Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Új találmány, hangszóró, amely...

Témaindító: LRR, idő: Jan 17, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) LRR hozzászólása Jan 17, 2008 /

Tisztelt Fórumozók!

Ki tud segíteni? Valahol olvastam, miszerint létezik olyan technológia, amelyik lehetővé teszi azt, hogy hangot sugározzunk egy adott pontba, vagy jól körülhatárolható térrészbe. Máshol nem hallható a hang, csak a megcélzott térrészben.

Erről szeretnék többet megtudni.

Köszönettel: LRR
(#) Szebence válasza LRR hozzászólására (») Jan 17, 2008 / 4

Szia!

Én ezt a discovery műsorán láttam a futures weapon (jövő fegyverei) című műsorban.
Valóban olyan technológiát alkalmaztak, ami úgy működött, hogy csak az hallhatta a hangot, aki felé fordítva volt és kb olyan vékony volt mint egy LCD monitor.
(irakban használnak ilyeneket persze azok sokkal nagyobbak)
(#) vtsoftware válasza Szebence hozzászólására (») Jan 17, 2008 /

Ja ja ja
Azt a rész én is láttam.
Érdekes dolog, de teccik'
(#) .Kopasz. hozzászólása Jan 17, 2008 /

nNem_tudom...nem_hiszem, hogy otthon össze lehetne egy ilyet rakni, mivel eléggé friss találmány, és még talán az alkatrészei is méreg drágák lehetnek.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2017
(#) Gery válasza .Kopasz. hozzászólására (») Jan 17, 2008 /

Tapasztalatam alapján a forumon ez nemjelent gondot
Különben én most hallok róla először! Elég durva lehet, miket nemcsinálnak manapság
(#) Szebence válasza .Kopasz. hozzászólására (») Jan 17, 2008 /

Ha jól emlékszem akkor 8 éven át kísérletezte ki az emberke meg már vannak megrendelők európa több országában is vevők ilyen gyorséttermekben meg mulatóhelyeken, pl TV-khez amerre van fordítva a TV csak azok hallják, hogy csned legyen meg a másoknak felesleges információ kiszűrésére
(#) m.joco válasza LRR hozzászólására (») Jan 17, 2008 /

Bővebben: Link
Idézet:
„Egy 200 hangszórót magába foglaló rendszer a valósidejű működéshez szükséges számítások elvégzéséhez négy nagyteljesítményű PC-t igényel.”
(#) Kovidivi válasza LRR hozzászólására (») Jan 17, 2008 /

Én olyanról hallottam valahol (lehet,hogy itt HE-án...), hogy nagyon sok hangszórót kötöttek be egymás mellé (vízszintesen), és mindegyiket 1 számítógép vezérelte, külön-külön. A számítógép feladata az volt, hogy a sugárzott jelet a megfelelő fázisban továbbítsa a hangszórók felé. A cél az volt, hogy egy bizonyos sávban (mint térben) ne legyen frekvenciakioltás, a többiben pedig teljes ellenfázissal szóltak a sugárzók, így nem lehetett hallani semmit. A lényege ez...
Célzott hang. -ez máshogy gondolkodik...
(#) tgpetrjan hozzászólása Jan 17, 2008 /

sSziasztok! éÉn olyasmit halottam, hogy (legyszerőűsítve)

5x5 hangszoórót raktak 1 álványra, és a középső adta ki a hangot, és a szélsők pedig a hanghullámokat semlegesítették oldalirányban.
nN
ekem csak az nem tiszta, hogy akkor a szélsőknek mért nincs hangja. :nemtudom:
(#) Zsooti79 hozzászólása Jan 17, 2008 /

Hi!
Én kb. egy éve olvastam erről, akkor kezdték kifejleszteni ugyanezt személygépkocsikba. A cél az volt, hogy aki az utóban elől ül más zenét hallgathasson mint aki hátul ül. Azt sajna nem tudom a fejlesztés most milyen stádiumban van...
(#) RdsG hozzászólása Jan 17, 2008 /

Hello

"Hypersonic Sound (HSS) loudspeaker" a neve.

Bővebben: Link2

Bővebben: Link3

Ultrahagot ad ki a hangszóró ami nem szóródik úgy mint a hallható hang. Hallható hagok pedig a levegő "nem lineáris" teremészete miatt keletkeznek.

(#) LRR válasza m.joco hozzászólására (») Jan 17, 2008 /

Azt hiszem ezt olvastam én is anno.

Köszönöm. LRR
(#) LRR válasza RdsG hozzászólására (») Jan 17, 2008 /

Ez óriási. Úgy látom, Téged is érdekel a téma. Köszönöm a linkeket, átnézem.

Üdv. LRR
(#) Szebence válasza LRR hozzászólására (») Jan 17, 2008 /

Szerintem, ahogy engem is, másokat is érdekel a téma (nagyon) csak tényleg nagyon új és kizártnak tartjuk, hogy lenne bármilyen publikus infó ennek a megépítéséről...
(#) kaqkk válasza Szebence hozzászólására (») Jan 17, 2008 /

Pesten a csodák palotájában láttam 1 (rendszert)2 parabola volt egymással szembe fordítva kb- 10 m távolságra a gyerekek az egyik elött beszéltek a másik elött hallani lehetett!!De hallottam 1 ultrahangos rendszerröl is.Ott 1 parabola gyujtópontjába helyezett hangszóró volt a rendszer lelke és a leírás szerint akire ráirányították az hallota a beszéddel modulált ultrahangot valahogy a levegő demodulálta a rezgést.Kipróbáljuk
(#) amather86 hozzászólása Jan 18, 2008 /

Hát...ha jól tudom ez úgy műxik, hogy a szélső hangszórók pontosan az ellenkező rezgéshullámokat generálják, és így az interferenciahullámokkal ügyesen kiszámolva el lehet érni, hogy csak "egy bizonyos szög alatt" terjedjen a hang.
Nem valami egyszerű feladat, nem is papíron számítják.
Én amondó vagyok, hogy a parabolás megoldás az enyhén olcsóbb, és nekünk megfelel
Egy jó ötlet hozzá: a hangszórót a parabola felé fordítva a hátrafelé terjedő hangokat pedig egy félgömbbel (vagy kisebb fókuszú parabolával - lásd ósdi bicajlámpák) sz.tem el lehet érni jó eredményeket... Várom a leírásokat
(#) laci222 hozzászólása Feb 16, 2011 /

Nemrég találtam ezt a dolgot ami nagyon megtetszett nekem így elsőre. Kérdésem, hogy bárki akárcsak hallott e róla, esetleg már csinált-e?
A videó az kicsit nyilván kamu, de azért a lényege talán érthető. Szerintetek elkészíthető ez az eszköz házilag? Szerintem nagyon sok dologra lehetne használni. Előre is köszi a segítséget.
(#) _BiG_ válasza laci222 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Kamu? Nem. Csak te nem hallottál róla.
Ez modulált ultrahanggal működik, ami igen jól nyalábolható és a demodulálás csak a sugár útjában lehetséges, a szétszóródott hangok az ultrahang tartományában vannak, tehát nem hallhatók.

Már évekkel korábban volt róla szó, például egy könyvtárban úgy lehet szólni ezzel a hangsugárzóval valakinek, hogy mást nem zavarnak. Tehát nem kell óbégatni

Hogy nehéz-e csinálni? Biztos. Gondolom a sugárzóban alkalmazott anyagok nem a háztartási hulladék kategória.
De az is lehet, hogy viszonylag egyszerű anyagból van, csak a kialakítás igényel töprengést.

Piezóval próbálkozz, mint hangforrás...
(#) Collector válasza laci222 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Van egy olyan eszköz, hogy puskamikrofon. Na az épp ellenkező dolgot csinál, egy kiválasztott kis térfogatban (fókusz) lehet lehallgatni vele embereket jó pár tíz méterről is. De egy sima parabolaantennával is lehet hasonlót csinálni, nyilván sokkal közelebbi fókusszal. Persze ez csak az alapelve az egésznek, amiből elindult a dolog.
(#) vandorbot hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Hasonló lehet az elv a sík lokátor antennákéhoz.
Lényege, hogy nem egy sugárzó van + egy parabolareflektor. Hanem egy síkban van egy csomó rés sugárzó. Ezeket külön-külön táplálják mikrohullámmal, de az egyes amplitúdók és az egymáshoz képesti fázisok vezérlésével többféle iránykarakterisztika létrehozható.
(#) makestuff hozzászólása Ápr 1, 2012 /

Üdv mindenkinek ! Már egy ideje szeretnék építeni egy ilyen hangszórót. A neten szinte alig lehet találni róla valamit, és a néhány gyártó honlapján (valószínűleg nem véletlenül) semmit se lehet találni a működésük elvéről. Azt sikerült kideríteni hogy sok kicsi piezo van a hangfalon, amelyek egyik fele egy fix 200khz-es hangot ad ki a másik fele meg 200khz-220khz között variálja a frekvenciát a kívánt hangnak megfelelően. A hangoz akkor halljuk amikor a 2 sugár útjába állunk és rajtunk a két hullám találkozik. Valaki esetleg tudna segíteni hogy egy ilyet házilag miféleképp lehetne megépíteni ?
(#) mikldesign válasza LRR hozzászólására (») Júl 27, 2017 /

Ez nem újdonság, és nem is nagy találmány. Tiahuanacóban a labdapáján van egy ilyen akusztikai csoda. A távolság ha jól emlékszem, az a 100 as nagyságrend, méterben. Az egyik oldalon van egy homorú kő tál, a pap ebbe beszél. A túloldalon az uralkodó mögött a fal homorú. A király a fókuszban ülve hallotta, amit a pap mond, se senki más nem hallotta a közelében. Európában is ha jól tudom, a Vatikánban is van ilyen akusztikai kuriózum. De ott véletlen jött létre, míg Tiahuanacóban a maják tudatosan tervezték ezt meg. De lehet olvasni erről Jule Verne Utazás a föld középpontja felé c. regényében is.
(#) Pafi válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 28, 2017 / 2

A legfontosabb szó itt a "demodulálás". Mi fogja demodulálni? A levegő? A levegő csak 50 kPa hangnyomás környékén kezd jelentős nemlinearitást tanusítani! (Amivel csirkét lehet sütni.) Feltételezve hogy a szándékosan ködösítő magyarázatok mögött tényleg van valamilyen ultrahanggal kapcsolatos jelenség, a demoduláció a célszemélyen magán jöhet létre. Pl. a hajszálak összeütközése lehet eléggé nemlineáris folyamat a demodulációhoz. De hogy ez mennyire erős, mennyire torzítàsmentes, és milyen a mélyátvitele, az erősen kétséges.

Valószínűbb hogy rengeteg ilyen eszköz (ha nem is mind) "kamu", egész egyszerűen a jól ismert nyalábolás jelenségét használják ki optimálisan. Ez 1 kHz-től fölfelé egy 30 cm-es sugárzóval már meglehetősen erős irányítottságot tesz lehetővé.
(#) dokidoki válasza Pafi hozzászólására (») Júl 28, 2017 /

Talán valami ilyesmire gondolhattak.. : Bővebben: Link
(#) tothbela válasza Pafi hozzászólására (») Júl 28, 2017 /

Talán több mint húsz éve olvastam valami telefonfülke helyettesítő technikáról, ahol a fülke helyett egy ernyő sugározta a modulált ultrahangot a személy felé. Arról nem tudok mi demodulálta a jelet, de talán már a koponyacsontok rezgései is torzításba mentek. Ha nem érte el a hangnyomás a nemlineáris tartományt, nem volt hallható a moduláló jel, tehát a célszemélytől akár már egy méterre sem volt hallható semmi. Két részletre emlékszem világosan. Egyik, hogy az akkori analóg telefonok hangminőségétől sokkal rosszabb volt a demodulált vagyis észlelt hang annak ellenére, hogy igyekeztek mindenféle torzításcsökkentő eljárást bevetni. Másik az ernyő teljesítményigénye. Konkrétan kW nagyságú villamos meghajtást igényelt ez a csoda.

Ennyiből is levonható, hogy nem valószínű, hogy előbb-utóbb ilyet szerelnek egy médialejátszóba. Ettől még a dobhártyára ragasztott (fülzsírral) parányi neodímium mágnes is jobb eredménnyel kecsegtet, amit nyakba akasztott, neadjisten szoba falába szerelt tekercsekkel lehet mozgásra bírni. A sztereózásról le kell mondani, meg ne legyen a közelben CRT megjelenítő, vagy nagy szórású transzformátor, mert az elég fárasztó lehet hosszú távon.
(#) pucuka válasza tothbela hozzászólására (») Júl 28, 2017 /

A PWM -et elég könnyű demodulálni, mindössze egy aluláteresztő szűrő kell hozzá. A fülünk meg pont ilyen.
(#) tothbela válasza pucuka hozzászólására (») Júl 28, 2017 /

Eddig ez igaz is lehet. Viszont egy ultrahang sugárzó sávszélessége ugyanúgy nem engedi meg a mélyebb frekvenciák átvitelét, hiába a PWM moduláció. Kapcsolóüzemű erősítőkben a transzformátoros fetmeghajtás is ezért vérzik el. Pedig biztosan sokan szeretnék kiváltani vele a hibázó meghajtó IRXXXX csodákat.
(#) Pafi válasza tothbela hozzászólására (») Júl 28, 2017 / 2

Ez így egybehangzik azzal amit írtam.

Ahhoz is brutális teljesítmény kell hogy vizes környezetben nemlineáris tartományba vigyenek szilárd testeket, szóval ez sem az igazán használható irány. Konkrétan veszélyes az egészségre, valószínűleg sokkal jobban mint a mobilteló vagy a mikró sugárzása. Tömegoszlatásra OK, na de zenehallgatásra?!?

A dobhártyára ragasztott neodimium mágnes még ennél is veszélyesebb, bár ott legalább mélyhanghiányra biztos nem lenne panasz. Viszont egy MRI azonnal megölné a pácienst.
(#) Pafi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 28, 2017 / 2

A PWM jel spektruma tartalmazza az alapfrekit, ezért lehet aluláteresztővel demodulálni, és ugyanezért nem lehet ultrahang sugárzóval kisugározni. Pont az a rész nem megy át ami az egyszerű demodulálhatóságot adja.
(#) Pafi válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 28, 2017 / 2

Nem látok lényegi hasonlóságot sem céljában sem működési elvében ami bármelyik itt felmerült kérdésre magyarázatot adna.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem