Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1052 / 1387
(#) hotib válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Kinek mi fekszik jobban. Amit granpa írt (trisó) pl. én még sosem használtam. Egyszerűen nem gondoltam rá.
Én amióta nyákokat készítek (197x...) mindig valamilyen csiszolásos módszert alkalmaztam. Már jó régen panelradírral dolgozom, de újabban nagyon finom csiszolópapírral. Nem tudom milyen, kb. 800-as lehet, ~1cm vastag szivacsra van ragasztva mindkét oldalon, így lehet venni. Filléres, asszem 3db. 150,-Ft, festékboltban, de már néhány éve vettem. Némi faanyagot is felcsiszoltam már vele, most meg nyákot. Teljesen rendben van. Tudom, hogy kiátkozott módszer a csiszolás, és ebben van is igazság, de azért el lehet dolgozni vele néhány órát, mire lekopik a réz
Csiszolás után Alkonekes áttörlés (szigorúan papírral; konyhai törlő, wc papír, stb.) és kész.

Nemrég előkészítettem a (kétoldalas) nyákot, mármint egyik felét. Aztán a másikra meg rálamináltam a fóliát... Persze alkonekes áttörlés volt laminálás előtt, a képen látható milyen lett. Ez maratás után lett megcsiszolva.

DSC_0035.jpg

(#) rockersrac válasza hotib hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Ezt az alkoneket hol meg mennyiért vesztegetik?
(#) pjg válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

8-9 százra emlékszem.
(#) elektros90 hozzászólása Szept 6, 2014 /

Sziasztok!
Pár oldallal előbb írtam a citromsavas maratóról. Kipróbáltam, működik.
Tehát 30% os hidrogén-peroxid + víz 1:10 arányban. Szerintem nem fontos betartani, én szemre csináltam. Továbbá 20g (befőzési) citromsav + 10g só.
Lötyögtetéssel 15perc alatt lemarta az egész nyákot (10x15cm, selejt nyákon próbáltam).Jól kézben tartható a folyamat. Enyhe citromos kipárolgás, talán kicsit melegszik a folyadék. Szabad kézzel is belenyúlhatunk. A folyadék kékül/zöldül. Próbáljátok ki.
A vaskloridot feljtse el mindenki, ez egészen "zöld" megoldás és azthiszem a legolcsóbb is. A sósavtól félősebbek is nyugodtan alkalmazhatják.
Én azt is megmerném kockáztatni, hogy előtisztítóként is alkalmaznám.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2014
(#) mythbuster hozzászólása Szept 6, 2014 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy mi a különbség a két NYÁK között, melyik bírja jobban és ezálltal melyiket érdemes megvásárolni? Fontos hogy 250x250mm lesz a vágott mérete.

- HQELEKTRÓNIKA
- HESTORE
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2014
(#) elektros90 hozzászólása Szept 6, 2014 /

Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy egy 1200x1200 dpi-s lézernyomtatóval mekkora pontosságot, ill. minimális vonal vastagságot lehet elérni jó takarás mellett (gyakorlati tapasztalatok) ?
A tintás nyomtató nekem már nem megfelelő smd panel esetén. Ha pedig a 30km re levő városba kell feljárnom nyomtatni, az szintén nem túl gazdaságos.
Most rendeltem gyári filmet, postával 10euróba jött ki, ami szintén nem túl olcsó megoldás.
Amit régebben mutogattam nektek az csak 600x600 assal volt. Manapság egy kisebb teljesítményű lézer nyomtató ára nem olyan nagyon vészes, és nem is 1, 2 éves befektetés.
(#) rockersrac válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Ha már lézernyomtatód van/lesz, akkor akár a vasalásos technikát is alkalmazhatod szerintem.
(#) gulasoft válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Valaki mondta, hogy Érden van egy nyomda ahol 200Ft-ért postával másnapra nálad van a film, és nem 10 euró!
(#) BarnaPili válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

A Felvidékről az is messze van..a benzin több mint 10 Euro.
(#) eyess válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Mondjuk ha hajszál vékony vonalakat szeretnél ahhoz bizony nem elég a kisebb teljesítményű , és kisebb felbontással rendelkező nyomtató.De nem csak ez a lényeg a vékony vonalaknál már nagyon tökéletes előkészületek kellenek a jó végeredményhez.
(#) niedziela válasza papus51 hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Ezt értettem.
Én is ezt csatoltam + gerberből nyomtatsz furat nélkül ?
(#) Mircsof hozzászólása Szept 7, 2014 /

Sziasztok!
Tn160 -as kémiai ónozóról lenne szó.
Nyákról eltávolítottam maratás után a nyomtató festéket. Ehhez nitróhigítót használtam, utána sajnos állt 1-2 napot a nyák! Gondoltam fogom és sósavval lemosom, hogy az lemarja a zsírt és az esetleges oxid réteget. Ezek után beleraktam az ónozóba, majd mikor úgy véltem kész megszárítottam. A meglepetés akkor ért, amikor elkezdtem a pákával közelíteni a nyák fóliacsíkjához. A páka előtt szó szerint befeketedett a réz. Mondanom se kell, hogy egyáltalán nem tapadt meg rajta az ón.
Mint ronthattam el? Mitől feketedett meg?
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
(#) soskajoska válasza Mircsof hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Várjál csak! Ha réz feketedett be, akkor semmit sem ért a Tn160! Hidd el nem kötekedni akarok, de egy kicsit precízebben írd le a jelenséget. A fólia réz, vagy ón színű? Mennyi időt volt az ónozóban?
Egyébként, ha néhány napot állt a panel ónozás előtt, akkor célszerű CIF-fel átsúrolni és utána alkohollal zsírtalanítani ónozás előtt. Vagy elektromos90 ITT leírt módszerével előkezelni, majd egyszerű öblítés után egyenesen mehet az ónozóba.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
(#) elektros90 válasza eyess hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Sziasztok!
Ha egy olyan 0,3mm vastagságot kilehetne nyomtatni, akkor az jó lenne. Én egy Samsung SL-M2070W lézert néztem ki, árban olyan 35ezer forint körül van. Ez egy olyan ár, amit még adnák is érte. Felbontásban 1200x1200 dpi. Ahol nyomtatni szoktam, ott 600x600 dpi-s a nagy nyomda és azzal elég jó szerintem a nyomat. Visszatérve a filmre. Érdeklődtem stúdióknál a fotó plotterel való nyomtatással kapcsolatban, de átlátszó fóliára nem vállalnak, mert nincs nekik... Végül nyák gyártónál intéztem el, nagyon szívesen megcsinálják nekem... 5euró + 5euró posta (Mondjuk ezt standard A4 méretre adta meg).
A mostani Canon tintásom elméletileg 4800x1200 dpi, de mégsem rajzol szép vonalakat. Lehet, hogy eredeti festék kellene, meg kalibrálni a fejet, mert nagyon csak sok a "szétcsúszás".
(#) rockersrac válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Samsung Sl m2022(normál, nem wifis) nyomtatót vettem Budapesten 16000-ért. 1200x1200 dpi-t tud, és nagyon szépen nyomtat.
(#) elektros90 válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Köszi. Esetleg tudnál feltenni/küldeni egy próba nyomtatást?
(#) rockersrac válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Tennék fel, de most telefonról vagyok, majd fogok feltenni róla képet...
(#) kaqkk válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Ne fotoplotterrel készült átlátszó fóliát , hanem ofset film levilágítást keress
(#) niedziela válasza eyess hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Szia !

0,2mm -ig elégnek tűnik a 600x600 is. Ennél vékonyabban meg minek ?
(#) Birs Alma hozzászólása Szept 7, 2014 /

Sziasztok!
Használt vasklorid ejtette folt mivel jön ki a ruhából???
(Nagyon sürgős a válasz, mert asszony megöl!!!)
L.
(#) niedziela válasza Birs Alma hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Ecetes ollóval.
Idézet:
„Nagyon sürgős a válasz, mert asszony megöl!!!”

Akkor rövid de érzékeny bucsut kell vennünk
(#) vicsys válasza Birs Alma hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Temetés, hol/mikor várható? Azért kérdezem, mert elvileg csak az olló segít...
(#) elektros90 válasza Birs Alma hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Próbáld meg a szódabikarbónát. Hátha...
(#) papus51 válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Belsőleg?
(#) gulasoft válasza Birs Alma hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Semmivel., és idővel elmarja a ruhát is. Nem hiába mondom, hogy a vasklorid felejtős. A nátruimperszulfáttal nincsenek ilyen gondok.
(#) Birs Alma hozzászólása Szept 7, 2014 /

Hát kár! Ti voltatok az utolsó reményem! Azért kösz!
(#) elektros90 válasza papus51 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Belsőleg csak a pálinka segít ilyen esetben...
(#) kaqkk válasza Birs Alma hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Legközelebb majd nem maratsz az esküvői öltönyödben......
(#) pjg válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

De ha van még vagy 5 kiló a garázsban.
(#) papus51 válasza pjg hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Nekem kb. 2kg volt a pincében és 2-3 év alatt szétfolyt és szétmart egy lemez szekrényt.
Következő: »»   1052 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem