

Akkor sajnos más ötletem nincs. Az én tudásom eddig terjed. Bocs.
(#) holex hozzászólása Aug 17, 2014 /

"Azt írta, nem közösítheted. Akkor még a 2 párhuzamos egyenirányító kimeneteiről volt szó.
Most 1 egyenirányító végére kötött 2 párhuzamos DC/DC konverterről."

Sosem volt szó egy egyenirányítóról. 2 db egyenirányító van és mindkettőhöz van 1-1 DC-DC konverter. A kérdés az volt, hogy ezeket lehet-e közös földpontra hozni és kell-e egyáltalán vagy az egyenirányítókon keresztül amúgy is galvanikus kapcsolatban vannak.
(#) reloop válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Szia! Készítenél erről egy vázlatot? Alap esetben a mikrovezérlő egy low-drop stabilizátorról kapja a tápot az akku felől, amit a hálózati feszültség tölt amikor arra igény illetve lehetőség van.
(#) reloop válasza holex hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Szia! Milyen DC-DC konvertered van?
Ami a közösítést illeti, az egyenirányítón nyitó irányban eső feszültség terhelésfüggő, ezért ha utólag összekötöd őket pont azt az előny veszíted el amiért a két tápot szét szeretnéd választani. Vegytiszta megoldást akkor kapnál, ha két független szekundered lenne.
(#) holex válasza reloop hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Szia, LM2596.
De én csak a földet akarom közösíteni, a + ágat nem (nem is lehetne, mivel a szervónak 6V-ot foga adni a DC-DC konvertere, a mikrokontrollernek pedig 5-öt).
Tudom, hogy a két szekunderes trafó lenne a legjobb, de egyrészt ilyenem volt itthon, másrészt meg 160VA-es, szóval az biztos nem lesz szűk keresztmetszet, csak nem akarom, hogy a szervó esetleg ha megrángatja a tápot akkor a mikrokontroller is reseteljen.
(#) proli007 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Hello! Pld. így.

Power-Off.png

(#) proli007 válasza holex hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Hello! Nem kell két híd. A szervó pufferéről egy diódával leveszed a tápot, a PIC pufferkondi részére. Ha megrántja, megmarad a PIC táp. Ha meg a trafót rántja le, úgy sem tehetsz semmit, maximum aksi a PIC-nek.
(#) mikrokapcsolo válasza reloop hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Így néz ki.
(#) reloop válasza holex hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Szerintem egyetlen Graetz és puffer elég. A mikrovezérlő feszültségszabályzójának a szervó konverterének kimenetéről adnám a test pontot és a pufferről diódán és ellenálláson (1N4007; 100 ohm ) keresztül a pozitívot. Természetesen kell az adatlapon ajánlott kondi az 5V-ot előállító LM2596 elé.
(#) proli007 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Akkor csak a hálózat kimaradás van rossz helyről elvéve. Csináld úgy ahogy én a D5-D6-R1-R2-T1-R3-C2-vel. A C2-ről, már mehet is a PIC-re.
(#) mikrokapcsolo válasza proli007 hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Ha szét tudnám bontani, nem lenne gond, mert akkor a puffer elé egy diódát tennék, és azelőtt mérném, de már kész van, beépítve, és már nem szívesen gyártanék másik panelt, és ültetném át az összes alkatrészt.
(#) reloop válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Most már értelek. Van más fogyasztó is ami indokolja ezt a túlméretezett pufferkapacitást? Esetleg ez egy dugasztáp?
A hálózati feszültség megszűnését a 7812 elől kéne beolvasni.
Most olvasom a 23:35-öt
(#) mikrokapcsolo válasza reloop hozzászólására (») Aug 17, 2014 /

Nincs egyéb, csak a vezérlőpanel. Amikor az akkut tölti, mert tegyük fel, lemerült, akkor nagyobb áram folyik ki a tápforrásból, és ilyenkor a hullámos feszültség miatt félre érzékelhet a mikrovezérlő, ezért biztos ami biztos alapon tettem bele jópár fölös kondit párhuzamosan, ami kb 3000µF lett. Az, hogy a 7812 előtt mérem, mit változtat?
(#) reloop válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 18, 2014 /

Az akku fesz méréshez kifoghatod a hullámosságot egy aluláteresztő RC szűrővel a mikrovezérlő felé, akkor nem fognak ugrálni a számok.
A 12V stabilizátor előtt egy Zenerből és egy ellenállásból képeznék osztót 1-3V-ra, azon elég drasztikusan csökken a feszültség a hálózat kimaradásakor.
(#) gyulank válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 18, 2014 /

Errefelé nem így megy ez. Örülök, ha rendeltetni tudok az egyetlen egri boltban. Tűrése mindegy?
(#) mikrokapcsolo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 18, 2014 /

A mérést úgy alakítottam ki, hogy egy 10k-val felhúzott lábat egy tranyó húz le, amit a mérőpontról egy ellenállat vezérel. Tökéletesen műkódik, csak a pufferrel nem számoltam. Valszeg beteszek egy jó nagy tekercsellenállású relét, az pedig majd jól lekapcsolja a puffert róla.

gyulank: Lényegében mindegy, minél kisebb annál jobb, de az M az +- 20% ot jelent.
(#) gyulank válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 18, 2014 /

Jó, de van ott még 2 másik betű is, az M meg négyzetbe van, nem biztos, hogy azt jelöli.
(#) nedudgi válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 18, 2014 /

Én keresnék egy optocsatolót, a relé helyett. A trafóról egy ellenálláson keresztül védődiódával meghajtva a bemenetét, kiválthatod a lehúzó tranzisztort. Lehet olyan kondenzátort találni, amelyik egy-két impulzus kimaradását még áthidalja, így folyamatos vezetésben tartja a tranzisztort.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2014
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Aug 18, 2014 /

Sziasztok! Kezdő számára, hogy ne érjen csalódás, megépíthető tranzisztoros hangfrekvenciás erősítőkapcsolást keresek. Nem csak konkrét kapcsolási rajzot, hanem link-et is szívesen veszek. Köszönöm a segítséget. Üdv.: Yoe
(#) reloop válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Aug 18, 2014 /

Szia! Ha tanulási céllal akarsz tranzisztorosat építeni akkor keresek neked valamit, kezdőnek viszont kimondottan ezt ajánlom. (TDA2030)
(#) Marko Ramiusz válasza reloop hozzászólására (») Aug 18, 2014 /

Köszönöm. Természetesen tanulási céllal kellene. Azért Én is kutakodok, csak nem tudom, hogy melyikek lennének jók.
(#) reloop válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Aug 18, 2014 /

Akkor legyen ez. Az Erősítő mindig-ben ahogy olvasod visszafelé, megtalálod a NYÁK-ot és a beültetést. Ha lenne kérdésed, azt is abban a témában tedd fel.
(#) amda hozzászólása Aug 18, 2014 /

Sziasztok! Miért lilul be a képcsöves tv képernyője, ha sokáig nézzük az epg-t (mindigtv műsorújság)?
(#) Marko Ramiusz válasza reloop hozzászólására (») Aug 18, 2014 /

Folyamatban van.
Következő: »»   2366 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem