Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Valóban, a leírás egy általam készített égetőhöz készült. Neked azért mindenképpen hasznos lehet, mivel a firmware frissítés a Flip segítségével érthetően le van írva. Minden más a Firmware telepítése után már a Tiedre is vonatkozik. Az első, amit tudnod kellene, hogy jelenleg milyen Fw. van telepítve. Mégpedig azért, mert ellentétben az eredeti Atmel MKII égetővel, ez nem tudja egyszerre kezelni a LibUSB-t és a JUNGO meghajtót. A régebbi verzióknál ez úgy nézett ki, hogy mindig a megfelelő Fw.-t kellett a Flip segítségével feltölteni. Az újabbaknál már elég egy reset és a megfelelő Fw-t tölti be. De ezt már megtalálod a leírásban. Egyébként, a LibUSB-Fw. soha nem fog a Studioval együtt működni, csak a JUNGO meghajtóhoz készült Fw. Én személy szerint telepíteném a Flip-t. Kiolvasnám a Fw-t és elmenteném. Majd telepíteném a megfelelő Fw-t a LUFA project oldaláról. Igaz, hogy azt le kell fordítanod. Mellékeltem volna a megfelelő HEX fájlt, de csak vasárnap este vagyok újra otthon.
Üdv!
Először is köszi a segítséget! Mostmár a kérdésem az volna, hogy biztosan meg tudom én csinálni ezt firmware frissítést/cserét az égetőmmel? Most nem a saját képességeimre gondolok, hanem, hogy fizikaileg ez lehetséges-e az eszközzel. Leírást nem kaptam hozzá úgyhogy nem valószínű, hogy meg tudomnám mondani, hogy milyen firmware van rajta. (Megérdeklődhetném telefonon a HEStoretól, hogy milyen drivert használjak, de miután átvágtak, kétlem, hogy bárminemű felvilágoisítást is kapnák tőlük...) Szóval marad a LibUSB-s driver, ami kizárja azt hogy AVRStudiót használjak. Ezesetben milyen programot kell használnom? Tudom, hogy a WinAVR szükséges volt ahhoz, hogy AVRSudióban programozni tudjak. Ez más programokhoz is szükséges? Köszi mégegyszer a segítségedet! ![]()
Szia!
Azt kizártnak tartom, hogy átvágtak volna. Sőt, a Dopper helyett kaptál egy MKII-t. Vélhetőleg a leírás még nincs kész és ezért kaptál egy egymondatos valamit. Azt nem vonom kétségbe, hogy pont egy kezdőnek egy ilyen "dokumentáció" inkább bosszantó, mint hasznos. Azért tisztázzuk, hogy ez valóban egy MKII. Kell rajta lenni egy ATMEL 90USB162 chipnek és remélhetőleg egy GTL2003-s szintillesztőnek. Ha minden stimmel, akkor 100%, hogy Te magad is felteheted a firmware-t. De rögtön az elején azért nyomj egy reset-t. Ha villog a LED akkor az újabb firmware van fent. Ha 2x villog Studio, ha 4x villog AVRDude, BASCOM, Linux. Azért had kérdezzem meg, kötelező a 4.xx verzióval görcsölni? Tedd fel a 6.2-t és semmi gondod. Azt viszont nem értem, hogy miért maradna a LibUSB-s meghajtó. Telepített Studionál csatlakoztatod az eszközt és már települ is a megfelelő USB meghajtó. A 6.2-vel sok szívástól megkíméled magad. Egy kis olvasni való. Végül is tudtam mellékelni a legutolsó verziót, 2013.03.02. Ez reset segítségével váltható.
Szia!
Valóban van rajta egy ATMEL90USB162 chip és egy ugyanolyan szintillesztő is, mint amit írtál. Viszont Reset gomb nincs rajta. Mikor rádugom az USB-re akkor világít rajta egy piros és egy kék LED. Ha felteszem a LibUSB-s drivert, akkor a kék LED kialszik és csak a piros ég. Próbáltam úgy az AVRStudio 4.18 telepítését, hogy nem volt rádugva a programozó. Telepítés után rádugtam és az eszközkezelőben Ismeretlen eszközként, AVRISP MKII néven jelent meg az Egyéb eszközök alatt. Próbáltam utána keresni hozzá illesztőprogramot, de nem jártam sikerrel. Megpróbáltam úgy is, hogy telepítés közben (v4.18) rá volt dugva a programozó, ilyenkor feltelepült a Jungo driver, de alatta az AVRISP MKII kis ikonjánál megjelent egy kis sárga háromszög és azt írta, hogy probléma van az illesztőprogrammal. Mikor megpróbáltam ezt a LibUSB-s drivert, akkor végre kialudt a kék LED! Gondoltam, ez haladás, szóval ezért gondolom, hogy a LibUSB jó lehet. Azért próbáltam az AVRStudio 4 mellett kitartani, mert abban a két cikkben, amit linkeltem, azokban ezt használják és nem tudom, hogy másik verzióban milyen más egyéb beállítást kell végrehajtani, illetve, hogy más programoknál mit hogyan kell csinálni. A firmware frissítésnek így is érdemes nekiállni, hogy nincs rajta reset gomb? Mellékeltem a programozót és a "leírást", amit kaptam hozzá. (Csak remélni merem, hogy az ISP kimenet tüskéi közül a bal alsó az 1-es tüske, és nem pedig a jobb felső.) Elolvastam azt, amit linkeltél. Ebből kiindulva nekem nem is az ISP tüskéire van szükségem, hanem a TPI-re? ATTiny45-öm van. Ehhez akkor a TPI interfész kell? Köszi ismét! ![]()
Üdv mindenkinek!
Nem tudja valaki hogy hol találom az AVRISP MKII klón építéséről szóló cikket mert nemrég olvastam,de most nem találom sehol,pedig most nagyon jól jönne. Köszönöm előre is!
Kedves eastar!
ATtiny45 ISP Olvastam ez a nagy égető vásárlást,amit kicsit nem értek. Remek bootloaderek vannak ATmega eszközökre amihez csak egy soros-USB átalakító kell de az mindenképp kell a debugolásra is ha tényleg beágyazott fejlesztést akarsz csinálni. Aki foglalkozott már AVR-el az pontosan tudja hogy meddig kell egy ISP programozó... ameddig a bootloadert felteszed ![]() Arra meg pl itt vagyok én vagy akár ki aki rendelkezik ilyen eszközzel. ATmega88 kb 400Ft telepített bootloaderrel és 800Ff fejlesztői panellal (anyagköltség amit itt számolok). Ne költsetek olyanra mi tök fölösleges.Inkább segítsük egymást ilyenekkel.
Kedves fapuma68. Úgy tudom, a Tiny45-ben nincs RS-232, így a soros-USB átalakítóval sem megy a bootloader.
Sziasztok!
Már sokat olvasgattam itt a portálon is a mikrokontrollerekről, kezdő vagyok, szeretnék AVR USBasp-t építeni. Kérdésem, hogy mindenképp kell majd hozzá egy másik programozó is? Ha igen, akkor viszont mi értelme van az építésnek? Lehet-e ezt az áramkört feléleszteni anélkül, hogy vásárolnom kellene egy másik programozót? Meg szeretném tanulni az AVR-eket, illetve egy villogót szeretnék építeni, amiben a ledek sorra kapcsolódnak be és amikor mind bekapcsolódott, egyszerre aludnának ki. A segítségetek előre is köszönöm.
Hali,
ha jóltudom van itt HE store on valami kit, amiben már egy felprogramozott mikrokonroller van szóval csak össze kell heggeszteni az alkatrészeket. Ez lesz az: Bővebben: Link Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2014
Köszönöm a tippet, sajnos ez épp nem rendelhető és kifutó típus. Valamint én németben tevékenykedem éppen, így max Conrad marad.
De ezek szerint akkor mindenképp programozott Atmega kell bele? Teljesen gyári-t nem lehet felprogramozni? Olvastam még, hogy az AVR USBasp áramkörében van egy jumper, ami elvileg önprogramozásra is jó.
Szia!
Ha jól értelmeztem a kérdésedet, még nagyon az elején vagy. Szerintem válaszd a "puha utat", vegyél egy Arduino-t kezdésnek. Például itt lehet bogarászni. Úgy három ezer körül kapsz. Veszel mellé egy dugaszolós próba panelt és ellátogatsz ide. Persze ezt sem hagyod ki. Projektek tömege! Ha viszont Te vagy a legény a gáton, akkor könnyes búcsút veszel az AVR USBasp-től és építesz, vagy veszel egy AVR ISP MKII programozót. (A Róbert oldalát nem azért linkeltem kétszer mert rokoni vagy üzleti kapcsolatban vagyok vele. Egyszerűen így volt kézen fekvő.)
Szai, egy gyári üreset nem tudom hogy fel lehet e programozni másik programozó nélkül, az általad elmített módszert sajnos nem ismerem.
Igen, mindenképpen. Most látom csak, hogy a németeknél vagy. A helyedben megnézném a Reichelt-nél. Csak MyAVR-t ne vegyél.
Köszi Pluto, azt hiszem az AVR ISP-t megpróbálom. Abba nem kell felprogramozott chip ahogy láttam. 74HC244-es IC-k vannak benne. Itt keresgéltem De ha tévednék akkor bocs. A lényeg, lehet-e programozó nélkül programozót építeni? Köszönöm.
Attól függ. Ha van párhuzamos portod, akkor igen. Lásd: STK200/STK300. Itt ugyanis a PC-n található program végzi el a teendőket. Kezdésnek jó. Ezt építettem meg elsőnek, nagyon jó BASCOM-hoz. (lásd melléklet)
Az MKII már egy komoly cucc. Azt is megépítheted idegen programozó nélkül, mivel hardware-s USB támogatás van és bootloader. Tehát az Atmel Flip programjával programozható. Azt is megépítettem. Én szerény véleményem szerint minden más amihez kell egy külső programozó és software-s USB emulációval dolgozik, az felejtős. Csak gondod lesz vele.
Sokáig használtam a Lancos LPT-s kapcsolást, aztán gondoltam egyet és megcsináltam ezt:
Bővebben: Link Az LPT-s már 8kb-nál lassú volt. Ezeket a cikkeket átolvastad már? Bővebben: Link Bővebben: Link
Milyen gondok szoktak lenni a virtuális USB-s programozókkal? Csak, hogy akkor mire számítsak. Az előbb belinkelt USBasp eddig stabil nagyon. Kb. 40-50 fel-le töltés volt vele. 2.4Ghz-es egymagos celeron WinXp-vel még nem hibázott, 2x csak kíváncsiságból, win8.1 alatt a 8 magos xeonnal sem volt gond.
Nem kevés fórum hozzászólás alapján gondolom. A mikrocontroller.net-n jó páran panaszkodtak már. Konkrét hibákról nem tudok Neked beszámolni, mert annyira nem foglalkoztam vele. Talán az itteni topic-t kellene végig böngészni, mert mintha itt is említette volna már valaki.
Olvastam az e-bay-ről rendelhető kínaiakról, hogy az nem ér semmit, vagy nem működik, vagy sokat hibázik. Akkor ezek szerint a CDC-s soros portot sem ajánlja senki, most azzal szemezgetek, olcsóbb, mint egy ft232. A stabilitása meg majd a tesztelés során kiderül
![]()
Elöször is mindenkinek köszönöm a segítö válaszokat. A linkek között sok volt, amiket olvastam már de volt új is.
Kala1982a pontosan ez az az AVR USBasp, amire gondoltam és az oldalon olvasható, hogy (not programmed) vagyis nem programozott chip való bele. Igaz azt nem írja az oldal, hogy kellene hozzá másik programozó. Amikor megépítetted, hogy sikerült életre kelteni?
Ha sehogy nem jönne össze a dolog akkor valami ilyesmire gondoltam.
Német programozó Csak ebben nincs élvezet, hogy megépíthetném.
Ha már készen veszel, akkor ne sajnálj mondjuk 23€ helyett 30€-t kiadni. Ez legalább eredeti. Támogatja az SPI, PDI és TPI-t. Tehát XMega-t is tudsz vele programozni. Igaz, hogy itt kell egy diákigazolvány. Ha nem tudsz szerezni, akkor is csak 5€-al drágább például itt.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2014
Még ma megnézem, mivel volt egy win7-s újra telepítésem és azóta nem foglalkoztam vele. Azért nagyon csodálkoznék, ha nem menne. Különös tekintettel arra, hogy a LUFA project mint telepíthető bővítmény jelen van a Studio-ban.
Az már biztos, hogy szeretnék programozni és kell is hozzá eszköz (a tyúk). Viszont szöget ütött a fejembe, hogy Arduino Uno-t vegyek vagy programozót. Az Arduino-val is lehet programozni, mégis melyik a jobb választás? Kinek milyen tapasztalata van?
Arduino fejlesztő board-dal lehet jobban járnál, mivel a rajta lévő mikrokontrollert is programozhatod. Tehát lesz egy programozód, valamint egy beépített mikrokontrollered a panelen kivezetésekkel együtt (kísérletezgetéshez tökéletes). Arról győződj meg, hogy az arduinoval külső mikrokontrollert is lehet e programozni vagy csak a gyárilag panelre forrasztottat.
Köszönöm a segítö hozzászólásokat, tegnap eldöntöttem a témát, vettem egy Arduino UNO-t, és egy ATMega 8-16PU-t. Most már lett tyúk és tojás is.
![]()
Volna egy problémám az AVRISP MK II-vel. Windows 8,1 alatt nem akar menni. Nem ismeri fel a drivert amit az AVR Studio feltelepit. Mit tegyek?
Segítségeteket szeretném kérni. A fiam vásárolt az ebay-on egy PIC/AVR égetőt. A hozzá adott CD-vel a program csak kínaiul jelenik meg. Már végigment a Google-val rengeteg fórumon, de sehol sem kapott érdemi segítséget. Itt van két kép, hátha felismeri valaki és tud segíteni.
És az eladó sem tudja, hogy tud-e más nyelvet, és ha igen, hogyan?
Elsőnek tőle kéne érdeklődni!
Az a baj, hogy a fiam, amikor megjött a cucc, megköszönte és törölt mindent. Az égető mellé be van csúsztatva egy reklámkártya linkkel, el is látogattam oda, de még hasonló dolgot sem találtam.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |