Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   48 / 129
(#) GSZRSZT12000VT válasza Collider hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Mint írtam, a multit még csak tervezem megvenni, ergo problémáim sincsenek vele kapcsolatban. Pont ezért kérdeztem, hogy másnak van-e? (A szkópommal kapcsolatban van, de az olyan, mint a reuma: meg kell próbálni együttélni vele...)
(#) Mewryck hozzászólása Júl 20, 2014 /

Sziasztok!

Segítségeteket kérném: multimétert keresek.
Kezdőnek lesz ajándékba.
Árban meddig érdemes elmenni?
Milyen tipus ajánlott,ami egy jó ideig kiszolgálná?
Amit jó lenne,ha tudna:
-elemteszt
-kábelszakadás jelzés/vizsgálat
-egyen és váltóáram mérés
Ezek gondolom elég alap dolgok-ebben a témában laikus vagyok.
Linklhettek konkrét tipusokat,megköszönöm Nektek. Üdv!
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2014
(#) lantost hozzászólása Aug 24, 2014 /

Sziasztok tomtom vagyok.Elnézést kérek a kérdésért ,multiméterrel elektrolit kondit hogy tudnék megmérni.Köszi.
(#) eyess válasza lantost hozzászólására (») Aug 24, 2014 /

Majdhogy nem sehogy.
A műszeren feltüntetett kapacitás értékig is csak saccolásra jók ezek a műszerek.
A kimondottan csak erre a célra készült műszerrel már többre mész.
(#) lantost hozzászólása Aug 24, 2014 /

Köszi.Egyéb okok miatt tettem fel a kérdést.
(#) Koncsar hozzászólása Aug 25, 2014 /

Sziasztok! Szeretnék kérdezni erről a műszerről pár infót. Pár Kedves Barátomtól már kérdezősködtem róla, de megoszló véleményt kaptam. Várom a kritikákat róla. Köszönöm.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2014
(#) kadarist válasza Koncsar hozzászólására (») Aug 25, 2014 /

Szia!
Véleményt csak tapasztalat alapján érdemes elfogadni. A barátaidnak van ilyen készüléke? Egyébként nekem tetszik.
(#) Koncsar válasza kadarist hozzászólására (») Aug 25, 2014 /

Sajnos nincs Nekik. Így tapasztalat sem született. Köszi.
(#) Hetope hozzászólása Aug 26, 2014 /

Sikerült vennem 3 pár műszerzsinórt. A reklámban azt írták hogy szilikon de csak hasonló mert szerintem igen kispórolták belőle a szilikont. Nem tűnik rossznak de majd kiderül. Mégiscsak megérte böngészni a fórumot !
(#) Teaway válasza Koncsar hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Ami jó benne, hogy 3 db AAA-s elemről megy.
Ami kevésbe jó, hogy a módválasztót mindig középre kell tekerni a kikapcsoláshoz.
(#) Massawa válasza Teaway hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

Nem kell, auto OFF funkcio benne van, azaz kikapcsol magától. ( egy másik - drágább modell bármelyik gomb megnyomására bekapcsol).
(#) joker89 hozzászólása Szept 12, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Nézegetem ezt a műszert, hosszas keresgélés után ez jó ár érték arányúnak tűnik. Van e esetleg valakinek ilyen műszere, esetleg ismeri e a márkát, vagy hallott e róla vmit?! Amúgy árulják itt is, ez elég komoly cégnek tűnik, és a 3 év gari nagyon szimpatikus. Mondjuk nem lenne fontos minden funkció ezért ha valaki esetleg tud ajánlani ebben az árkategóriában ilyesmi gépet az ne habozzon
Amik nem fontosak az úgymond alapfunkciókon kívül:
-kapacitásmérés(nagyjából úgyis mind csak 200u-ig mér ezért nem túl használhatóak érdemben, tényleg nem e tudja esetleg vki, hogy lehet e még kapni LCM3(ha jól írom) kit-et?)
-frekimérés
-tranzisztor vizsgáló
-induktivitás
Aminek viszont örülnék:
-hőmérő
-automatikus méréshatásváltás/ha van rá mód
(#) abcdabcd válasza joker89 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

Szia!

A kapacitásmérést, ha jól látom, legalábbis az általad linkelt oldalon, ott 100000µF-et ír! 99,99mF--> azaz "milliFarád"-ot, és a felbontásra is azt írja ott, hogy 10uF, ami megfelel az írt méréshatárnak, szóval nem tűnik elírásnak, meg ha megnézed a többi méréshatárhoz képest sem, mert mindegyik 10x-ese a megelőzőnek...

Amúgy nem tudom, végülis az ok benne, hogy van AC mV állás, és hiába nem 4,5digites, de cserébe csináltak bele 60mV-os állást mind ac-hez, mind dc-hez, tehát az AC mV mérést nem spórolták ki belőle, mint ahogy sokszor megteszi sok gyártó, főleg a nem méregdrága cuccoknál, meg van benne TrueRMS mérés is, bár ez utóbbi csak 1kHz illetve 400Hz felső határfrekvenciával...

Ha amúgy is automata méréshatárváltást akarsz, akkor ez mondjuk?
Uni-T UT61E
A háttérvilágítás viszont valószínű az eredetiben nincs benne, az csak valahogy a fotóra került rá de amúgy a neten találhatsz rengeteg információt róla...
Viszont ebben nincs hőmérő...

Abban viszont én mintha láttam volna hőmérőt amúgy, amit te linkeltél...
(#) Massawa válasza joker89 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

A müszert auto range-nak hivják és ott áll a táblázatban is, hogy hömérsékletet is tud.

Annak viszont nagyon nem igen látom értelmét, hogy 400Hz-ig TRMS -t mérjen 60 mVAC tartományban.
Ha már egy müszer ilyen érzékenységü, akkor legalább a hangtartományban mérjen (<20kHz)
(#) joker89 válasza abcdabcd hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

Szia!
Nos akkor nem tűnik rossz műszernek.. Szerintem igazából én el lennék ebben a tartományban, mert eddig nem igen volt szükségem többre, és a többi hasonló műszert elnézegetve sem mondanám kifejezetten gyengének. Néhány konkrét példát tudnál/tudnátok e mondani miért lenne jobb ha nagyobb frekvencia tartományban tudna mérni?
Hát...öö...ebay-ről nem igazán szeretnék vásárolni mert a garancia elintézése szükség esetén nem lehet túl egyszerű, emennek meg inkább el lehet intézni. Igen ellennék ezzel, mert az, hogy tud frekvenciát mérni, kondit, meg tranzisztort az csak plussz. Csak ugye, hogy nem sok tapasztalatot tudok róla olvasni, de ha senki nem próbálja ki nem is lesz sose... )
(#) joker89 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 12, 2014 /

Helo
Igen tudom, hogy ez tud hőmérsékletet is mérni, azért néztem ki, mert igazából a dióda és az U,I,R-en kívül a hőmérséklet mérést szerettem volna, a többi ráadás
Nem szőrszálhasogatásként mondom de a 60 és 600 mVAC méréshatárban 40Hz-1KHz ig mér, 6-1000 V-ig mér 40Hz-400Hz-ig.
Az előző kommentben is írtam de mondom itt is, hogy ha tudnál pár konkrét példát mondani, hogy miért lenne jobb annak örülnék
(#) Massawa válasza joker89 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

A válasz egyszerü, millivoltos jelekkel föleg az audiotechnikában találkozunk, az alacsonyfrekvenciás jelekre (40-400 Hz (1kHz) ) ezek a szintek nem jellemzök, igy oda AC tartományban ilyen mérés igen ritkán kell.
Ha viszont hangjeleket mérsz (erösitö stb.), akkor jobb lenne, ha a müszer legalább 10-20kHz-ig mérne.
Nagyon valoszinü, hogy a kiirt mérési tartomány (0-1kHz) is meglehetösen kétséges az 1 kHz körül, mert vagy az osztok vagy a ADC csak hibával tudnak 1 kHz-en dolgozni.
(#) joker89 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Hát akkor a TRMS funkció kb. van de minek...ahol igazán haszna lenne ott nem tud( (nak) mert amiket láttam, mind ebben a tartományban működnek ártól függetlenül, gondolom csak a speckó ilyen cuccok tudják), ahol meg tud, ott nem igazán van kihasználva.
(#) qvasz2 válasza joker89 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Pont semmi értelme nincs HF jeleket multiméterrel nézegetni, ahhoz egy szkóp kell. A jel alakja legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint maga az érték. Arra pedig semmilyen támpontot nem ad a multi.
(#) Massawa válasza joker89 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

A TRMS funkcio jot tesz sok helyen, mert egyre több olyan jellel van dolgunk, amik nem okvetlenül szinusosak, igy egy ilyen müszer komoly bajban van, hogy mit is mutasson. De ezt nem okvetlenül 60-100mV tartományban kell értelmezni.
Sok kapcsitáp, meg hasonlo nagyobb teljesitményü berendezés mindenféle jelformát használ, amit jobbára csak TRMS eljárással lehet megbizhatoan értelmezni ( ugyanazt mutasson több müszer). Enélkül igen valoszinü, hogy két egyforma eredményt nem igen kapnál, ha más müszerekkel hasonlitod össze. ( Nemrégen csináltam a fiammal egy tesztet 3 digitális müszer meg egy oszcilloszkop, mindegyiken más eredményt kaptunk, csak a drága müszer meg az oszci mutatott ugyanazt - a szkopon 4 eredmény volt!).
Szoval a >1V tartományban nagyon is van helye a TRMS mérésnek, mégha az csupán 400Hz-ig megy. Ennek az értelmét 1V alatt azonban nem igen látom.
Ha hangtechnikával foglalkozol, akkor inkább olyan müszert keress, ami legalább 5 digites meg dB-t is tud mutatni, mert azok mind jol mérnek kb 20 kHz-ig. A dB mérés meg nagyon leegyszerüsiti a munkát erösitöknél stb.
(#) kolbika hozzászólása Szept 23, 2014 /

Jó estét mindenkinek!

Ma sikerült vennem egy Uni-t ut70C-s készüléket.
A gondom az vele hogy nem tudom összekapcsolni a laptopommal.Vettem USB to RS232C csatlakozót.
De nem kommunikál Windows7 em vam. Valaki csinált már ilyet?

Köszönettel a segítségekért előre is !

Norbi
(#) abcdabcd válasza kolbika hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Esetleg, ha megpróbálod a virtuális COM-port számát kisebbre venni? Lehet a program valamiért nem működik mondjuk COM19-cel...
Vagy FIFO buffer kikapcsolása/bekapcsolása, szintén ugyanott a sajátgépben a COM-port tulajdonságainál?
Ezek csak tippek, de hátha működik valamelyik...

Esetleg még, bár hülye kérdés talán, de a drivert felraktad/felment rendesen az USB-COM átalakítóhoz?
(#) Jeszi1 hozzászólása Okt 11, 2014 /

Szép jó napot kívánok!

METEX ME-6000 multiméterről mi a véleményetek?

Esetleg akinek ilyen multimétere van a használati utasítását el tudná nekem küldeni?

Nagyon köszönöm előre is.
(#) pcsoma hozzászólása Okt 15, 2014 /

Sziasztok! Vennék egy alap műszert villamossági mérésekhez (Mastech M92X). Kapacitás és induktivitás funkció nem fontos, erre van külön LC mérőm (PCE-LC1). Megfelelő minőségű a nevezett márka és jó ár 5.000 Ft-ért? Ami megtetszett benne, hogy olcsóbb kategória és váltóáramot is mér.
(#) abcdabcd válasza pcsoma hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Attól függ mit értesz minőség alatt... a konkrét készüléket nem ismerem, viszont ezekből pl a bemeneti védelmeket szokták kispórolni, így egy véletlen csatlakoztatás alkalmával a műszer teljesen is tönkremehet... illetve ahogy látom 3 banán aljzat van rajta, így gondolom a mA és a V mérő aljzatok közösek, itt is elég egy véletlen "mellékapcsolás" árammérésre, és kitudja megmarad-e a műszer...
De pl sokkal strapabíróbb belsejű műszert lehet kapni itt: Bővebben: Link
Bár ez 3x annyiba kerül, viszont a bemenetek kialakítását pl itt a képeken megnézheted:

A drágább műszerek árához képest elég jónak tűnik, amit nem tud az a TRMS, de ha az nem kell, akkor simán jó lehet, és elvileg jóval masszívabb, mint a "sima" műszerek...

Vagy van még olcsóbb is, amit pl itt:
teszteltek, ez nem csak, hogy TRMS műszer, a szigetelésvizsgálóról ráadott 5000V-tól sem ment tönkre, és az ebay-ről elvileg 10000Ft környékén megkapható...
Kérdés mennyire gyorsan akarod, hogy legyen műszeredBővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2014
(#) abcdabcd válasza pcsoma hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Mondjuk azt nem írtad, hogy pontosan mire szeretnéd a műszert, mármint, hogy pl dolgozni, vagy csak otthon néha megmérni vele valamit (én úgy értettem, hogy inkább valamiféle munkához kellhet, de ha pl néha akarsz mérni valamit otthon és ha tudod, hogy mit hogy mérj vele, akkor simán jó lehet amúgy a nagyon egyszerű is, meg ha esetleg nem gond, ha tönkremegy, mert ráér úgyis, akkor megint veszel egyet esetleg max pár évente és akkor pont jó is lehet)

Viszont amúgy, csak a teljesség kedvéért, az előző két műszer ára között is van egy érdekes műszer, az Uni-t ut-61e, viszont ez valószínű nem ilyen "egyszerű mérésekre" készült, ezt inkább azért lehet érdemes megvenni, mert a hasonló árú műszerek között egészen kiemelkedően pontos (legalábbis az adatlapja, és a netes tesztek alapján is), és nagyobb felbontású is, ami végülis nem gond, egy egyszerű mérésnél sem
Viszont a bemenetei ennek nem túlzottan védettek, bár a leírás végén egész magas 1000Vdc/750VAc-t ír, ezt lehet nem tudja, a nyák-on a bemeneti védelem alkatrészei közül több nincs beültetve, illetve a leírás a frekimérésnél max30V-ot ír, viszont láttam már konnektorba dugva ebben az állásban és az a példány pl kibírta Szóval elvileg a 230V-ot a legtöbb méréshatárában kibírja, de kitudja azért jobb az óvatosság...
Illetve létezik elvileg ennek egy CE/GS minősítésű változata, amit nem tudom pontosan hol lehet kapni, mert az Ebay-en a képek eléggé zavarosak, ahol néztem, egy-egy adott eladónál össze-vissza vannak egy terméklapon a GS és a nemGS műszerek képei... amiben amúgy pár netes fotó alapján a védelmi alkatrészek is be voltak ültetve... (az "eredeti"-ben is van ha jól emlékszem 2 PTC, viszont a GS változatban volt gázkisülőcső, meg talán MOV vagy valami hasonló más alkatrész is, illetve ott az árammérő aljzat biztosítéka is változott az alaptípushoz képest)
Szóval mindent egybevéve ez azért lehet még mindig masszívabb, többet kibíró műszer, mint a legeslegolcsóbbak(meg ha megnézed a részleteit, akkor ez TRMS, meg pc-link meg ilyen dolgok, amik vagy kellenek vagy nem, de érdemes tudni, hogy ennyiért ilyen műszert is lehet kapni), amik pl Ohm állásban akár könnyen tönkremennek néhány 10V-tól is... persze aki tudja mit mérjen arra ez nem vonatkozik
Ja ezt az előbbi műszert kb 13000Ft-ért lehet kapni, szintén a nemzetközi kereskedelmi oldalon
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2014
(#) pcsoma válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 16, 2014 /

Alkalmankénti mérésre kellene egy olcsóbb, de jó multi ami AC áramot is mér. Számítógép tápok, laptop adapterek, kisebb trafók, egyszerűbb villanyszerelési ellenőrző mérésekre. Tetszett még a MAS830 úgy ránézésre és egyszerűségére, de váltóáram mérésre nem alkalmas. Véletlenül rábukkantam M92X mint eggyel drágábbra és mér váltóáramot. Amiket ajánlottál, BRYMEN BM805 nyerte el a tetszésemet elsőre. Igaz, majdnem háromszor is drágább, mint az M92X de masszívabbnak is néz ki. Viszont az UT61E tudásra és kinézetre szinte eladja magát. Tud mindent, viszont amennyibe kerül már sajnálnám ha baleset érné. Néztem hazai kiskerben, kicsit 20.000 Ft felett van az ára. TRMS nem rossz ha van, de nem létkérdés.
(#) lantost hozzászólása Okt 16, 2014 /

Hali.Nekem kb 10 éve van egy multi. (SDM-2) a készülék 1% pontossággal mér.Lehet kézi-auto.váltással mérni,hőfokmérés nincs.Nagyon jó kis műszer.
(#) fecameca válasza pcsoma hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Sziasztok! Eddig azért nem szóltam bele, mert elvagyok a 40 éves műszereimmel. Van egy fiatalabb is, de az gagyi, ezért tartalék. Csupán a "baleset" szóra kaptam fel a fejem. Ugyanúgy, mint az igényeknél, a baleset lehetősége is szakmánként változó, mert aki gépkocsiban használja, kikönyökölheti a kijelzőt, mint én, a vilanyszerelő sokat mér 230 Voltot, ott a veszély, ne hagyja ohm-ban, vagy Amperben fesz, mérés előtt. A televíziók nagyfeszültsége ellen nem véd a legnagyobb méréshatár sem, oda spec. mérőfej kell, egy kedves kis műszerem nem szerette a 168 MHz-et még 1000 V AC állásban sem, nálam több "baleset" nem érte őket.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2014
(#) pcsoma hozzászólása Okt 17, 2014 /

Köszönöm a hozzászólásokat, úgy néz ki maradok a Mastech M92X olcsóbb műszernél munkára, már ha nem találok valami jó állapotú használt Metex-et kedvező árban (3800 és 3650 tanultam a szakmát). Később ha igényeim növekedésnek indulnak, UT61E lehet a "labormultim".
Következő: »»   48 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem