Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Hétköznapokon messze vagyok a műhelyemtől, így marad a "tinázás"..
![]() ![]() Cső téren meg csóró egyetemistaként abból építkezek amihez ingyen vagy nevetségesen olcsón sikerül hozzájutnom ![]() ![]()
Közben megtaláltam az alábbi képet, amin a szerző azt írja, hogy jelentősen túl kell méretezni a huzalt.
Ez egy kicsit elbizonytalanított. Nos, én jelentősen nem szeretném túlméretezni, csak megfelelően kivitelezni. SM74-es vasam van. Ha a megadott képlettel számolok akkor több mint 6000 menet jön ki 10H-s induktivitáshoz. Nem túlzás ez egy kicsit? Nos, az előző munkáim elég kókány megoldások voltak, ezt szeretném minőségi alkatrészekből összerakni. Ha más huzal kell, akkor inkább veszek. Szerezzek 0,35-öst vagy megfelel a 0,25 (240mA/mm2; 122mA,/mm2 teljes áramfelvétel kb. 160mA?) A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2014
Akkor veszek huzalt. SE lesz. Szereztem 2db 6C4C-t, ezt szeretném tisztességesen megépíteni. Ha már úgy is ki kell adni a pénzt akkor legyen jó. Ha elkészülök a kimenőkkel, akkor már "csak" az előerősítő fokozatot kell megtervezni. Elég sokat olvastam külföldi fórumokat és a 6n6p/e182cc-t, e80cc-t nagyon ajánlják. De még inkább az ecc40-et. Ezekből részben van is itthon. 6n6p-re van bevált kapcsolási rajzom, de az ecc40 az már más. Ott tervezni kell.
Kösz a segítséget.
Sziasztok! Nos "crapgame" hozzászólása kicsit elbizonytalanított. Adott egy Puskás nyák trafó. A primer tekercsen 8,9H induktivítást mérek. A primer max. megengedett árama 125mA. Szerintetek ez elegendő egy EL84PP *2 (stereo) erősítő fojtós tápszűrésében, mert nekem kevésnek tűnik az áram. Mivel nincs kész az erőlködő, nem tudok üzemi áramot mérni. Bár ha azt nézem, hogy a tervezett táp ~300V, a kimenőteljesítmény max. 2*15W, tán még elég is lehet. Vagy inkább tekerjek fojtót (9cm2 vasam van csévetesttel, meg 0,35-ös huzalom is több kiló)? Vélemény?
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2014
Minimum 0,45mm (zománc nélkül) legyen vagy inkább vastagabb, 0,55-0,6mm-ből tekerném, akkor biztos nem lesz baj.
Pedig Orosz módjára kell, aminek nincs súlya, és kicsi, az kínai.
![]()
Én valahol azt olvastam az EL84 adatlapján, hogy 48mA, amivel még elbánik... Vegyük ezt kétszer és akkor is 100mA körül vagyunk. Rácsáramosban kicsit több, de oda nem megyünk.
![]()
A fojtót is légréses vasra kell tekerni, mert egyenáram folyik át rajta. Azért a sok menet az adott induktivitáshoz. A Puskás hálózati trafó nem lesz jó, mert nem légréses. Használj fénycsőfojtót, legalábbis próbához.
Egyelőre így állok a művemmel. A kézzel írott adatoknál az alsók tartoznak az enyémhez a felsők a 900x900px-LL-041c7a51_schematic.gif -en lévő kapcsoláshoz.
Csak, hogy mindenki tisztán lásson, itt meg az olvasható, hogy 3-3,5A/mm^2 is megengedhető.
![]() ![]() Értitek... Minden világos! ![]()
Jó neked, hogy minden világos. A megengedhető áramsűrűség attól függ leginkább, hogy milyen tekercs hőmérsékletet engedsz meg. Ha gondoskodsz a tekercs hűtéséről, ahogy a nagyteljesítményű transzformátoroknál is láthatod, (olajtrafó) sokkal nagyobb áramsűrűséget is megengedhetsz. Az sem mindegy, hogy a fojtó milyen környezetben lesz, van-e ventilációs lehetőség, vagy zárt térben használod.
Azért, lehet hogy világos, de elég sok homály is van. Pl. azt sem tudod biztosan, hogy milyen vas van a kezedben, honnan származik, milyenek a paraméterei. A csatolt dokumentum is utal rá, hogy meglehetősen nagy a szórás. Ezek, és még pár apróság miatt is bátorság kijelenteni, hogy minden világos.
Bocs, de épp besötétedett nála (érthető; J2.5 vs. J3.5 ?), ahogy én értelmezem.
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2014
Nem tudom mit nem lehet érteni, csak el kell olvasni a két csatolmányt. A kettő tökéletesen ellentmond egymásnak. Ezek szerint pucuka nem érzékelte az enyhe irónikus vonalat a soraim között, mindazonáltal hasznos a hozzászólása.
Én értettem, mit írtál. 'Köbzoli' megírta a frankót.
![]()
Egy kérdés: Volt a trafón gyárilag egy vörösréz tekercsárnyékoló szalag. Érdemes visszarakni?
Javít valamit?
Még egy kérdés, ha már így belejöttem: A sasszi lehet alu lemezből, vagy ragaszkodjak a vaslemezhez (azért kérdezem, mert a régi nagyok, csak vaslemezt alkalmaztak, nagyrészt horganyozva).
Üdv, egy teljesen oldalanként külön tápegységről épített erősítőnél a két oldal testét közösíthetem?
Köszönöm a gyors választ.
Szia! Nem a primer és a szekunder között volt, hanem kívülről a tekecstest körül (ugyanúgy, mint a mellékelt képen a kimenőn). Hogy mekkora árammal számolok? Nehéz megmondani, mert előzetes számítások alapján, max. 300mA (két vég + előfokok), de ez csak becsült érték. (Bocs a céglogós fényképért, de most lusta voltam fényképezni, ugyanilyen az én két kimenőm is.)
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2014
Szerintem is. Köszönöm. Még abban az ügyben kell körülnéznem, hogy sokhelyen írták, 100Hz-re ki kell hangolni a fojtót egy párhuzamos kondival. Első körben, ehhez az induktivítás értékhez ~132nF kell, de ezt ugye befolyásolja a fojtókör előtti és utáni szűrőkondi értéke is (mert így ez egy "P" szűrő lesz). Bár azt hiszem ez már túlragozása lenne egy tápszűrésnek.
Csak óvatosan a kihangolással. Hangolt szűrőt is méretezni kell, a föld felé levő kondival is van rezonancia frekvenciája, megeshet, hogy az eredő kapacitással nemhogy szűrne, de átereszthet is. Inkább a hálózati keresztmodulációra figyelj, mert azt aztán nehezen szünteted meg.
A logika a gyakorlatban sokszor csődöt mond. Extrém, 20-30H induktivitású fojtókkal sehogysem sikerült jó hangú CLC szűrős tápot összehozni... legrosszabb formájukat éppen a klasszikus, visszacsatolatlan együtemű triódásokban hozták. Ott én nem nagyon mennék 8-10H fölé.
Egy dúralu doboz tökéletes, ha elég erős. A horg.acél is jó, de vigyázni kell a felépítéssel, mert a nagy trafók és fojtók mágnesesen megszórják. A festett acél nem igazán...
Idézet: „Fojtónál mekkora áramsűrűséggel számoljam a huzalátmérőt?” Feszültségesésre méretezd, és bizony nem árt meg, ha jóval kevesebb esik rajta, mint az egyenirányító csövön. Nem árt azonban tudni, hogy az alacsonyabb fojtó+egyenirányító+hálózati trafó soros ellenállás csillapítatlanabb CLC kör felé mutat, szóval ilyenkor még kevésbé ajánlom túlzásba vinni a Henryket.
Köszönöm mindenkinek, mostmár ekkora lett a fojtó, de ugye azt modják "puding próbája az evés", meglátjuk.
Sziasztok!
GI-30-hoz keresek olyan adatlapot, amiben benne vannak a karakterisztikái, de sehol sem találok. Ha valamelyikőtök tudna ebben segíteni azt megköszönném!
Épül a táp. Találtam itthon 2 db Elkót. Philips gyártású, legalább 6-8 éves kondik. A gyári érték 680mF/250V. A mért adatok 701-702µF Ezeket sorba kötöm a tápba a fojtó elé, kondinként 100K ballanszer/kisütő elllenállással. Ez esetben az eredő kapacitásom, 340-350MF lesz.
Ami a kérdés: Jól értelmezem a bekötést? 1. +, 5. GND. (én így értelmeztem, nem akarom felrobbantani a kondikat, és a neten sem találtam sokat róla) Mellékletben a kondi fotója. Nem tudom mire való a többi láb. Csak rörzítés? Mert elektromosannem szólak össze. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |