Fórum témák
» Több friss téma |
Úgy van jelölve, de 220V-on kell deltába kell kötni, 380-on meg csillagba, az adattábla még mutatja is, hogy a csillag a nagyobb feszültséghez és a kisebb áramhoz tartozik. Ha ki van vezetve a 380 delta motornál az összes vezeték, akkor az köthető csillag-delta kapcsolásba is.
Na, most akkor egy kicsit megzavarodtam. A mostani motoromat ezek alapján csak deltába lehet kötni 380V mellett. Olyan 3 fázisnál, ahol a nulla és a fázis között 380V van. A másik motort viszont be lehet kötni másképp is? Ezt írtad most le? Az a baj, hogy én a Kandón gyengeáram szakon végeztem és 220V felett már elveszek...
![]() A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2014
Két külön fázis között mekkora a feszültség? A delta motorodat csillagban indítod (kis áramfelvétel), majd deltába kapcsolod (üzemi áramfelvétel) Ezzel a kismegszakító leverést meg tudod előzni. A 220/380-as motorral kapcsolatban nem akarom ismételni önmagamat, olvasd el még egyszer azt, amit leírtam.
Ez most jó kérdés. Ez egy család ház, ahova 3 külön fázist hoztak be. 3db 16A-es biztosítékkal. 3 fázisú tűzhelyet rá lehet kötni. Gondolom ezzel nem válaszoltam a kérdésedre..
Ja, és a motor azt hiszem, úgy van tekercselve, hogy nincs kivezetve minden vége a tekercseknek. Ezért is lehet csak deltában kötni. Gondolom...
Lefotóztam a motorom csatlakozóját. Azt tanácsoltátok, hogy indítsam csillagban és utána váltsak deltára. Csakhogy a villanyszerelő szerint ez egy delta motor. Ez nem köthető csillagba, mert nem úgy van tekercselve. A fotó alapján megállapítható valami?
Kösd át csillagba és kapcsold rá a három fázist! Bővebben: Link.
Megtenném, de nem merem, mert a villanyszerelő szaki azt mondta, hogy ennél a motornál tilos. Ez nem köthető csillagba. És mivel én agyengeáramhoz értek inkább, nem merek kísérletezni...
Olyan nincs, hogy "delta motor". Ha ki van hozva mind a hat tekercskivezetés és még az átkötő lemezek is rajta vannak a csavarokon, akkor egyértelmű, hogy át lehet kötni. Semmi baj nem lesz, ha csillagba kötve kipróbálod.
Jaj, de jó ezt hallani. Mert sokat utánaolvastam és nem láttam sehol olyat, ami alátámasztaná az öreg szaki állítását. Egyetlen egy dolog. Hogy akkor miért van olyan változata a motornak, aminek az adattábláján a csillag és a delta jel is rajta van. Hogyha ezt is lehet csillagban indítani? Vagy a jelenlegit csak indítani lehet, de huzamosan használni nem? A másikat pedig csillagban is lehet működtetni huzamosan? Ha igen, akkor a teljesítménye nem lesz kisebb? Nem fog jobban melegedni, stb.? Igazából az a bajom, hogy nem akarok már sokat rákölteni a kompresszorra.Kézi csillag-delta átkapcsoló nem megoldás a nyomáskapcsoló általi sok automatikus ki-be kapcsolás miatt. Tehát automata kellene. Az viszont 40e Ft-nál kezdődik. A frekvenciaváltó ennél a teljesítménynél pedig minimum kétszer ennyi....
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
Ezzel az egész kompresszor-indításos dologgal az a baj, hogy a kompreszorod lehet, hogy nagy indítónyomatékot igényel. A csillag-delta indításnál viszont kisebb a nyomaték és csak a deltába váltáskor lesz névleges. Ezért próbáld ki a mostani motorodat csillag bekötéssel, a kompresszoron. Ha beválik, akkor ruházz be valamilyen automatikus indítóba.
Igen, ezt értem, de nem tudom elereszteni a kérdést, hogy akkor mi a különbség a két motor között, ha mindkettő megy csillagban is?
Mert azt értem, hogy egy "delta motor" deltában adja le a megfelelő nyomatékot, stb. és azért érdemes csillagban indítani, hogy ne legyen akkora az indítóáram és felpörgéskor már át lehet kapcsolni deltába. Ez oké. De akkor miért gyártottak "delta" és "delta+csillag" adattáblás motort??? Ja és még egy kérdés. Van olyan motor ekkora teljesítménnyel, ami csak csillag? A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
Az adattábla ebben a kérdésben is eligazít. A másik motornál 380V mellett, csillag beállításban vagy 220V mellett, delta beállításban adja le a névleges teljesítményt. Annál a motornál a 380V, delta üzem nem megengedett, mert a túl nagy áramtól leégne. A meglévő motorodnál csak egyféle beállításhoz rendelt tulajdonságokat adtak meg, mégpedig a delta üzemhez tartozókat. Ennél a motornál csillag beállításban 660V-ot kellene a motorra kapcsolni ahhoz, hogy a névleges teljesítményhez tartozó áram folyjon át rajta. Ezt az (elméleti) 660V-os, csillag üzemet lehet indításra felhasználni, mert így jóval kisebb az áramfelvétel 380 (400)V mellett. A még egy kérdéshez: van olyan motor, amelyik csak delta? Ugyanez a helyzet a csillagos kérdésednél.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
Köszi, kezdek megvilágosodni!
![]() De kérdezek még... Ha 3 fázisú motornál megadják az áramfelvételt. Pl itt 12A deltában. Akkor az fázisonként hogy oszlik el? Vagy minden fázison 12A? Ezt hogy kell számolni?
Mindegyik fázisban folyik 12A, csak vektorosan, tehát nem egy időben a maximális (12A-es) értékkel.
A delta kapcsolású motornál ugye az a bajom, hogy a megadott 12 A-t a nagy indítóáram miatt bőven túllépi a motor és levágja a 16A-es kismegszakítókat. A csillag kapcsolású motornál, ha csillag kapcsolásban lenne üzemeltetve végig, az indító áram kisebb lenne? Vagy az itt nem számít?
Csillagban nagyjából egyharmad áram folyik, ezért a teljesítmény is jócskán visszaesik. Ez az ára a csillag üzemnek. Egy csillag-delta indítású motornál a csillag csak a felpörgésig üzemszerű, utána deltában kell folytatni, mert másképp a túlterhelés miatt leégne.
Csak a félreértések elkerülése miatt: ez az előbbi teljesítmény-visszaeséses dolog a 380-delta motorra érvényes.
Igen. Arra gondoltam. De mi van a csillag-delta motorral? MI történik ha azt csillagba kötöm be? Akkor is nagy lesz az indítóáram, úgy, mint a "csak delta" motornál?
A nap végére csak kiokosítasz... ![]()
Nem figyelsz, olyan nincs, hogy csak delta motor vagy csak csillag-delta. Vannak beállítások és gyári kialakítások, méretezések. A 220/380 delta-csillagnál csillagban kell üzemeltetni (az tartozik a nagyobb feszültséghez, a 380V-hoz) a motort és ezt a fajtát nem lehet "csillag-deltában" indítani. Viszont az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 220/380V-os motoroknál kisebb az indulási áramfelvétel, (de az indítási nyomaték is kisebb) a 380(660)V-os motorokhoz képest. Ezeknek az információknak a birtokában kell döntened az alkalmazandó megoldás felől.
De figyelek! Azért tettem idézőjelbe a "csak delta"-t. Csak azért neveztem így, hogy könnyebben tudjuk azonosítani.
Úgy érzem, most megadtad a választ egyébként. Ha a "220/380 delta-csillag" motor nem veri le a biztosítékot csillagban bekötve induláskor, akkor úgy kell hagyni és kész, had menjen. A kezdeti nyomatéknak itt nincs szerepe. A kompresszoron eleve van egy indulást segítő lefújószelep, ami a dugattyúk elől kiengedi a levegőt, így induláskor nincs ellenállás. Ha pedig nem akarok motort cserélni, akkor egy automatikus csillag-delta átkapcsoló kell a "csak delta" motoromhoz. Így nem lesz gond az indításnál. Persze a frekvenciaváltó lenne a legjobb, de az nagyon drága. Jól összefoglaltam a "ma tanultakat"? ![]()
Viszonylag jól foglaltad össze és sok sikert a kompresszorodhoz!
Jelzem, hogy a "csak delta" motornál bejött a csullag indítás! Nem verte le a biztosítékot. Mivel azonban nem lesz üzemeltethető így hosszú távon és az átkapcsolót nem veszem meg, ezért ma inkább a csillag-delta motorért adok pénzt és szépen átszerelem!
![]()
Üdv!
A másik motor, aminek az adattábláját csatoltad ( a 380/220 - csillag/delta) ugyanúgy le fogja verni indításkor a kismegszakítóidat csillagban. Hisz az csillagban vesz fel ugyanannyi áramot, mint az eredeti motor deltában. Ezzel nem tudsz trükközni. Nincs mit csinálni. Egyszerűen az 5,5kW-os motor nem indul el 16A-ral direktben. Én a helyedben tennék rá mágneskapcsolós csillag/delta indítást időrelével, amit írtál előbb. A lefújó szelepnek csillagban le kell fújnia, deltában zár, így használható a kompresszor. Ne vedd meg a másik motort! Az sem fog indulni.
Erről sokaknak más a véleménye...
![]()
Szerintem is jobb a csillag delta indítás, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a csillag motor kisebb árammal indul. Ezért mondtam azt, hogy ki kellene próbálni a meglévő motort csillagban, ha elindul, akkor rá kell tenni egy csillag-delta indítót. Viszont ha a 220/380-as elindul (csillagban), akkor használd azt.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
Sziasztok
Van egy légkompresszorom egyik napról a másikra nem akart felpörögni. Gondoltam kondi lesz kicseréltem de a helyzet változatlan. Ha a hengerről letekerem a csövet akkor kicsit jobb a helyzet, de nem az igazi. Elkezd erőlködve tekerni, de belassul majd megáll. Mi lehet a gond, ha jól sejtem száraz nem olajos.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy mi lehet a baja kompresszorunknak és mit nézzünk meg, hogyan. A hiba, elindul, tölti a tartályt egy picit, aztán leáll és közben elengedi a nyomást. Ötlet? Köszönöm!
Nem tudja valaki véletlenül, hogy a képen látható mágneskapcsolón hogyan kell beállítabi a ki-bekapcsolási értékeket? Már minden csavart össze-vissza csavartam, de mindenképp 7 bar-nál kapcsol ki. Én 8 bart szeretnék. A bekapcsolást elvileg a jobb szélső csavarral állítom. De mi lehet pl. A bal szélső a képen?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |