Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A GU-m is kb 100e-t közelíti, ha mindent beleszámolok, de a 6C33P az minimum 150e körül tuti lenne... de inkább több
Igazából, ha itt nem válaszolnak a kérdésedre, akkor valószínű senki sem tud 100% ot mondani.
Szerintem működhet, bár a vége kicsit fura számomra.
Drága hobbi. Én most találtam egy emberkét Kaposvár mellett, aki viszonylag olcsón teker trafókat, és a PCL86 PP-hez kb 16-17 ezer körül meglesz 2 kimenő és egy táp trafó, többi cucc nagy részét meg összeszedtem.
GU50-ből alkotsz ?
Milyen okosságra vágysz? egy elég egyszerű minimál kapcsolású erősítő 4 - 5 W, hangszínszabályzóval. Építsd meg, aztán meglátod. A csövekkel más kapcsolást is megépíthetsz, ha nem tetszik.
A GU50 már készen van. (ahhoz 3 toroid volt 29e 1db 320VA-es hálózati, és 2db 160VA-es kimenő)
Kicsit segítsetek!
Step up convertert keresek, ami 20-30 voltból tudna nekem csinálni 150-200V 200-300mA-t. Csöves erősítőm fejlesztéséhez lenne rá szükségem. 5-6 kilós trafómat, ami tudja ezeket a paramétereket nem akarom albérlet, és műhelyem között cipelgetni. Albérletben meg van labortápom, amiről egy step up-ot meg tudnék hajtani.
Nézz körül az MC34063 ajánlott kapcsolásai közt, én is épp ilyesmivel kínlódok mostanában.
Olcsó , sokat tud és tranzival vagy fettel kiegészítve egész izmos dolgokat ki lehet belőle csavarni. Itt van hozzá egy kalkulátor is, amivel tevezhetsz. Még nem teszteltem, de szimpatikusnak tűnik. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
Üdv Pucuka
Köszi a választ , 11 napja nincs az az nem volt gépem , így a válaszolás nehéz . Egyik hozzászóló " hanggenerátor ..... " kérdés volt , arra dobtam tettem linket . Lassan több időm lesz forrasztani és alkotni . Üdv
Szia!
Ha 20-30V váltóban van, akkor egy közönséges trafó a megoldás, 230/24V~. Bekötöd a 24V~ ra és a másik oldalon ott a kész fesz... Idézet: „6C33C -vel épített erősítőről van valakinek tapasztalata?” A katonai foglalatokat már gyakorlatilag nem lehet beszerezni, a normál foglalatok éritkezőit gyorsan szétégeti, trükközni kell a hűtéssel. Viszonylag kis anódfeszültséget igényel, ugyanakkor kicsi az erősítési tényezője (talán 2.5?) >>> a meghajtó fokozattal szokott probléma lenni. A régebbi Svetlanák szólnak jól. 6c33c SE kapcsrajz, a szokásos problémák nélkül Egyszerű és nagyszerű, de nekem mégse kellene. 2A3PP, rácsáram: hasonló költséggel legalább akkora teljesítmény, jobb hanggal. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
6SN7 - 6L6 rajzot keresgélj, de olyat, ahol a 6P3SZ, akarom mondani 6L6 segédrácsfeszültsége max. 300V (inkább kevesebb).
Sziasztok!
Csöves gitáreffekt áramköröknél népszerű ez a megoldás Bővebben: Link. Én si ezt alkalmaztam, egy szomorú ECC83 van az egész kapcsolásban, de a fűtés által behozott zajtól nem tudok megszabadulni. Van valami mentőötlete valamelyik csöves kollégának?
OTL-t nem akarsz belőle? Nekem már sok mindenem megvan hozzá. 2 db EF86 a meghajtó és egy szem ECC83 az eleje.
Tim Melow féle 25W-os kapcsolás. Ez viszonylag olcsóbban megvan... Trafó kell bele vagy 3, de kimenő az nem...
Nem ismerem a kapcsolást, de az EF86 meghajtónak nem igazán nyerő, jó oda az EF80 is, olcsóbb, és jobb is.
A kapcsolás
Kérlek, nézd át, a meghajtócsere tanács is igen hasznos... Van pár EF40-em is, amit rokonitanak a 86-ossal. Viszont ez utóbbiból jobban összegyűlt a készletemben. Link javítva. -moderátor- A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Aszongya a böngészőm: az oldal nem elérhető
Az EF86 kisjelű, kis zajú, nagy erősítésű, nagy belső ellenállású cső. Meghajtóba egyik tulajdonság sem szükséges, sőt, meglehet, gondok lesznek a torzítással. EF80 bőven megteszi. Az EF40 ért is kár ebben a pozícióban. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Upps, ezekből kevés van, olyanokra vágynék, amiből nekem bőséggel van. ECC88 esetleg?
Vagy 6AU6... vagy miket lehet ide szerinted? A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Azt írja a V2, V3 ról, hogy azért EF86, mert hangfrekis cső, és nem változó meredekségű. Az EF80 sem az, igaz a többi EF mindegyike az.Hátrány lehet az EF80 kisebb erősítése, mert a katódkövető kimeneti impedanciája annál kisebb, minél nagyobb a cső erősítése. De a másik oldalon az "anódkövetőnél" amit 100 % -os visszacsatolással ér el, ez már nem annyira igaz. Még a torzításra tesz utalást, hogy az erős visszacsatolás miatt alacsony. Ezekből gondolom, nem nagy probléma a típuscsere.
Az ECC pozíciójába esetleg jó lehet a 6AU6, az ECC88 nem biztos, mert az alacsony anódfeszültségű, és nem lesz elég nagy amplitúdó a végek kivezérléséhez. De lehetne ECC81, 82, esetleg 85 is. Ebben a pozícióban (fázisfordító) sem hiszem, hogy szükség lenne a nagy erősítésre. én ECC81 -et tennék.
Akkor csak amiatt esetleg kitartanék az EF86 mellett, mert abból lehetséges válogatni is párokat a darabszám miatt és már úgyis megvannak.
Sajna én nem tudom az eredeti szöveget magyarítani magamnak, így sok információtól elesek. Ezért is szerencsés, hogy véleményezed nekünk.
Persze jó a párbaválogatás, de írja, hogy erős 26 dB -es kompenzált egyenáramú visszacsatolása van. Ezért a jó hangminőség.
A 6C33C elég kis erősítésű cső, ezért elég nehéz kivezérelni. A torzítás ezesetben nem annyira fontos, a visszacsatolás úgyis moderálja, ezért jó az EF86. A fontosabb a kivezérlés, abban az EF80 jobban teljesít. Dehát a szükség, meg a lehetőség nagy úr. Szerintem 1 86 árából kapsz 2 80 -ast. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Érdekes ennél az OTL-nél - többit azért nem tanulmányoztam, mert ez ígéretesen egyszerűnek tűnik - hogy a hangszóróra jutó áram viszonylag behatárolt, a terhelő ellenállás növelésekor pl. 8 ->16 Ohm, nagyobb lesz a kimenő feszültség - teljesítmény.
Számomra nem annyira jó hír, hogy 4 Ohmos dobozokat hallgatok főleg. Tehát az eredeti felével számolhatok, jól gondolom? A kapcsolás 8 Ohm-ra ír 25W-ot. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Látok némi ellentmondást a leírásban. A kimenő impedanciára azt írja, hogy 0,4 ohm. Ez a 4 ohmnál nagyobb terhelő impedanciákra nézve, feszültség generátoros. Mégis a továbbiakban nagyobb terhelő impedanciára nagyobb teljesítmény leadását ír. ez pedig áramgenerátoros meghajtásnál igaz. (40 és 100 ohm között akár 50 W)
Nem tudom, meg kéne építeni, akkor kiderülne.
Remélem, még idén sor kerül az építésre és akkor méréseket is tudok végezni. Egyik fórumtársunk 2 példányban is megépítette már, annyira megtetszett neki a hangja. Módja volt összevetni egyéb csövesekkel is és nagyon pozitívan írt erről a kapcsolásról. Lesz egy ilyenem - is.
Érdeklődéssel figyeljük működésedet.
Nos végre én is nekiláttam (bár az alkatrész beszerzés vége még nem teljes). Elkészűlt a sasszi.
2*14-18W (majd meglátom a végén) EL84PP, vagy PP-UL lesz, hangszínszabályozással. Mellékletben a kép, a fojtó még mentudom rákerül-e, ha kell, akkor igen. A desing majd később, ha már szól.
Sziasztok!
Sok témát telepiszkoltam idáig ezzel a vacakolással. Remélem nem bánjátok, hogy ide is írok. Elvégre ehhez kapcsolódik a célom. Minap felsoroltam itt a csöveimet, hogy jó lenne valamit építgetni. Néztem ezt az SRS552 csövet, de valami egyszerűbbel szeretném kezdeni. ECl82 nézegettem. Volt a transzformátorom, sorbafűztem a primereit, kapott egy Villardot. A fűtésnek meg egy 7805-öt két diodával megtámasztva. Most vagyok ott, hogy anodfesz : 320 VDC (47Kohm) Fűtés 6,3VDC (10kohm) Olyasféle kapcsolást keresek, amivel elbabrálhatnék. Igazából csak egy csövem van hozzá. Nem lenne gond ha lenne hangerő, és valami hangszín benne. Sokfélét nézegettem már - kíváncsi vagyok a véleményetekre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |