Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Kapd ki, és vidd el egy boltba, hogy ilyet adjon. Egyébként, LOW ESR, 820µF és 6,3V-nál nem baj, ha nagyobb.
Sziasztok!
Egy olyan problémával állok szemben, amit egy kicsit bonyolult átlátnom, hogy mit tehetnék. A helyzet a következő. Van egy vezérlőegység, ami működik egy tápforrásról, és egy akkumulátorról. Alapesetben, amikor van hálózati feszültség, működik a szerkezet, az akku tölt. Ha leveszem a tápforrást, a szerkezet tovább működik akkuról, de tudja, hogy nincs hálózati táplálás. Ez külön-külön, az asztalon működik. A probléma ott kezdődik, hogy a tápegysége ennek egy trafó, egy diódahíd, és kb 3000µF puffer, vele párhuzamosan 10k kisütő ellenállás. Az a baj, hogy amikor megszüntetem a hálózatot, akkor a pufferben maradó, és kb 5mp alatt elfogyó feszültség miatt hibásan, illetve késleltetve működik a szerkezet. Hogy lehetne megoldani -esetleg relé beiktatása nélkül- azt, hogy mikor megszűnik a tápfesz, a panel ne kapjon tápot, de mégis legyen üzem közben megfelelő mennyiségű szűrés?
Szerintem egy relével meg lehet oldani. Amikor a hálózati feszültség eltűnik elejt a relé, megszakítva a tápfeszültséget a puffer után. Így már nem zavar be a pufferben lévő feszültség az áramkörbe. Akkumlátoros üzemben meg vagy beiktatsz egy másik puffert, bár az akku miatt szerintem nem kell.
U.i: Bocs utólag vettem észre hogy nem akarsz relét. Nincs más ötletem. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
Igen, ezt már kitaláltam én is, de jobb szeretném relé nélkül (azaz fölös jópár mA nélkül) megoldani a dolgot, mert alapesetben, teljesen feltöltött akkuval az egész szerkezet fogyasztása a trafóról 3,47mA, az is egy lcd kijelző, egy mikrovezérlő, valamint az akkuba csordogáló uA -ek. Egy relé pluszbe dobna még vagy 20-30mA-t a terhelésbe, alapállapotban (ami tulajdonképpen az év 350 napján van), ami nem mintha baj lenne, mert amikor az akkuról megy, illetve utána a töltésnél jópár száz miliamper, de hátha van másik megoldás ami nem fogyaszt pluszba.
Azon töröm a fejem, mi volna ha valahogy a hálózati feszültség meglétét figyelnéd? Mondjuk egy tekercsel a hálózati feszültséget szállító drót körül. Hasonló módon mint az áramváltó?
Az a probléma, hogy a panelbe, ahol bemegy a táp, ott húzom egy tranyóval le a mikrovezérlő egy lábát. Ha külön mérném, akkor valószínűleg a trafó után egy dióda jönne, ami előtt márem, utána megy a pufferre, így a puffer nem szól bele a dologba, de a panel már hetek óta kész van, most készült el a tápja, és ezt tapasztaltam.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
Akkor sajnos más ötletem nincs. Az én tudásom eddig terjed. Bocs.
"Azt írta, nem közösítheted. Akkor még a 2 párhuzamos egyenirányító kimeneteiről volt szó.
Most 1 egyenirányító végére kötött 2 párhuzamos DC/DC konverterről." Sosem volt szó egy egyenirányítóról. 2 db egyenirányító van és mindkettőhöz van 1-1 DC-DC konverter. A kérdés az volt, hogy ezeket lehet-e közös földpontra hozni és kell-e egyáltalán vagy az egyenirányítókon keresztül amúgy is galvanikus kapcsolatban vannak. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
Szia! Készítenél erről egy vázlatot? Alap esetben a mikrovezérlő egy low-drop stabilizátorról kapja a tápot az akku felől, amit a hálózati feszültség tölt amikor arra igény illetve lehetőség van.
Szia! Milyen DC-DC konvertered van?
Ami a közösítést illeti, az egyenirányítón nyitó irányban eső feszültség terhelésfüggő, ezért ha utólag összekötöd őket pont azt az előny veszíted el amiért a két tápot szét szeretnéd választani. Vegytiszta megoldást akkor kapnál, ha két független szekundered lenne.
Szia, LM2596.
De én csak a földet akarom közösíteni, a + ágat nem (nem is lehetne, mivel a szervónak 6V-ot foga adni a DC-DC konvertere, a mikrokontrollernek pedig 5-öt). Tudom, hogy a két szekunderes trafó lenne a legjobb, de egyrészt ilyenem volt itthon, másrészt meg 160VA-es, szóval az biztos nem lesz szűk keresztmetszet, csak nem akarom, hogy a szervó esetleg ha megrángatja a tápot akkor a mikrokontroller is reseteljen.
Hello! Nem kell két híd. A szervó pufferéről egy diódával leveszed a tápot, a PIC pufferkondi részére. Ha megrántja, megmarad a PIC táp. Ha meg a trafót rántja le, úgy sem tehetsz semmit, maximum aksi a PIC-nek.
Akkor csak a hálózat kimaradás van rossz helyről elvéve. Csináld úgy ahogy én a D5-D6-R1-R2-T1-R3-C2-vel. A C2-ről, már mehet is a PIC-re.
Ha szét tudnám bontani, nem lenne gond, mert akkor a puffer elé egy diódát tennék, és azelőtt mérném, de már kész van, beépítve, és már nem szívesen gyártanék másik panelt, és ültetném át az összes alkatrészt.
Most már értelek. Van más fogyasztó is ami indokolja ezt a túlméretezett pufferkapacitást? Esetleg ez egy dugasztáp?
A hálózati feszültség megszűnését a 7812 elől kéne beolvasni. Most olvasom a 23:35-öt A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
Nincs egyéb, csak a vezérlőpanel. Amikor az akkut tölti, mert tegyük fel, lemerült, akkor nagyobb áram folyik ki a tápforrásból, és ilyenkor a hullámos feszültség miatt félre érzékelhet a mikrovezérlő, ezért biztos ami biztos alapon tettem bele jópár fölös kondit párhuzamosan, ami kb 3000µF lett. Az, hogy a 7812 előtt mérem, mit változtat?
Az akku fesz méréshez kifoghatod a hullámosságot egy aluláteresztő RC szűrővel a mikrovezérlő felé, akkor nem fognak ugrálni a számok.
A 12V stabilizátor előtt egy Zenerből és egy ellenállásból képeznék osztót 1-3V-ra, azon elég drasztikusan csökken a feszültség a hálózat kimaradásakor.
Errefelé nem így megy ez. Örülök, ha rendeltetni tudok az egyetlen egri boltban. Tűrése mindegy?
A mérést úgy alakítottam ki, hogy egy 10k-val felhúzott lábat egy tranyó húz le, amit a mérőpontról egy ellenállat vezérel. Tökéletesen műkódik, csak a pufferrel nem számoltam. Valszeg beteszek egy jó nagy tekercsellenállású relét, az pedig majd jól lekapcsolja a puffert róla.
gyulank: Lényegében mindegy, minél kisebb annál jobb, de az M az +- 20% ot jelent.
Jó, de van ott még 2 másik betű is, az M meg négyzetbe van, nem biztos, hogy azt jelöli.
Én keresnék egy optocsatolót, a relé helyett. A trafóról egy ellenálláson keresztül védődiódával meghajtva a bemenetét, kiválthatod a lehúzó tranzisztort. Lehet olyan kondenzátort találni, amelyik egy-két impulzus kimaradását még áthidalja, így folyamatos vezetésben tartja a tranzisztort.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2014
Sziasztok! Kezdő számára, hogy ne érjen csalódás, megépíthető tranzisztoros hangfrekvenciás erősítőkapcsolást keresek. Nem csak konkrét kapcsolási rajzot, hanem link-et is szívesen veszek. Köszönöm a segítséget. Üdv.: Yoe
Szia! Ha tanulási céllal akarsz tranzisztorosat építeni akkor keresek neked valamit, kezdőnek viszont kimondottan ezt ajánlom. (TDA2030)
Köszönöm. Természetesen tanulási céllal kellene. Azért Én is kutakodok, csak nem tudom, hogy melyikek lennének jók.
Akkor legyen ez. Az Erősítő mindig-ben ahogy olvasod visszafelé, megtalálod a NYÁK-ot és a beültetést. Ha lenne kérdésed, azt is abban a témában tedd fel.
Sziasztok! Miért lilul be a képcsöves tv képernyője, ha sokáig nézzük az epg-t (mindigtv műsorújság)?
Folyamatban van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |