Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Ha egy GP-hez földbe raksz ún. földelő hálózatot azok nem kell, hogy szigeteltek legyenek Lásd HA8RM cikkeiben. De itt még ha csak ledobjuk a talajra akkor is elhangolódik a rendszer (frekiben lefelé és az impedanciája is elmászik). A radiálok a talaj felett egyenletes magasságban (max. 12" ). kifeszítve kis karókhoz kikötve működik jól. Nálam is olyan 20-25cm magasan volt a legjobb. Üdv. Gábor
Gábor! A radiált és a földelő hálót ne keverd össze, egyik hangolt elem a másik nem!
Mivel a radiál hangolt igy galvanikusan is el kell szigetelni a földtől.
OK! Köszönöm a leírtakat
Üdv!
Az a kérdésem, ha közeljövőben veszek egy CB rádiót, mondjuk ezt: Bővebben: Link akkor annak a legális használatához kell-e valamilyen vizsga, papír vagy akármi? A készülék most mindegy, csak ezt néztem ki számomra megfelelőnek. A válszokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
A kérdésed ugyan nem idevaló, van CB -s topik is, ott kellett volna. Legálisan használhatod, minden további procedúra nélkül, ha van műbizonylata. (az eredeti vásárláskor kellett volna kapnia) De (ha nincs átalakítva) akkor nem fog kitűnni a többiből, és nem hiszem, hogy ellenőrzésre kellene számítanod.
Elnézést, hogy rossz helyre tettem fel a kérdésemet. Majd ha a vásárlásig jutok, beszélek az eladóval, és kiderül. A választ pedig köszönöm.
Tudja valaki hogy az FT897 3db mikrofon nyomógombját hogy lehet (lehet-e) hozzárendelni a PLY1,2,3 funkciógombokhoz?
Szerintem, a funkciógomb hosszan lenyom, ekkor a rádió belép a másodlagos menübe(nem a szerviz),
Ott 'SELECT-el lépkedve a menüpontok között, keresni a PG - kezdetű pontokat, PG - A ; PG- B ; PG - C <- ezek a programozható rádiógombok, a PG - P1; PG - P2 <- ezek a mikrofonon lévő programozható gombok menüje. Mikor ebben a menüben van a rádió akkor csak a freki-DIAL tekerésével bepörgethető a kívánt menüfunkció. Egy rövid nyomás a FUNCció gombon nyugtázza-menti, utána meg egy hosszú nyomvatartás ha ki akarsz lépni onnan. Ez a 857 -nél így megyen, de szerintem a 897-nél is ez a módja.
Nagyon szépen köszönöm az infót! Ez eddig sikerült eddig is, tehát a 69: PG P1 ---- PLY1 lett hozzárendelve.
A PLY1 csatornába be lett programozva egy CQ amit ha a PLY1 (A) gombot megnyomok le is ad a készülék. Viszont a gyári MH-31 mikrofon három nyomógombját hiába nyomkodom, azzal csak a frekit tudom növelni vagy csökkenteni. Valamit elQrtam vagy ki kell még valamit kapcsolnom??
A gyári MH-31 mikrofon három gombja nem programozható. Mert az hardveresen van behuzalozva.
Programozható gombokkal a MH-59 mikrofon rendelkezik. Gyári mikrofonnal nincs opció erre. Így se be se ki... S-egyéb elQrás nem segít.
Köszönöm, így már értem! De a gyári leírása nem tér ki arra, hogy " te hülye, ne az eredeti mikrofont használd, hanem vegyél egy másikat". No, ez hiányzott, de most már értek mindent.
TNX !
Kedves rádióamatőr társak a HA0KDA Rádiósklubunk 2014.08.30.-án reggel 10:00-tól előreláthatólag 18:00-ig a National Instruments családi napján fog kitelepülni. A családi napon, rövidhullámon 7Mhz és 14Mhz phone, 14Mhz digitális üzemmódokban fogunk dolgozni. Valamint a debreceni 70cm és 2méteres átjátszókon leszünk elérhetőek. Minden rádióamatőr társat ezért arra szeretnénk megkérni, aki tud, legyen rádió közelben és vételkészen, hogy minél több összekötetést tudjunk csinálni. A célunk, hogy bemutassuk a rádiózás élményét és szépségét és lehet az érdeklődőkből lesznek a leendő sporttársak.
A HA0KDA nevében előre is köszönjük a részvételt az éterben.
Egész nap kint voltam 7 megán, figyeltem a DX szpotokat, tekergettem a rádiót, 7.093Mhz körül senkit nem hallottam! Ezek szerint nem sikerült a kitelepülés!?
Voltunk kitelepülve, csináltunk néhány qso-t, de az érdeklődők nagyon bátortalanok voltak. Azt terveztük, hogy aki ott csinál bátmilyen összeköttetést, kap tőlünk emlékbe egy klubos qsl lapot kitöltve, és az ellenállomás lapját is továbbítjuk neki. Sajnos nem volt eléggé motiváló.
Bár mi annak is örültünk, hogy odajöttek, és kérdeztek ezt-azt és vittek el szórólapot.
Hát sajnos ismerős a helyzet! A mi rádióklubunkban sincs biztosítva az utánpótlás. Ráadásul mi egy kisvárosban vagyunk ahol a kinevelt, elektronikát megkedveltetett, majd főiskolát, egyetemet elvégzett emberkék úgy elszelelnek innen, hogy csak bánkódunk! Nincs munkalehetőség!
A "bunkóbb vagy igénytelenebb" rétegű gyerek meg az internetet nyomja a szabadidejében, tesz rá a rádiózásra. Sajnos ezt a világot éljük, nem könnyű! Ha már 10 ember megismert benneteket az is nagy dolog a mai világban!
Sziasztok!
J-pole antennáról mi a véleményetek,megérné építeni egyet 10(esetleg 10+1)méterre? Sajnos korlátozott a hely a ház körül,és csak felfele tudok terjeszkedni.
Szia!
Ha megfelelően van megépítve és kihangolva (a leírásokban szereplő méreteket kiindulási alapnak lehet venni, a pontos méretek antenna analizátorral alakulnak ki), akkor jó antenna. Ugye a 10méter a magasságra vonatkozik, nem pedig a hullámhosszra (28MHz)?
Szerintem az a hullámhossz lesz. 10+1=11m.
Igen,hullámhosszra gondoltam.Lehet,hogy akkor kipróbálok egy ilyet a sávon.Esetleg valami tippetek lenne még,például miből lenne a legcélszerűbb megcsinálni(láttam már vízvezetékből,alumíniumból,pecabotból,stb).Köszi!
Kedves rádióamatőr társak a HA0KDA Rádiósklubunk megtartja a nyár végi kitelepülését a HA FF 047 Zempléni tájvédelmi körzetben 2014.09.12.-töl 2014.09.14.-ig. A kitelepülésen klasszikus rövidhullám sávokon fogunk dolgozni. Valamint elérhetőek leszünk a 70cm és 2méteres helyi átjátszókon. HA0KDA nevében előre is köszönjük a részvételt az éterben.
Sziasztok!
Van egy Maros-b rádióm és szeretném áthangolni amatőrsávra. Van hozzávaló kavicsom is, tippet is kaptam hogyan csináljam: a serlegek alatt lévő kondikat cseréljem le 3pF-osra. Kérdésem az lenne, hogy valóban csak ennyit kell csinálni (a vasmagokkal való játszadozást leszámítva)? Azért bizonytalanodtam el, mert a serlegek alatt más-más értékű kondik vannak. Várom a hozzászólásokat! Máté.
Olvassd el a nick mögötti linket ...
Elvileg van Neki! MaTe193 A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
Az adatlapomon is írva vagyon, egyébiránt van.
Vilike, te is idekeveredtél?
Olvasom! Eggyel több nyomkodó lesz, mert úgy fogja álligani a Mariskát, hogy nyomja az átjátszót indításra, majd tekergeti a magokat! Műszerek kellenek az áthangoláshoz, nem kondicsere! Megjegyzem a vasmagjait is ki kell cserélni (sárga színűre)!
Köszönöm az érdembeli hozzászólást.
A "nyomkodó" titulust gondolom nem nekem szántad, hangolni nyilván műszerrel kell/lehet, de mielőtt felkeresnék olyat akinek van műszere, kicserélném a kondikat, azzal ne őt fárasszam. Bár ha azt mondod fölösleges, akkor nem biztos, hogy mag után fogok kajtatni.
Rém egyszerű áthangolni, de rutin kell hozzá!
Kapcsolási rajz kell hozzá feltétlen! A kvarc oszcikat frekire kell húzni, ide elengedhetetlen egy frekimérő! A többi művelethez egy RF szintmérő elegendő vagy egy jó szkóp. Egyszerűen a rezgőkör kicsatolásokon (és megfelelő helyeken) a maximális jelszintet kell beállítani a rezgőköri kondi esetleges cseréjével és a vasmag cseréjével. Figyelni a műszert, mindent maxra húzni az oszcitól elindulva. Nem nagy ördöngősség, csak rutin kell hozzá amit interneten nem biztos hogy mert tudsz szerezni és távgyógyítással sem érdemes foglalkozni! A mérés dönti el hogy a kondit kell-e cserélni vagy sem! Ja és adás oldalon érdemes kontrollvevőn figyelni a debreceni átjátszót, miközben műteherre dolgozol nem-e idegbajt okozol a sok átjátszót figyelő konyharádiósnak a nyomkodással ! A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
Szia Máté!
Boldog névnapot! Ha kell,kölcsönadom az enyémet, azon meg tudod nézni, hogy mik vannak módosítva. Csak az R0 megy vele. 73 de GaBo
Hali!
Köszönöm! Majd egy hétvégén összeülünk, aztán összevetjük őket mi-merre-hány méter.
Jó a látásmódod, internet, skype, facebook mindenek felett.
Mindenesetre hozzátenném, hogy az "éteretika" bevezető sorai közt le volt írva: Ha nem használjuk a sávokat, elveszi tőlünk az ITU, és értékesíti, hiszen a frekvencia (az elektromágneses spektrum) az alulról-felülről korlátos erőforrás. Nálunk sincs túl nagy utánpótlás tolongás sajnos, és körülbelül 100 érdeklődőből 2-3 jön el, majd 10 tanfolyamosból 1-3 lesz rádióamatőr. Ez azt jelenti, hogy 5-800 embert kellene megszólítani ahhoz, hogy egy utánpótlás legyen. Az is probléma, hogy ezt is elég keményen tanulni kell. Sokakat elrémít ez, de nem játék az elektromosság, és nincs királyi út. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |